Când copilul începe să se rostogolească de la spate la stomac și ce trebuie făcut în caz de întârziere?

Conținutul

Părinții tind să-și facă griji pentru copilul lor. În orice stadiu al dezvoltării copiilor, ei au multe întrebări cu privire la conformitatea dezvoltării actuale a copilului cu standardele și normele. Una dintre întrebările cele mai frecvente este problema timpului de pornire a torturilor independente de la spate la stomac. În acest articol vom spune despre momentul când copiii încep să facă astfel de mișcări și ce să facă dacă datele calendaristice au trecut, iar copilul nu se grăbește să stăpânească noua poziție a corpului.

Termeni și norme

În orice forum specializat de pe Internet, o tânără mamă va găsi cu siguranță normele și termenii în care copilul este obligat să facă ceva sau să obțină anumite abilități. De obicei, ele descriu în mod clar câte luni copilul trebuie să ridice și să țină capul și la ce oră trebuie să se întoarcă, să stea și să meargă. Aceste norme fac ca o mamă nefericită să se simtă înspăimântătoare, deoarece copilul nu le poate corespunde.

Fiecare copil este un individ. Toți pediatrii eminenți, inclusiv celebrul doctor Evgheni Komarovski, vorbesc despre acest lucru. Din acest punct de vedere, toate normele existente nu sunt decât o orientare aproximativă, abaterile de la care sunt posibile și foarte probabile. În această chestiune nu este atât dorința părinților de a compara copiii cu alți copii și cu anumite norme medii, cât și dorința părinților de a face tot ce este posibil și imposibil pentru ca copilul să "recupereze" normele.

Acțiunile părintești pot dăuna copilului, dar mamele rareori se gândesc la asta. Mult mai importante sunt complexul de resentimente și inferioritate, care se manifestă după ce un vecin declară că copilul lor se întorcea înainte și înapoi la vârsta de trei luni și apoi imediat a început să stea. Mama poate auzi observații ofensive din partea medicului pediatru, care nu este obișnuit să țină cont de particularitățile dezvoltării fiecăruia dintre tinerii ei pacienți și, prin urmare, se bazează și pe tabele cu norme.

Aceste norme notorii pretinde că copilul începe să se rostogolească de la spate la stomac în 4-5 luni. În viața reală lucrurile s-ar putea să nu fie așa, dar tânăra mamă trebuie să se obișnuiască cu acest gând.

Un copil care nu vrea să se răzgândească de la spate pe stomac la această vârstă nu este neobișnuit și, cel mai probabil, nu este bolnav cu nimic, spune Evgeny Komarovski. Pacienții aflați în această situație devin rudele sale, care petrec o mulțime de celule nervoase pe care se confruntă cu o problemă inexistentă, precum și pe cei care îi sfătuiește cu tărie să-l trateze pe copil.

Deci, la ce vârstă copilul începe să se răstoarne? Dacă nu țineți cont de normele pe care le-am menționat mai sus, copilul poate face primele încercări de lovitură de stat mai devreme de patru luni și, de asemenea, mult mai târziu de 5 luni. Adesea, la 6 luni, copilul nu se întoarce pe burtă independent, dar nu deloc din cauza unei anumite boli, ci numai datorită caracteristicilor individuale ale dezvoltării.

Calculați programul de vaccinare
Introduceți data nașterii copilului

De ce depinde?

Legăturile de la spate la abdomen depind de faptul că mușchii din spate, abdomen și mușchii laterali oblici sunt pregătiți pentru o astfel de muncă. La nou-născut, aceste grupuri musculare sunt destul de slabe, deoarece în timpul dezvoltării prenatale copilul nu a avut nevoie să facă astfel de mișcări. Dar copilul începe să-i "antreneze" din primele zile de ședere în această lume.

Cât de repede copilul învață să se răstoarne depinde de gradul de dezvoltare a mușchiului și de dorința copilului. Dacă bebelușul sa născut cu temperamentul unui "elefant", dacă este lent, leneș, somnoros, va stăpâni turele mult mai târziu decât colegii săi curioși.

Dacă copilul sa născut mare și apoi a câștigat greutate peste normă, atunci va fi dificil pentru el să arunce și să se întoarcă, și va stăpâni de asemenea revoluția din spate în burtă. Cei mai "întârziați" sunt, de obicei, copii care nu sunt doar leneși datorită temperamentului lor, ci și supraponderali.

Va fi destul de greu să stăpânești pedepsele pentru copiii care s-au născut înainte de termen. La copiii prematuri, țesutul muscular se dezvoltă mai lent. De asemenea, loviturile vor fi dificile pentru copiii cu boli congenitale, copii slabi și adesea bolnavi. Dacă aveți doar o astfel de mâncare, nu trebuie să vă surprindeți că nu va putea să se rotească pe stomac până la 5-6 luni.

Copiii mici și flexibili născuți la timp și sănătoși din punct de vedere somatic, distins prin excitabilitatea nervoasă crescută a copiilor, precum și a copiilor agitați și curioși, încep de obicei să învețe un nou tip de mișcări și să înceapă să-l folosească în mod activ pentru a explora lumea.

acțiuni ale părinților

Dacă copilul are deja 5 luni și nu dorește să se răzgândească, acesta nu este un motiv de îngrijorare și neliniște. Va fi mai util pentru un copil dacă este crescut de o femeie echilibrată mental. Și, prin urmare, mai întâi de toate, mamele ar trebui să se strângă, să nu se mai concentreze pe standardele statistice medii, să asculte prieteni și vecini. Dacă aveți nevoie să nu mai citiți forumurile tematice ale femeilor pe Internet, faceți-o fără îndoială.

Nu există motive de experiență și de examinare medicală la scară largă a unui copil dacă nu există alte plângeri. Dacă un copil mănâncă bine, doarme în mod normal, se bucură de mama, știe cum să-și exprime emoțiile, încearcă să strige, reacționează la sunet prin întoarcerea capului, revine la vederea unei jucării, nu este nimic de îngrijorat. Sistemul muscular al unui astfel de bebeluș nu este încă consolidat.

Uneori este suficient doar să aștepți un pic și copilul va începe cu siguranță să-i facă pe părinți mulțumiți de primele lor curse.

În cazul în care plângerile privind absența loviturilor nu sunt singurele, iar mama observă că copilul este letargic, apatic, nu răspunde la jucării sau la sunete puternice, dacă scuipă foarte mult și de multe ori, plângând adesea fără nici un motiv, fără să zâmbească, nu pinguinând, să arăte copilul pediatrului și neurologului . De asemenea, nu durează să vizitați un ortopedist. Dacă acești specialiști nu găsesc patologii la copil care ar putea împiedica dezvoltarea normală, atunci părinții vor trebui să adere și la tactici de așteptare. Dacă se detectează patologii, se va prescrie un tratament adecvat.

Din motive de liniște, trebuie remarcat faptul că există numeroase boli care împiedică copilul să se întoarcă și să se dezvolte pe deplin. Toate aceste boli sunt considerate grave, majoritatea sunt congenitale. Părinții vorbesc despre ei în spitalul de maternitate sau în timpul primei examinări, care are loc la 3 luni.

Micul tău copil are deja peste cinci luni, semne de afectare totală a sistemului nervos central, paralizia nu a fost găsită încă în el - aceasta înseamnă că nu merită să cauți cauze dureroase în absența torturilor independente.

Părinții ar trebui să treacă la acțiune numai dacă nu mai au răbdarea să vadă copilul, care minte și nu se va întoarce. Medicii avertizează mamele și tații împotriva activității excesive care îi poate dăuna. Dar masajul ferm și gimnastica ușoară vor beneficia, vor întări mușchii spatelui, gâtului, pieptului, brațelor și picioarelor. Copilul va avea beneficii tangibile dacă, bineînțeles, masajul se va desfășura corect și părinții vor fi mult mai calmi, deoarece nu vor fi observatori pasivi, ci participanți activi în procesul auxiliar.

Opinia dr. Komarovsky

Părinții nu pot să-i învețe pe copil să se întoarcă, deoarece pantera începe să-și facă noi mișcări numai după ce ajunge la o anumită maturitate, adică în timp util. Dar mama și tata pot contribui la acest proces, dacă nu se grăbesc la extreme.

O extremă periculoasă a lui Evgeny Komarovsky este dispozitivul de verticalizare - jumpers și walkers. Aceste dispozitive, care, din anumite motive, sunt considerate a fi în curs de dezvoltare, joacă adesea un rol negativ crucial în formarea patologiilor spatelui, coloanei vertebrale și a posturii.

Un bebeluș în vârstă de cinci luni suspendat în jumperi nu va începe să se răstoarne dintr-o poziție situată pe spate mai repede, dar probabilitatea de curbură a picioarelor, picioarelor și coloanei vertebrale va crește semnificativ.

Komarovsky îi avertizează pe părinți nu numai de a folosi astfel de dispozitive, ci și de acțiunile prea active ale unui alt tip - masajul prea agresiv, încercările de a învăța copilul să stea, încercările forțate care, potrivit părinților, îl obligă pe copil să se întoarcă, , în timp ce aparatul ligamental și muscular al bebelușului nu va fi gata să efectueze toate aceste acțiuni pe cont propriu, fără ajutor pentru adulți. Iar când sunt gata, copilul însuși va începe să facă totul și, de fapt, nu va fi nevoie de cursuri auxiliare.

Principala sarcină a mamei și tatălui este aceea de a crea condiții pentru copil, care ar fi favorabile pentru întărirea corpului său. Orice altceva va curge de la sine, în conformitate cu legile naturii, care nu tolerează nici cea mai mică interferență în schema individuală de dezvoltare a copilului pe care ea a planificat-o.

masaj

Dacă mama în cauză se adresează medicului pediatru, există șanse foarte mari ca medicul să diagnosticheze hipertonul care îi înspăimânță pe părinți și îi va trimite pe pacienți pentru un masaj. Pentru fiecare nou-născut, tonusul muscular crescut este caracteristic din motive destul de fiziologice și de o jumătate de an, când de obicei începe să sune alarmele despre lipsa de lovituri independente, tonul de obicei nu dispare.

Masajul este o procedură costisitoare. Dar, în cazul unui tonus muscular crescut într-un masaj profesionist nu este nevoie, va fi suficient pentru el să fie efectuată de părinți la domiciliu.

Nu este dificil să stăpânești tehnicile de masaj tonic. Nu durează prea mult, dar va economisi mulți bani. Și încă un punct foarte important - un contact tactil apropiat cu mama este important pentru un copil sub un an, așa că se simte mai relaxat. De aceea, mulți copii țipă atât de aspru când sunt masați de maseuze profesionale. Cu un masaj acasă de astfel de reacții nervoase ale copilului poate fi evitat.

Tehnica de masaj pentru a întări toți mușchii implicați în procesul de curse, este destul de simplă. Acesta conține elemente de masaj clasic. Acestea sunt trei tipuri comune de mișcări: frecare, frământare, furnicături (vibrații).

Iată câteva exerciții eficiente și eficiente pentru a întări mușchii abdominali:

 • „Roata“. Copilul trebuie să fie pus pe spate, cu mâini calde cu degetul mare, mama începe să atragă cercuri în jurul buricului - mai întâi mic și apoi mai mare în diametru. Când degetul mare începe să atingă arcurile costale, diametrul cercurilor ar trebui să fie redus din nou, până când este descris un cerc mic în jurul buricului.
 • "Sun". Această tehnică implică două degete ale mâinilor mamei.Recepția este mai bine să se aplice după cea precedentă. Cu degetele, mama face mișcări în formă de arc în direcția de la buric la coaste, laturi, până la înghițire. Se pare ca razele soarelui, daca va imaginati ca centrul soarelui este ombilic.
 • "Burta pisicii." Acest exercițiu este numit așa, pentru că mama va trebui să efectueze mișcări similare cu cele pe care le efectuează, mângâind burta pisicii. Cu toată palma fără presiune și forță, mai întâi trebuie să faceți mișcări circulare de-a lungul peretelui abdominal anterior și apoi - într-un semicerc, ca periile într-o mașină (dreapta-stânga).

Pentru a întări spatele și mușchii laterali ai mamei se poate aplica o gamă completă de tehnici clasice. Puneți copilul pe stomac pe o suprafață densă care nu va cădea sub el și nu continuați. Iată câteva tehnici eficiente care vor ajuta partea din spate a copilului să devină mai puternică mai repede.

 • "Wing Angel". Cu mâinile calde, fără o presiune puternică, mama își lovește ușor partea din spate a copilului, în direcția coloanei vertebrale, spre laturi, prin analogie cu creșterea aripilor. După 15-20 de lovituri, putem presupune că mușchii transversali ai spatelui sunt bine încălșiți și puteți trece la următoarea admitere.
 • "Traversează traverse". Această tehnică este cunoscută de toată lumea din jocul copiilor copiilor. Cu marginea palmei, mama conduce mai întâi de-a lungul coloanei vertebrale de mai multe ori, apoi începe să mascheze cu marginea palmei de pe ambele părți ale coloanei vertebrale, cu mișcări de vibrații ușoare către margini.
 • "Picioare de gâscă". Această tehnică este de obicei foarte populară pentru copii. Este o furnicătură ușoară pe toată suprafața spatelui. Acest exercițiu ajută la îmbunătățirea alimentării cu sânge a mușchilor.
 • "Worm". Acest exercițiu are scopul de a stimula mușchii laterali, care ar trebui să ofere în cele din urmă copilului capacitatea de a se rostogoli pe partea laterală și pe abdomen. Luați mânerele copilului așezat pe burtă și trageți-l înainte, în timp ce bebelușul își va pune capul pe partea sa pe suprafața de masaj. Accidentați-vă de la mâini la preoți pe margini.

Regulile generale de masaj pentru copii la domiciliu implică respectarea anumitor recomandări:

 • începeți să masați pentru a întări spatele și abdomenul numai atunci când copilul este capabil să-și țină capul;
 • Nu face masaj dacă copilul se simte rău, dacă are o stare proastă;
 • Încearcă să faci un masaj cu un joc distractiv, dacă la un moment dat crusta începe să plângă și să se răzbune, oprește activitatea;
 • masaj cu mâini calde;
 • aplicați produse de masaj (ulei, cremă pentru copii);
 • durata unei sesiuni în stadiul inițial nu trebuie să depășească 5 minute, crește treptat până la 10-15 minute;
 • curs de masaj - 10 zile, după care ar trebui să faceți o pauză de o săptămână.

gimnastică

Gimnastica este utilă tuturor copiilor, fără excepție, mai ales celor inactivi și leneși, care, de altfel, nu doresc să se rostogolească de la spate la stomac. Faceți gimnastica un ritual obligatoriu zilnic, copilul o va iubi foarte repede și o va face cu plăcere.

Exercițiile pentru cele mai mici sunt destul de tradiționale - aceasta este îndoirea și extinderea brațelor, picioarelor, mișcărilor circulare ale membrelor. Pentru ca copilul să învețe să se răstoarne, adăugați exerciții pentru picioare la gimnastica obișnuită.

Ele se fac simplu - puneți bebelușul pe stomac. Aduceți piciorul drept și, sprijinind miezul pentru spate, faceți o întoarcere spre stânga. Atunci când se însumează piciorul stâng, se va produce o întoarcere spre dreapta. Asigurați-vă că picioarele din stânga și din dreapta sunt însumate cu aceeași intensitate și frecvență, astfel încât mușchii laterali de pe ambele părți să se dezvolte la fel de bine. În caz contrar, copilul învață să se rostogolească, dar numai pe o parte. Dacă acest lucru sa întâmplat deja, vă puteți ajuta copilul conducând picioarele spre partea opusă.

Un mare stimulent pentru un copil în formarea mușchilor laterali este o jucărie. Este mai bine dacă este ceva nou, anterior necunoscut.Jucăria este așezată în fața unui copil care se află pe burtă puțin în partea laterală, când încearcă să ajungă la ea, copilul va lăsa picioarele în jos și se va întoarce pe partea sa, apoi pe spate. Dacă acest exercițiu a fost deja stăpânit, puteți pune jucăria în fața copilului care se află pe spate pe lateral, ceea ce îl va încuraja să facă revoluții pe partea sa și apoi să-și întoarcă stomacul.

Copilul trebuie să se răstoarne și după cursul de cursuri pe minge. Înainte de antrenament pe minge de gimnastică, asigurați-vă că consultați medicul pediatru.

Înotul va fi, de asemenea, util, dezvoltă perfect toți mușchii, inclusiv lateralul abdominal, dorsal și oblic. Puteți învăța un copil să înoate independent într-o baie mare, folosind, de exemplu, un cerc ortopedic special pentru înot sau puteți să vă înscrieți cu copilul în piscină, unde lucrează grupuri speciale pentru mame tinere cu sugari. Astfel de cursuri vor aduce beneficii și mamei mele: ea va deveni rapid în formă fizică bună după naștere.

opinii

Problema absenței loviturilor de stat în 5 luni este discutată foarte activ. Multe femei au fii și fiice fără să se grăbească să-i mulțumească pe mame. Mulți au trecut prin mai multe cursuri de masaj plătite, unii medici au recomandat vitamine, dar în cele din urmă toți au reușit să facă față problemei fără excepție. Probleme mult mai mari pentru o tânără mamă nu apar atunci când copilul nu vrea să se răzgândească, ci când învață să facă astfel de tentative, pentru că din acest moment copilul nu mai poate fi lăsat nesupravegheat pentru un minut: spiritele de la spate la stomac sunt pline de căderi și răniri.

Copii foarte sensibili și sensibili, învățând să se răsucească, încep să doarmă mai rău. Acest lucru se datorează faptului că ei fac o întoarcere în somn și nu se pot liniști după schimbarea poziției corpului. Dacă copilul aparține acestui lucru, puteți să-i fixați cu ușurință poziția corpului înainte de culcare, cu o pernă mică și o rolă dintr-o pătură. Puneți pe ambele părți, nu vor permite copilului să arunce prea mult și să se teamă de propria lor activitate.

Multe femei care abordează problema absenței torturilor copilului la neurologi se confruntă cu alegerea de a le da copilului medicamentele prescrise de medic. Nu este un secret că în astfel de cazuri medicamentele nootropice sunt adesea prescrise.

Utilizarea lor de către OMS și pediatrii rezidenți nu consideră că este necesar, dar decizia se pune pe părinții lor. Medicamentele pot avea efecte secundare, acest lucru nu trebuie uitat.

    Dr. Komarovsky nu susține tratamentul de droguri în cazul lipsei de lovituri independente. El recomandă întărirea copilului, să nu îl alimenteze prea mult, să facă gimnastică și masaj, să bea copilul - atunci nu va avea kilograme în exces, va exista activitate și o anumită curiozitate. Și împreună, acest lucru va duce în mod necesar la faptul că copilul se va întoarce, pentru că dintr-o nouă perspectivă lumea este privită într-un mod complet diferit.

    Consultați mai jos cum puteți ajuta copilul să învețe să se rotească pe stomac.

    Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

    sarcină

    dezvoltare

    sănătate