24 săptămâni 26 săptămâni

25 de săptămâni de sarcină: ce se întâmplă cu fătul și cu mama însărcinată?

Conținutul

La 25 săptămâni de gestație, starea femeii începe să se schimbe. Doar ieri totul părea ușor și simplu, mama însorită era destul de mobilă și mobilă și deja câteva zile mai târziu se plânge din ce în ce mai mult de durere, oboseală și începe să viseze despre viitorul concediu de maternitate. De ce se întâmplă acest lucru și ce este mai remarcabil în cea de-a 25-a săptămână, vom spune în acest articol.

Câte luni este

25 săptămâni de sarcină este una dintre cele finale din al doilea trimestru. După săptămâna 26, va începe trimestrul al treilea - "linia de sosire" pe drumul spre întâlnirea mult așteptată cu copilul. Între timp, săptămâna penultima a celei de-a doua treimi a perioadei de gestație are loc, conform standardelor calendaristice, a șasea lună, iar standardele obstetricale au început luna a șaptea a sarcinii, iar în această săptămână în aceasta - prima.

O astfel de diferență se datorează faptului că calendarul obișnuit are 9 luni în timpul sarcinii, iar calendarul lunar (obstetric) - 10. În fiecare lună obstetrică, exact 4 săptămâni, în timp ce în luna calendaristică poate fi de la 28 la 31 de zile.

Începutul celei de-a 25-a săptămâni înseamnă că a 23-a săptămână a trecut de la momentul concepției, iar întârzierea menstruației a început acum aproape 21 de săptămâni. Mai este încă mult timp înainte de livrare - aproape 15 săptămâni, iar săptămâna 24-25, care va fi discutată, este în felul său un "punct de cotitură".

Calculați durata sarcinii
Indicați prima zi a ultimei menstruații

Sentimente ale unei femei

Afacerile obișnuite de zi cu zi încep să-i poarte pe mama viitoare. Este deja dificil pentru ea să stea la sobă pentru o lungă perioadă de timp, să stea la locul de muncă sau la prelegeri la universitate. Cele mai multe kilograme pe care ea a reușit să le câștige până în această săptămână, cu atât este mai evidentă deteriorarea stării ei.

În exterior, ea nu poate arăta vederea, dar multe femei însărcinate încep să viseze că nu trebuie să se ridice dimineața după apelul de trezire. Cea de-a 25-a saptamana obstetrica incepe treptat, treptat "aratand" mamei insarcinate alte aspecte ale "situatiei interesante" - nu cele mai placute. Tot ceea ce se întâmplă cu mama este legat direct de ritmul dezvoltării copilului ei.

perturbație

Copilul acumulează în mod activ masa de grăsime și musculare, crește, deci este destul de natural ca mișcările să devină din ce în ce mai tangibile pentru mamă. Până la începutul celei de-a 25-a săptămâni, femeile sunt deja bine adaptate la aceste sentimente, deoarece mulți, în special în timpul celei de-a doua sau a treia sarcini, au simțit activitatea puilor lor în ultimii ani și jumătate. Și până la începutul celei de-a șaptea luni obstetricale, femeile primipare sunt deja "obișnuite" și își simt clar copilul.

Mișcările în această perioadă sunt regulate. Cu toate acestea, nu este necesar să le numărați încă, este recomandată de medici să o facă de la a 28-a săptămână de sarcină. Între timp, este suficient să înregistrăm în mod mental faptele unei lovituri mici sau a unei alte mișcări. Mișcările foarte active, neliniștite timp de mai multe ore pot indica faptul că miezul este în disconfort. Anxietatea este de asemenea considerată o lipsă de mișcare pe tot parcursul zilei.

Creșterea activității copiilor treptat.Data curentă este considerată începutul vârfului activității, acum până la 32 de săptămâni, copilul va lovi cu piciorul și îl va împinge pe mama, o va trezi în mijlocul nopții, iar viitorul tată va simți deja mișcarea dacă își pune mîna pe burta soției sale. După 32 de săptămâni, va exista mai puțin spațiu pentru mișcarea uterului, iar fiul sau fiica aktivnichat va fi mai puțin.

Nu presupuneți că viața copilului în uter este diferită de cea a mamei. O femeie și copilul ei sunt inextricabil legate. Și nu este vorba atât de cordonul ombilical și de placentă, ci de legătura emoțională. Bebelusul începe să se miște mai activ, dacă mama este bucuroasă și mulțumită și poate să se descopere și să se ascundă, dacă se simte tristă, se certa cu cineva, se simte rău.

Emoțiile negative generează o producție crescută de hormoni de stres, pe care bebelușul le primește cu sânge maternal. Emoțiile pozitive stimulează producția de endorfine - hormonii fericirii și plăcerii. Păsărica lor, de asemenea, devine de la mama. Prin urmare, un fond emoțional comun se unește și O femeie trebuie să asculte cu atenție mișcările copilului ei pentru a stabili același contact invizibil cu el.

Noaptea, mișcările femeii se simt mai strălucitoare și mai clar, datorită faptului că se relaxează și sensibilitatea crește. Bebelușii se comportă mai calm în timpul zilei, când o femeie merge, face ceva, se mișcă și boala de mișcare uniformă care apare atunci când merge, acționează asupra copilului, la fel ca și în cazul nou-născuților - liniștitor.

Nu uitați că toți oamenii sunt unici. În cea de-a 25-a săptămână de sarcină, bebelușul își poate arăta foarte bine temperamentul: unele puzozhiteli sunt acum mai active, în timp ce altele sunt mai calme și mișcările lor sunt simțite oarecum mai puțin frecvent.

durere

O varietate de dureri în această perioadă nu este altceva decât o pregătire lină și treptată a corpului feminin pentru naștere, precum și adaptarea sa la noi condiții fiziologice de existență. Există, de asemenea, o anumită regularitate: cu cât au fost câștigate mai multe kilograme în plus, cu atât mai puternic va fi mai puternic disconfortul asociat cu sarcina târzie.

În cea de-a 25-a săptămână obstetrică, femeile se confruntă deja cu anumite inconveniente, purtând dublu sau triplet, precum și cu mamele viitoare care poartă sub inima unui copil mare. Uterul în creștere provoacă supraîncărcarea aparatului ligamentos, deplasarea centrului de greutate, devine dificil să poarte burta.

Tulpinile musculare, ligamentele devin mai dens și mai gros, aceasta poate provoca dureri dureroase în partea inferioară a spatelui. Coapsa și partea din spate rănesc mai ales în după-amiaza târzie, după o zi plină de activități și mișcări. Cu toate acestea, aceste dureri nu au un caracter permanent, nu cresc, nu cresc.

În cazul în care partea inferioară a spatelui trage din greu, durerea devine mai puternică, în ciuda faptului că femeia se culcă și a luat un duș cald, ar trebui să numiți o "ambulanță": este posibil să înceapă o muncă prematură.

Stoarcerea provoacă adesea furnicături în partea dreaptă sau stângă, precum și o senzație de durere în sacrum. Pentru multe femei, osul pubian începe să rănească în această săptămână. Astfel de dureri nu sunt simțite în mod constant, dar numai atunci când mama însărcinată se întoarce de la o parte la alta, se așează dintr-o poziție întinsă, urcă scările. Oasele pelvisului încep să se disperseze, să se înmoaie, să devină mai mobile. Acest lucru este necesar pentru ca ei să poată elibera bebelușul când vine timpul pentru nașterea sa.

Acum, o femeie trebuie să fie extrem de atentă: dacă durerea în durerile pubiene devine insuportabilă, dacă încep să interfereze cu mișcările normale, femeia nu poate să stea și să stea fără durere, trebuie să contactați medicul și să vizitați ortopedul pentru a exclude simfizita - în care livrarea este adesea efectuată prin operație cezariană.

Durerile de cap, care au fost destul de naturale în primul trimestru, pot fi acum simptome de complicații destul de periculoase. De exemplu, hipertensiune arterială sau hipotensiune arterială.

În cazul în care capul doare în fiecare zi, durerea în sine este destul de intensă, femeii i se prescrie un control strict asupra nivelului tensiunii arteriale. Se măsoară pe două mâini la rândul său. Cu o creștere sau cu o scădere semnificativă, trebuie să îl informați pe medic.

Picioarele sunt acum dureroase și dureroase din cauza creșterii greutății femeii, deoarece organismul pur și simplu nu are timp să compenseze încărcătura care crește în fiecare zi.

În plus față de durerile articulare, pot apărea simptome de vene varicoase, deoarece uterul strică sever venele goale inferioare și perturbe circulația normală a sângelui. Purtarea ciorapilor special anti-varicos va ajuta la evitarea unei astfel de complicații periculoase și neplăcute ale sarcinii.

selecție

Cantitatea de descărcare de gestiune în cea de-a 25-a săptămână obstetrică continuă să crească treptat. Și nu există nici un indiciu de patologie în acest caz, deoarece o cantitate mare de secreție vaginală este acum necesară pentru ca microflora tractului genital să rămână normală.

Pentru a nu suferi de senzația de umiditate constantă în perineu, o femeie trebuie să utilizeze plăcuțe sanitare subțiri, precum și să monitorizeze curățenia organelor genitale, deoarece secreția vaginală este un mediu favorabil pentru reproducerea bacteriilor care cauzează boala.

Mama așteaptă trebuie să știe asta normale în această perioadă sunt de descărcare de gestiune, care au o culoare deschisă și nu au un miros neplăcut. Minerul laptelui acru mic este acceptabil. Orice alte modificări ale naturii secrețiilor vaginale trebuie avertizate.

Acordați atenție descărcării roz, crem, bej și maro. Toate acestea sunt varietăți de descărcare de sânge și pot vorbi atât despre patologia uterului de col uterin, cât și despre problemele cu placenta.

  Descărcarea mucoasă cu sânge este adesea un semn al descărcării mucusului din canalul cervical și debutul prematură a travaliului.

  Dacă descărcarea a schimbat culoarea normală la verde, maro sau gri, aceasta poate indica o infecție bacteriană. Descărcarea albă, însoțită de o inflorescență a organelor genitale de culoare albă, este o infecție fungică. Descărcarea albă, asemănătoare cu brânza de vaci în structura sa, este o aftere care este frecventă între mamele care se așteaptă.

  Debitarea sănătoasă și normală, chiar dacă este destul de abundentă, nu este niciodată însoțită de mâncărime, miros neplăcut.. Nu este cazul în cazul secrețiilor care apar în infecțiile tractului genital. Sângele și secrețiile de apă sunt acum considerate cele mai periculoase, deoarece pot vorbi despre abrupții placentare sau despre descărcarea apei.

  Cu cât o femeie va monitoriza cu mult mai multă descărcare, cu atât mai devreme va putea detecta schimbările. Nu merită să se amâne în acest caz: infecția are nevoie de tratament, iar amenințarea de naștere prematură, dacă apa și placenta nu sunt îndepărtate, sunt îndepărtate prin intermediul medicamentelor.

  Puteți prelungi sarcina cu ajutorul "Duphaston", "Utrozhestan". Aceste medicamente sunt prescrise de medic în doza de care are nevoie această femeie.

  Femeile gravide trebuie avertizate împotriva tampoanelor. Introducerea lor crește probabilitatea de infecție în tractul genital, iar stagnarea secrețiilor vaginale din interiorul vaginului crește probabilitatea inflamației. Acum sunt permise numai garniturile.

  Starea de spirit a viitoarei mame

  Pe lângă senzațiile fizice, psihologia începe, de asemenea, să se schimbe. Mai recent, o femeie era în euforie, totul în jurul ei părea frumos și uimitor, iar poziția ei era percepută ca un miracol. Începând cu săptămâna 25, starea de spirit a femeii gravide devine din nou instabilă. Dar acum progesteronul și hCG nu sunt vinovați de această instabilitate, la fel ca în stadiile incipiente, ci de noi senzații fizice.

  Foarte adesea, la acea vreme, o femeie aflată în picioare la oglindă ajunge la concluzia că nu mai are o talie, iar plimbarea ei o face să pară un pinguin.Acest lucru ridică preocupări pentru relația cu soțul ei. Psihologii spun că nu este necesar să vă faceți griji: bărbații normali din punct de vedere mental, ca această neajutorare a femeilor, încep să simtă nevoia de a proteja și proteja mama copiilor lor viitori. Acest lucru este natural.

  Multe femei, în acest moment, încep să se gândească la livrarea viitoare, iar asta îi insuflă teamă. Dacă o femeie este impresionantă și deranjantă, atunci această teamă poate fi atât de puternică încât nu vă puteți gândi la nimic altceva. Pentru a evita dezvoltarea nevrozelor la femeile însărcinate, experții recomandă să contactați psihologii pentru ajutor sau să discutați cu medicul dumneavoastră, care vă va spune cum se întâmplă nașterea și ce metode de anestezie sunt folosite astăzi.

  Acum o femeie poate deveni din nou chinuită și iritabilă. Gospodăriile trebuie să-i înțeleagă sentimentele și temerile, să îi acorde mai multă atenție, să ajute în jurul casei, să o susțină. Pentru femeile însărcinate din toate clinicile de femei, există camere de ajutor psihologic gratuit, unde, dacă este necesar, puteți veni cu soțul dvs.

  În întreaga lume, problemele psihologice ale femeilor însărcinate sunt hotărâte să fie rezolvate cu ajutorul specialiștilor, în timp ce rușii nu sunt obișnuiți cu acest lucru, dar există deja o tendință de ameliorare: potrivit statisticii Ministerului Sănătății, cabinetele psihologilor din consultările femeilor din țară în ultimii ani au fost vizitate de aproximativ 35% gestație.

  Schimbări în corp

  În corpul unei femei însărcinate în această perioadă au loc multe schimbări invizibile și evidente. Începe producerea hormonului - relaxin, sub acțiunea căruia tendoanele și ligamentele, oasele pelvine devin mai mobile și mai moi. Cantitatea de pigment melatonină crește, iar din cauza acestui molii și pistrui devin mai luminoase, pot apărea chiar și pete de pigment. Dar principalele schimbări se întâmplă cu burta viitoarei mame.

  Creșterea uterului

  Uterul a crescut atât de mult încât este foarte aproape de linia inferioară a sânului și se ridică din fund. Înălțimea părții inferioare (aceasta este mai largă, partea superioară) a uterului în această perioadă este de 23-27 centimetri. O femeie simte uterul nu numai atunci când se îndoaie sau schimbă poziția corpului, dar și într-o stare calmă.

  Uterul este situat în cavitatea abdominală, ocupând aproape 70% din suprafața sa interioară. Organele interne sunt "împinse" și presate. Locația principalului organ de reproducere feminin permite femeii să-și determine cu ușurință limitele foarte ușor, precum și modificări ale stării mușchilor netezi. Tonul uterului este acum vizibil la atingere: stomacul este tensionat, devine mai rigid.

  Forma uterului sa schimbat, acum nu este ovală și nu rotundă, așa cum a fost înainte, dar incorectă, repetând forma vezicii fetale. Curând, ea va fi înfășurată în jurul copilului din toate părțile, în timp ce încă mai are spațiu liber pentru mișcare. Lungimea cervixului în normă este de 35-45 mm, un cervix mai scurt reprezintă o amenințare la adresa travaliului prematur și necesită în mod necesar asistență medicală și asistență medicală.

  Creșterea în greutate

  Până în această săptămână, toate femeile acordă atenție faptului că creșterea în greutate devine mai intensă. Nu este nimic ciudat în acest lucru, pentru că acum copilul își câștigă în mod activ ponderea și, de fapt, două sunt cântărite. Cantitatea de lichid amniotic crește, placenta devine mai severă, iar cantitatea de sânge din corpul femeii crește și ea.

  Majoritatea mamele care se așteaptă să aibă un apetit excelent la săptămâna obstetrică, doriți să mâncați tot timpul și dacă nu vă limitați dorințele, puteți obține destul de mult până acum. Rata de crestere depinde de cat a fost greutatea femeii inainte de sarcina.

  • Mumiile subțiri până la această dată ar trebui să câștige în mod normal aproximativ 8,5 kg.
  • Dacă, înainte de sarcină, femeia a avut o greutate normală, creșterea ei până în această săptămână nu ar trebui să fie mai mare de 7,5 kilograme.
  • Femeile cu greutate în exces și obezitate până în a 25-a săptămână nu pot câștiga mai mult de 4,5 kilograme.

  Excesul semnificativ al acestor norme este o consecință a malnutriției sau a gestozei inițiale. În cazul edemelor interne, greutatea crește patologic, iar vizual nu este vizibilă nici o umflare. În orice caz, trebuie să consultați medicul. Dacă preeclampsia nu este detectată, medicul va recomanda o dietă specială pentru a normaliza greutatea.

  Extra kilograme sunt foarte greu de purtat în al treilea trimestru, complică nașterea și fac procesul de recuperare postnatală pentru femei mai lung și prelungit. Și toate doamnele știu exact cât de greu este să scapi de cele 15-20 de kilograme suplimentare pentru a deveni din nou subțire, dezirabil și frumos.

  sân

  Glandele mamare nu vor mai suferi schimbări semnificative până la nașterea lor. Au crescut activ în primul trimestru, care a fost însoțită de durere, arsură, mâncărime. Acum, senzațiile în piept sunt mai calme, deoarece procesele care au loc sunt greu de observat. Acum, canalele mamare ale glandelor sunt "tuning" pentru alăptarea viitoare - acestea se extind.

  Colostrul multiparos poate începe să secrete. La femeile care asteapta primul nascut, sfarcurile sunt mai puternice, iar canalele sunt mai inguste, poate ca nu au colostru. Strângeți colostrul nu este necesar. Este suficient să spălați pieptul de două sau trei ori pe zi cu apă caldă pentru a preveni penetrarea infecției, deoarece colostrul este un mediu extrem de hrănit, care este foarte îndrăgit de bacteriile care cauzează boli.

  La 25 de săptămâni, unele femei sunt surprinse să constate că nu există senzație la nivelul sânilor lor, aceasta este o problemă de îngrijorare pentru ei în legătură cu alăptarea viitoare. Experții asigură că nu există nici un motiv de teamă: durerile toracice în timpul sarcinii și alăptării ulterioare nu sunt interdependente.

  Pielea pieptului este acum supusă întinderii și, astfel, mai târziu, glandele mamare nu sunt acoperite cu vergeturi urât, acum trebuie să luăm măsuri pentru a preveni vergeturile.

  Este important să folosiți numai produse cosmetice hipoalergenice, cremă pentru copii, precum și să aveți un sutien bun de sprijin cu cești și curele largi.

  Curse de pregătire

  Printre mamele viitoare există o opinie că odată ce aceste contracții sunt numite antrenament, acestea trebuie să apară imediat înainte de naștere. Dar aceasta este o concepție greșită. În cea de-a 25-a săptămână de sarcină, cursele de antrenament ar putea începe și nu vor fi considerate patologice.

  Contracțiile false sau contracțiile lui Braxton Hicks se manifestă prin tensiunea bruscă bruscă a mușchilor netezi ai uterului. În acest moment ele sunt neregulate, ele nu apar în fiecare zi.

  Prin ele însele, contracțiile false nu duc la netezirea și dilatarea colului uterin. Ele dau mai mult disconfort psihologic decât fizic, trece rapid dacă o femeie se culcă, se relaxează, se odihnește sau dă un duș cald.

  Mecanismul și scopul științei muncii false nu sunt pe deplin cunoscute. Se crede că, împreună cu producția de relaxin, divergența oaselor pelvine reprezintă anumite etape de pregătire a corpului pentru naștere.

  Anterior, femeile care au dat naștere, luptele de antrenament apar de obicei mai aproape de naștere, iar femeile nulipare pot "începe" în avans. Există femei care nu au avut nicio ciocnire de antrenament, nici la prima naștere, nici la cea de-a doua, ceea ce nu ia împiedicat pe copii să se nască destul de normal.

  Alte modificări

  Pielea unei femei gravide la 25 de săptămâni devine mai uscată, crește riscul de infecție, o reacție alergică. Prin urmare, orice experimente cu produse cosmetice, mijloace pentru masaj, precum și pentru plajă este contraindicată. În momentul de față nu trebuie să vizitați solariul și să faceți plajă pentru o lungă perioadă de timp sub soarele deschis.

  Munca diligentă a glandelor sudoripare în această perioadă devine cauza transpirației excesive. Este deosebit de dificil pentru femeile care poartă un copil în timpul verii. Supraviețuiește această perioadă va ajuta îmbrăcămintea și igiena personală aleasă în mod corespunzător. Materialele sintetice ar trebui evitate.

  Femeile la 25 de săptămâni de multe ori simt amețit. Acest lucru se datorează creșterii cantității de sânge care circulă în organism. Din același motiv, o roșie este adesea pe obrajii unei femei însărcinate.

  Chiar dacă sarcina are loc fără complicații, nu trebuie să uităm de probabilitatea pierderii conștienței, a leșinului și a rănii. Prin urmare, trebuie să mergeți cu atenție fără a face mișcări bruște, să nu abuzați de efort fizic.

  Creșterea uterului în această perioadă devine cauza multor schimbări în activitatea organelor interne. Astfel, un intestin stors nu poate funcționa pe deplin, ducând la constipație, mai puțin frecvent la diaree.

  Datorită constipației și comprimării venelor hemoroidale, hemoroizii se pot dezvolta. Datorită impactului mecanic pe partea inferioară a stomacului, uterul în creștere începe arsuri la stomac și, datorită presiunii sale asupra vezicii urinare, femeile se plâng de urinare frecventă.

  În săptămâna 25, femeile au deranjat adesea somnul, deoarece devine mai dificil să alegeți o poziție confortabilă pentru o odihnă de noapte. Din ce în ce mai mult pe timp de noapte, trebuie să te ridici la toaletă pentru o mică nevoie. Din această cauză, în timpul zilei, o femeie poate simți oarecum letargică și obosită.

  Dezvoltarea fetală

  Din ce în ce mai puțin copilul se potrivește sub niște standarde și devine din ce în ce mai mult ca el însuși. Săptămâna aceasta, schimbările în ea nu sunt la fel de mari ca în fiecare săptămână în perioada embrionară, dar procesele care se desfășoară acum în organismul copiilor sunt foarte importante. Acum, un organism complet format din cruste trebuie să învețe lucrurile principale - capacitatea de a supraviețui într-o lume care este semnificativ diferită de pântecele mamei.

  La vârsta de 25 de săptămâni copilul are o înălțime de aproximativ 33 centimetri. (de la coada cozii până la vârful KTR este de aproximativ 28-29 centimetri); iar greutatea sa medie este de 700 de grame. Deja, există copii, a căror greutate este de aproximativ 800 de grame, și există copii care abia fac până la 600 de grame.

  Cu cât este mai aproape de naștere, cu atât mai multe diferențe se găsesc între copii. Embrionii erau la fel și, prin urmare, mărimea acestora pe ultrasunete a fost calculată și comparată cu norma până la cel mai apropiat milimetru. Acum, mamele au copii mari și mici, înalți și scurți, fete grase și subțiri. Ele sunt la fel de diferite ca adulții.

  apariție

  Copilul continuă să acumuleze grăsime subcutanată, ceea ce face pielea mai elastică. Pliuri profunde, care nu au acoperit cu mult timp corpul și fața, făcând fumatorii să arate ca fructe uscate, sunt netezite, sunt obraji, rotunjite drăguțe pe brațe și picioare.

  Țesutul gras subcutanat crește destul de lent și, prin urmare, aspectul copilului se schimbă și acum, într-un ritm lent, dar acest lucru se întâmplă în fiecare secundă.

  Pielea copilului în săptămâna 25 dobândește pigment de melanină, iar pielea devine ușor gălbuie. Anterior, a fost saturată roșie, dar grăsimea subcutanată a îndepărtat grila de vase de sânge din straturile exterioare și acum pielea are o nuanță roz, aproape la fel cum va fi în momentul nașterii copilului la lumină.

  Fața bebelușului este complet formată, cum ar fi gâtul și urechile. Auriculele sunt foarte moi, deoarece țesutul de cartilagiu devine durabil mai târziu decât osul.

  În funcție de gradul de moale al urechilor, în cazul nașterii prematură, medicii judecă maturitatea copilului. Cu cât e mai matur, cu atât sunt mai urechi. Există unghii pe degete, modele individuale care formează amprentele digitale "flaunt" pe degetele.

  Corpul bebelușului este acoperit gros cu un lubrifiant asemănător brânzei. Sarcina ei este de a proteja pielea. Unsoarea este reținută de fire de păr translucide subțiri - lanugo. Copilul a început deja să scape de lanugo, firele de păr cad, iar împreună cu ele cantitatea de lubrifiant asemănător brânzei scade.

  Mai aproape de naștere în lanugo normală dispare complet sau rămâne o cantitate mică, iar lubrifiantul rămâne numai în cazul în care continuă să-și îndeplinească funcțiile de protecție - în pliurile pielii, în gât, sub brațe.

  Corpul bebelușului a devenit mai proporțional, la 25 de săptămâni capul crește mai încet decât restul corpului, astfel încât nu mai pare ca un tadpole. Picioarele în lungime "prins" și deja "au depășit" mânerele, acum miezul pare aproape că va avea grijă de nașterea sa.

  Unele subțire persistă, dar acum, cu fiecare săptămână, bebelușul câștigă greutate și devine mai bine hrănit și atractiv.

  Sistemul nervos

  Cortexul cerebral continuă să obțină brazde și girus. În regiunile temporale, neuronii sunt produși, datorită căruia se creează din ce în ce mai multe conexiuni neuronale noi într-un mic organism. Aceasta înseamnă că bebelușul dvs. învață zilnic noi mișcări și abilități. Acum are un reflex excelent de înfrângere, înghițire și suge.

  El preferă mâna dreaptă sau stângă, iar aceasta determină dacă se va naște - cu mâna stângă sau cu mâna dreaptă. În cortexul cerebral, în anumite părți ale acestuia, atunci când este stimulat cu un sunet puternic, apare un răspuns. Zonele care vor fi ulterior responsabile pentru recunoașterea informațiilor vocale vor reacționa la stimul.

  Copilul are reflexe tendonale și musculare. Dacă îi gâlmâieți mâinile sau picioarele, el ventilă degetele membrelor. Când atingeți ceva în abdomenul inferior, miezul este îndoit reflexiv.

  Acum putem spune în siguranță că prăjina vede vise. Medicii spun că fazele somnului lent și rapid la copii în săptămâna 25 de sarcină se alternează, așa cum se întâmplă la adulți, faza somnului REM predomină. În această fază oamenii vad vise.

  Reflexele respiratorii sunt încă în curs de formare, pieptul copilului face mișcări potrivite pentru o lungă perioadă de timp, dar copilul va putea să respire independent numai după 27 de săptămâni de gestație, este în acest moment complexul de conexiuni reflexe finalizat, ceea ce îi va da ocazia să se nască lumină.

  Organe interne

  Cel mai important proces din săptămâna 25 este formarea capacităților funcționale ale plămânilor. Organele rămase lucrează deja, dar plămânii încep să acumuleze agentul tensioactiv - o substanță necesară pentru respirația independentă ulterioară.

  Țesutul pulmonar se maturizează treptat.. Acum, etapa de dezvoltare a alveolelor este finalizată - vezicule mici care se află pe ramurile copacului bronhial. Aceștia vor fi responsabili pentru schimbul de gaze după nașterea unui copil, pentru a-și satura sângele cu oxigen și pentru al scăpa de dioxidul de carbon.

  În timp ce bulele sunt ca niște bile care nu sunt înșelătoare. După prima respirație, prima dată când au aer. Și pentru ca acestea să nu rămână împreună după expirare, aveți nevoie de o anumită cantitate de surfactant - o substanță constând din fosfolipide și proteine. Începând cu 25 de săptămâni, producția acestei substanțe începe cu forța maximă, iar acum în fiecare zi copilul va avea tot mai multe șanse de supraviețuire în cazul nașterii premature.

  Inima copilului a devenit mai mare în dimensiune, bătăile inimii rămân frecvente - de la 150 la 170 batai pe minut. Rinichii și vezica funcționează la fel ca adulții și sistemul digestiv a început să funcționeze. Stomacul ia lichidul amniotic, particulele lanugo ajung în intestin, unde, împreună cu bila, se formează cal meconiul original din vezica biliară.

  Intestinul bebelușului va începe să se golească numai după naștere. În unele cazuri (hipoxie, entanglement, conflict rhesus) apare în uter, dar apoi apa devine verde în culoare, poluată. Pentru a salva bebelușul, medicii decid adesea la livrarea timpurie.

  Organe de senzație

  Organele simțurilor copilului se formează și lucrează. O miros poate deschide și închide ochii, clipeste, distinge între lumină și întuneric. El va începe să vadă detaliile mai detaliate mai târziu.

  Până la naștere, copilul va putea vedea la o distanță de până la 20 de centimetri și, în general, va putea deja să distingă fața mamei sale.

  Organele de auz lucrează cu forță maximă.Copilul ascultă ceea ce este disponibil - fluxul sanguin al mamei, activitatea intestinelor, digestia. Cele mai scumpe sunete pentru el acum sunt sunetul inimii mamei și vocea ei. Restul sunetelor din exterior, în timp ce speriatul cel mic.

  În săptămâna 25 a format baza mirosului. Copilul a învățat deja să distingă între gusturi: este fericit să înghită fluidul amniotic, dacă are un gust dulce, și se încruntă și scuipă, dacă este sărat sau acru. Gustul lichidului amniotic afectează ceea ce mănâncă mama.

  vitalitate

  Prin definiție, fetusul OMS la 25 de săptămâni este destul de viabil. Aceasta înseamnă că, în cazul apariției unei travali premature sau a unei secțiuni de urgență cezariană, copilul are șansa de a supraviețui. Astfel de șanse, potrivit diverselor surse, sunt estimate la 15-17%. Nu la fel de mult cum ne-ar plăcea, dar nu atât cât pare.

  Principalul motiv pentru moartea copiilor profund prematuri este insuficiența respiratorie, incapacitatea țesutului pulmonar de a respira spontan. Prin urmare, copiii născuți în săptămâna 25 sunt plasați în incubatoare speciale, furnizate cu oxigen, preparate de surfactant sunt injectate și încălzite activ, deoarece copiii cu greutate mică și subțiri nu au suficientă grăsime subcutanată în această perioadă, nu pot reține căldura internă.

  Resuscitarea și terapia intensivă în timp dau acestor copii o șansă de supraviețuire., dar niciun neonatolog nu va decide asupra sănătății lor. Gradul de imaturitate al sistemului nervos nu ne permite să spunem cu încredere că totul va fi bine cu copilul. Șanse de dizabilitate, retard mintal. Cu toate acestea, procentul probabilității unui rezultat bun este semnificativ mai mare decât cu o săptămână mai devreme.

  Bebelusul tău pe ecografie

  Ecranul planificat în săptămâna 25 nu poate fi numit, deoarece primele două vizionări s-au terminat. Făcând ecografie săptămâna aceasta va fi, dacă este necesar, neplanificată. Acest lucru poate fi necesar pentru medic dacă există anumite preocupări cu privire la starea de sănătate a femeii și a fătului.

  De asemenea, nimeni nu are dreptul să interzică mamei viitoare să viziteze singură camera de diagnosticare cu ultrasunete dacă dorește să se uite la copil, să-și facă poza pentru albumul de familie și să afle și podeaua dacă nu ar fi fost posibil din acest motiv.

  Sexul bebelusului se distinge în mod clar și medicul va putea anticipa nașterea fiului sau a fiicei cu mare precizie. În câteva săptămâni literalmente, va fi mai greu să faceți acest lucru, deoarece miezul va crește, va trebui să-și asume o poziție mai compactă în uter, în care organele genitale sunt adesea acoperite cu ochi de ombilic, picioare și pixuri din ochii medicului.

  Desigur, mama viitoare este foarte interesată dacă copilul ei îndeplinește standardele de dezvoltare pentru această perioadă. Numai un medic poate răspunde la întrebare, deoarece o mulțime este estimată individual.

  În ceea ce privește standardele medii existente pentru fetometria fetală, în săptămâna 25 acestea sunt:

  • BPR - 53-71 mm;

  • LZR - 72-93 mm;

  • DBK - 36-52 mm;

  • DKG (tibia sau lungimea tibiei) - 32-45 mm;

  • DKP (lungimea oaselor antebrațului) - 33-41 mm;

  • Capătul capului - 214-250 mm;

  • Circumferința abdominală - 183 - 229 mm.

  În această săptămână, medicul care efectuează ultrasunetele, organele interne vizibile ale copilului, structura creierului. Dacă sunt detectate anomalii ale structurii și dezvoltării acestora, femeia este trimisă pentru examinare cu ultrasunete și consultare cu neonatologi și specialiști înrudite.

  Riscuri și pericole

  Încărcarea corpului feminin în cea de-a 25-a săptămână de sarcină este mare. De aceea, acum este important să monitorizăm starea sănătății proprii, mai ales dacă o femeie are o boală cronică în istoria ei. Este posibil ca colita, pielonefrită, gastrită și alte afecțiuni să se înrăutățească chiar acum.

  Există și alte pericole care pot complica cursul sarcinii în această săptămână.

  Insuficiența placentară

  Într-un sfert din cazurile de deces fetal, motivul constă în insuficiența placentară.Ea complică semnificativ sarcina, provoacă hipoxie, întârzierea dezvoltării. Încălcările în sistemul mamă-placentă-fetus cresc riscul nașterii prematură. Această afecțiune se poate dezvolta pe fondul bolilor mamei, mai ales dacă are probleme cu rinichii, inima, plămânii și hormonii.

  Insuficiența placentară se poate dezvolta ca o consecință a unei infecții virale, precum și ca o consecință a unei infecții bacteriene. Placenta poate fi afectată de febră mare, care se ridică dacă o femeie aflată în "poziția interesantă" are gripă, răceală și răceala obișnuită.

  Motivul poate fi patologia obstetrică: placenta previa, poziția pelviană a copilului, mama Rh și fătul.

  Gestoza, care se poate manifesta și în perioada actuală, nu numai că devine cauza tulburărilor placentare, ci și le agravează în mod semnificativ dacă sunt cauzate de o altă cauză. La momentul actual, simptomele se pot manifesta ca o amenințare la nașterea prematură, durere și descărcare atipică, precum și un decalaj în rata de creștere a copilului în conformitate cu datele cu ultrasunete.

  Dezvoltarea fătului întârziată

  Întârzierea dezvoltării în săptămâna 25 este adesea asociată cu tulburări placentare, în care copilul are deficiențe de substanțe utile, schimbul de gaze este afectat. Motivele pot fi, de asemenea, patologia și anomaliile structurii organelor interne ale copilului, infecția intrauterină, nutriția inadecvată a mamei și obiceiurile proaste.

  Dacă înălțimea fundului uterului este mai mică decât ar trebui să fie în acest moment, medicul poate prescrie un ultrasunete. Dacă această metodă de diagnosticare confirmă suspiciunile, atunci femeia va fi oferită să se supună tratamentului.

  După stabilirea cauzei și eliminarea cauzei tulburărilor de dezvoltare a bebelușului, sunt prescrise preparate de vitamină, ca și mijloace de îmbunătățire a fluxului sanguin uteroplacentar.

  În cele mai multe cazuri, acest tratament dă rezultate pozitive, iar copilul are timp să "recupereze" greutatea și centimetrul lipsă înainte de livrare.

  Rece, gripa si SARS

  Imunitatea femeii rămâne redusă, în 25 de săptămâni există un adevărat pericol de îmbolnăvire cu boli sezoniere sau alte boli infecțioase și netransmisibile. De aceea, acum este important să respectați cerințele de igienă, să vă limitați contactul cu un număr mare de persoane, să stați în locuri aglomerate.

  În cazul în care măsurile de precauție nu au ajutat, femeia are o durere în gât, temperatura a crescut, există o răceală puternică, ar trebui să vă adresați cu siguranță doctorului la casă. Tratamentul trebuie să numească un medic. Încercările de a vă purta medicamente sau prescripții pentru medicina tradițională pot duce la complicații grave.

  preeclampsie

  Încă o femeie trebuie să urmeze toate recomandările medicului, inclusiv pentru a se asigura că nu există edem. Gestoza este o complicație periculoasă care poate duce la convulsii și moartea mamei și a fătului. Gestoza cauzează adesea hipoxie, naștere prematură.

  Dacă inelele încetează brusc să fie îndepărtate de pe degete, pantofii vechi devin prea mici, canelurile caracteristice ale pielii din zona gleznei rămân din șosete, ar trebui să informați cu siguranță medicul dumneavoastră. Același lucru trebuie făcut dacă greutatea a început să crească fără nici un motiv: poate fi un simptom al edemului intern periculos. Pe termenul curent O femeie trebuie să reducă cantitatea de sare consumată, deoarece este capabilă să rețină lichidul în țesuturi.

  În afară de o atenție deosebită a dietei, trebuie să conduceți un stil de viață activ, să nu beți alcool în nici un fel, să nu fumați. Toate acestea vor ajuta la reducerea probabilității de preeclampsie.

  Analize și sondaje

  În această săptămână, nu sunt stabilite teste și sondaje obligatorii. Dacă o femeie este programată să primească un medic în această săptămână, atunci trebuie efectuat un test de urină general cu câteva zile înainte. Femeile cu un factor Rh negativ la 25 de săptămâni au donat sânge dintr-o venă pentru determinarea titrului de anticorpi, dacă o astfel de analiză nu a fost făcută acum o săptămână.Alte examinări sunt prescrise individual.

  Recomandări pentru mamele care așteaptă

  La 25 de săptămâni, femeile trebuie să fie deosebit de atente să nu permită nașterea prematură. Pat, deși el este considerat deja viabil, prea devreme pentru a se naște. Pentru a face acest lucru, ar trebui exclusă suprasolicitarea fizică, ridicarea greutății, administrarea de medicamente fără cunoștința medicului.

  În plus, trebuie să continuați să vă plimbați în aer proaspăt, reducând timpul de plimbare la 10 minute și mărind numărul de plimbări cu 1-2. Există și alte recomandări care vor fi utile pentru gravide.

  • Organizați o sesiune foto "însărcinată". Până în prezent, am destulă putere pentru a planifica și pentru a face fotografii frumoase cu soțul meu, care va reaminti mai târziu de luni dificile și interesante de a aștepta pentru un mic miracol.

  • Cantitatea necesară de somn pentru o femeie în acest moment crește la 9-10 ore pe zi. Rețineți acest lucru când vă planificați programul. Cel mai bine este să dormi pe o parte, punând un tampon mic sub picioare în zona inferioară a picioarelor. Acest lucru va ajuta la evitarea apariției edemelor și, de asemenea, va face mai confortabil somnul.

  • Puteți începe pregătirea mameloanelor mamare pentru alăptarea viitoare. Pentru a face acest lucru, ar trebui să fie ușor de masaj, după procedurile de igienă și ștergerea duș cu un prosop dur. Dar acest lucru ar trebui făcut foarte atent. Stimularea niplurilor contribuie la producerea de oxitocină, o substanță care determină reducerea mușchilor uterini într-o capacitate tonică.

  • Poți să faci sex, dacă medicul nu interzice. Perechea trebuie să ia o abordare responsabilă în alegerea poselor pentru a elimina presiunea asupra uterului, precum și penetrarea profundă. Folosind lubrifianți, geluri intime, jucăriile sexuale sunt nesigure, ca și sexul anal.

  • Femeile ar trebui să urmeze regimul de băut.. Lichidul nu ar trebui să fie suficient. Cantitatea recomandată este de 1,5 litri de apă potabilă curată pe zi. Cu toate acestea, nu luați apă imediat înainte de culcare, poate duce la edeme.

  • Mergem într-o excursie medicul trebuie să fie întrebat dacă există contraindicații pentru zbor. Linii aeriene nu solicită unei femei însărcinate la 25 de săptămâni un certificat de medic. Dacă sarcina este fără echivoc, puteți zbura.

  • Femeile ar trebui să se protejeze de stres. Șocurile noroioase din această perioadă provoacă adesea naștere prematură, afectează negativ bunăstarea copilului.

  • Pentru a vă ușura ultimele săptămâni înainte de a merge în concediu de maternitate, Puteți începe să purtați un bandaj special antenatal. Există multe modele ale acestui dispozitiv ortopedic, fiecare având propriile caracteristici. Alegeți după montare.

  Recenzii pentru gravide

  În săptămâna 25, femeile care și-au lăsat comentariile în această perioadă au remarcat că starea lor de sănătate sa deteriorat într-o oarecare măsură. Mulți oameni încearcă în aceste zile să ia timp liber și sărbători, care s-au acumulat în ultimii ani cu așteptarea, apoi să plece imediat la concediu de maternitate.

  Cea mai urgentă întrebare dintre mame este dacă ultrasunetele sunt confundate în această perioadă cu sexul copilului și dacă este posibil să se creadă tabelele de determinare a sexului prin sânge, după luna de concepție. Sexul este definit, dar uneori îndoielile rămân până la naștere. La 25 de săptămâni mulți fac cumpărături pentru un copil și, prin urmare, doriți să aveți puțină încredere în "predicție", astfel încât băiețelul să nu poarte capace și costume roz pal, achiziționate cu atenție de părinții săi înainte de naștere.

  Dimensiunea abdomenului este o altă problemă în discuție. Mommies fac poze și le împărtășesc pe rețele sociale și pe forumuri. Femeile care au început deja să urmeze cursuri pentru femeile însărcinate, notează că au învățat o mulțime de lucruri interesante, în special, au învățat să facă gimnastică specială pentru a întări mușchii pelvisului. Este simplu și foarte util.

  Despre ce se întâmplă cu fătul și cu mama viitoare în a 25-a săptămână de sarcină, consultați următorul videoclip.

  24 săptămâni 26 săptămâni
  Aflați ce se întâmplă cu mama și copilul în fiecare săptămână de sarcină.
  Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

  sarcină

  dezvoltare

  sănătate