2 luni 4 luni

Dezvoltarea copilului la 3 luni

Conținutul

În primul an, copilul se dezvoltă rapid într-un ritm rapid, încântând părinții cu aptitudini noi în fiecare lună. Copilul cu vârste de trei luni se schimbă vizual și emoțional. Hai să aflăm ce fel de noi abilități ating o vârstă și cum părinții pot ajuta copilul să se dezvolte.

Fata la 3 luni
Cu un copil devine mai interesant, el reacționează în mod conștient la acțiunile tale.

Modificări fiziologice

 • Țesutul adipos subcutanat al copilului se dezvoltă, prin urmare, până la vârsta de trei luni, bebelușul are obrajii pucioși, precum și faltele pe picioare.
 • Sistemul muscular Karapuz se dezvoltă de sus în jos. Scarce a stăpânit deja reținerea capului și a început să-și dețină mâinile. Hipertonul mânerelor este deja complet eliminat, ceea ce permite copilului să-și examineze mai activ corpul și jucăriile, atingând totul cu mâinile.
 • Multe reflexe ale nou-născuților sunt deja dispărute. De exemplu, reflexul de căutare (întoarcerea capului când se mișcă la colțul gurii), reflexul proboscis (întinderea buzelor când îi atingeți) și reflexul Babkin (deschiderea gurii cu presiune pe palmă) nu ar trebui să fie prezenți la un copil de trei luni. Aceleași reflexe ca și crawlingul, sugerea sau Moreau, la 3 luni sunt încă foarte pronunțate.
 • Sistemul digestiv al copilului se dezvoltă. Stomacul își mărește capacitatea și poate deține deja mai mult lapte, dar copilul nu este gata să accepte alte alimente decât laptele matern sau un amestec adaptat. Singura completare a dietei pentru sugari poate fi suplimentarea cu vitamina D, care este adesea prescris copiilor de 3 luni ca profilactic împotriva rahitismului.
 • Scaunul unui copil de trei luni este mai uniform și mai regulat. În cazul în care se administrează doar laptele matern, frecvența scaunului este de la 1 la 2 până la 5 zile până la 5 ori pe zi. Dacă copilul nu avea scaun exclusiv pentru a alăpta timp de mai multe zile, copilul se comportă normal și scaunul este moale după o astfel de pauză lungă, fără stimulare suplimentară pentru fecalele copilului.

Pentru informații despre cum să jucați cu un copil de trei luni, consultați următorul videoclip cu O. N. Teplyakova, expert în dezvoltarea intelectuală.

Dezvoltarea fizică

În medie, în timpul celei de-a treia luni de viață, un copil își mărește greutatea cu 750-800 grame, iar creșterea crește cu 2,5 centimetri mai mult decât în ​​2 luni. Creșterea circumferinței capului are loc cu aproximativ 1 cm, iar circumferința pieptului - cu 1-1,5 cm (până la vârsta de patru luni, acești doi parametri devin aceiași).

Înălțimea, greutatea corporală și alți indicatori ai dezvoltării fizice a copilului sunt determinate de mulți factori - ereditatea, prezența bolilor, tipul hrănirii și altele.

Fată frumoasă la 3 luni
Pentru a fi sigur în dezvoltarea normală a copilului, urmăriți dinamica acestuia

Medicii au stabilit medii, precum și limitele normei prin care părinții pot stabili dacă copilul lor de trei luni se dezvoltă în mod normal. Acestea sunt prezentate în tabel:

indicator

Valoarea medie de 3 luni

Băieți în 3-4 luni

Fetele în 3-4 luni

greutate

5800-6400 g

5000-8000 g

4500-7500 g

creștere

59,8-61,4 cm

57,3-65,5 cm

55,6-64 cm

Circumferința capului

39,5-40,5 cm

38,1-42,9 cm

37,1-42 cm

Circumferința pieptului

38,9-39,5 cm

36,5-41,6 cm

37,3-41,4 cm

Ce copil poate?

 • Stând pe stomac și într-o poziție verticală, copilul a învățat deja să-și țină capul. Dacă sprijiniți copilul într-o poziție verticală sub brațe și puneți-l pe o suprafață solidă, copilul se va sprijini cu picioarele. În plus, întinzându-se pe spate, miezul a învățat deja să pornească flancul.
 • Fierbinte de viziune dezvoltate activ. Copilul examinează de mult obiecte în jur, acordând atenție atât obiectelor staționare, cât și celor în mișcare rapidă. Pentru a vedea mai bine totul într-o poziție care stă pe burtă, miezul este ridicat pe antebrațe.
 • Sunetele unui copil de trei luni au devenit mai diverse. Consonanții sunt adăugați la vocale. Fiind într-o stare bună, copilul merge mult timp.
 • Un copil la 3 luni este foarte emotional. Copilul este foarte multumit de aparitia mamei si de comunicarea cu ea. Complexul de renaștere apare și atunci când un adult cântă, sunete de instrumente muzicale și o formă de jucării. Dacă miezul este nemulțumit de ceva, veți auzi un strigăt puternic. Emoțiile negative au loc într-un copil de 3 luni, când comunicarea cu mama se oprește, jucăria dispare brusc, temperatura din jur se schimbă, există o restricție de mișcare sau durere.
 • Cu trei luni, copilul începe să exploreze mai activ lumea, suge tot ce poate lua pixuri. Mai intai, copilul isi bea camelele sau degetele.
Băiete 3 luni
Promovați dezvoltarea copilului dvs. prin diverse jocuri pe care vi le veți putea bucura cu copilul dumneavoastră.

Clasele de dezvoltare

Acum, copilul este treaz mai mult decât în ​​primele două luni de viață, iar momentul în care copilul este gata să accepte informații noi și să comunice, trebuie să-l folosiți cu grijă.

 • Dimineata, faceti mici exercitii cu copilul. Îndoiți ușor și dezbinați picioarele și brațele pentru a îmbunătăți starea ligamentelor. De asemenea, puteți practica copilul pe minge - când puneți copilul pe mingea pe burtă sau pe spate, țineți copilul lângă picioare și rotiți ușor.
 • Reglați în mod regulat întregul corp al bebelușului, deoarece acesta va stimula mușchii frimițelor și a altor organe, precum și va îmbunătăți starea de sănătate a frișciilor. Începeți prin a lăsa în urmă spatele și gâtul și la sfârșitul masajului, frământați ușor articulațiile genunchilor și coatelor.
 • La gimnastica de zi cu zi, pe care mama o face cu bebelușul, la 3 luni, merită adăugate exerciții care să pregătească bebelușul pentru ture. Rotiți piciorul drept al bebelușului, așezat pe spate, astfel încât acesta să fie slungat peste corp. Această mișcare este cea mai dificilă dată copiilor și oferă impuls pentru o lovitură de stat.
 • Pentru a stimula capacitatea de a ridica capul și umerii într-o poziție predispusă la nivelul stomacului (atunci când bebelușul se odihnește pe antebraț), răspândiți mai des copilul în stomac, în timp ce în același timp puneți în jurul jucăriilor luminoase în jurul bebelușului. În acest scop, special pliante educative.
 • Puneți sunătoare în mâinile copilului, astfel încât bebelușul să învețe să dețină jucăriile pe cont propriu și să le studieze. De asemenea, agățați jucăriile moi de deasupra patului bebelușului, astfel încât bebelușul să le poată ajunge cu mâinile. Ar fi minunat dacă în astfel de jucării există clopote și după ce le lovesc, arahul va auzi sunete de apel.
 • Cântați cântecele copilului și, de asemenea, vorbiți mai des copilului. În conversație, merită să faceți pauze mici, oferind copilului posibilitatea de a "răspunde" la voi cu vocea sa proprie. Deseori apelați copilul după nume și, de asemenea, însoțiți cu explicații oricare dintre acțiunile dvs.
 • Arătați copilului său reflecția în oglindă. De asemenea, merită introdus copilul cu imagini de animale și obiecte diverse.
 • Pentru a stimula sensibilitatea tactilă, lăsați copilul să simtă obiecte cu texturi diferite, de exemplu, o minge răsucită din fire, o bucată de bucătărie, un ursuleț de pluș, un cub moale cu un clopot înăuntru.
 • Includeți muzica copilului dvs. de diferite stiluri. Când copilul este treaz, porniți ceva ritmic și distractiv și, înainte de a merge la culcare, ar trebui să ascultați câteva melodii calm cu copilul. Ascultați muzica ritmică împreună cu copilul, bateți-vă mâinile în bătaie.
 • Dacă aveți un animal de companie, urmăriți-l împreună cu copilul. Arătați și animale mici în timpul plimbării.
 • În timp ce înotați, aruncați niște bile strălucitoare sau jucării din cauciuc în apă. Lăsați-o să se prăjească în apă.

Inelul va face masajul mai distractiv.

Vedeți exercițiul următor de Tatiana Lazareva, o puteți face în orice moment liber.

îngrijire

Începeți dimineața copilului cu proceduri igienice, frecați fața și ochii copilului și, dacă este necesar, nasul și urechile. După o mișcare intestinală și câteva urinări, spălați-vă bebelușul sub apă curgătoare. Dacă pielea frișcălor este în regulă, nu trebuie să abuzați de utilizarea produselor cosmetice pentru copii.

Nuanțele de gălbenele trebuie verificate zilnic și tăiate cel mai bine după înot, când placa de unghii este mai moale. Dacă bebelușul protestează împotriva unei astfel de proceduri, puteți tăia unghiile copiilor care dorm. Folosiți foarfece speciale pentru copii în acest scop și asigurați-vă că verificați cuiele după tăiere (rulați degetul peste ele) pentru a vă asigura că nu există muchii ascuțite.

pentru întărire miezurile folosesc băi de aer (durata acestora este de până la 10 minute), plimbări în timpul cărora bebelușul va dormi în aer liber, spălare și frecare. Lăsați bebelușul în fiecare zi, cel mai bine înainte de culcare, dar puteți, la un alt moment convenabil pentru dvs. De exemplu, dacă îmbăierea excită copilul, ar trebui amânată pentru o perioadă mai devreme.

Copil la 3 luni zâmbitoare - fată în rochie
Ajustați modul zilei: va fi mai ușor pentru dvs., iar miezul va fi mai calm

Rutina zilnică

Până la vârsta de trei luni, majoritatea copiilor au propriul regim zilnic. Copiii stau treji și dorm în jur de aceeași zi în fiecare zi, ceea ce permite mamei să își planifice afacerile. Ca și înainte, majoritatea zilelor copilului sunt rezervate pentru somn și hrănire. Un copil de trei luni doarme aproximativ 17 ore pe zi. Aproximativ 10 ore durează un somn de noapte, iar restul timpului este împărțit în trei sau patru somn în timpul zilei. De obicei, somnul de 1-2 zile durează mai mult (1-2 ore), iar restul - mai scurt (până la 40 de minute).

Mersul cu un copil de 3 luni este recomandat de două ori pe zi. Cea mai potrivită perioadă de timp pentru o plimbare este considerată a fi dimineața (10-11 ore) și timpul după prânz (16-17 ore). Durata plimbării este determinată de temperatura exterioară și de alte condiții meteorologice. În vara cu un copil de 3 luni se poate face pe stradă până la 6 ore. Nu ieșiți la plimbare este doar în îngheț sever, vânt puternic sau ploaie.

Hrănirea sugarilor care primesc numai laptele matern, ca și înainte, se efectuează la cerere. Majoritatea copiilor solicită sânii mamei sale înainte și imediat după culcare. Numărul mediu de alăptează la această vârstă este de 10-12 în timpul zilei și de 2-4 pe noapte. În acest caz, prăjina se desparte adesea de pieptul mamei în timpul procesului de hrănire. Intervalul mediu dintre alimentările lungi este între 2,5 și 3,5 ore.

Dacă bebelușul primește formulă, va avea un mod mai strict de hrănire, oferind șase mese la intervale de 3,5 ore. Pentru a determina volumul zilnic al amestecului pentru un copil, greutatea sa trebuie împărțită la 6. În plus, această cifră este împărțită la numărul de furaje pe zi. În medie, un bebeluș în vârstă de 3 luni mănâncă 800-900 ml de amestec pe zi și până la 180 ml pe hrănire. Este încă prea devreme pentru ca chiar copiii artificiali să fie introduși în această epocă.

Diversificarea zilei cu următorul exercițiu de la Tatiana Lazareva.

Ordină zi

Devine din ce în ce mai interesant să comunici cu un arahide de trei luni, iar dimineața multor mame începe cu un zâmbet fermecător de la un copil. Ziua ta cu un copil de 3 luni poate arata astfel:

6: 00

Trezirea pentru prima hrănire, toaletă dimineața.

7: 30

Prima zi de somn.

9: 30

Trezirea pentru a doua hrănire, perioadă de veghe.

11: 00

Mergeți și dormiți în aerul proaspăt.

13: 00

Întorcându-se acasă, trezindu-se pentru a treia hrănire, perioada de veghe.

14: 30

A treia zi de somn.

15: 30

Trezirea, jocuri educative.

16: 30

A patra hrană, urmată de o plimbare și de somn în aer liber.

17: 30

Întoarcerea acasă, trezirea și perioada de veghe.

19: 00

Băi, a cincea hrănire, care se stabilește pe timp de noapte.

23: 30

Trezirea pentru al șaselea hrănire și imediat adormirea.

Trebuie remarcat faptul că temperamentul diferiților copii este diferit, deci toate recomandările pentru regim sunt doar aproximative. Părinții ar trebui să țină seama, în primul rând, de particularitățile copilului lor și să adapteze schemele oferite de medicul pediatru la nevoile copilului, adică să urmeze regimul care va fi adaptat la bioritmii copilului respectiv.

Fată frumoasă în 3 luni zâmbește
Recomandările pentru dezvoltare sunt doar o îndrumare, trebuie să le îndepliniți numai dacă copilul dumneavoastră și veți obține plăcere de la ei

Probleme frecvente

 1. Cresterea in greutate insuficienta. În condiții normale, un bebeluș pe alăptare adaugă 500-2000 de grame pe lună. Dacă cifra este mai mică decât aceasta, se pune întrebarea cu privire la adăugarea unui amestec adaptat. Multe mame suspectează o cantitate mică de lapte datorită comportamentului mai agitat al prăjilor din sân și scăderii senzațiilor de maree de lapte, dar aceste semne nu indică deloc hipogalacția. Bebelusii de 3 luni sunt adesea mai distrași în timpul hrănirii din cauza dorinței lor de a explora încontinuu lumea din jurul lor și sentimentul de prăbușire a laptelui poate să dispară datorită faptului că lactația a fost deja stabilită și laptele vine în cantitatea potrivită de bebeluș în timpul alimentației. Motivele obiective pentru hrănirea unui copil sunt un câștig mic în greutate de peste 2 săptămâni și o cantitate redusă de urinare pe zi.
 2. Restul somnului în timpul zilei. Sistemul nervos al multor copii în vârstă de trei luni nu este suficient de stabil și este obosit destul de repede. Acest lucru cauzează un somn sărac, care durează 20-30 minute sau chiar mai puțin în timpul zilei. Îmbunătățirea funcționării sistemului nervos al copilului ajută la organizarea corectă a regimului zilei - somn și veghe. Părinții ar trebui să se asigure că miezul nu a rămas treaz mai mult de 1,5-2 ore și a avut ocazia să doarmă.
 3. Reacții adverse la vaccinări. La vârsta de 3 luni, primul copil vaccinat cu DPT este administrat copilului, care are adesea un efect secundar asupra corpului copilului. Fiecare al patrulea copil în primele zile după introducerea acestui vaccin, crește temperatura și există modificări locale (roșeață, umflare, durere, indurare). 10% dintre copii pot avea efecte secundare cum ar fi scăderea poftei de mâncare, diaree, somnolență, vărsături și altele. La temperaturi ridicate, copilului i se administrează un medicament antipiretic, iar schimbările la locul injectării vaccinului nu necesită tratament. Dacă starea copilului sa deteriorat foarte mult, reacția locală este foarte pronunțată sau apar alte semne de avertizare, bebelușul trebuie imediat prezentat medicului.

Ceea ce trebuie să acorzi atenție în 3 luni, uita-te în videoclipul lui Larisa Sviridova. Dacă observați aceste probleme la copil, informați-l pe medicul dumneavoastră.

Calculați graficul de alimentare
Specificați data nașterii copilului și metoda de hrănire
2 luni 4 luni
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate