Când și cât de multe luni copilul începe să se târască și să stea?

Conținutul

Când un copil apare în familie, părinții așteaptă cu nerăbdare să învețe să zâmbească, să-și țină capul, apoi să se răcească, să se așeze și să se târască. Următorul mare eveniment va fi cu siguranță primii pași. Fiecare aptitudine nouă este de mare importanță și, prin urmare, mamele și tații sunt foarte sensibili la momentul apariției anumitor abilități motorii. În acest articol, vom vorbi despre timpul necesar ca copilul să înceapă să se așeze și să se târască și dacă este posibil să influențeze aceste abilități.

Abilități de fiziologie

Este destul de dificil să răspundă la întrebarea părinților când copilul ar trebui să stăpânească mișcările târâtoare și scaunul. Fiecare arahide - individualitate, personalitate, care se dezvoltă în conformitate cu propriile sale legi și scheme. Prin urmare, toate tabelele cu standarde există doar pentru pediatrii, deoarece medicul pediatru vă vede copilul ca fiind unul dintre copiii medii. Dar aceasta este doar la prima vedere.

Un specialist grijuliu nu va declara niciodată o întârziere în dezvoltarea fizică pe baza faptului că bebelușul nu stă la 7 luni sau nu se târăște la 8 luni, deoarece copilul poate avea multe motive.

Copilul începe să se târască și să se așeze atunci când sistemele sale osoase și musculare, precum și ligamentele și articulațiile implicate în aceste procese s-au maturizat și s-au întărit suficient. Pentru abilitatea de accesare a crawlerilor, aveți nevoie de mușchii abdominali și de gât, brațele și picioarele, pentru a vă așeza, aveți nevoie de mușchi suficient de puternici în spate, abdomen, gât și brațe. Bineînțeles, niciun nou-născut nu are astfel de mușchi, ele cresc și devin mai puternice pe măsură ce copilul crește. Dacă părinții din primele zile acordă suficientă atenție dezvoltării fizice a sugarilor, fac masaj și desfășoară exerciții legate de vârstă, atunci șansele unei mastering mai devreme a noilor abilități sunt în mod vizibil sporite.

Conform normelor medii, copiii sănătoși încep să stea după șase luni, la 7 luni cu sprijin și la 8 - fără sprijin. La 10 luni, copiii fac de obicei o treabă excelentă, cu o sarcină dificilă - să se așeze într-o poziție predispusă. Cu crawling, totul este mult mai complicat - unii copii ocolește această scenă cu totul, iar unii încep cu asta. Normele medii din pediatrie spun că un copil poate învăța să se târască de la 5 luni pe abdomen, de la 7 luni la 9 luni - pe toate patrulea.

Dar normele sunt norme, iar copilul dvs., este posibil, are propriile planuri de dezvoltare ulterioară, mai ales că mulți factori influențează viteza de a stăpâni noile abilități motorii.

Ce poate avea un impact?

Primul lucru care contează este bunăstarea și starea de sănătate a bebelușului. Dacă mirosul sa născut prematur, este mult mai târziu decât colegii lui vor începe să înțeleagă înțelepciunea unei schimbări în poziția corpului în spațiu. Nu pentru că este mai slăbit, mai slab, ci pentru că oasele și țesuturile musculare iau mai mult timp pentru a se pregăti pentru un nou tip de încărcătură. Copilul însuși nu este dușmanul, el nu se va gândi niciodată să facă ceea ce fizic nu poate să facă.

Copil bolnav, de multe ori bolnav, copiii cu boli congenitale se așează și se târăsc mai târziu decât copii sănătoși. Mai ales pentru o lungă perioadă de timp, copiii cu tulburări neurologice pot "influența".

Greutatea carapuzului corporale contează, de asemenea, și cea mai directă.Copiii sunt bătrâni, supraponderali, au dificultăți destul de naturale în a-și păstra propria greutate în noua poziție, coloana vertebrală pur și simplu nu asigură o încărcătură nouă într-un astfel de volum, are nevoie de puțin timp pentru a se pregăti. Se târăsc și se așează, dar mai târziu.

Caracterul și temperamentul înnăscut al copilului îi dictează comportamentul și motivația. Oamenii flegmatici și melancolici, leneși, leneși, leneși stau, se târăsc și se plimba mai târziu decât reprezentanții mobili, activi, curioși, de tip personalitate sanguină sau colerică.

Depinde mult de condițiile pentru dezvoltarea copilului create de părinți înșiși. Și acesta este probabil singurul lucru pe care mama și tata, îngrijorați de dezvoltarea copilului, pot avea un impact direct. Un copil care este cel mai adesea ținut într-o pătuț sau jucărie în timpul vegherii este puțin probabil să aibă suficientă motivație pentru a începe explorarea lumii. Pentru moment, va fi destul de confortabil într-un spațiu închis.

Pur și simplu nu va mai fi nevoie să stați sau să călătoriți undeva în fâșii, stăpânirea priceperii va încetini. Dacă părinții oferă copilului o anumită libertate de mișcare în timpul perioadelor de veghe, agățați jucăriile la o anumită distanță de el, atunci copilul va trebui să ajungă la ele și, prin urmare, va trebui pur și simplu să caute modalități de a face acest lucru. Există două modalități - de a ajunge dintr-o poziție de ședere sau de crawl și să o luați. Bineînțeles, o anumită libertate a copilului are nevoie în control constant de către adulți, astfel încât miezul nu este rănit.

Băieți sau fete - cine este mai rapid?

În forumurile tematice și în comunicarea între ele, mamele atribuie adesea anumite abilități fiilor și fiicelor. Ei spun că fetele învață noi abilități mai repede, pentru că băieții sunt mai leneși. O altă viziune este că fetele trebuie să se așeze mai târziu decât băieții din cauza posibilelor efecte periculoase asupra sănătății reproducerii.

De fapt, nu există o diferență explicabilă din punct de vedere științific între dezvoltarea abilităților fizice la sugari de ambele sexe. Copiii se dezvoltă la aproximativ aceeași viteză, cu condiția să fie sănătoși, pe termen lung, să nu aibă probleme cu supraalimentarea și excesul de greutate. În ceea ce privește așezarea fetelor și a băieților, trebuie spus acest lucru iar aceștia și ceilalți nu sunt recomandați să se așeze cel puțin până la șase luni. Absolut. Nimic.

Consecințele pot fi destul de trist - oasele pelvine pot fi rănite. În acest caz, fetele pot avea probleme în viitor, purtându-și propriile copii. Și pentru băiat, o astfel de rănire este extrem de nedorită.

Pot să învăț abilitățile copiilor?

Această întrebare este cea mai importantă. Din anumite motive, se crede că o mamă care doar așteaptă ca copilul să se așeze sau să se crawleze este iresponsabilă și nesăbuită. Însă găina mamei, care nu poate aștepta și aproape de la 3 luni începe să pregătească copilul să se așeze și să se târăște, și cel mai bun dintr-o dată pentru mersul pe jos, este bine făcut și un exemplu de urmat. Formarea unui astfel de stereotip contribuie într-o mare măsură la forumurile femeilor, după cinci minute de prezență pe care o mamă normală devine o femeie nervoasă cu un complex de inferioritate și un sentiment de vină.

Este normal să nu faceți nimic? Da, este bine. Mulți pediatri, inclusiv dr. Komarovsky, ai căror sfaturi profesionale sunt încredințate de milioane de mame în întreaga lume, au susținut că abilitățile de ședere și crawl trebuie să fie o cale complet naturală și la acea vârstă, care în acest scop este furnizată de natură în raport cu un anumit copil.

Activitatea excesivă a părinților care "ajută" copilul este adesea afectată - gimnastica dinamică, exercițiile inexacte, șederea forțată sunt pline de vătămări grave. În primul rând, cu verticalizarea timpurie, coloana vertebrală a unui copil suferă, care nu este pregătită pentru o încărcare verticală.Este posibil să apară compresia vertebrelor, iar hernia intervertebrală poate apărea mai târziu. Mulți copii, care au fost în curând ghemuite sau plasate pe patru membre pentru a se târî, mai târziu s-au manifestat scolioză, kyfoză, lordoză, tulburări de mers, deformare a membrelor. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care au petrecut mult timp la o vârstă fragedă, agățați de jumperi, și apoi s-au aruncat pe pietoni.

Părinții au inventat metode suficiente pentru a "ajuta" pe copiii mici. Acum, pediatrii îi îndeamnă să-și vadă simțurile și să le ofere copiilor posibilitatea de a se dezvolta independent.

Ce ajutor atunci, întrebi. Faceți masaj zilnic fortificator, includeți în el recepții pe anumite grupuri de mușchi - pe spate, pe stomac, pe mâini și picioare, pe mușchii gâtului. Exercițiile, gimnastica, includ exerciții în complexe, care promovează din nou dezvoltarea grupurilor musculare necesare, dar nu achiziționarea mecanică a unei noi abilități.

Pentru ca un copil să poată stăpâni rapid mișcările noi în mod independent, trebuie să păstreze un echilibru mai bun, de aceea trebuie dezvoltat aparatul vestibular. Exercițiile pe o minge de gimnastică (fitball) vă vor ajuta. Comunicați-vă mai des cu copilul, învățați-l să fie interesat de lumea din jurul lui, arătați cât de multe lucruri interesante are, iar apoi copilul va avea cu siguranță un stimulent pentru a învăța noi abilități.

Lăsați copilul, temperamentul, mergeți adesea pe stradă, nu-l suprascrieți. Adresați-vă medicului la timp și nu vă auto-medicați. El va face singur restul. Patologiile severe ale sistemului musculo-scheletal, care împiedică șederea sau târârea, sunt rare. Despre ei, părinții devin cunoscuți aproape imediat după nașterea copilului. Dacă nu v-ați exprimat astfel de diagnostice, liniștește-te și așteptați.

Calculați graficul de alimentare
Specificați data nașterii copilului și metoda de hrănire

Merită să sune alarma dacă copilul nu se încadrează în normele acceptate în dezvoltarea sa și ceea ce ar putea fi o deviere semnificativă de la aceste norme, vedeți următorul videoclip de la dr. Komarovsky.

Calculați programul de vaccinare
Introduceți data nașterii copilului
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate