1 lună 3 luni

Dezvoltarea copilului la 2 luni

Conținutul

Copilul se dezvoltă activ și studiază totul în jurul lui, iar toate organele copilului se îmbunătățesc și se dezvoltă. Scarce recunoaște deja mama, îi dă un zâmbet conștient și o salută cu mișcări ale întregului său corp. Hai să aflăm ce altceva poate să facă totul de două luni și cum părinții pot ajuta la dezvoltarea unui copil de această vârstă.

Modificări fiziologice

 • Până la vârsta de două luni, glandele salivare încep să lucreze pe deplin la copil. Și deși funcționarea lor nu este atât de activă încât să provoace formarea unei cantități mari de salivă, devine mai confortabil pentru copil să suge sânii. În plus, din cauza contactului mai intim al gurii copilului cu sânul mamei sale, cel mic înghite aerul mai puțin, ceea ce reduce aspectul colicului.
 • Sistemul digestiv al copilului se dezvoltă activ. Un bebeluș în vârstă de două luni activează mai activ sucuri și enzime digestive, dezvoltând microfloră benefică în intestine, schimbând scaunele.
 • Hipertonul fiziologic începe să se estompeze. În primul rând, coboară în membrele superioare și puțin mai târziu în picioare. Reflexul cu crawlere dispare, de asemenea - dacă vă puneți mâna sub picioarele copilului care se află pe stomac, copilul nu va mai împinge.
 • Cu două luni, comunicările care au fost în inima copiilor în timpul dezvoltării fetale încep să se închidă. Modificările apar în formula sângelui copilului.
 • Viziunea copilului se îmbunătățește - copilul vede totul mai bine la o distanță de 50 de centimetri, dar obiecte care se mișcă repede, ochii copilului nu știu cum să se fixeze încă.
 • Un copil are cel puțin 6 urări pe zi, iar tipul de hrănire afectează scaunul copilului. Un bebeluș care primește laptele matern se poate defecta de la 1 la câteva zile până la 12 ori pe zi, iar frecvența excreției de fecale la copiii copiilor artificiali este în medie de 1-4 ori pe zi.
Baby 2 luni dormind cu o jucărie
Copilul începe să formeze o rutină zilnică.

Dezvoltarea fizică

Înălțimea și greutatea unui copil de două luni poate varia foarte mult. Un copil poate crește în a doua lună a vieții cu 3-5 centimetri sau poate adăuga doar 1 centimetru înălțime și aceasta va fi o variantă standard.

În medie, pentru a doua lună, copiii câștigă aproximativ 800 de grame de greutate, dar unii pot câștiga mai puțin, iar alții - mai mult. Creșterea medie a volumului pieptului este de 2 centimetri, iar circumferința capului este de 1,5 centimetri.

Dacă vă îndoiți și vă faceți griji, aflați indicatorii de frontieră ai principalilor parametri fizici ai dezvoltării copilului, pe care am notat-o ​​în tabel:

indicator

Valoarea medie a 2 luni

Băieți în 2-3 luni

Fetele în 2-3 luni

greutate

5100-5600 g

4300-7100 g

3900-6600 g

creștere

57,1-58,4 cm

54,4-62,4 cm

53-61,1 cm

Circumferința capului

38,3-39,1 cm

36,8-41,5 cm

35,8-40,7 cm

Circumferința pieptului

37,8-38,3 cm

35,7-40,8 cm

35,6-39,9 cm

Creșterea insuficientă în greutate (dacă un băiat de 2 luni cântărește mai puțin de 4,3 kg și o fată cântărește mai puțin de 3,9 g) ar trebui să fie un motiv pentru a consulta un medic pediatru. Preocuparea ar trebui să cauzeze o creștere prea mare a circumferinței capului - acesta este un motiv bun pentru a arăta mirosurile unui neurolog pentru a elimina problemele cu scurgerea lichidului cefalorahidian.

Baby 2 luni în brațele unui medic
Urmați dinamica dezvoltării copilului și consultați un medic pediatru

Ce copil poate?

 • Râul de două luni se întâlnește cu un zâmbet conștient la discursul și jocurile blânde ale mamei sale.Gama de emoții ale copilului devine foarte extinsă - bebelușul se poate bucura, se poate jigni, se răzbuna, râde fără zgomot, flirtează, atrage atenția și protestă împotriva acțiunilor unui adult.
 • Datorită îmbunătățirii funcției mușchilor oculari și creșterii capacității de concentrare, ochiul acestei vârste a devenit unul învățat și atent. Copilul recunoaște chipul mamei și o examinează cu atenție. Prăjinile sunt de asemenea atrase de diferite obiecte luminoase. El își fixează privirea pe ei când sunt în pace și când se mișcă încet în spațiu.
 • Copilul este mai bine să recunoască diferite sunete, în același timp distinge vocea mamei și îi întoarce capul.
 • În poziția de pe burtă, miezul își ridică capul cu mai multă încredere și este capabil să o țină timp de aproximativ un minut. În același timp, brâul de umăr al copilului vine de pe suprafață. Atâta timp cât copilul își poate ține capul atunci când mama o ține vertical în brațe.
 • Mersul unui copil de 2 luni a devenit mai intens și mai frecvent. Sunetele făcute de copil devin mai clare. Ele sunt în majoritate vocale - "e", "și", "y", "o", "a".
 • Dacă vă puneți degetele sau jucăriile în palmele unui carapuz de 2 luni, copilul le va înțelege reflexiv.
 • Stingându-se pe o parte, miezul deja învățase să se transforme într-o poziție pe spate.
 • Copilul a început să înțeleagă unele relații de cauză și efect. De exemplu, copilul și-a dat seama deja că plânsul său devine cauza apariției unei mame în apropiere. La această vârstă, cu ajutorul plânsului, bebelușul îi spune părinților orice disconfort.
Copil în 2 luni
La 2 luni, copilul simte deja zâmbind conștient

Clasele de dezvoltare

Pentru a stimula dezvoltarea fizică a copilului, părinții ar trebui să folosească:

 • Masaj și gimnastică ușoară.
 • Băi de aer. Crumbs trebuie să fie pus pe masa de schimbare și complet dezbrăcat, lăsând să stea fără haine. Începeți cu 1 minut dintr-o astfel de baie și apoi creșteți treptat durata până la 10 minute.
 • Plimbarea în aer proaspăt pentru 2-4 ore pe zi (durata depinde de condițiile meteorologice).
 • Frecvente de stabilire pe o burta pe care copilul instruit să dețină un cap.

Transportați copilul în brațe, ținându-l cu o "coloană", arătând obiectele din jur și familiarizându-l cu alte persoane. Lăsați copilul să exploreze chipurile și vocile adulților și ale altor copii. Oferiți copilului posibilitatea de a-și studia propriul corp, precum și chipul părinților prin atingere.

Copil în poziția coloanei
Mulți copii se calmează mai repede în poziția coloanei

Pentru ca un copil să învețe să dețină obiecte, să îmbunătățească sensibilitatea tactilă și abilitățile motorii, bilele mici din diferite materiale (lemn, cauciuc, plastic etc.) cu greutăți diferite sunt introduse în stilouri. Astfel de bile pot fi moi și tari, netede sau embosate. Trebuie să puneți obiecte în mâinile deschise ale copilului și să vă asigurați că ele o iau reflexiv. Bilele pot fi legate de panglici și le coboară copilului, iar când copilul le ia obiecte, trageți-le spre ele însele, încurajându-le astfel să apucă bilele mai strânse. Bilele pot fi înlocuite cu bețișoare (netede sau cu nervuri) și căptușeli din țesături diferite.

Încercați să faceți un exercițiu "Iată un cadou pentru un copil", pe care Tatyana Lazareva o arată în următorul videoclip.

Pentru dezvoltarea auzului bebelușului merită să folosiți muzică clasică liniștită, sunătoare și clopote. Așezați bebelușul pe spate, luați clopotul în mână și, ținându-l la 60-70 centimetri de pieptul copilului, faceți câteva clopote. După ce aștepți ca sunetul să dispară, faceți alte două sau trei clopote. De asemenea, puteți lega o linie de pescuit la clopot și o mutați, stimulând copilul să caute sursa sunetului. O astfel de instruire a auzului poate fi efectuată de mai multe ori pe zi, dar după 3-4 zile de antrenament merită să faceți o pauză de o săptămână.

Pentru a stimula organul de viziune, purtați haine strălucitoare pentru copil și înconjurați copilul cu obiecte de diferite culori. Așezați jucării strălucitoare de deasupra patului copilului la aproximativ 50 de centimetri de copil. Scarce nu se va uita doar la ele, dar, de asemenea, începe să încerce să apuca.

Efectuați dialoguri deosebite cu copilul, copiind mersul lui Karapuz. Copilul se va auzi de la o parte și va repeta după tine, în timp ce antrenează simultan articularea și vorbirea. Copiii îi plac foarte mult atunci când mama imită sunete animale (mia, moos).

După introducerea bebelușului cu un masaj regulat, încercați să folosiți obiecte care pot fi rotite în jurul corpului bebelușului, de exemplu bastoane netede, bile mici, creioane. Dacă ați luat un obiect mare pentru un astfel de masaj, răsuciți-l numai pe spatele copilului și obiecte mici pot fi folosite pentru a cursa întregul corp al copilului.

Baby heel masaj 2 luni
Masajul activează celulele creierului și promovează dezvoltarea copilului.

Pentru "auto-masaj", puteți împrăștia grăsimi (mei, orez, hrișcă, fasole) pe masa schimbătoare și puneți bebelușul înapoi. În cazul în care nu sunt foarte dexteroși și nu reușesc să prindă boabele, puteți distruge crumbul pe crupă și pe burtă. Mutarea pe un astfel de material de masaj, copilul va dezvolta sensibilitate tactilă.

Rutina zilnică

Mulți copii cu vârsta de două luni au propriile lor rutine zilnice. Este important ca părinții să țină seama de bioritmii copilului și să ajusteze principalele momente ale regimului (mers pe jos, activități de dezvoltare, scăldat).

În cea mai mare parte a zilei, un copil de două luni petrece într-un vis. Copilul doarme noaptea aproximativ 11 ore, iar in timpul zilei de 4 ori timp de 1,5-2 ore. De asemenea, va fi normă dacă mai multe vise în timpul zilei durează până la 3 ore, iar restul va fi foarte scurt (o jumătate de oră). Perioadele de trezire la această vârstă sunt încă nesfârșite. În medie, 4 dintre ele durează între 1 și 1,5 ore.

Numărul de furaje pe 2 luni este de 6-7, iar intervalul dintre acestea este de aproximativ 3 ore. Nu există nici o pauză de noapte la această vârstă în hrană, în timp ce în timpul nopții hrănirea copilul nu se trezesc complet.

îngrijire

Un copil mic de două luni nu trebuie lăsat singur - permiteți copilului să se afle întotdeauna sub supravegherea unui adult. Când vă îngrijiți de copil, trebuie să spălați copilul zilnic, frecându-i ochii, nasul, urechile și fața. Ei spală copilul sub apă curentă după fiecare excreție a fecalelor și după câteva urinări.

Bătălia zilnică a unui copil timp de 2 luni trebuie să dureze 5 minute în apă la o temperatură de 36-37 de grade.

Șeful unui copil de 2 luni se spală de două sau trei ori pe săptămână.

Baiatul în 2 luni
Se pot adăuga ierburi diverse în apa de îmbăiere.

alimente

Cea mai bună mâncare pentru un copil cu vârsta de 2 luni este considerată a fi laptele matern. Oferă copilului substanțele nutritive necesare și schimbările simultane cu creșterea copilului. Cea mai bună opțiune pentru alăptare se numește hrană la cerere atunci când miezul este aplicat ori de câte ori are nevoie.

Copilul poate fi aplicat de până la patru ori pe oră pentru a suge câteva minute și pentru a mânca complet laptele mamei mele cu un interval de 40 minute până la 2 ore și jumătate. Un copil de două luni, de obicei, întreabă mereu pieptul după trezire și adormire. Noaptea, copilul este aplicat în principal de la 3 la 8 dimineața.

Alăptarea la 2 luni
Alăptarea - cea mai bună hrană pentru copii

Dar pentru alimentația artificială a copiilor există reguli stricte. Dacă copilul este hrănit cu amestecul, apoi pentru a calcula volumul zilnic al alimentelor, greutatea miezului este împărțită la 6. După ce ați învățat volumul total al amestecului pe zi, acesta este împărțit la numărul de furaje (6-8). În medie, un copil la această vârstă mănâncă 900 g de amestec pe zi - adică aproximativ 130 g pe hrană, în cazul în care furajele 7.

Probleme frecvente

 1. crampe. În ciuda maturizării tractului digestiv, mulți copii de două luni încă suferă de colici. Pentru a preveni disconfortul și durerea, medicii pediatrici recomandă utilizarea metodelor fizice - menținerea miezului după hrănire, răspândirea bebelușului pe burtă înainte de a mânca, întreruperea suptării, oferind ocazia de a se îngheța aerul.
 2. Aripile gurii. Această problemă poate apărea la sugari din cauza infecției cu Candida de la mamă sau cu imunitate redusă.După ce a descoperit o floare albă în gura copilului, copilul trebuie arătat medicului.
 3. Căldura bolnavă. Supraîncălzirea copilului duce la apariția acestuia, iar igiena adecvată și îmbrăcămintea pentru vreme va servi ca o prevenire a unei astfel de probleme. Pentru a elimina rapid căldura aprinsă, adăugați extract de mușețel sau un decoct de scoarță de stejar în apa de îmbăiere.
 4. Erupție cutanată. Aspectul lor este asociat cu o schimbare rară de scutec, o leșiere proastă și băi de aer rare.
 5. Erupția pe față. La vârsta de 2 luni, aceasta este adesea asociată cu eliminarea hormonilor materni din corpul sugarului din lapte. O astfel de erupție a dispărut pe cont propriu timp de 3 luni și nu este necesară tratarea acesteia, se recomandă numai scăldarea în decoct de plante medicinale.

Pentru a reduce tonusul muscular crescut în brațe, vă recomandăm un masaj la 2 luni, care este prezentat în următorul videoclip de Nikolay Nikonov - medicul principal și terapeutul de masaj din Rusia.

1 lună 3 luni
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate