10 luni 12 luni

Dezvoltarea copilului la 11 luni

Conținutul

Copilul la unsprezece luni îi place părinților să facă pași independenți și cuvinte simple. Copiii din această vârstă se dezvoltă activ atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional, consolidând abilitățile dobândite anterior și stăpânind noi competențe. Hai să aflăm cum pot determina părinții dacă un copil se dezvoltă în mod normal timp de 11 luni și cum să stimuleze în continuare dezvoltare copil de această vârstă.

Modificări fiziologice

 • Sistemul muscular al copilului cu 11 luni este atât de puternic încât permite copilului să mențină corpul într-o poziție verticală, adică să stea fără sprijin și să meargă.
 • Cei mai mulți copii în vârstă de 11 luni au deja patru dinți. Cu toate acestea, cineva a început să apară după dinți (al doilea incisiv), iar cineva nu avea nici măcar primul dinte. Acestea sunt variante ale normei și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la vârsta de unu.
Copil în 11 luni
La 11 luni, un copil poate să te facă fericit cu primul cuvânt sau chiar să începi să mergi pe jos.

Dezvoltarea fizică

În timpul celei de-a unsprezecea luni de viață, creșterea în greutate a copilului este în medie de 400 de grame, iar înălțimea este de aproximativ 1,5 centimetri. O creștere a circumferinței pieptului și a capului are loc cu aproximativ 0,5 cm.

Ratele de creștere a copiilor diferiți, desigur, sunt diferite, dar pentru a determina dacă bebelușul se dezvoltă normal, există limite ale normei și ale valorilor medii ale indicatorilor de dezvoltare fizică. Principalul indicator va fi prezentat în acest tabel:

indicator

În medie, 11 luni

Băieți în 11 luni

Fetele la 11 luni

greutate

8700-9400 g

7600-11700 g

6900-11200 g

creștere

72,8-74,5 cm

69,9-79,2 cm

67,7-77,8 cm

Circumferința capului

44,6-45,8 cm

43,2-48,3 cm

41,9-47,3 cm

Circumferința pieptului

47,8-48,4 cm

45,6-52 cm

45,8-50,8 cm

Pentru dezvoltarea muzicală a cursurilor de conduită copil pe metoda "Tsvetonik" Lazarev M. L.

Ce copil poate?

 • Copilul de unsprezece luni se mișcă în mod activ și foarte mult. Noul abilitate pentru copii este abilitatea de a sta fără ajutorul unui adult sau de a avea un suport. În plus, copilul merge deja bine, ținând nu mâinile mamei, ci doar pentru unul. Pentru a obține o jucărie preferată de pe podea, copilul nu va mai cădea, dar se va apleca sau se va așeza. Unii copii au început deja să meargă fără sprijin.
 • Cu jucării, un copil de 11 luni manipulează cu pricepere și foarte inteligent. Grabbing un element, copilul deschide mâna în funcție de dimensiunea elementului. Karapuz reușește deja să pună cuburi într-un mic turn, să adune o piramidă, să deschidă cutii, să ia obiecte mici de pe podea sau de pe masă cu două degete.
 • Copilul iubește muzica, așa că îi plac diferite jucării muzicale. După ce ați auzit o melodie ritmică, bebelușul va începe să danseze în bătaie.
 • Scarce este interesat de cărți și de mult timp se uită la ilustrațiile din ele.
 • La cererea mamei sale, copilul poate arăta părți ale corpului și poate efectua multe acțiuni și mișcări pe care le-a învățat și le-a văzut înainte. De exemplu, un bebeluș scutură o păpușă, face răbdare, face "doamnelor", înlătură șosete, scutește un sacou, găsește o jucărie ascunsă sub pătură sau într-o cutie.
 • Discursul copilului devine din ce în ce mai emoțional și mai diversificat. În ea apar cuvintele, formate din 1-2 silabe.
 • Copilul înțelege ceea ce spune mama lui. El se bucură violent atunci când este lăudat și, de asemenea, reacționează imediat la un ton strict.
 • Copilul în 11 luni devine tot mai independent. Bebelusul învață treptat să se îmbrace și să se spele pe față, să-și piardă dinții, să mănânce cu o lingură.Dacă bebelușul are nevoie de ceva, el nu mai plânge doar, ci indică un obiect cu degetul, scutură capul (afirmativ sau negativ) și mai spune și cuvinte simple.
Copil în 11 luni
În 11 luni, păsărică rostește primele cuvinte.

Pentru a verifica dacă un copil de 11 luni se dezvoltă în mod normal, trebuie să:

 1. Evaluați dacă copilul sta bine, se târăște pe toate patru și se află la suport.
 2. Arătați-i copilului o cutie de închidere în care în fața miezurilor se ascunde o jucărie. Copilul ar trebui să observe că articolul a dispărut și să încerce să-l găsească.
 3. Verificați dacă copilul poate imita mișcările adulților care i-au arătat anterior. De exemplu, un copil ar trebui să încerce să mănânce cu o lingură, pieptene, spălați fața.
 4. Pentru a oferi miezurilor să pună în jos turnul de cuburi. Copilul ar trebui să aibă deja posibilitatea de a pune 2-3 cuburi unul pe altul.
Pat pentru copii la 11 luni
Unii copii au deja 11 luni.

Clasele de dezvoltare

 • Stimulează atât crawling și mers pe jos un copil. Puneți o panglică pe podea și oferiți-i copilului să treacă peste el (țineți copilul cu o singură mână). Lăsați copilul să se ducă și la cărucior, la minge, să se miște cu scaunul cu rotile pentru jucării.
 • Nu pierdeți ocazia de a vă plimba cu fâșiile de pe scări. Mulți copii urcă scările destul de ușor, dar este posibil ca ei să nu poată merge în jos.
 • Acordați o atenție deosebită dezvoltării abilităților motrice karapuz și exerciții pentru degetele mici. Lăsați mirosul să toacă cerealele de la o ceașcă în alta, luând-o cu o lingură. Lăsați copilul să se deseneze pe o tavă de făină, să sugereze punerea inelelor pe degete și degete și să colecteze o piramidă.
 • În timpul înotului, dați unui copil puțin o boață sau o sită și vă oferă să prindeți jucării plutitoare mici în apă.
 • Dați copilului o jucărie înfășurată într-un șervețel sau o folie de hârtie și apoi oferiți-o să o descopere. De asemenea, dați copilului posibilitatea de a deschide cutiile și cutiile cu șuruburi.
 • Joacă-te cu copilul în jocurile de teren, de exemplu, poți să hrănești ursul împreună, purta o vesta sau o pălărie pe păpușă. În astfel de jocuri, puteți arăta celui mic situații diferite, de exemplu, iepurașii au cerut ursul pentru cub și ursul a împărțit jucăria, păpușa a căzut și a plâns, doare.
 • Desenați și sculptați cu copilul. Oferiți acestui copil creioane subțiri, creioane colorate sau stilouri, precum și aluat de sare și argilă moale sigură.
 • Susținerea dezvoltării discursului copilului prin comunicarea constantă cu copilul. Apelați jucăriile pe care le dați sau le arătați copilului dvs., arătați cardurile Doman, comentați asupra propriilor acțiuni.
 • Permiteți un pic de timp pentru a citi împreună în fiecare zi. În mod ideal, copilul ar trebui să aibă propriul raft pentru cărți, la care o crumbă poate ajunge să aleagă o carte. Adesea citiți copilul cu voce tare, precum și povestiri prin poze.
 • Dacă ați mers cu un cumpărături pentru copii de 11 luni, arătați copilului dvs. produse diferite și, de asemenea, dați copilului posibilitatea de a pune mai multe articole într-un coș sau cărucior.
 • Nu ratați ocazia de a vorbi cu alți copii. Ieșiți la o plimbare pe site, invitați familii cu copii să viziteze, să facă noi cunoștințe.
Copilul joacă la 11 luni
Bucurați-vă de joc cu copilul și învățați emoțiile naturale ale copilului.

îngrijire

 • În fiecare dimineață bebelușul în vârstă de 11 luni începe cu spălarea, periajul dinților, periajul.
 • Reglați planta pe oală după somn, obișnuiți-l cu acest obicei, dar nu insistați dacă copilul ignoră potul sau chiar se teme de el.
 • După toaletă, asigurați-vă că vă spălați bebelușul.
 • Când este necesar, tăiați miezul părului și unghiilor, curățați urechile.
 • Nu este posibil să scăldați un copil la această vârstă, nu în fiecare zi, dar scălderea zilnică poate fi un element important al unui ritual de seară, atunci nu ar trebui să-l abandonați.
 • pentru întărire utilizați aerisirea camerei înainte de culcare, băi de aer, plimbări zilnice, ștergeri, scăldat, dousing și alte proceduri pe care crumbul sa întâlnit mai devreme.
 • Nu refuzați să efectuați exerciții de masaj și gimnastică. La 11 luni, bebelușii au nevoie de ele în fiecare zi.

Rutina zilnică

La 11 luni, copiii au nevoie de 14-15 ore de somn pe zi. Timp de aproximativ 10 ore, un copil de această vârstă doarme noaptea, iar în timpul zilei se păstrează două vise care durează aproximativ 1-2 ore. De două ori pe zi, cu un copil în vârstă de 11 luni, se plimbă, organizându-l astfel încât o parte din plimbare copilul să se culce pe stradă (cel puțin o zi de somn) și o parte din ei o petrec în mod activ. Este recomandat să mergeți la o plimbare cu copilul la ora 10-11 dimineața și la ora 16-17 după-amiaza.

Bebeluș de 11 luni așezat pe iarbă cu dovleci în afara
Când te plimbi, spune copilului tău ce vezi. Astfel veți contribui la dezvoltarea sa.

În organizarea starea de veghe a unui copil de această vârstă țineți cont de ora din zi. Dimineața petrec gimnastică, jocuri active, activități educaționale, iar după prânz timpul petrecut al bebelușului trebuie să fie mai calm. Se recomandă să se respecte ritualul nocturn de așezare, care va facilita somnul copilului. Un astfel de ritual poate include scăldatul, citirea și alte activități care se repetă zilnic în aceeași ordine.

Mâncarea unui copil de 11 luni este încă de cinci ori pe zi. Între masa, de obicei, trece de la 3 la 4 ore, în timp ce ar trebui să încercați să hrăniți bebelușul aproximativ în aceeași zi în fiecare zi (abaterile de până la 30 de minute sunt acceptabile) și să nu permită pauze de peste 4,5 ore.

Pentru a determina cantitatea totală de alimente care trebuie administrată pe zi unui copil de această vârstă, greutatea miezului este împărțită la 9. În medie, copiii de 11 luni mănâncă de la 1000 până la 1200 ml de alimente pe zi. Acest volum este distribuit la numărul de furaje, primind o porțiune medie de 200-240 ml.

Meniul copiilor hrăniți cu formula și copiii care continuă să alăpteze la vârsta de 11 luni aproape coincide, singura diferență fiind că, în timpul primei și ultimei hrăneri, copilul are fie un amestec, fie laptele matern. În plus, sugarii care primesc lapte matern sunt adesea aplicați pe pieptul mamei sale noaptea la această vârstă, iar copiii artificiali dorm, de obicei, fără a hrăni toată noaptea.

Alaptarea la această vârstă variază ușor datorită creșterii cantității de alimente pentru copii consumate. Auzul este aplicat pe parcursul zilei pe pieptul mamei sale timp de câteva minute și poate, de asemenea, bea orice alimente cu lapte matern. În timpul nopții, copilul suge activ în somn dimineața.

despre baby meniu la 11 luni citiți mai multe într-un alt articol.

Baby mama alăptează la 11 luni
Încercați să mențineți alăptarea cel puțin 1,5 ani
Calculați graficul de alimentare
Specificați data nașterii copilului și metoda de hrănire

Ordină zi

Pe măsură ce copilul crește în primul an de viață, petrecerea de zile cu copilul devine din ce în ce mai interesantă. Datorită organizării regimului zilnic, sistemul nervos al copilului se dezvoltă în mod normal, iar mama reușește să facă mai mult, să se angajeze în mod regulat cu copilul și, de asemenea, să asigure că bebelușul are un somn bun și un apetit bun. Desigur, regimul va fi diferit pentru fiecare copil, dar, ca exemplu, oferim una dintre opțiunile pentru rutina zilnică cu un copil de 11 luni:

7: 00

Trezirea.

Prima masă, inclusiv, în funcție de tipul de hrană, fie un amestec, fie laptele matern.

7: 30

Proceduri de igienă.

Wake și exerciții de gimnastică.

10: 30

A doua masă, în care copilul primește de obicei terci de ovăz, gălbenuș, piure de fructe, suc de fructe și unt.

11: 30

Plimbare, în timpul căreia copilul doarme în aerul proaspăt.

14: 30

A treia masă, în timpul căreia copilului i se oferă legume sub formă de supă sau cartofi piure, farfurie de carne (de două ori pe săptămână se înlocuiește cu vase de pește), ulei vegetal, pâine și suc de fructe.

15: 00

Perioadă de veghe cu jocuri educaționale.

16: 00

Plimbare, o parte din care ia cel de-al doilea vis al copilului în aerul proaspăt.

18: 30

A patra masă, în timpul căreia copiii primesc o băutură cu lapte fermentat, piure de fructe, biscuiți și brânză de vaci.

19: 00

Perioadă de veghe cu jocuri de calm.

21: 30

Baie.

22: 30

Cea de-a cincea masă, inclusiv, în funcție de mâncarea mamei sau de un amestec.

Pregătirea pentru somn de noapte și stabilire.

Noaptea

Copiii alăptați sunt aplicați de mai multe ori la sânul mamei într-un vis, iar copiii artificiali nu se trezesc, de obicei, pentru hrănire.

Pentru informații despre cum să-i înveți pe copil să meargă și dacă trebuie sau nu să folosească un walker, vezi "Live Healthy!"

Probleme frecvente

 1. Accidentări și temeri după o cădere. Crumbs, care face primii pași, adesea cădea, ceea ce este periculos nu numai apariția leziunilor, ci și încetarea încercărilor de a merge din cauza fricii. Fiți aproape de copil și nu lăsați niciodată bebelușul în cameră singură și calmați și distrageți copilul căzut. Dacă un copil este rănit în timpul căderii, asigurați-vă că respectați starea copilului și, dacă este grav, arătați copilului medicului.
 2. Refuzând mâncarea în bucăți. Mulți copii sunt atât de obișnuiți cu alimentele măcinate și tocate, pe care le suflă literalmente pe orice alimente neomogene. Pentru un timp, aruncați produsele cu bucăți și tăiați toate alimentele pentru copil și apoi începeți treptat să oferiți mâncăruri solide, cum ar fi uscarea, morcovii decojiți, cartofii fierți, o felie de mere și mâncărurile pentru copii. Nu vă faceți griji dacă bebelușul va refuza în continuare bucăți, deoarece învață să mestece. Poate că eșecul zgârieturilor asociate cu tăierea dinților sau a altor probleme de sănătate, așa că dacă folosirea copilului numai produse tăiate vă deranjează, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.
 3. Renunțarea la orice produs. La 11 luni, copilul și-a format deja propriile preferințe în alimentație, deci nu ar trebui să insistați dacă un produs nu-i place o crumbă. Cea mai bună cale ar fi să excludeți un astfel de produs din meniu pentru o vreme și apoi să îl oferiți din nou copilului.
Copii 11 luni în scaune pentru hrănire
Copilul răspunde "da" sau "nu", reacționează la cuvinte precum "mânca", "dă" și "ia"

Sfaturi pentru părinți

 • Mulți copii, care se târasc repede, nu se grăbesc să facă primii pași independenți, pentru că este mai ușor să se mute pe patru membre. Nu trebuie să vă faceți griji și să insistați că prăjina a început să meargă mai repede. În plus, studiile au arătat că bebelușii cu crampe lungi încep să vorbească mai devreme, iar postura lor este mai bună.
 • Cu siguranță că primii pași ai copilului ar trebui să aibă grijă de pantofi confortabili și de înaltă calitate. Ar trebui să aibă o călcâi solidă și o talpă solidă de îndoire. Vara, oferiți-i copilului o plimbare desculță pe iarbă, nisip și alte suprafețe neuniforme.
 • Răspândiți răbdarea cu răbdare la independență. Lăsați copilul să învețe să se îmbrace, să mănânce cu o lingură, să colecteze jucării, să se spele, să-și ajute mama în bucătărie.
 • La 11 luni, este timpul să ne gândim la organizarea primei zile de naștere a bebelușului. Mai aveți suficient timp pentru a face vacanța interesantă și nu prea obositoare pentru copilul dumneavoastră.

Diversificați-vă ziua cu lecții despre metoda "Little Leonardo" O. Teplyakova, expert în dezvoltarea intelectuală.

10 luni 12 luni
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație.La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate