4 luni 6 luni

Dezvoltarea copilului la 5 luni

Conținutul

În primul an, dezvoltarea copilului este foarte rapidă. Crumbs sunt în mod constant fericit cu noi abilități și realizări mici. Un copil de cinci luni este foarte diferit de un copil nou-născut. Ce a învățat copilul până la vârsta de 5 luni și cum pot părinții să stimuleze dezvoltarea copilului în 5 luni?

Fata cu o jantă la 5 luni
Un copil explorând lumea cu interes, devine mai interesant cu el

Modificări fiziologice

 • Corpul unui copil în 5 luni devine mai proporțional, iar mușchii sunt întăriți semnificativ.
 • Viziunea copilului continuă să evolueze. Din aspectul celui mic, nici obiectele fixe, nici cele care se mișcă rapid nu scapă. De asemenea, copilul îi place să se uite la poze.
 • La un copil de 5 luni, saliva este eliberată destul de abundent, care nu numai că este asociată cu dentiția viitoare, dar ajută și la curățarea gurii, deoarece copilul aproape toate articolele care intră în stilouri își trage în gură.
 • Scaunul unui copil care este hrănit numai cu laptele matern poate fi atât frecvent (de 5-6 ori pe zi) cât și rar (o dată în 2-5 zile). Bebelușii cărora li se hrănește un amestec sau au început să primească alimente complementare se defășoară de obicei de 1-2 ori pe zi, iar fecalele lor sunt mai dense și au un miros puternic.
 • Urinarea la vârsta de 5 luni este de obicei de până la 15 ori pe zi.

Hypertonus inerent la nou-născuți trece, de obicei, complet la vârsta de 5 luni.

Dezvoltarea fizică

În a cincea lună de viață, un copil adaugă aproximativ 700 de grame, iar înălțimea lui crește cu o medie de 2 centimetri. Originea pieptului începe să prevaleze asupra circumferinței capului.

Fata din 5 luni zâmbește cu un arc
Urmăriți dinamica indicatorilor fizici ai dezvoltării friabilelor

Dezvoltarea fiecărui copil are loc în ritm propriu, însă experții au determinat indicatorii medii caracteristici pentru majoritatea copiilor de o anumită vârstă. După ce le-ați învățat, puteți afla dacă copilul crește în mod normal și dacă este necesară consultarea suplimentară a medicilor.

Limitele normei și valorile medii pentru sugarii în vârstă de 5 luni au fost colectate în următorul tabel:

indicator

Valoarea medie de 5 luni

Băieți în 5-6 luni

Fetele 5-6 luni

greutate

6900-7500 g

6000-9300 g

5400-8800 g

creștere

64-65,9 cm

61,7-70,1 cm

59,6-68,5 cm

Circumferința capului

41,5-42,6 cm

40,1-45 cm

38,9-44 cm

Circumferința pieptului

42,4-42,9 cm

40,1-45,7 cm

40,3-44,5 cm

Ce copil poate?

 • Copilul și-a stăpânit loviturile pe spate dintr-o poziție pe burtă. Acum însăși copilul alege poziția în care va studia lumea din jurul lui. Unii copii au început să se târască. În timp ce încearcă să se miște pe stomac, răsturnând în mod activ picioarele, precum și rola.
 • Copilul poate deja să stea, dar numai cu sprijin (de exemplu, într-un scaun înalt). În acest caz, partea din spate a bebelușului este îndoită, astfel încât medicii să nu recomande să lase un copil de 5 luni într-o poziție de ședere pentru o lungă perioadă de timp. Dacă țineți copilul sub brațele dvs. și puneți-l pe o suprafață solidă, veți observa că copilul va sta pe picioare îndreptate.
 • Omul de prăjitură controlează liber stilourile sale și este capabil să înțeleagă și să dețină obiecte cu ambele mâini pentru o lungă perioadă de timp. Oferiți copilului să ia o jucărie și să vadă cum o prăjește cu o creion. Copilul va studia cu atenție subiectul și poate fi atât de departe că va petrece până la 10-15 minute cu jucăria.
 • Karapuz cunoaște deja mama și alte persoane cu care comunică adesea.Răspunde rapid manifestărilor de atenție din partea celor dragi și distinge tonul cu care comunică cu el. Strangrenii, pe de altă parte, provoacă o reacție complet diferită la copil, mai ales în alertă.
 • Discursul copilului este activ dezvoltă și este o răcire de lungă durată. În sunetele rostite de prăjitură, este deja posibil să se observe o anumită intonație pe care copilul o copiază de la părinți. Unii copii nu pronunță deja sunete individuale, ci silabele.
 • Karapuzu place foarte mult piese și poteshki de la gura mamei mele, care se manifestă prin distracție furtunoasă. Copilul poate exprima emoții negative la fel de violent, de exemplu, atunci când au luat o jucărie sau au pus-o într-o pătuț, iar copilul a vrut încă să vorbească cu mama.
 • Copilul a devenit interesat să mănânce adulți. El se uită la plăcile mamei și tatălui și, dacă părinții preferă ideea hrănirii pedagogice, acest comportament poate fi un motiv pentru a începe să-l familiarizăm pe copil cu primele porții ale noului aliment.

Puteți face exercițiile prezentate în următorul videoclip, urmând metoda lui O. N. Teplyakova, expert în dezvoltarea intelectuală.

Clasele de dezvoltare

 • Ia în jur de 10 minute pe zi la sala de gimnastică. deoarece va ajuta copilul să-și întărească mușchii (mai ales acum este important să întăriți partea din spate a copilului) și să învățați cum să vă administrați corpul. Răspândiți brațele bebelușului în părțile laterale și trageți-le pe piept, apoi trageți bebelușul de mânere pentru a vă oferi o poziție așezată. După aceea, mișcați picioarele bebelușului, întoarceți bebelușul pe burtă și lucrați în această poziție.
 • Pentru a stimula accesarea cu crawlere, plasați o jucărie luminată lângă copil. astfel încât copilul să nu poată ajunge la mâini și a fost forțat să încerce să se târască puțin. Sub picioarele copilului înlocuiți palma, din care copilul poate împinge.
 • Masajul la vârsta de 5 luni este un pic mai complicat. Corpul bebelușului nu poate numai să lovească și să frece, ci și să alăpteze, să frământe și să tremure.
 • Continuați să practicați minge de fitness deoarece nu numai că ajută la dezvoltarea mușchilor și aparatului vestibular al copilului, dar îmbunătățește și funcția digestivă. De asemenea, beneficii mari pentru dezvoltarea copilului au clase în apă - în piscină sau într-o baie mare.
 • Când cumpărați jucării noi pentru copilul dvs., arătați-i copilului cum să le gestioneze. Lăsați copilul să vadă că mingea poate fi rulată sau aruncată, inelele din piramida pot fi aruncate sau pliate, iar iepurele de pluș ar trebui să fie mângâiat sau îmbrățișat. Nu uitați de siguranța și puritatea tuturor jucăriilor pe care le dați celui mic, deoarece miezul îi va gusta cu siguranță.
 • În timp ce sunteți treaz, continuați să discutați cu copilul, astfel încât copilul a auzit cuvinte noi și intonația ta. Deseori numiți copilul după nume și arătând fotografii ale rudelor, asigurați-vă că vă pronunți numele.
 • Vorbind cu vocea de arahide, se apleacă până la urechea bebelușului și vorbește câteva cuvinte într-un șoaptă.
 • Comunicând cu bebelușul, opriți brusc și faceți-vă fața nemișcată. Copilul va fi surprins și apoi va încerca să te facă să-l mai vorbești din nou.
 • Joacă cu un copil într-un joc care poate fi numit "în sus și în jos". Ridicați bebelușul și spuneți "sus", apoi spuneți "în jos" cu o altă intonație și micșorați copilul.
 • Vino împreună cu copilul la oglinda mare, astfel încât copilul să vadă nu numai propria lui, ci și reflecția ta și să le poată compara. Chiar dacă copilul nu înțelege că aceasta este doar o reflecție, el va dori să se vadă pe sine și pe mama sa în oglindă.
 • Nu pierdeți ocazia de a face exerciții pentru a învăța să stați și să vă târâți și în timp ce înotați, la urma urmei, este mult mai ușor pentru un copil să se miște în apă. Când ștergeți bebelușul după baie, sunați la părțile corpului animalului pe care îl atingeți.
 • Joacă-te cu copilul în "ku-ku", folosind diferite variante ale acestui joc. Puteți să vă acoperiți ochii sau ochii unui copil cu mâinile, să vă ascundeți fața sub un prosop sau un scutec, să vă ascundeți în spatele unui dulap sau chiar să ascundeți o jucărie sub o pătură. Nu mai puțin interesant pentru copil și jocul "doamnelor" sau "ciupercilor".
 • Sugerați copilului să se uite la poze cu animale. și chemați fiarele și imitați-le vocile.
 • Dacă este posibil, faceți sau cumpărați o carte de pânză pentru copilul dvs., Pe paginile cărora vor fi diferite aplicații, nasturi, butoane, Velcro. Un astfel de lucru va contribui la dezvoltarea organelor de simț ale copilului.
 • Puteți introduce copilul cu vopsele cu degete. Puneți mânerele pentru bebeluși în borcane cu culori strălucitoare și lăsați urme pe hârtie. Acest lucru va provoca cu siguranță emoții și fâșii pozitive, și voi.
 • La o plimbare și în timpul treburilor de uz casnic, stai copilul în sling. Din aceasta, copilul va putea să vă respecte toate acțiunile și lumea din jurul vostru, simțind simultan căldura și protecția.
Copilul ajunge la jucării
Arătați copilului o jucărie de la distanță, stimulând astfel miezul pentru a ajunge la ea

În timpul masajului, este mai bine să folosiți degetele de la picioare: deci atât voi cât și copilul veți fi mai interesante.

Pentru a afla cum să masați un copil de 5 luni, vizionați videoclipul Nikolai Nikonov, medicul principal și terapeutul de masaj din Rusia.

îngrijire

În prima perioadă de veghe a unui copil de 5 luni, se efectuează proceduri de igienă familiare copilului. Fața bebelușului se spală, ochii se șterg, iar nasul și urechile se curăță după cum este necesar. În plus, bebelușul trebuie să tacă în mod regulat gălbenele, pe măsură ce cresc rapid.

La vârsta de 5 luni copilul continuă să facă exerciții zilnice de gimnastică și masaj. De asemenea, este necesar să se îmbăieze bebelușul în fiecare zi, mai ales că bebelușul preferă astfel de proceduri de seară.

Rutina zilnică

O miez de cinci luni rămâne treaz pentru aproximativ 2 ore după fiecare somn, doarme de trei ori pe zi, pentru o durată totală de până la 5 ore și aproximativ 10 ore pe timp de noapte. Mulți bebeluși în vârstă de 5 luni nu se mai trezesc noaptea pentru hrană.

Mersul cu un copil de această vârstă este recomandat încă de două ori pe zi - dimineața și după-amiaza. Adesea, bebelușii în timpul acestor plimbări nu mai dorm, ci văd lumea din jurul lor. Durata plimbărilor este determinată în funcție de vreme, de exemplu, dacă este destul de rece sau o ploaie ușoară, puteți merge împreună cu copilul pentru 1-2 ore, iar în vremea caldă de vară, la umbra copacilor, puteți petrece împreună cu copilul până la 6 ore pe zi.

Dacă un copil în vârstă de 5 luni este exclusiv alăptează, nu există un regim alimentar strict. Miezul este frapant în timpul stabilirii pe un vis, și, de asemenea, după trezirea. Particularitatea hrănirii la această vârstă este o întrerupere frecventă - orice ruj sau zgomot poate distrage copilul. Mâncărurile complementare pentru copiii care primesc numai laptele mamei nu sunt introduși la vârsta de 5 luni, cu condiția ca bebelușul să fie sănătos și cantitatea de lapte din mamă să fie suficientă.

Mama și bebelușul 5 luni
Cel mai bun pentru bebeluș este alăptarea la cerere.

Un bebeluș alimentat cu sticlă are un regim strict de mese, care prevede 5 furaje la vârsta de 5 luni, cu pauze de 3,5-4 ore între ele. Cantitatea totală de amestec pentru miez este calculată pe baza greutății sugarului (este împărțită la 7). Apoi, cantitatea zilnică de alimente este împărțită în mod egal de numărul de furaje. În medie, un copil de 5 luni primește între 900 și 1000 ml de amestec pe zi, mănâncă aproximativ 160-200 ml de alimente pe rând.

Număr de produse hrănirea pentru copii pe hrană artificială și sugarii, care au început să introducă momeala înainte de indicații, crește. Bebelușii primesc nu numai legume și ovăz, ci și piure de fructe, precum și ulei vegetal.

Calculați graficul de alimentare
Specificați data nașterii copilului și metoda de hrănire

Ordină zi

Este foarte interesant de a comunica cu un arahide de 5 luni, pentru că în fiecare zi noi abilități și multe momente pozitive pot aduce cu un astfel de copil.Fiecare copil va avea un mod individual al zilei și este determinat în primul rând de bioritmurile copilului, totuși, pentru a înțelege cum arată ziua cu o miez de 5 luni, oferim următorul mod al zilei pentru un copil de această vârstă:

6: 30

Trezirea la prima hrănire (laptele matern sau formula), proceduri de igienă.

8: 00

Prima zi de somn.

10: 00

Trezirea pentru cea de-a doua hrănire (copii-artificiali dau terci de ovăz), perioada de veghe.

11: 30

Plimbați-vă și așezați după-amiaza după-amiaza în aer curat.

13: 30

Întorcându-se acasă, trezindu-se pentru cea de-a treia hrănire (copilul primește în mod artificial pudră de legume cu ulei vegetal).

14: 00

Perioadă de trezire, jocuri educaționale.

15: 30

Plimbare și a treia pui de somn în aer liber.

17: 00

Întorcându-se acasă, trezindu-se pentru cea de-a patra hrănire (la copiii artificiali, aceasta include piure de fructe și un amestec).

17: 30

Perioada de veghe.

20: 00

Băiatul, a cincea hrănire (laptele matern sau formula), care se stabilește pe timp de noapte.

Noaptea

Sânii hrăniți la sân sunt aplicați de mai multe ori la sân, iar copiii artificiali pot primi suplimentar o parte din amestec în jurul orei 00:00.

Ce exerciții cu copilul contribuie la accesarea cu crawlere, vedeți următorul videoclip.

Probleme frecvente

 1. Fall. Datorită mobilității crescute pentru a lăsa un copil de cinci luni nu poate pentru un minut. În orice moment, mirosul poate face o revoluție și se termină pe podea. Dacă se întâmplă acest lucru, calmați copilul și urmăriți comportamentul copilului. Pentru semne de avertizare, solicitați imediat asistență medicală.
 2. Capricios comportament datorită începutului de dentiție. Mulți copii în vârstă de 5 luni încep procesul de apariție a primilor dinți, ceea ce le dă un disconfort considerabil. Oferiți celor mici să ghidească teetre speciale și puteți utiliza și geluri cu efecte anestezice și de răcire.
 3. Probleme cu scaunul după începerea introducerii alimentelor complementare. La mulți copii, primele mostre de alimente complementare determină schimbări în scaun, atât lichefierea, cât și compactarea. Cel mai adesea apar frijele care au încercat momeala constipație, mai ales dacă mâncărurile noi sunt introduse prea devreme în alimentația copiilor. Apariția constipației duce adesea la o cunoaștere timpurie a alimentelor complementare cu proteine ​​și produse lactate, precum și a aportului insuficient de lichide. Atunci când apare constipație, alimentele sunt excluse din meniul copiilor și monitorizează schimbările din scaun. Întoarcerea vaselor care provoacă constipație se face foarte lent și în porții mici, iar dacă scaunul este compactat din nou, introducerea lor în meniu este amânată pentru câteva luni. Citiți mai multe despre acest lucru în articol despre constipație cu introducerea alimentelor complementare.
 4. Cresterea in greutate insuficienta. Un copil alăptat trebuie să adauge cel puțin 500 de grame pe lună. Dacă greutatea bebelușului sa schimbat cu mai puțin de 0,5 kg în comparație cu indicatorii la 4 luni, acest lucru poate servi drept ocazie pentru a completa sau a începe introducerea alimentelor complementare.
 5. Prezența hipertonicității sau reflexelor nou-născuților. La vârsta de 5 luni, astfel de semne indică patologia neurologică și necesită examinarea și consultarea unui neurolog.
Mama și copilul 5 luni sunt împreună
În primul rând, copilul are nevoie de iubirea mămicilor și a taticilor
4 luni 6 luni
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate