De ce copiii și bebelușii plâng în somn?

Conținutul

Uneori părinții sunt surprinși să rețină că nou-născutul sau copilul lor pot plânge chiar și într-un vis. Fără să se trezească, copiii scârțâie și țipă, se tremură, se trezesc și adoarme din nou. Temându-se de cel mai rău, părinții încep să caute un răspuns la o întrebare despre acest comportament în cărțile de referință medicale și să fie interesați de părerea medicilor copiilor. Cu toate acestea, nu există nici un motiv să vă faceți griji. Despre motivul pentru care un copil plânge într-un vis, vom spune în acest articol.

Motivele plângerii de noapte

Plânsul spontan al copiilor într-un vis se numește plâns fiziologic de noapte. Despre boală, el mărturisește rar. De obicei, acest comportament al copilului este legat de abundența de impresii noi primite în timpul zilei. Nou-născuții și bebelușii nu știu cum să-și exprime emoțiile în alt mod, nu pot spune, nu se plâng, nu au nevoie de ajutor. Singurul instrument de comunicare disponibil pentru ei este plâns cu voce tare.

Sistemul nervos și funcțiile motrice ale copilului nu sunt încă suficient dezvoltate. Orice schimbare a impulsurilor care trec printr-un sistem complex de plexuri nervoase poate provoca plâns. Într-o oră de noapte într-un vis, de cele mai multe ori acestea sunt motivele - particularitățile organizației nervoase a copilului. Nimic periculos, teribil, alarmant despre asta.

Pe masura ce copilul creste, sistemul nervos va deveni mai puternic, perceptia se va dezvolta. El va învăța să-și exprime emoțiile - cu un zâmbet, cu expresii faciale, cu gesturi și apoi cu cuvinte. Atacurile de plâns noapte se vor opri. O altă cauză probabilă a plângerii fiziologice într-un vis - trecerea de la faza de repaus la somn. Chiar și la adulți, o astfel de tranziție poate fi însoțită de apariția unor vise vii și de o trezire involuntară, ce să spunem despre bebeluși!

Da, au și vise și, în opinia medicilor pediatri, bebelușii vis în pântecele lor. Somnul îngrijorat și neliniștit poate deveni un copil după afișările din timpul zilei.

Dacă în casă existau mulți oaspeți, dacă copilului i se acorda o mare atenție, dacă era obosit înainte de culcare, atunci cu un grad ridicat de probabilitate, somnul său era foarte neliniștit.

Psihologii subliniază o altă posibilă cauză a unui vuiet de noapte într-un vis - nevoia psihologică a copilului de a fi protejată. În cele nouă luni petrecute în uter, miezul se simțea protejat, înconjurat de mama. După nașterea acestui sentiment de protecție de încredere oarecum zdruncinat, pentru că mama mea nu este acum întotdeauna aproape, și, uneori, ea trebuie să sune cu voce tare.

Pe scurt, plânsul de noapte, plânsul poate fi un fel de "test" al părinților - sunt acolo, sunt aproape? Dacă mama este în fugă, atunci copilul poate adormi calm mai departe. Acesta este motivul pentru care este foarte convenabil să se plaseze o pătuț într-un dormitor adult în primele câteva luni. Uneori, copilul este suficient pentru a-și face onclajul în somn pe spate, se calmează și, din când în când, adoarme adormit.

Plânsul de noapte fiziologic normal nu este lung, înnebunitor, tare, persistent. Este mai spontan, nu se repetă în același timp. În utilizarea sedativelor și examinării, nu are nevoie. Dacă un copil se trezește și începe să plângă cu certitudine sau brusc într-un vis, atunci merită luate în considerare alte motive pentru un astfel de comportament.

Când copilul are nevoie de ajutor?

Un bebeluș poate să bea și să strige într-un vis nu numai datorită caracteristicilor de vârstă ale sistemului nervos, ci și în mai multe moduri. externe și interne care necesită în mod necesar o intervenție parentală.

foame

Nou-născuții și sugarii până la aproximativ 6 luni experimentează o nevoie fiziologică pentru hrănirea nocturnă sau chiar mai mult de una. Prin urmare, trezirea și cererea insistentă de hrană este destul de normală până la o anumită vârstă. O astfel de plângere este persistentă.

Un copil care sa trezit din foamete nu se va liniști și nu va mai adormi până nu va primi ceea ce are nevoie. Soluția este simplă - hrănirea și patul din nou.

disconfort

Stilul incomod, îmbrăcămintea strânsă, hainele enervante - toate acestea sunt motive pentru o trezire nocturnă și o cerere de a schimba circumstanțele. În acest caz, trezirea va fi neclară, treptată. În primul rând, bebelușul va începe să bea într-un vis, să împingă, "încurcă în jur". Plâns treptat va deveni mai asertiv.

Prin ea însăși, miezul nu se va liniști. Este necesar să se verifice dacă cusăturile de haine se freacă de el, dacă mâinile sunt amorțite într-un scutec, care este înfășurat strâns, dacă există proeminențe, crăpături, pliuri inconfortabile pe saltea.

Problema plăsmuirii este o chestiune de alegere a familiei. Dar hainele ar trebui să fie în mod necesar fără sudură și cusute din țesături naturale care nu irită pielea. În mod ideal, copilul ar trebui să doarmă pe o saltea tare fără o pernă.

Temperatură și umiditate necorespunzătoare

O tranziție graduală și netedă de trezire de la un whine somnoros la un strigăt puternic poate indica faptul că copilul este fierbinte sau rece. Este ușor de verificat - în cazul în care bebelușul copilului este transpirat, înseamnă că părinții l-au suprasolicitat prin încălzirea camerei, în cazul în care stilourile și nasul sunt reci, atunci copilul a fost înghețat.

Pentru ca bebelușul să doarmă confortabil, este necesar să se mențină o anumită temperatură - nu mai mare de 20-21 grade de căldură și o anumită umiditate a aerului - 50-70%. 20 de grade pe un termometru de cameră poate părea prea rece pentru adulți. Copiii au termoregulări diferite, se simt foarte confortabil la această temperatură.

Și aerul prea uscat duce la uscarea membranelor mucoase ale organelor respiratorii, ca urmare, copilul nu numai că devine mai greu de respirat, ci și crește riscul bolilor respiratorii.

Scutecul umed

Gajul unui somn bun este un scutec bun și de înaltă calitate, care va "rezista" cel puțin 8 ore. Cu toate acestea, abilitățile excretorii ale friabilelor sunt diferite, în afară de aceasta, copilul poate merge la toaletă pentru o nevoie mare.

Trezirea și plânsul în cazul unui scutec umed sau murdar nu se întâmplă de obicei mai mult de o dată pe noapte. Asigurați-vă că scutecul nu numai că este uscat, dar și confortabil, nu a apăsat în părțile laterale și pliurile pielii, nu a ieșit afară și nu a frecat pielea bebelușului.

Durerea

Plâns când simți durerea este dificil de confundat cu altul. Durerea la copii este asociată cu un strigăt la nivelul reflexului. Cu durere acută, bebelușul începe să țipă în inimă - răscolitor și brusc, se trezește imediat, este greu să-l calmeze. Se întâmplă, de exemplu, cu otita, cu intestinale.

În cazul în care durerea este plictisitoare sau plictisitoare în natură, copilul în ansamblu nu se culcă bine, se trezește aproape în fiecare oră, se plânge plângător, procurat, uneori în mod monoton, uneori nu se trezește până la capăt. Acest lucru se întâmplă atunci când dentiții dinți primul, cu presiune intracraniană crescută, care provoacă o durere de cap.

Cum de a îmbunătăți somnul unui copil?

Frica de noapte plâns, de obicei, dispare de unul singur atunci când un copil ajunge la vârsta de 4 luni. Sistemul nervos al copiilor în vârstă de cinci luni este deja mai stabil, deși epuizarea severă poate cauza, de asemenea, tulburări de somn în ele.

Pentru a îmbunătăți somnul bebelușului de la o lună și mai mult, amintiți-vă că Modul zilei pentru prăjituri este foarte important. În timpul zilei, bebelușul ar trebui să petreacă suficient timp în aerul proaspăt. Toate experiențele noi, jocurile și întâlnirile ar trebui mutate în prima jumătate a zilei. Seara, copilul nu ar trebui să comunice cu un număr mare de străini. Avantajele vor fi o lumină camuflată, voci liniștite, masaj tonic înainte de scăldat.

Dacă copilul nu dorm bine, părinții pot încerca să se îmbăieze în apă rece conform metodei Dr. Evgeny Komarovsky.

Nu pot suprasolicita copiluldeoarece aceasta este, de asemenea, o cauză comună a somnului neliniștit pe timp de noapte. În cea mai penultima hrănire seara, este mai bine ca copilul să nu se umple suficient, dar în ultima, care completează toate procedurile de seară, trebuie să hrăniți copilul mult, dar nu excesiv. Într-o cameră ventilată cu aer umed, un copil curat și hrănit va dormi mult mai puternic.

Un alt motiv pentru care un copil poate dormi prost noaptea este somnul excesiv în timpul zilei. Nou-născutul în mod normal doarme până la 20 de ore pe zi. Este necesar să se creeze un regim în așa fel încât să dureze cel puțin 12-13 ore pentru a dormi noaptea. Restul timpului poate fi împărțit fractional în odihnă zilnică. Dacă nu puteți stabili un regim, nu trebuie să dați copilului să doarmă în timpul zilei. De obicei, 2-3 zile de comportament atât de puternic și dur al adulților este suficient pentru ca regimul să cadă pe loc, iar copilul începe să doarmă noaptea.

Alte motive pentru plânsul pe timp de noapte sunt, de asemenea, destul de ușor de rezolvat - trebuie să hrăniți un copil înfometat, iar unul brut trebuie să schimbe hainele. Este foarte dificil să ajuți un copil cu un strigăt dureros de noapte, deoarece este dificil de înțeles ce fel de durere este. O foaie mică de înșelăciune îi va ajuta pe părinți cu acest lucru:

  • Copilul strigă și tulpina constant, apăsând picioarele, are un stomac umflat și tare - este colică. Puteți pune un scutec cald călcat pe un fier de pe burtă, faceți un masaj ușor în jurul buricului în sensul acelor de ceasornic, dați apă de mărar sau orice preparat pe bază de simeticonă -Espumizan„Sau“Bobotik“. De obicei, colicul este o "frământare" fiziologică, care însăși dispare când un copil are o vârstă de 3-4 luni.
  • Copilul plânge în somn, apoi se trezește și strigă brusc, "venind" - motivul poate fi acoperit în inflamația urechii medii. Otita apare cu sugarii destul de des. Verificați-o simplu - când apăsați pedala (cartilajul proeminent chiar la intrarea în auriculă), durerea crește și copilul începe să plângă și mai mult. Dacă nu se excretă nici un puroi, sânge sau alt lichid din ureche, puteți picura "otipaks„Sau“otinum"Așteptați dimineața și sunați la un medic.

Dacă există o descărcare de gestiune, nu puteți picura nimic, nu trebuie să așteptați până dimineața și să apelați o ambulanță.

  • Copilul scârțâie în somn, se îngrijorează, dar nu se trezește și, dacă se trezește, nu se oprește să plângă. Poate că motivul pentru acest comportament se află în dentiție. Cu un deget curat, ar trebui să verificați gingiile bebelușului, dacă există umflături dureroase la atingere, atunci ar trebui să utilizați unul dintre gelurile dentare permise de vârstă - "Kalgel», «Metrogil Dent“. Ele vor ușura oarecum starea copilului și el va putea să doarmă.
  • Strigătul plâns într-un vis, asemănător cu naggingul, care durează mult timp și se repetă de câteva ori pe noapte, ar trebui să-i alerteze pe părinți. Dacă, în același timp, "primăvara" copilului arată umflată și tensionată, este destul de posibil, este despre presiunea intracraniană crescută. Asigurați-vă că îi arătați copilului medicul.
  • Copilul adoarme bine, dar de multe ori începe într-un vis, plânge episoade de 5-7 ori pe noapte, se trezește. Motivul pentru acest comportament poate minți în disconfort psihologic. Acest lucru este de obicei observat în familii în care există o mulțime de scandal, cearta, strigăt, conflict. Cei mici simt totul, ei nu pot spune nimic, în plus, ei primesc cortizon cu laptele mamei - hormonul de stres, dacă mama este foarte nervoasă și îngrijorată. Cortizonul stimulează activitatea nervoasă. Părinții pot observa anumite manifestări nervoase la un copil, nu numai pe timp de noapte, ci și după somn. Acest lucru se înrăutățește, teamă, anxietate și starea de spirit. Numai o cale de ieșire - opriți mama nervoasă.

Și câteva sfaturi utile:

  • Nopțile de plâns de noapte au întotdeauna o cauză. Dar dacă un nou-născut plânge de regulă doar pentru nevoi fiziologice - foame, sete, frig, atunci copilul de două luni este deja destul de dezvoltat emoțional pentru a plânge în mijlocul nopții despre un vis rău, un sentiment înspăimântător de singurătate, neputință. Părinții ar trebui să abordeze fiecare caz specific, luând în considerare individualitatea și vârsta copilului.
  • Motivele adevărate ale plânsului și țipării în întuneric părinții nu vor înțelege imediat. În primele săptămâni copilul se obișnuiește cu noul mediu, cu lumea din jurul lui, iar părinții lui se obișnuiesc cu copilul și îl cunosc. Treptat, prin natura plângerii, prin durata, intonarea strigătului și a altora numai de către mamă și tată prin semnale clare, ghicesc fără îndoială ce exact are nevoie copilul la un moment dat sau altul. Trebuie doar să ai răbdare.
  • Plânsul de noapte fiziologic - fenomenul este scurt. Dacă a fost amânată timp de șase luni, merită să arătați copilul unui pediatru și unui neurolog. Este posibil ca există și alte motive care împiedică bebelușul să doarmă în mod normal pe timp de noapte și pot avea nevoie de medicamente.
  • Destul de des prelungit noapte plâns și dispoziții la copii sunt rezultatul greșelile pedagogice ale părinților. Dacă la început au învățat copilul să adoarmă în brațe, s-au scuturat și apoi au început să încerce să facă mormașul adormit de la sine. Este necesar să se pregătească pentru faptul că bebelușul va protesta destul de înfricoșător, să se comporte prost și agitat noaptea. Dar, dacă părinții manifestă o perseverență calmă, atunci vor reuși să facă față acestor dificultăți.

Cum să înțelegem de ce un copil plânge și cum să-și recunoască semnele? Vedeți următorul videoclip despre acest lucru.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate