Folosind instructori de memorie pentru a învăța elevii

Conținutul

Mnemotehnologia este utilizată cel mai intens pentru formare. prescolarii în grădinițe, dar specialiștii în această știință asigură că pot fi aplicați într-o formă ușor modificată pentru orice altă vârstă, inclusiv studenți tineri și chiar medii. Desigur, aici metodele și tehnicile de învățare sunt oarecum mai complicate, deci merită să le analizăm în detaliu.

Elemente de vârstă

Primele elemente ale mnemonicii sunt date în grădiniță - aceasta este locul în care această tehnologie este folosită cel mai des. Dar școala nu acordă întotdeauna suficientă atenție acestui lucru. Principiile de prezentare a informațiilor privind vizibilitatea, legăturile cu privire la gândirea asociativă și capacitatea de a interesa destinatarul rămân relevante, dar, în general, mnemonicii pentru copiii de vârstă școlară folosesc instrumente ușor diferite de cele folosite în grădiniță.

Deci, odată cu vârsta, un copil începe treptat să înțeleagă importanța și necesitatea învățării, chiar dacă materialul pe care îl prezintă nu este foarte interesant pentru el. Acest lucru vă permite să utilizați tehnica pentru a transmite absolut toate informațiile utile din curriculum-ul școlar, chiar dacă forma prezentării sale nu prezintă interes pentru o persoană dezinteresată.

În plus, copilul adult nu mai este atât de atașat de culori strălucitoare și, prin urmare, este posibilă transmiterea informațiilor fără imagini. În același timp, volumul memoriei sale crește semnificativ, datorită căruia, spre exemplu, versurile sunt folosite în mod activ pentru memorare. Desigur, nu toate lecțiile pot fi îmbrăcate în formă poetică, dar pentru aceeași memorare a vocabularului străin este o soluție foarte practică.

Imaginile pot fi folosite, dar nu culorile luminoase importante aici, ci abilitatea de a extinde înțelegerea sau de a adăuga asociații. Când studiază biologia, mult mai utilă este chiar o fotografie alb-negru a unui animal decât cea mai strălucită imagine și în fizica didactică - o diagramă ilustrativă a acțiunii forțelor sau a mecanismelor. În ambele cazuri, este mai bine să completați ilustrațiile cu text care să permită să se tragă concluziile corecte din ceea ce a văzut, în timp ce descrierea foarte verbală fără imagine ar putea da o idee greșită despre subiectul studiat. Prin urmare, o imagine trebuie întotdeauna să fie lipsită de ambiguitate și să nu permită interpretări duale.

Școala de juniori

Exercițiile privind mnemonica pentru vârsta școlară primară sunt în multe feluri similare cu grădinița, dar ele au și ele propriile lor specificități. Aici se acordă o atenție deosebită poemelor, deoarece multe dintre conceptele studiate nu pot fi transmise de o imagine, iar poezia contribuie, în același timp, la îmbunătățirea memoriei copiilor. Pentru clasele 1-4, sunt scrise un mare număr de poezii pentru copii, unde regulile de bază ale aceleiași matematici sunt dezvăluite pe scurt.

Unele reguli nu sunt redactate în versuri, ci pur și simplu în formulări ușor de reținut, cum ar fi "Nu pot fi căsătorit" - ultimul exemplu afișează cuvinte terminând în "g", la sfârșitul căruia nu este scris un semn moale. Datorită acestui fapt, informațiile plictisitoare îi fac pe copil să zâmbească, ajutându-i să-și mențină interesul.

Pentru copiii cu vârsta sub 10 ani, încă mai există spalat pentru a învăța în joc, deoarece nu sunt întotdeauna gata să absoarbă materiale complexe doar pentru că este necesar. Dacă este posibil, unele clase ar trebui să fie mai puțin formale - un copil care se simte liber și încrezător arată adesea cel mai bun rezultat. Deci, o metodă populară de învățare a limbilor străine este adunările informale cu ceai în sala de clasă - de ceva timp, celor prezenți nu le este permis să vorbească limba lor maternă.În același timp, nimeni nu va întreba copilul întrebări dificile și este imposibil să obțineți o deducere aici și nu trebuie să învățați nimic - atunci când un copil intră în mediul lingvistic, copilul își va aminti cu siguranță ceva nou.

Liceu

Mai aproape de adolescență, copilul este deja capabil să se forțeze să memoreze informații, chiar dacă nu este interesat, dar acest lucru nu înseamnă că procesul nu poate fi simplificat.

În acest moment, elevul curios poate fi interesat de statistici despre ceea ce studiază. Argumentând despre aceeași fizică, studentul nu poate fi interesat de o declarație detaliată a dispozitivului ca un întreg paragraf, dar el poate fi interesat de imaginea din carte și de un scurt tabel de parametri de bază alături de el. Aceasta scot în evidență informațiile necesare, calculate pe baza faptului că o persoană cu o logică bine dezvoltată și cunoștințe minime pe această temă vor înlocui orice altceva. Deși această prezentare necesită o pregătire minimă preliminară, blocul de informații pare mai mic și, prin urmare, nu este atât de descurajator. Dacă, de asemenea, însoțiți cifrele prezentate cu fapte și comparații interesante, va fi mult mai ușor să le memorați.

Un alt exemplu viu al mnemonicii este scrierea unor eseuri pe un anumit subiect. Mai multe informații sunt stocate în memoria noastră decât ne putem imagina, dar trebuie să fie periodic agitate și sistematizate, astfel încât să nu fie uitate - atunci cantitatea de memorie va crește. Oferindu-i copilului să vorbească pe un anumit subiect, despre care el nu putea să se gândească, profesorii îl forțează să extragă din memorie tot ceea ce este cunoscut despre subiect, să-și strice logica și, uneori, să își pună întrebări neașteptate și să caute în mod independent răspunsuri la ele. Dacă sarcina nu este, de asemenea, în scris un eseu, ci în formularea unui răspuns detaliat din partea capului și să-l oferiți a doua zi, atunci această întrebare va instrui și cantitatea de memorie.

Consultați videoclipul următor pentru mai multe detalii despre utilizarea tehnicilor mnemotehnice de predare a copiilor.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate