3 luni 5 luni

Dezvoltarea copilului la 4 luni

Conținutul

Copilul de patru luni devine mai atent, activ și vesel. Schimbă fizic și emoțional, încântând părinții cu noi abilități și realizări. Ce a învățat copilul până la vârsta de 4 luni și cum poate ajuta dezvoltarea copilului de această vârstă?

Se întoarce la 4 luni
Una dintre cele mai mari bucurii din această vârstă se întoarce

Modificări fiziologice

 • Un copil de 4 luni întărește semnificativ mușchii spatelui și îmbunătățește coordonarea acestora, astfel încât copilul să învețe să se răstoarne. Cu toate acestea, bebelușul nu poate sta liniștit, prin urmare, nu este recomandat să îl așezați cu suport sub formă de perne.
 • Multe reflexe caracteristice nou-născutului au dispărut deja sau au început să se estompeze, de exemplu, reflexele cu crawlere și Moro. Hipertonul brațelor este deja complet eliminat și în picioare este încă păstrat.
 • Glandele lacrimale ale copilului își încep activitatea, de aceea, când plâng, copilul are deja lacrimi.
 • Viziunea copilului începe să perceapă tot mai multe culori. Prăjiți ca tonuri curate de galben, roșu, albastru și verde. În cazul în care copilul a avut o îndoială după naștere din cauza slăbiciunii musculaturii oculare, cu 4 luni ar trebui să treacă, deoarece mușchii ochiului devin mai puternici.
 • Audierea copilului este, de asemenea, în curs de dezvoltare în mod activ. Audierea sunetelor, miezul se întoarce în direcția lor. Copilul știe deja cum să distingă vocile celor dragi de vocile străinilor. Audind muzica, micul coarne începe să-și scuture capul în bătaie. Cei mici ca niște melodii ritmice cu tonuri joase mai mult decât tonuri înalte.
 • Activitatea sistemului digestiv al bebelușului sa îmbunătățit deja și a devenit mai stabilă, majoritatea copiilor au înghețat colici.
 • La unii copii, formarea saliva crește, dar acest lucru nu are legătură cu apariția primilor dinți, ci cu constatarea constantă a mâinilor și a diferitelor obiecte din gura copilului, pe care le studiază în acest fel.
 • Părul și unghiile părului cresc 4 luni foarte repede.

În termeni emoționali, miezul acestei vârste devine mai dezvoltat și are nevoie să comunice cu adulții. Dintre toate persoanele, copilul distinge în mod special mama și reacționează la starea de spirit. Dacă mama este tristă, bebelușul o va simți, iar zâmbetul mamei sale va răspunde cu siguranță la propriul ei zâmbet fermecător.

Mamă de 4 luni, mama, zâmbitoare
Copilul zâmbitor încântă părinții

Dezvoltarea fizică

Deoarece activitatea motrică a unui copil de 4 luni nu este încă ridicată, creșterea în greutate la această vârstă este destul de mare și se ridică la aproximativ 750 de grame. Creșterea miezurilor devine mai lungă cu 2,5 cm, iar circumferința capului și toracelui la această vârstă devine aceeași (până în a cincea lună, toracele devin mai mult decât circumferința capului).

Deși toți copiii se dezvoltă în moduri diferite, indicatorii medii pentru majoritatea copiilor de această vârstă și limitele normelor ajută la a arăta dacă copilul crește în mod normal și dacă medicul pediatru nu ar trebui să acorde atenție depășirii sau scăderii oricăror parametri ai dezvoltării fizice. Am prezentat normele pentru bebelușii în vârstă de 4 luni în tabel:

indicator

Media pe 4 luni

Băieți în 4-5 luni

Fetele 4-5 luni

greutate

6400-7000 g

5600-8700 g

5000-8200 g

creștere

62,1-63,9 cm

59,7-68 cm

57,8-66,4 cm

Circumferința capului

40,6-41,6 cm

39,2-44 cm

38,1-43,1 cm

Circumferința pieptului

41-41,6 cm

38,6-44,6 cm

38,9-43 cm

Ce copil poate?

 • Întinzându-se pe stomac, prăjina își păstrează încrederea în cap și examinează totul.În plus, bebelușul poate ridica deja întreaga parte superioară a corpului împreună cu capul și odihnă pe palme.
 • Cu patru luni, copilul a stăpânit loviturile de pe burtă dintr-o poziție pe spate. Unii copii au învățat chiar să se întoarcă și să încerce să se târască pe stomac, ajutându-se cu picioarele.
 • Întinzându-se pe spate, copilul a învățat să ridice capul cu brâul de umăr. Aceasta este prima încercare a copilului de a sta jos.
 • Cel mic îl gestionează deja bine cu propriile sale mâini. În timpul timpului de hrănire, mâinile copilului adesea îmbrățișează sânii mamei sau închid sticla. Păstrați-vă în pătuț, miezul deja înfruntă încrezător cu mâinile obiectele care atârna peste el (jucării mobile).
 • În timpul jocurilor, copilul zâmbește și adesea râde. Un copil la vârsta de 4 luni este foarte emoționat, se poate bucura sau poate fi supărat sau ofensat.
 • Mersul pe un copil de patru luni este destul de lung. Veți auzi sunetele "a", "o", "b", "p" și "m" de la bebeluș. Unii copii chiar au învățat să le legă în silabe.
Pat pentru 4 luni trage o jucărie
Indicatorii de norme prezentați sunt doar o îndrumare.

Rețineți că fiecare copil se dezvoltă în ritm propriu, iar unele abilități la copil pot apărea mai devreme, iar altele - puțin mai târziu decât colegii lor. Cu toate acestea, există abilități, a căror lipsă la vârsta de 4 luni ar trebui să alerteze părinții. Consultați pediatrul dacă copilul:

 • Nu sunt destule elemente și nu le țineți în mâner o vreme.
 • Nu se ridică de sprijinul pe mâini atunci când se află pe stomac.
 • Nu sa învățat să se răsucească în stomac.
 • În poziția verticală (când suportul părinte se află sub brațe) nu se sprijină pe picioarele de pe suprafață.
 • Când se ridică cu ambele mânere, capul copilului se înclină înapoi.
 • Nu arată emoții și nu reacționează la comunicarea cu oamenii.

Dacă doriți să vă faceți griji dacă există abateri de la normă, consultați videoclipul Dr. Komarovsky.

Faptul că, conform regulilor, un copil ar trebui să aibă vârsta de 4 luni, vezi următorul videoclip al lui Larisa Sviridova.

Clasele de dezvoltare

 • Așezați jucăriile luminoase peste copilul dvs., astfel încât miezul să le poată prinde cu mânere. Ei bine, dacă astfel de jucării vor avea o textura diferită sau vor face sunete.
 • Puneți sunătoare de diferite dimensiuni și forme diferite în mânerele copilului. Oferiți mirosurilor să atingă nu numai zuruitoarele, ci și o jucărie moale, o păpușă mică, o jucărie muzicală cu nasturi, un beeper de cauciuc și alte obiecte.
 • Joacă ascunde și căuta cu copilul. Ascundeți-vă fața în spatele unei batiste, apoi deschideți-vă fața și spuneți "cucul". De asemenea, puteți închide ochii cu propriile mâini și apoi închideți ochii copilului cu mâinile. Crumbs va dori cu siguranță toate variantele jocului.
 • Joacă-te cu bebelușul în "marea-cioară". Deoarece există centre pe palmă care stimulează activitatea intestinelor, acest joc va fi util nu numai pentru mușchii mâinii, ci și pentru digestie.
 • Loviți bulele și lăsați-le să se uite la zborul lent.
 • Puneți o șosete de culoare luminată pe piciorușul unui copil, astfel încât totul să vrea să-l prindă. De asemenea, puteți lega un clopot piciorului copilului. Asigurați-vă că lăudați miezul atunci când copilul primește o șosete sau un clopot.
 • Pentru o pregătire mai bună a dezvoltării fizice și a coordonării, țineți bebelușul de mânere, ridicați-l și apoi coborâți-l de-a lungul corpului. După aceea, traversați-vă brațele peste piept și împrăștiați-le.
 • În timpul gimnasticii, al masajului și al altor lucruri cu copilul dumneavoastră, beți cântece și pronunți rimă pepinieră și, în timp ce puneți copilul în pat, cântă o cântare sau spuneți un basm.
 • Construiți "dialoguri" cu copilul pentru ca copilul să învețe să imite discursul tău. Vorbiți cuvinte diferite astfel încât bebelușul să vă poată vedea expresiile faciale. De asemenea, este important să repetați sunetele pe care copilul le exprimă după copil.
Mama și bebelușul 4 luni
Bebelușii la 4 luni au nevoie mai întâi de îngrijirea și dragostea mamei lor.

Încercați să petreceți cu copilul lecția "Worm", care este prezentată de Tatyana Lazareva în următorul videoclip.

îngrijire

Dimineața unui copil de patru luni, ca și înainte, începe cu proceduri igienice.Spălați fața bebelușului, ștergeți ochii, curățați urechile și nasul când este necesar. Tăierea cuielor la această vârstă este destul de frecventă, pe măsură ce acestea cresc repede, iar copilul pune în mod constant mânere în gură.

Plimbarea cu un bebeluș de 4 luni ar trebui să fie de două ori pe zi, concentrându-se asupra condițiilor meteorologice. Vara, durata plimbărilor poate dura până la 6 ore. În timpul iernii, este recomandat să faceți o plimbare de 1-2 ore. Nu trebuie să vă abțineți decât în ​​condiții de îngheț, ploaie sau vânt puternic.

Gimnastica și masajele ușoare sunt recomandate copiilor de două ori pe zi. Mai întâi, puneți bebelușul pe spate, luați mânerele și le faceți într-o mișcare circulară. Apoi, întoarceți copilul pe o parte și pe cealaltă, apoi luați picioarele copilului și mutați-i. Apoi, firimiturile trebuie să-i întoarcă stomacul și, în această poziție, se îndoaie și își îndreaptă picioarele.

Gimnastica pentru copil
Gimnastica și masajul vor ajuta dezvoltarea copilului

În procesul de masaj merită să folosiți tampoane.

Tehnica de masaj la 4 luni este prezentată în detaliu de Nikolay Nikonov - medicul principal și medicul de masaj din Rusia în următorul videoclip.

Pentru a îmbunătăți somnul, ar trebui să creați un anumit ritual care va înființa copilul pentru un somn de noapte. Acest ritual poate include scăldatul, mângâierea corpului bebelușului, hrană, cântare sau un basm. Repetați acest ritual zilnic, fără a lipsi elementele sale.

Amintiți-vă de regulile de siguranță și nu lăsați o cruzime la unul, deoarece mulți copii de la 4 luni au învățat deja să se răstoarne, iar cei care nu au reușit încă pot mulțumi cu o nouă abilitate în orice moment.

Faptul că primul lucru de care ai nevoie să bei în 4 luni, vezi videoclipul lui Larisa Sviridova.

Rutina zilnică

Copilul poate fi deja treaz pentru mai mult de 2 ore la rând și se comportă foarte activ în aceste perioade.

Un copil de patru luni doarme pe zi până la 15 ore. Somnul de noapte la această vârstă durează aproximativ 10 ore. Vise de zi pentru mulți copii de 4 luni devin trei, iar durata lor totală este de aproximativ 5 ore. Timpul optim de stabilire a somnului de noapte este numit 19-21 ore. Dacă începi să te așezi mai târziu, s-ar putea să existe dificultăți din cauza suprasolicitării copilului.

Alaptarea bebelușilor continuă să primească exclusiv lapte matern. În același timp, miezul a început să fie aplicat la sân mai rar. Acest lucru se întâmplă de obicei în timpul procesului de adormire, în timpul somnului și, de asemenea, imediat după trezire. Drept urmare, copilul are deja un mod de hrănire destul de precis.

Alăptarea la 3 luni
În 4 luni este ușor să ajustați hrănirea.

Copilul este hrănit cu sticle mai strict. Acesta furnizează o anumită cantitate de amestec și 6 furaje pe zi la intervale de aproximativ 3,5 ore. Cantitatea de amestec, care este necesara de micul Artificial One pe zi, se determina prin impartirea greutatii bebelusului cu 7. Aceasta suma este impartita in mod egal in 6 furaje.

În medie, bebelușii în vârstă de 4 luni mănâncă 900-1000 ml din amestecul adaptat pe zi. Pentru o hrănire, bebelușul primește în medie 150-170 ml din amestec. De asemenea, la această vârstă bebelușii care primesc amestecul încep să se hrănească. Primul fel de mâncare alege legumele sau terciul. Un produs nou este dat în a doua hrănire, mărind cantitatea acestuia la 100 g.

Nu uitați să vă diversificați zilele cu diferite plăcinte. Unul dintre ele este prezentat de Tatyana Lazareva în următorul videoclip.

Calculați graficul de alimentare
Specificați data nașterii copilului și metoda de hrănire

Ordină zi

Comunicarea cu un copil de 4 luni devine din ce în ce mai interesantă zi de zi. Rutina zilnică a fiecărui copil este individuală și depinde de diverși factori, dar pentru a înțelege la ce să ne concentrăm, vă vom spune cum poate să arate o zi obișnuită cu un copil de această vârstă:

6: 30

Trezirea pentru prima hrănire, proceduri de igienă.

8: 00

Prima zi de somn.

10: 00

Trezirea pentru a doua hrănire, perioadă de veghe.

11: 30

Plimbați-vă și așezați după-amiaza după-amiaza în aer curat.

13: 30

Întorcându-se acasă, trezindu-se pentru a treia hrănire.

14: 00

Perioadă de trezire, jocuri educaționale.

15: 30

Plimbare și a treia pui de somn în aer liber.

17: 00

Întorcându-se acasă, trezindu-se pentru a patra hrănire.

17: 30

Perioada de veghe.

19: 30

Băi, a cincea hrănire, care se stabilește pe timp de noapte.

00: 00

Trezirea pentru al șaselea hrănire și imediat adormirea.

Dezvoltarea copilului va fi de asemenea ajutată de exercițiile prezentate în următorul videoclip, conform metodei lui O. Teplyakova, expert în dezvoltarea intelectuală.

Probleme frecvente

 1. Să-i muște pieptul mamei în timp ce alăptează. Cu această acțiune copilul începe separarea de mamă și verifică reacția ei. Dacă în acest moment mama strigă, copilul va înțelege că nu este o parte inseparabilă a mamei.
 2. Frecvente de distragere a atenției în timpul alimentației. Copiii în vârstă de patru luni verifică frecvent mama și distrag atenția sau se îndepărtează de la piept în timpul procesului de hrănire. Pentru a lua sân în astfel de cazuri nu este necesar. Comportamentul corect al mamei va fi calm, așteptând până când miezul revine la hrănire.
3 luni 5 luni
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate