Prima lună de viață a copilului

Conținutul

În prima lună după naștere, copilul se adaptează la o viață nouă în afara corpului mamei sale. Acesta este un moment important pentru copilul însuși și pentru părinții săi. Să ne uităm la principalele caracteristici ale primei luni de viață a copilului.

Creșterea și data nașterii copilului
Pentru a evalua dinamica dezvoltării, este necesar să cunoaștem înălțimea și greutatea copilului la naștere.
Calculați programul de vaccinare
Introduceți data nașterii copilului

Modificări fiziologice

Despre asta ce arată un nou-născutcitiți într-un alt articol. În frigiderul din corp în primele săptămâni de viață există schimbări semnificative:

 • Epidemia postpartum a dispărut.
 • Oasele craniului devin mai puternice.
 • Fața are anumite trăsături.
 • Visionul se schimbă. Îmbunătățește coordonarea ochilor și focalizarea ochiului.
 • Tractul digestiv se adaptează la noua dietă și este populat cu microfloră benefică.
 • Reorganizarea sângelui și circulația sângelui. Erorrocitele care poartă hemoglobină fetală sunt distruse și în loc de ele apar noi celule roșii în sânge.

Urina la un copil din prima lună de viață este destul de frecventă și se întâmplă de cel puțin 6 ori pe zi. În acest caz, urmele excretate, aproape transparente. Un copil la vârsta de 1 lună golulează intestinele de până la 12 ori pe zi (de obicei imediat după hrănire). Scaunul său are o culoare galbenă și o consistență pastă.

Copil nou-născut
Prima lună este foarte importantă în viața unui copil, prin urmare contactele cu străinii ar trebui să fie minime

Înălțime și greutate

Factorii de greutate și de înălțime ale nou-născutului sunt afectați de diverși factori, de la ereditate și până la starea de sănătate a frimei. Pentru a stabili dacă totul este în regulă cu copilul, părinții și medicii cântăresc lunar bebelușul și măsoară lungimea corpului.

În plus față de greutatea și lungimea corpului copilului, circumferința capului copilului și circumferința toracelui sunt, de asemenea, luate în considerare.

Indicatorii nou-născuților sunt:

Băieții

fete

Înălțimea medie

50 cm

49 cm

Frontierele ratei de creștere

46,1-53,7 cm

45,4-52,9 cm

Greutatea medie

3300 g

3200 g

Limitele de greutate

2500-4400 g

2400-4200 g

Circumferința medie a capului

34,5 cm

33,9 cm

Limitele normei circumferinței capului

31,9-37 cm

31,5-36,2 cm

Înălțime medie a pieptului

34 cm

34 cm

Limitele normelor de frontieră

32,3-36,8 cm

32-36 cm

Cât de mult cântărește copilul în prima lună?

În prima lună, copilul câștigă o medie de 600 de grame de greutate. Rețineți că, în mod normal, în spitalul de maternitate, bebelușul pierde până la 10% din greutatea cu care sa născut, însă, înainte de a fi descărcat, începe să crească în greutate și după aceea numai creșterea în greutate corporală este considerată normală. Creșterea copilului pentru prima lună crește cu aproximativ 3 centimetri.

Cântărirea unui nou-născut
Prima cântărire a miezurilor va avea loc în spital imediat după naștere.

Indicatorii copiilor de la 1 lună arată astfel:

Băieții

fete

Înălțimea medie

54,7 cm

53,7 cm

Frontierele ratei de creștere

50,8-58,6 cm

49,8-57,6 cm

Greutatea medie

4500 g

4200 cm

Limitele de greutate

3400-5800 g

3200-5500 g

Circumferința medie a capului

37,3 cm

36,5 cm

Limitele normei circumferinței capului

34,9-39,6 cm

34,2-38,9 cm

Înălțime medie a pieptului

36,5 cm

36,1 cm

Limitele normelor de frontieră

34,1-38,9 cm

34-38,1 cm

reflexe

Sănătatea unui nou-născut este întotdeauna verificată pentru prezența reflexelor pe care copilul ar trebui să le aibă.Multe dintre aceste reflexe dispar cu timpul, dar prezența lor la nou-născut este un semn important al sănătății copilului.

Reflexe la nou-născut
Prezența reflexelor indică dezvoltarea corectă a copilului

Un copil nou nascut este definit de urmatoarele reflexe:

 1. Suge. Acesta este reflexul principal care oferă hrană bebelușului.
 2. Prinderea. Dacă ați atins palma copilului cu un deget sau cu o jucărie, veți vedea cum o apucă reflexiv.
 3. Motorul de căutare. Atunci când atingeți sau atingeți obrazul, copilul își întoarce capul.
 4. Înot. Dacă puneți bebelușul pe burtă, veți vedea că copilul face mișcări similare cu înotul.
 5. Babinski. Dacă țineți degetul pe picioarele miezului (pe marginea sa exterioară), piciorul se rotește, iar degetele de pe el se răspândesc.
 6. Mers pe jos. Prin sprijinirea corpului friabililor, astfel încât picioarele lor să atingă suprafața robustă, veți observa cum copilul începe să efectueze mișcări similare cu mersul pe jos.
 7. Mora. Cu un sunet brusc puternic, bebelușul se va împrăștia și va răspândi picioarele și brațele.
 8. Babkin. Apăsați copilul pe palmă și vedeți cum copilul își deschide gura și își întoarce capul.

regim

Ca atare, prima lună a copilului nu are o cruzime - el doarme câteva ore, apoi rămâne treaz timp de 30-60 de minute, mănâncă și adoarme din nou. Un anumit mod de zi, individual pentru fiecare copil, se formează numai în a doua lună a vieții, iar în perioada neonatală copilul nu are grijă dacă noaptea este acum sau ziua.

Copii nou-născuți
Nou-născuții dorm într-o medie de 18 ore pe zi

Despre ceea ce trebuie să faceți în primele săptămâni după nașterea frișciilor, vedeți emisiunea TV "Baby Boom".

vis

Nou-născutul din cea mai mare parte a zilei este într-un vis, în timp ce somnul bebelușului este reprezentat de trei faze:

 1. Somn adânc, în timpul căruia păsărică respiră calm și profund, iar ochii copilului sunt închise.
 2. Somn de adâncime, în timpul căruia respirația bebelușului este confuză, iar picioarele și brațele se pot mișca, ca niște bulgări acoperite cu pleoape.
 3. Somnolență, care se întâmplă adesea în timpul alimentării sau în timpul somnului. Ochii copilului în această fază sunt închise pe jumătate.

În perioada de veghe, bebelușul poate fie să rămână în pace, fie să-și raporteze disconfortul prin plâns.

alimente

Alimentele care sunt considerate ideale pentru un nou-născut sunt colostrul. Așa-numitul lapte, care este eliberat de la mamă imediat după naștere și extrem de bogat în substanțe benefice pentru miezuri. Laptele matern este numit pe bună dreptate cea mai bună hrană pentru un copil care tocmai sa născut, deoarece chiar și cei mai buni producători de amestecuri nu își pot reproduce compoziția unică.

Se recomandă hrănirea nou-născutului la cerere, punând bebelușul în piept atunci când copilul este anxios. La început va fi o mulțime de hrănire, dar pe măsură ce copilul crește, copilul are propria sa dietă cu pauze între hrănire.

În situațiile în care alăptarea nu este posibilă, este important să alegeți un amestec adecvat de miezuri. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă consultați cu un medic pediatru și să luați în considerare toate nuanțele, astfel încât nutriția să nu dăuneze sistemului digestiv imatur al nou-născutului.

La alăptare, este important să se asigure că copilul captează corect mamelonul - împreună cu areola. Cu toate acestea, bebelușul încă va înghiți o parte din aer, astfel încât după hrănire trebuie să ajutați miezurile pentru a elibera aerul (burp).

Alăptarea nou-născutului
Cu nașterea naturală, colostrul vine repede, după nașterea miezurilor, aproape imediat îl puteți alăpta

dezvoltare

Un nou-născut poate face foarte puțin. În perioada de veghe, bebelușul își mișcă mâinile și picioarele în mod haotic, iar la orice iritant, fie că este un scutec umed sau un sentiment de foame, copilul reacționează cu plânsul. Când un copil aude un sunet ascuțit, îngheață, de multe ori clipește și poate izbucni în lacrimi.

Până la sfârșitul primei luni de viață, copilul poate:

 • Zâmbiți ca răspuns la discursul unui adult.
 • Ridicați-vă capul atunci când vă aflați pe stomac, ținând-l timp de până la cinci secunde.
 • Urmăriți obiectele fixe și fața mamei, precum și obiectele mari de culoare strălucitoare.
 • Pentru a urla. Sunetele făcute de copil sunt asemănătoare cu "gee", "ha", "gu", astfel încât o astfel de "discuție" despre agrafe este numită și agukan.

Despre ce se întâmplă cu bebelușul în prima lună a vieții sale, vezi în filmul lui Larisa Sviridova.

Ce are nevoie un copil?

 • În primul rând, copilul după naștere are nevoie de contact tactil cu mama, astfel încât copilul să fie îmbrăcat mai des, ținut în brațe, călcat.
 • De cele mai multe ori zâmbiți la copil, apoi miezul vă va plăcea repede cu un zâmbet conștient.
 • Pentru ca copilul să se dezvolte mai bine, în momente de veghe, discutați cu bebelușul și schimbați adesea poziția bebelușului - puneți-l pe burtă, rotiți-l pe lateral, purtați-l vertical, susținând capul.
 • Pentru o mai bună dezvoltare a auzului, nu puteți vorbi doar cu un copil cu diferite intonații și timbre, ci include și o mică muzică clasică. Lăsați copilul să o asculte pentru zece minute pe zi.
 • Îngrijirea corectă a miezurilor, care include igiena zilnică (spălarea, spălarea, curățarea ochilor, nasului, urechii, pieptănării, cufărării), scăldat, mersul pe jos, masajul, băile de aer, este, de asemenea, importantă.
Mama și tata săruta noul copil, îl iubesc
Mai întâi de toate, cel mic are nevoie de dragostea mamei și a tatei

Posibile probleme

În perioada neonatală, pot apărea astfel de probleme:

 • crampe. Ele apar la majoritatea copiilor ca rezultat al maturității insuficiente a intestinului. Vă puteți ajuta copilul cu un masaj ușor al abdomenului, contactul cu corpul, un tub de vapori sau medicamente care ajută la scăderea celor mici.
 • Slabă vindecare a rănii ombilicale. Pentru ca acesta să treacă normal, ombilicul unui nou-născut trebuie tratat zilnic cu verde strălucitor. În cazurile de descărcare de pe rănire sau roșeață a buricului copilului, ar trebui să i se arate un medic. De asemenea, avem nevoie de consultarea medicului pediatru dacă copilul are deja 2 săptămâni, iar crusta nu a dispărut și rănile nu s-au vindecat.
 • Un galben Aceasta este o condiție fiziologică caracteristică majorității copiilor. Este asociat cu procesul de înlocuire a hemoglobinei, care a fost în sângele copilului în timpul vieții intrauterine, cu hemoglobină normală. De obicei, are loc în primele 2 săptămâni de zgârieturi de viață.
 • Somnul neliniștit Deși copilul din prima lună de viață doarme foarte mult, dar datorită particularităților creierului său, somnul copilului este ușor de deranjat. Deci, ar trebui să aveți grijă de condițiile optime pentru a dormi copilul - lăsați copilul să doarmă într-o cameră liniștită și caldă, cu lumini slabe.

Despre ce să faceți cu un nou-născut, vedeți programul "Școala Doctorului Komarovsky".

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate