5 luni 7 luni

Dezvoltarea copilului la 6 luni

Conținutul

Copilul de șase luni este foarte diferit de copilul care tocmai sa născut, fizic și emoțional. Ce a învățat tot până la vârsta de 6 luni, ce abilități îi fac pe părinți fericiți în fiecare zi și cum pot adulții să stimuleze dezvoltarea copiilor la această vârstă?

Modificări fiziologice

 • Mușchii spatelui și a umerilor până la vârsta de 6 luni au întărit deja atât de mult încât mirosul poate sta fără prezența suportului exterior. Ședința, copilul menține echilibrul și operează liber mâinile. De asemenea, dezvoltarea musculară este importantă pentru a începe accesarea cu crawlere.
 • Copilul se rotește liber în orice direcție și este foarte mobil, ceea ce necesită o atenție sporită din partea adulților.
 • Viziunea copiilor în vârstă de 6 luni este pe deplin dezvoltată și funcționează la fel ca la adulți. Copilul urmărește cu ușurință lucrurile care se mișcă, precum și opiniile altor persoane.
 • Mulți copii la această vârstă au tăiat primii dinți. Ele apar pe maxilarul inferior. În acest sens, producția de saliva la un copil de șase luni este în creștere.
Copilul sta la 6 luni
Pat în 6 luni poate deja să stea singur. Dacă copilul dvs. nu se află încă, nu vă faceți griji și faceți exercițiile corespunzătoare.

Dezvoltarea fizică

În timpul celei de-a șasea luni de viață, copilul câștigă aproximativ 650 de grame, iar creșterea copilului devine și mai mare cu 2 centimetri. Până la această vârstă, greutatea friabilelor este de două ori cifra, care a fost determinată imediat după nașterea bebelușului. Pieptul în luna a șasea este mărit cu 1-1,5 centimetri, iar circumferința capului - cu 0,5-1 centimetru.

Fiecare copil se dezvoltă însă în ritmul propriu, pentru a înțelege dacă bebelușul crește normal, limitele normei au fost determinate, precum și indicatorii medii ai dezvoltării fizice a copiilor de o anumită vârstă. Cunoscând despre ele, părinții pot identifica dacă există probleme cu creșterea copilului și dacă copilul are nevoie de consultații pediatrice suplimentare. Principalii indicatori ai copiilor în vârstă de 6 luni sunt prezentate în tabel:

indicator

Media pe 6 luni

Băieți în 6-7 luni

Fetele 6-7 luni

greutate

7300-7900 g

6400-9800 g

5700-9300 g

creștere

65,7-67,6 cm

63,3-71,9 cm

61,2-70,3 cm

Circumferința capului

42,2-43,3 cm

40,9-45,8 cm

39,6-44,8 cm

Circumferința pieptului

43,7-44,5 cm

41,4-47,6 cm

41,6-45,8 cm

Ce copil poate?

Copilul a învățat deja să stea fără sprijin timp de șase luni. Cu toate acestea, mulți copii de această vârstă încă nu pot sta singuri. În bucătărie, bebelușul poate deja să stea într-un scaun special, urmărind mama să pregătească cina.

Crawlingul devine o altă abilitate foarte utilă a unui copil de jumătate de ani. Unii copii se mișcă activ pe burtă pe burtă, ajutându-se cu picioarele, în timp ce alții ajung pe toate patru.

Crawling baby la 6 luni cu mama
Stimulează copilul să se târască, deoarece aceasta întărește bine spatele copilului.

Nu mai putin competente ale unui copil de 6 luni:

 • De asemenea, bebelușul începe să stea pe picioare, ținându-și mâinile la un fel de suport solid. Dacă un adult ia miezul cu ambele mâini și îl trage puțin, el va vedea copilul pe picioare drepte. Mai mult decât atât, ținând pieptul copilului, puteți vedea cum mirosul începe să traverseze picioarele.
 • Copilul își administrează perfect mâinile. Dacă mirosurile sunt interesate de orice obiect, bebelușul va ajunge la el. Copilul care a coborât dintr-o mână cu copilul cu ușurință se va ridica. Ținând obiectul într-o mână, copilul abil poate să-l transfere într-un alt mâner.
 • Copilul își poate lega deja acțiunile și rezultatele, de exemplu, dacă vă trageți mâna, jucăria cu un clopot va suna, iar dacă o aruncați din pat, va cădea pe podea.
 • Miezul încă studiază subiectele, încercând "dintele". Acesta este un mod absolut normal de a învăța despre lume pentru copiii de jumătate de ani, care nu pot fi percepuți ca un obicei prost.
 • Copilul îl cunoaște foarte bine numele și răspunde cu un zâmbet și animație. Bebelusul ascultă cu atenție discursul unui adult. Dacă îi spui despre orice obiect mare, miezul îl va găsi imediat cu ochii.
 • Discursul unui copil de 6 luni se schimbă. O crumbă conectează sunetele în silabe, dar până în prezent ele nu au nici un sens semantic. Numărul de silabe pronunțate devine mai mult în fiecare zi. Acest discurs este numit bâzâit.
 • Karapuz de 6 luni tratează străinii cu prudență și este foarte precaut. În același timp, copiii în vârstă de jumătate de ani susțin mai mult copiii. Ei îi urmăresc și își copiază deseori acțiunile. Cu cei dragi, bebelușul poate arăta duioșie, de exemplu, se poate alătura mamei.
 • Copiii în vârstă de șase luni pot elimina deja hrana dintr-o lingură cu buzele.

Cum puteți evalua dezvoltarea copilului în 6 luni, consultați consilii video pentru mamele din canalul SuperMam.

Nu trebuie să vă faceți griji dacă copilul dvs. de 6 luni nu a învățat încă să bâzâie, să stea fără sprijin, să ajungă la obiectul dorit, să stea pe picioare, să facă distincția între oameni familiari și necunoscuți sau să mănânce alimente solide - toate aceste aptitudini pot apărea puțin mai târziu.

Dar există abilități, absența cărora trebuie avertizat copilul. Acestea includ:

 • Cuplele de la abdomen și spate și spate.
 • Ridicarea trunchiului superior în poziția înclinată.
 • Abilitatea de a sta cu suport.
 • Se întoarce capul pentru a vedea lumea din jurul nostru.
 • Îmi place
 • Studiul jucăriilor cu ajutorul mâinilor (copilul le bate, scutură, gropi).
 • Examinați diverse subiecte cu ajutorul gurii.
Un copil de 6 luni trage o jucărie în gură
Pe măsură ce un copil de 6 luni studiază jucării cu gura, asigurați-vă că sunt curate.

Faptul că bebelușul ar trebui să poată avea 6 luni, vedeți videoclipul lui Larisa Sviridova.

Clasele de dezvoltare

 • Lăsați copilul să petreacă mult timp pe podea. Răspândiți jucăriile diverse în jurul fâșiilor, astfel încât bebelușul să vrea să se târască peste ele.
 • Când copilul stă pe podea, stați opus și rotiți mingea de la tine la copil și înapoi.
 • Pentru dezvoltarea coordonării, tatăl îl poate răsuci pe umeri și mama - stai copilul pe picior și se agită încet și apoi repede.
 • Pentru a stoca jucăriile bebelușului, achiziționați cutii mici. Miezul se va călca cu entuziasm în ele, mergând peste jucării.
 • În fiecare zi, masați degetele pentru 2-3 minute. Frământați fiecare deget pe rând, și, de asemenea, sorbiți cu ușurință.
 • Lăsați copilul să se joace cu mucegaiuri sau cutii de dimensiuni diferite. Crumb va dori, de asemenea, jucării, în care cifrele se pot deplasa într-o spirală, tweetere, păpuși.
 • Țineți un copil în mâinile a două jucării și oferiți oa treia. În primul rând, miezul dorește să-l prindă, fără a renunța la jucăriile existente, dar atunci va înțelege că va trebui pusă una din jucării.
 • Faceți câteva pungi pentru copil, în care vor fi diferite materiale de umplutură - butoane, fasole, mei, pietricele netede și altele.
 • Pentru cea mai bună dezvoltare a discursului copilului, comunicați constant cu fâșiile când face sunete. Răspundeți copilului, repetându-i bâzâitul și, de asemenea, vocea tuturor acțiunilor. În același timp, vorbește despre tine "mama", astfel încât bebelușul să înceapă să vă relateze acest cuvânt ("acum mama vă va da un clopot"). În mod similar, învață miezul la legătura cuvântului "tata" cu tatăl său.
 • Afișați cărți pentru copii cu imagini luminoase. În același timp, vorbiți despre ceea ce au tras. Ei bine, dacă în astfel de cărți vor exista rime scurte cu fraze repetate.
 • Mergând cu un copil în parc, arătați frunzele copilului, copacii, iarba. Dacă mergeți cu un copil în vârstă de 6 luni la magazin, nu pierdeți ocazia de a arăta fructele, legumele, felurile de mâncare și multe alte elemente, exprimându-le numele.
 • Puneți un balon în carucior și urmăriți copilul trageți frânghia.
 • Încă interesant pentru copil sunt jocuri precum "ku-ku", "doamnelor" și "patruzeci de cioară".
 • Diversificarea îmbăierii copilului folosind diferite jucării. Lăsați vasele, vasele din plastic, jucăriile din cauciuc să plutească lângă copilul de baie.
 • Invitați familii cu copii să viziteze, astfel încât crumbul să învețe să comunice cu un alt copil.
Cuburi de joacă pentru copii de 6 luni
Joacă împreună cu copilul, atât de distractiv și interesant

Joacă-te cu copilul în jocurile prezentate în programul TV "Școala mamei" "TSV".

îngrijire

Timp de șase luni, procedurile zilnice de îngrijire a copilului continuă să fie:

 • Proceduri de igienă - spălarea, spălarea, tăierea unghiilor, pieptănarea, curățarea urechilor și a nasului. Periajul dinților lor este adăugat, chiar dacă primul dinte nu a apărut încă. Se recomandă curățarea gurii copilului cu o perie de cauciuc specială.
 • Proceduri de temperare. La 6 luni, acestea sunt băi de aer și de soare, plimbându-se pe un prosop umed, ștergându-se.
 • Baie. O baie nu numai că ajută copilul să se relaxeze înainte de somn de noapte, dar aduce și o mulțime de emoții pozitive.
 • Masaj și gimnastică. Exercițiile de frecare, frecare, pasivă și activă ajută corpul copilului să devină mai puternic.

Nu uitați de siguranța unui copil de șase luni. Copilul se poate răsturna oricând, așa că lăsați-l pe o altitudine nesupravegheată este inacceptabilă. Un copil care a început să se târască este capabil să ajungă la detergenți, puncte de vânzare și alte lucruri periculoase.

Puteți să vă familiarizați cu tehnica de fortificare a masajului vizionând videoclipul lui Nikolai Nikonov - medicul principal și masseur al Rusiei.

Rutina zilnică

A avea un regim zilnic este foarte important pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Crumbs la vârsta de șase luni necesită aproximativ 15-16 ore de somn pe zi. Aproximativ 9-10 ore, copilul doarme noaptea, iar restul timpului este împărțit în somn de 3 zile, durata acestuia fiind de până la 1,5-2 ore. Încercați să puneți frișcile în același timp în fiecare zi și trezirea unui copil de 6 luni nu merită.

Plimbarea la vârsta de 6 luni este încă ținută de două ori pe zi din cauza condițiilor meteorologice. Festivitățile lungi sunt posibile în condiții meteorologice bune, iar dacă există un vânt puternic, o temperatură a ploii sau a aerului sub -10 în afara, ar trebui să vă abțineți de la o plimbare. În timpul plimbărilor, copilul nu numai că doarme, ci și studiază lumea cu interes.

Alăptarea variază ușor la vârsta de șase luni. Sugerea noaptea este trecută în ultimele ore înainte de trezire. În acest caz, în prima jumătate a zilei, miezul este aplicat mai rar la sân, iar după-amiaza atașamentul devine mai frecvent.

Un bebeluș în vârstă de șase luni care a primit anterior numai lapte matern, încep să introducă ademenirea, alegând pentru el legume sub formă de cartofi piure sau terci. Următorul tip de alimente complementare pentru prăjiturile de 6 luni va fi fructul. O nouă felie de mâncare este oferită în porții mici dimineața, urmărind starea și reacția corpului copilului.

Alăptarea la 6 luni
Laptele matern rămâne baza dieta unui copil de 6 luni.

Bebelușii pe hrană artificială mănâncă de 5 ori pe zi. Cantitatea totală de hrană pentru un copil de 6 luni se calculează prin împărțirea greutății copilului cu 8. În medie, un copil de această vârstă mănâncă 1000-1100 ml de alimente pe zi. Acest volum este împărțit la numărul de furaje, astfel încât o porțiune aproximativă de hrană pentru o masă a unui copil de șase luni va fi de 200-220 ml. Meniul de alimente complementare pentru copii de artefacte include legume, cereale, fructe, unt și ulei vegetal.

Calculați graficul de alimentare
Specificați data nașterii copilului și metoda de hrănire

Ordină zi

Zilele cu copii de șase luni sunt interesante și distractive. Și, deși modul fiecăruia dintre carapuzurile semi-anuale este individual și depinde de ritmurile biologice ale nou-născutului, oferim o versiune aproximativă a regimului zilnic pentru un copil de 6 luni:

6: 30

Cercetarea și prima hrănire (copilul primește laptele sau formula), proceduri de igienă.

8: 00

Stabilirea primei zile de somn.

10: 00

Cifarea și a doua hrană (alăptarea alăptată dă terci, iar copiii - artificiali adaugă ulei), perioada de veghe.

11: 30

Plimbare, în timpul căreia copilul are, de obicei, o a doua zi de somn în aerul proaspăt.

13: 30

Întorcându-se acasă, a treia hrănire (copilul alăptat devine piure de legume, iar bebelușul este hrănit cu piure de ulei vegetal).

14: 00

Perioada de veghe și jocuri educaționale.

15: 30

Plimbare, în timpul căreia de obicei este a treia zi de somn în aer liber.

17: 00

Intoarce-te acasa, al patrulea hrana (include piureul de fructe si laptele matern sau un amestec).

17: 30

Perioada de veghe.

20: 00

Băiatul, a cincea hrănire (laptele matern sau formula), care se stabilește pe timp de noapte.

Noaptea

Bebelușii care alăptează sunt aplicați de mai multe ori la sân, copiii cu copii artificiali nu se trezesc, de obicei, pentru hrănire.

Nu uitați că copilul are în primul rând nevoie de iubirea și sprijinul părinților.

Copil în vârstă de 6 luni cu tata
Copilul trebuie să simtă dragostea față de părinți, aceasta este cheia sănătății sale psihologice

Probleme frecvente

 1. Disconfort din dentiție. La bebeluși, gingiile se umflă și mănâncă, care interferează cu frămîntările și fac comportamentul copilului cranian. În unele carapuzuri, apariția dinților este însoțită de febră, scaune libere și alte simptome negative.
 2. Frecvența trezirii pe timp de noapte. Un somn mai bun de noapte va fi ajutat de baie înainte de a se stabili pentru noapte și hrănind după aceea. De asemenea, asigurați-vă că treceți cel puțin 4 ore între somnul treia zi și somnul pe timp de noapte.
 3. Leziuni. Copilul în vârstă de șase luni este foarte activ, deci este important ca părinții să prevină orice risc de a suferi leziuni, care sunt suficiente la această vârstă. O crudă se poate răsturna paturile și căderea lui, nu te ține pe mobilier atunci când te ridici, târâi și înfipți în marginea ascuțită a mobilierului sau sertarului dresserului. De asemenea, este important să nu uitați de riscul de a vă prinde degetele, de a deschide sertarele dulapurilor, de a încerca gustul detergenților, de a intra în coșul de gunoi, de a sufoca detaliile mici ale jucăriei.

Petreceți lecții cu bebelușul pe metoda "Little Leonardo" prezentată în videoclipul lui Olga Teplyakova, expert în dezvoltarea intelectuală.

5 luni 7 luni
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate