Exercițiu pe fitball pentru copii

Conținutul

Părinții moderni au mult mai multe oportunități pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copiilor lor decât părinții lor, cu mulți ani în urmă. Una dintre aceste achiziții populare și utile este considerată o minge de gimnastică. Clasele sunt interesante și utile nu numai pentru copiii mai mari de un an și jumătate, dar și pentru nou-născuții. În acest articol vom vorbi despre cum să organizăm exerciții de fitness pentru copii, ce exerciții pot fi efectuate pe minge, în funcție de vârstă.

Utile sau dăunătoare?

Întrebarea cu privire la beneficiile și pericolele jocului fitball pentru dezvoltarea sugarilor nu are un răspuns clar. Majoritatea pediatrilor sunt înclinați să creadă că este posibil ca răul să fie posibil dacă părinții nu urmează tehnica de a efectua gimnastică, dacă încep prea devreme să folosească o minge de gimnastică pentru un arahide. Vârsta optimă la care puteți începe astfel de ore este vârsta de o lună și jumătate. Până la această vârstă, este mai bine să se abțină de la diverse manipulări și exerciții pentru a nu leza rănile coloanei vertebrale și ombilicale ale nou-născutului.

Cu toate acestea, beneficiile formării pe bilele de gimnastică depășesc în mod semnificativ câteva dezavantaje:

 • ajută la ameliorarea simptomelor hipertoniei musculare, care sunt caracteristice fiecărui copil de la naștere la 5-6 luni;
 • forte osoase și sisteme musculare consolidate;
 • peretele abdominal slab al copilului se consolidează, ceea ce contribuie la prevenirea sau reducerea apariției colicilor infantile;
 • se dezvoltă aparatul vestibular, copilul coordonează mai bine mișcările;
 • copilul este formata corecta declaratie a picioarelor, pozitia corecta;
 • îmbunătățește starea sistemului nervos.

Pentru ca bebelușul dvs. să obțină cele mai multe beneficii de la exerciții pe fitball, este important să alegeți mingea în sine.

Pentru copiii cu vârsta de 2-3 luni, sunt potrivite doar bilele netede. La 4-5 luni, este destul de posibil să oferiți copilului încărcături sau gimnastică cu baloane texturate cu cosuri, coaste - acesta va fi un efect de masaj suplimentar.

Mărimea mingii are, de asemenea, importanță - dacă o cumpărați nu numai pentru un copil, ci și pentru tine, pentru a obține rapid o formă fizică bună după naștere, ia o minge mai mare - 75 cm în diametru. Dacă mingea este destinată numai pentru miezuri, va fi suficient 45 sau 55 cm în diametru.

Evitați calitățile dubioase care au un miros puternic. Materialele pot fi nesigure - un copil poate prezenta alergii severe, arsuri chimice. Suprafața unei mingi de bună și de înaltă calitate pentru sugari este anti-alunecare și uniformă. Asigurați-vă că aveți marcaje ABS. - aceasta înseamnă că mingea nu va exploda și nu va exploda în momentul utilizării - au fost trecute testele, ceea ce înseamnă exact acest marcaj.

Aveți deja o minge de siguranță? Apoi ne îndreptăm spre studiul claselor de tehnologie pentru copii sub vârsta de un an.

Reguli generale și recomandări

În primul rând, părinții trebuie să învețe cum să aleagă momentul potrivit pentru a practica un copil - în momentul gimnasticii, miezul trebuie să fie adormit, odihnit, sănătos și bine hrănit. Cu toate acestea, nu trebuie să începeți să efectuați un set de exerciții imediat după masă, să așteptați o oră și jumătate după hrănire și numai atunci să începeți să faceți exerciții.

Exercițiile de restabilire menite să stimuleze mușchii, tonifiind copilul, înviorătoare, este mai bine să se facă în prima jumătate a zilei și este optimă să se efectueze un exercițiu liniștitor de relaxare seara, chiar înainte de scăldat și de a merge la culcare. Dacă nu țineți cont de orientarea complexelor de exerciții, puteți întrerupe rutina zilei copilului, vă puteți agrava somnul, astfel încât orele nu vor beneficia. Copilul nu va dormi suficient, se va simti obosit.

Este necesar să se mărească treptat timpul cursurilor - de la 3-5 minute la 15-20 de minute. De asemenea, sarcina ar trebui să crească cu înțelepciune - începeți cu unul sau două exerciții, introduceți treptat noi sarcini, creșteți timpul pentru implementarea acestora.

Țineți sigur copilul în timpul orelor de curs, astfel încât acesta să nu cadă din balonul gimnastic și să nu se rănească. Dacă un copil se opune cu disperare, arată semne de oboseală, este obraznic, exercițiul trebuie oprit - prin lacrimi și capricii beneficiile gimnasticii nu pot fi obținute, indiferent cât de greu încerci.

Întotdeauna însoțiți lecția cu comentarii amuzante și relaxate, citiți poezii, cântați o cântec, acest lucru este important pentru ca copilul să înțeleagă că nu este supus unui ritual ciudat (care, apropo, poate fi periculos!), Este jucat cu el. Numai atunci copilul va începe să perceapă lecțiile în mod adecvat și pozitiv.

Dacă practicați cu un copil gol, asigurați-vă că acoperiți suprafața faltonului cu un scutec - astfel încât acesta va fi mai plăcut pentru copil. Nu uitați de siguranță pentru un minut - nu lăsați-l pe cel mic fără sprijin, sprijin și atenție - căderea dintr-o minge poate fi foarte dureroasă și traumatică.

Tehnici pentru a face lecția

Cu un copil de la 1,5 la 3 luni

Acesta este cel mai tânăr grup de vârstă implicat în fitball. Pentru acești copii, este important să efectuați gimnastică în cel mai delicat mod delicat. Prin urmare, experții recomandă grupuri de exerciții menite să relaxeze mușchii, reducând tonul și prevenind colicul intestinal. Restul exercițiilor în timp ce copilul nu este necesar.

Exerciții de relaxare pe biliard pentru copii sunt foarte simple în execuție.

 • Călătoresc pe burtă. Puneți bebelușul pe burta de jos, capul ar trebui să fie, de asemenea, pornit pe un obraz. Țineți copilul cu o mână în spatele său, cel de-al doilea pentru picioare. Începeți ușor rotirea mingii spre dreapta și spre stânga alternativ. Îmbunătățiți treptat exercițiul prin adăugarea unei oscilații înainte și înapoi, apoi - într-un cerc. Urmăriți viteza și amplitudinea - copilul nu trebuie să se teamă și să se răstoarne. Acest exercițiu facilitează îndepărtarea gaziciului intestinal, reduce intensitatea și frecvența colicilor, întărește mușchii abdominali.
 • Călătoresc pe spate. Ride pe stomac, du-te la patinaj pe spate. Puneți copilul pe minge cu spatele, dar pentru ca capul să nu cadă înapoi. Țineți burta copilului cu o mână, fixați picioarele cu cealaltă. Pentru început, va fi destul de ușor să agitați miezurile dintr-o parte în alta, apoi exercițiul este complicat în același mod ca și primul. Admiterea contribuie la formarea posturii, dezvoltarea musculaturii spate.
 • Fotbal pentru copii. Copilul trebuie așezat pe podea, pe un suport special pe poziție pe spate. Fitball se sprijini pe picioare și împinge ușor zidul mingii pe picioarele. Reflexiv, copilul va împinge mingea departe, dezvoltând astfel și întărind mușchii picioarelor. Tonul crescut datorită mișcărilor intense, dar moi extensor va scădea.

Evitați exercițiile de sărituri, călăriți mingea în sus și în jos. Nu stați pe filiala copilului, este încă prea devreme - coloana vertebrală nu este pregătită pentru o încărcare verticală.

Cu un copil 4-6 luni

La această vârstă, trebuie să combinați exerciții de relaxare cu exerciții pentru dezvoltarea unui corsete muscular. Acest lucru va ajuta jucăriile preferate ale bebelușului dvs., el a reușit deja să le obțină. Complexul de exerciții devine mai semnificativ și necesită participarea activă a copilului.

 • "Ia o jucărie." Aceasta este o versiune mai complicată a călării pe burtă, care a fost descrisă în complexul pentru copii. După ce ați rănit copilul, efectuând mișcări circulare pe stomac, puneți jucăria preferată pe podea în fața fotbalului. Copilul va ajunge pentru ea, va ține picioarele strânse, fixând spatele cu mâna a doua. Întinderea este importantă pentru dezvoltarea mușchilor oblici laterali, precum și pentru stimularea abdominalelor și a mușchilor și a brațului umărului. Pentru ca eforturile copilului să fie încununate de succes, împingeți-l puțin mai departe de tine, astfel încât cel mic să ajungă la jucărie și să-l prindă cu mâinile în siguranță.

"Jumping". Mama stă pe podea, fixează bastonul între picioare, fixându-l. Susținând copilul sub brațe, ea se ridică și își coboară picioarele pe minge, este important ca miezul să împingă mingea de la picioare. Este mai bine să începeți un astfel de exercițiu de la 5 luni și, în același timp, este necesar să vă asigurați că sarcina asupra întregului corp al bebelușului nu se încadrează pe picioare.

 • "Mașină mobilă". Aceasta este o variantă a exercițiului "Roată", iubit de mulți copii, în care mama doar ține picioarele copilului cu mâinile și se plimbă de-a lungul podelei cu mâinile. Diferența va fi că bebelușul se va ocupa de minge cu mânerele, împingându-l înainte. Exercițiul dezvoltă bine brațele, pieptul, gâtul și partea superioară a spatelui.

Pentru copii peste 6 luni

Pentru copiii din această categorie de vârstă, clasele sunt chiar mai complicate, și în plus față de cele două complexe de mai sus, ele adaugă exerciții pentru dezvoltarea abilităților motorii și a dexterității.

 • „Portar“. Dacă copilul stă singur, pune-l în fața ta și împinge mingea spre el. Sarcina copilului este să-l prindă cu două mâini și, în mod ideal, să-l împingă înapoi la mama sa. Exercițiul dezvoltă abilități de coordonare și logică.
 • "Curse de cai". Plantați copilul, care a început deja să stea, pe minge și țineți-l pe laturile mai aproape de axe. Mai întâi, deplasați ușor mingea spre pradă copilului spre dreapta și spre stânga, înainte și înapoi. Aceasta se va încălzi și va pregăti mușchii feselor și spatelui. Apoi, efectuați o mișcare a sarcinii în picioare pe fitball - exercițiul fizic contribuie la dezvoltarea musculaturii spatelui.
 • "Snowball". Acest exercițiu este pentru copiii care au început să stea singuri. Aceasta va ajuta la dezvoltarea primilor pași. Pune copilul la minge, ajuta la apucarea "urechilor" mingii de brate. Pe de altă parte, fixați mingea cu piciorul, astfel încât să nu se rotească înainte cu mare viteză. Când mirosul se va menține strâns, începeți treptat mutarea mingii înainte, slăbind fixarea cu piciorul. Copilul va învăța treptat să coboare picioarele din spatele mingii.

Sfaturi utile

Pentru a face produsul dura cât mai mult posibil, Experții recomandă utilizarea următoarelor recomandări.

 • Păstrați furtunul curat. Ștergeți-l zilnic cu o cârpă umedă și curată și spălați-o de două ori pe săptămână cu săpun pentru bebeluși.
 • Nu continuați să efectuați mai multe seturi de exerciții mai complexe dacă copilul nu a atins încă vârsta recomandată sau nu a însușit exercițiile setului anterior.
 • După clasă, scoateți echipamentul în cazul în care copilul nu îl vede. Dacă un "lucru" strălucitor și interesant va apărea o dată pe zi, va fi mai distractiv decât jucăria obișnuită și atractivă.
 • Pentru a obține rezultate mai intense de la teme cu copilul dumneavoastră, combinați exerciții și gimnastică cu fitball cu masaj. Trebuie să exersați mingea după un masaj, când grupurile musculare sunt încălzite și pregătite pentru încărcare suplimentară.
 • Înainte de practicarea jocului de fitball, este important să se consulte cu un medic pediatru pentru a exclude contraindicațiile la astfel de manipulări de către un copil.

Contraindicații

Nu există prea multe contraindicații pentru practicarea jocului, dar este necesar să le cunoaștem. Este mai bine să refuzați clasele dacă copilul are:

 • temperatură ridicată, dentiție;
 • perioada de recuperare după boală, slăbiciune severă;
 • boli ale sistemului musculo-scheletal, paralizie și pareză (necesită un masaj terapeutic special și un complex de terapie pentru exerciții fizice);
 • hidrocefalie;
 • o hernie ombilicală sau inghinală mare (există riscul de ciupire);
 • defecte cardiace congenitale (clasele sunt posibile, dar numai sub supravegherea unui medic);
 • leziuni la naștere (antrenamentele nu sunt excluse, ci numai după consultarea și prescrierea unui complex de terapie de exerciții de către un ortopedist).

opinii

Multe mamici notează că copiii percep fitball în primele lor clase fără prea mult entuziasm. Unii se tem de el, sunt niște copii mici care se tem de un obiect luminos și uriaș (și acesta este exact ceea ce arata mingea elvețiană unui copil). Pentru a forța un copil care strigă să se culce pe minge, de care se teme, este imposibil. Acest lucru poate provoca perturbări grave ale funcționării sistemului nervos, în starea psihologică a copilului.

Dacă copilul nu dorește, forța nu trebuie să facă nimic. Mamele experimentate sfătuiesc să înlăture mingea, afară din vedere, și să o primească în 2-3 săptămâni. Dacă reacția este aceeași, ascundeți din nou și arătați copilul după câteva săptămâni. Aproape toți copiii la jumătate de an nu se mai tem de fitball.

Unele mame susțin că bebelușul este foarte eficient să se rotească pe o minge de fitness, chiar și un nou-născut. Pentru a face acest lucru, mama își ia miezul în brațe și se așează pe minge. Rhythmic leagăn acționează ca un soporific, dacă, desigur, părinții nu sunt adversari înflăcărători ai bolii de mișcare ca atare.

Mulți oameni notează că puștiul, care era obișnuit de la naștere la gimnastică pe fitball, crește puternic și mai puțin bolnav. Și interesul pentru bilele mari nu dispare nici măcar după un an și jumătate sau doi ani, pentru că și elevații le place să sară și să se așeze pe minge elvețiană.

Calculați graficul de alimentare
Specificați data nașterii copilului și metoda de hrănire

În următorul videoclip veți găsi mai multe exerciții utile pentru un copil pe minge.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate