De ce bebelușul doarme cu gura deschisă?

Conținutul

Corpul copiilor nu este deloc ca un adult. Părinții adesea remarcă faptul că bebelușul lor nu respiră prin nas, ci prin gură. Această normă sau patologie, acest articol vă va ajuta să înțelegeți.

Cauzele respirației la copii prin gură

În mod normal, o persoană își respiră nasul. Orofaringe poate fi, de asemenea, implicat în respirație, dar acest lucru nu este un proces foarte fiziologic. Așa funcționează organismul adult. Un copil poate avea ceva diferit, în special pentru copiii foarte mici.

Respirația nazală este necesară. Aerul din mediul înconjurător este puțin mai scăzut decât temperatura corpului. Trecând prin întregul sistem de pasaje nazale, acesta este bine încălzit și, de asemenea, umezit în plus.

Membranele mucoase ale nasului sunt căptușite cu celule epiteliale, pe suprafața exterioară a cărora sunt câteva cilia mici. Aceste formațiuni rețin cele mai mici particule de praf, împiedicând corpul să cadă în mediul intern.

Dacă bebelușul respiră prin gură, atunci aerul nu are timp să se încălzească complet și intră imediat în tractul respirator inferior. Această situație contribuie la dezvoltarea la copil a diferitelor boli ale tractului respirator superior. Copiii care, de multe ori respira cu gura, dezvoltă adesea faringită și laringită, și au, de asemenea, un risc destul de mare de a dezvolta bronșită.

Apariția unui astfel de simptom la un copil mai mare de doi ani ar trebui să fie un semnal către părinți că bebelușul poate avea o anumită patologie care să conducă la apariția acestui simptom.

Părinții și mamele observatoare decid să arate medicul copilului. În acest caz, au dreptate. Multe boli apar la copii fără manifestarea semnelor clinice multiple. Respirația prin gură poate fi primul "clopot" pe care corpul copilului are nevoie de ajutor.

Dacă bebelușul începe să respire prin gura de pe stradă, atunci riscul de infecție cu diferite infecții, precum și răcelile crește de multe ori. Potrivit statisticilor, copiii care trăiesc în orașe industriale mari sunt mai susceptibili să se îmbolnăvească cu diverse patologii ale tractului respirator. Răcirea aerului în plămâni poate contribui la debutul procesului inflamator cu dezvoltarea pneumoniei.

Este necesar să se ia în considerare vârsta copilului, în care părinții au observat că bebelușul a fost folosit pentru a respira constant prin gură.

Dacă un copil mai în vârstă de 3 ani respiră constant prin gură, acest lucru poate indica faptul că are semne de boli ale sinusurilor paranazale. Acest simptom se poate manifesta la copiii care suferă de un curs prelungit de sinuzită cronică sau sinuzită. Aceste boli sunt, de asemenea, însoțite de dezvoltarea congestiei nazale severe.

Dacă un copil are acest simptom în timpul somnului, atunci părinții ar trebui să-l supravegheze cu siguranță în timpul somnului. Copiii care își aruncă puternic capul înapoi de pe pernă adesea respira prin gura deschisă. Eliminarea acestui simptom nefavorabil în această situație este destul de simplă. Doar trebuie doar ridica o altă pernă, somn pe care va fi pentru copilul dvs. cât mai confortabil posibil.

Copiii pot avea respirație nazală și respiră prin gură. manifestarea adenoidelor. Această afecțiune patologică este însoțită de creșterea activă a țesutului adenoid, care crește excesiv în nazofaringe. Este nevoie de timp pentru a dezvolta adenoide. De obicei, acest proces se dezvoltă într-un copil de mai mulți ani. Tulburările respiratorii în acest caz sunt progresive.

Identificarea manifestării acestui simptom la copii în primele etape este aproape imposibilă. Doar câțiva ani mai târziu, copilul începe să respire în mod activ prin gură. Acest simptom se manifestă într-un copil atât în ​​timpul zilei cât și în timpul nopții.

Din păcate, este foarte dificil să se vindece adenoizii pronunțați din nazofaringe numai cu ajutorul medicamentelor. În unele cazuri, se folosesc metode chirurgicale de terapie.

Amigdalele palatine lărgite - Este, de asemenea, o patologie destul de frecventă care se dezvoltă la copii. Dezvoltarea acestei afecțiuni patologice la copii poate duce la o varietate de motive. Destul de des, o amigdilă mărită este înregistrată la copiii care au suferit o durere severă în gât.

Amigdala cronică contribuie, de asemenea, la hipertrofia (creșterea) amigdalelor. Proliferarea acestor formațiuni conduce la o îngustare mecanică a lumenului tractului respirator. Această situație este periculoasă nu numai pentru că bebelușul începe să respire cu gura, ci și pentru că poate dezvolta complicații foarte periculoase.

Cursul prelungit al acestei stări patologice poate contribui, de asemenea, la apariția simptomelor de insuficiență respiratorie la un copil, datorită faptului că bebelușul a dezvoltat semne de foame de oxigen (hipoxie) a țesuturilor.

Dezvoltarea respirației depreciate poate duce nu numai la creșterea activă a adenoidelor, ci și la creșterea activă a adenoidelor polipi. Aceste formațiuni pot, de asemenea, să perturbe în mod semnificativ respirația nazală. Numărul polipilor la copii poate fi foarte diferit. Creșterea lor activă se observă la copiii cu imunitate redusă sau la bolile concomitente ale tractului respirator superior.

Potrivit statisticilor, polipii care cresc în nasofaringe sunt mai frecvenți la copii cu vârste între 7 și 12 ani. Medicii notează că un factor ereditar joacă un rol important în dezvoltarea acestei stări patologice.

Dacă unul dintre părinți are polipoză nazofaringiană, riscul de a dezvolta această patologie la un copil crește de mai multe ori. Tratamentul acestei afecțiuni patologice este, de regulă, pe termen lung și este ales strict individual de către un otolaringolog pentru copii pentru fiecare copil bolnav.

Boli respiratoriicauzate de diferite virusuri sunt, de asemenea, patologii foarte frecvente care conduc la o încălcare a respirației nazale.

Infecția cu adenovirus, însoțită de apariția unei friguri puternice la un copil bolnav, are ca rezultat adesea că bebelușul începe să respire prin gură. De asemenea, acest simptom nefavorabil poate apărea și la copiii care se îmbolnăvesc de gripa sau ARVI.

Afecțiuni alergiceOdată cu dezvoltarea rinitei (nasul curbat), poate provoca, de asemenea, probleme de respirație prin nas. Manifestarea unor astfel de manifestări are o natură sezonieră destul de distinctă.

În primăvara și începutul verii, numărul cazurilor de alergie respiratorie crește semnificativ. Acest lucru are ca rezultat ingestia de polen de plante sau arbusti în nazofaringe. Astfel de manifestări sunt observate în special la copiii care au o sensibilitate individuală față de ei.

Leziuni ale nasului contribuie de asemenea la faptul că copilul nu poate respira pe deplin prin nas. În acest caz, puteți vedea că bebelușul respiră prin gură. Cel mai adesea, astfel de situații apar în timpul adolescenței la băieți. În timpul aplicării unei leziuni traumatice, poate apărea o afecțiune foarte periculoasă pentru respirație - o fractură a septului nazal. În acest caz, bebelușul începe să respire în mod activ prin gură.

Pentru a elimina această manifestare adversă la un copil, tratamentul otolaringologic chirurgical este necesar. Pentru bebelușii cu septul nazal deteriorat, este complet restaurat. Fără a efectua un astfel de tratament, din păcate, este imposibil să restabiliți respirația nazală adecvată.

Trebuie remarcat faptul că elevii pot fi observați opțiunile fiziologice ale respirației prin gură. Această situație este posibilă după sau în timpul antrenamentului fizic intensiv.

Sarcina mărită contribuie la faptul că corpul copilului necesită mai mult oxigen. Pentru a elimina rapid o astfel de afecțiune, copilul începe să respire adesea și intens prin gură.

De ce copilul respiră cu gura deschisă?

Destul de des, mamele observă că nou-născuții lor respiră cu gura lor. De obicei, această condiție se manifestă cel mai adesea într-un vis. Copiii din primele luni de viață aproape tot timpul dorm. Este necesar pentru copiii nou-născuți pentru creștere și dezvoltare activă. Un copil nou nascut doarme mult, nu numai pe timp de noapte, ci si pe timpul zilei.

Particule mici de praf pot deteriora mucoasele delicate ale nasului și gurii. Ele sunt atât de delicate încât sunt ușor de deteriorat atunci când sunt expuse la orice efecte mecanice. Imaturitatea sistemului imunitar contribuie, de asemenea, la faptul că bebelușul este destul de ușor de infectat cu infecții.

La nou-născuți, cauzele respirației la nivelul gurii pot fi foarte diverse.

Dacă copilul dorm într-o poziție incomodă, atunci trebuie să respire prin gură. Părinții în acest caz ar trebui să acorde o atenție la pătuț, în care nou-născutul petrece cea mai mare parte a timpului. Ar trebui să fie confortabil și confortabil pentru somnul bebelușului.

Un nas curbat, numit fiziologic la copii, duce de asemenea la o încălcare a respirației nazale. Apare în aproape fiecare copil nou-născut.

Dacă copilul a fost născut oarecum mai devreme decât era de așteptat sau dacă are anomalii congenitale ale structurii organelor ORL, atunci riscul de a dezvolta un nas inflamat prelungit la un copil crește semnificativ.

Pentru a menține buna respirație nazală, indicatorii de microclimat sunt foarte importanți. Aerul prea uscat contribuie la deshidratarea membranelor mucoase nazofaringe. Umiditatea optimă în camera copiilor nu trebuie să scadă sub 50%.

Dacă acest indicator scade constant, atunci în acest caz este necesară utilizarea unor dispozitive speciale - umidificatoare. Ele ajută la normalizarea umidității la valorile optime.

Copiii nou-născuți pot obține, de asemenea, diferite răceli și infecții. De asemenea, pot fi infectați de la părinți. Mamele și tații ar trebui să-și amintească întotdeauna că în timpul unei perioade acute de SARS sau de gripă ar trebui limita orice contact cu copilul.

Pentru a preveni infecția, este, de asemenea, important să evitați orice interacțiune cu oamenii temperați. Destul de des, sugarii sunt infectați de la rudele care vin să viziteze pentru a vedea copilul nou-născut.

În primele zile de viață la un copil, mușchii din spatele gâtului nu sunt încă pe deplin dezvoltați. Unii copii pot avea chiar hipotonie din aceste grupuri musculare. Acest lucru se manifestă prin faptul că copilul își aruncă puțin capul înapoi. Oamenii spun că copilul "încă nu ține capul". Este necesar un anumit timp pentru stabilizarea coloanei vertebrale cervicale.

Hypotonus al mușchilor din spatele gâtului și a brațului superior contribuie la faptul că bebelușul începe să respire în mod activ prin gură. De obicei, această stare dispare după câteva luni de viață. În acest moment, ar trebui să urmăriți cu siguranță cum respiră bebelușul.

Dacă copilul are acest simptom nefavorabil după un an, este necesară o consultație obligatorie cu medicul pediatru.

Ce se poate face?

Pentru a normaliza respirația nazală la copii, este foarte important să urmăriți modul în care un copil adoarme. Poziția lui ar trebui să fie confortabilă și să nu aducă disconfort copilului.

De mare importanță este patul și perna, în care copilul doarme. În prezent pe piață există un număr imens de produse diferite care au un efect ortopedic. A dormi în astfel de paturi nu numai că normalizează respirația copilului, ci ajută la stabilizarea coloanei vertebrale.

Pentru a normaliza respirația nazală necesară curățați pasajele nazale din secret. De asemenea, în acest scop, puteți folosi aspiratoare speciale.Puteți spăla gura de scurgere utilizând soluții saline sau preparate farmaceutice. Aceste fonduri sunt complet inofensive curăță pasajele nazale de mucus.

Dacă a apărut o afecțiune respiratorie la un copil din cauza diferitelor boli ale organelor ORL, este necesară o vizită obligatorie la medic. Medicul va face regimul de tratament necesar. Acesta include, de obicei, picături nazale vasoconstrictoare sau spray-uri. Aceste remedii ajută la ameliorarea umflăturilor severe, ceea ce duce la o îmbunătățire a respirației nazale.

Eliminarea simptomelor cauzate de infecțiile bacteriene este posibilă numai prin utilizarea de agenți antibacterieni. Terapia locală este folosită de obicei pentru aceasta.

Picăturile nazale sunt prescrise, de obicei, timp de 7-10 zile. Dacă în timpul tratamentului prescris, bebelușul nu se simte mai bine, atunci în acest caz se efectuează neapărat corectarea regimului de tratament prescris.

Bolile alergice, care duc la faptul că bebelușul respiră cu gura, în tratament necesită o programare obligatorie medicamente antihistaminice. Aceste fonduri ajută la normalizarea respirației nazale, precum și la ameliorarea congestiei și a edemelor care au apărut în nazofaringe ca urmare a inflamației alergice.

Pentru a elimina simptomele adverse, se folosesc atât remedii locale cât și tablete. Aceste medicamente sunt de obicei prescrise timp de 1-2 săptămâni.

Înrăutățirea copilului să respire cu gura este o sarcină destul de laborioasă. Pentru a face acest lucru, asigurați-vă că urmați comportamentul său. Pentru copiii mici care încă mai au dificultăți în a explica ce poate duce această respirație, ar trebui să fie transformat într-un joc distractiv.

Mulți copii din copilărie ca niște tipuri specifice de animale. Dacă copilul este încântat și colectează pisici, atunci îi puteți spune că toți pisoii respirau nasul, nu gura. De obicei, această tehnică psihologică funcționează bine pentru copiii sub vârsta de 3-4 ani.

Cu copii mai mari, puteți încerca deja să construiți un dialog constructiv. Trebuie să îi spuneți copilului să respire nasul, nu gura. Într-o conversație, subliniați că acesta este exact modul în care tatăl și mama respira.

Adolescenții și elevii pot spune deja ce poate duce la respirația rapidă prin gură. Această metodă psihologică poate fi utilizată numai dacă funcția nazală a respirației copilului este păstrată.

Despre motivul pentru care este periculos ca un copil să doarmă cu gura deschisă, vedeți următorul videoclip.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate