Dezvoltarea nou-născutului pe săptămână

Conținutul

Primele zile și săptămâni de viață ale unui copil sunt dificile atât pentru părinți, cât și pentru copii. Mamele și tații în perioada neonatală, care durează 4 săptămâni după naștere (28 de zile), învață să aibă grijă și îngrijesc copilul, iar copilul se adaptează la noile condiții de viață. Cât de succes vor fi aceste procese depinde de mulți factori. Și unul dintre ei înțelege cum se dezvoltă exact nou-născuții pentru a răspunde la orice problemă în timp și pentru a contacta un pediatru pentru a le elimina.

Imediat după naștere, copilul trebuie să se adapteze la lumea exterioară, iar mama lui îl va ajuta cel mai bine în acest sens.

Principalele etape ale dezvoltării

Chiar și în timpul șederii sale în spitalul de maternitate, copilul începe etapa de adaptare la condițiile de viață schimbate. În acest stadiu, toate sistemele de organe ale miezurilor sunt adaptate la noile condiții:

 • Plămânii încep să funcționeze, iar circulația sângelui este reconstruită pentru a funcționa cu includerea unui cerc mic.
 • Cap de cap în primele zile de viață este adesea alungită, care este legată de suplețea oaselor craniului și de trecerea copilului prin canalul de naștere. Forma ei devine obișnuită la vârsta de 2 săptămâni. În plus, mulți copii au o tumoare generică pe capul lor, care dispare fără urmă în 1-2 zile.
 • Pielea imediat după naștere este roșiatică.. Din cea de-a treia zi, pe mulți copii, se obține o nuanță galbenă - așa se manifestă icterul fiziologic (inofensiv), care în mod normal dispare la vârsta de 2 săptămâni.
 • Sistemul nervos este foarte sensibil și este activ. Diferite reflexe necondiționate se manifestă, dintre care cele mai importante sunt căutarea și sugerea.
În cele mai multe cazuri, pielea unui nou-născut are o nuanță roșiatică, care trece până la sfârșitul primei săptămâni de viață.
 • Termoreglarea este imperfectă, prin urmare, miezul este o scadere frecventa a temperaturii corpului. Copilul se supraîncălzește ușor și îngheață repede.
 • Nou-născutul are o auzire excelentă, miros, gust și atingere. În același timp, viziunea copilului este slabă, el vede totul ca fiind neclară și neclară.
 • Mulți copii după naștere au o ușoară mișcare datorită mușchilor ochi slabi.. Această stare trece cu timpul independent.
 • Urinarea în prima zi are loc de 4-6 ori, și apoi numărul de urăriri pe zi atinge 15-20 de ori. Pentru mulți copii, urina are o nuanță roșiatică în prima zi, ceea ce este normal și este asociat cu un conținut scăzut de apă în colostru.
 • În intestinele de miezuri, care anterior a fost complet sterilă, obțineți diferite microorganisme. Meconiul (așa-numitele fecale întunecate, care s-au acumulat în tractul digestiv al bebelușului până la naștere) începe să iasă în evidență din intestine, iar apoi fecalele se îngroașă și devin mai fluide.

Eliberarea programului de faimosul medic pediatru E. Komarovsky, dedicat copiilor nou-născuți, vezi mai jos:

În următoarea etapă de dezvoltare, care începe după descărcarea de gestiune, părinții trebuie să se confrunte cu diverse dificultăți, cum ar fi, de exemplu, colicul, deranjând adesea un copil de 2-3 săptămâni de viață.

De asemenea, mama nouă se poate aștepta dificultatea de a stabili lactația, care este cea mai bună abordare a cusăturii frecvente.

Până la sfârșitul stadiului neonatal, bebelușii se schimbă considerabil - trăsăturile lor faciale devin mai clare, pufarea postpartum dispare, privirea se concentrează pe fețe și obiecte.

Mușchii sunt îngroșați, ceea ce îi permite să-și ridice scurt capul și să-și miște membrele. În plus, copilul îi place pe cei dragi cu un "complex de revitalizare" - recunoscând fețele lor, mișcările active și manifestarea emoțiilor pozitive.

La începutul celei de-a doua luni, pielea bebelușului are o culoare roz, capul este aplatizat și umflarea generică dispare pe față

Calendar de dezvoltare săptămânală în tabel

vârstă

competențe

1 săptămână (7 zile)

Țineți capul câteva secunde.

Concentrându-se la o distanță de 5 până la 15 cm.

Închiderea involuntară a degetelor și mânerelor.

Zâmbet involuntar.

Recunoașterea mirosului laptelui matern.

Răspunsul la lumina puternică prin clipește și închid ochii.

Revitalizarea la abordarea părinților.

2 săptămâni (14 zile)

Privind la un adult, uimitoare involuntare și grimase amuzante.

Întoarcerea capului la vocea mamei sau sunetul unei zgomote.

Fixarea unei priviri pe o jucărie strălucitoare cu un diametru de până la 10 cm.

3 săptămâni (21 zile)

Ținând capul până la 5 secunde, ridicându-l după o repaos scurt.

Recunoașterea mamei și tatălui.

Privind la obiecte și persoane la o distanță de 50 cm.

Se estompează la vederea unor sunete nefamiliare noi și ascuțite.

Prinde degetele și părul părinților.

Animație la sunetul unei voci familiare.

4 săptămâni (28 de zile)

Mișcare activă cu picioarele și brațele.

Recunoașterea vocii și mirosului mamei.

Focalizarea pe obiecte și fețe de până la 1 m.

Expresia emoțiilor plânge diferit (nemulțumit, bucuros).

Ridicând capul în timp ce vă aflați pe burtă timp de până la 5 secunde.

Ținând privirea de mult timp pe fața mamei mele sau pe un obiect fix.

Vizionarea activă a lumii din mâinile unui adult.

Degetele puternice ale unui adult.

Ținând privirea pe un obiect în mișcare timp de până la 7 secunde.

Agukanie.

Calculați programul de vaccinare
Introduceți data nașterii copilului

Prima săptămână

În primele zile de viață, copilul și mama se întâlnesc reciproc și Nevoia primară a copilului este un contact strâns cu mama. Cea mai bună mâncare pentru karapuz este colostrul, care după câteva zile este înlocuit cu lapte matur, adaptându-se la nevoile friabilelor.

După nașterea copilului, este foarte important să se aplice la sân cât mai curând posibil.

În exterior, copilul nu arată încă ca niște copii în paginile revistei. Personajele după naștere sunt asimetrice, adesea apare umflarea capului, iar capul însuși este aplatizat și ușor întins într-o ovală.

Pielea este adesea roșie și doar devine palidă până la sfârșitul primei săptămâni. Unii copii au pielea degajată pe piept și abdomen la 3-5 zile de viață. Ușoară de galbenitate din a treia zi de viață este, de asemenea, considerată normală.

În plus, în prima săptămână, se remarcă astfel de caracteristici:

 • Tonul muscular a crescut în prima săptămână.
 • Cei mici nu au lacrimi în primele săptămâni de viață, iar glandele sudoripare încă se dezvoltă (funcția lor devine mai bună în ziua a 7-a).
 • Pe membranele mucoase nu ar trebui să fie plăci, în mod normal ar trebui să fie umed și roz.
 • Până la sfârșitul primei săptămâni, rana ombilicală se usucă și se strânge.
 • Nasul bebelusului acoperă uneori o erupție cutanată sub formă de puncte mici albe.
 • Inima bebelușului este redusă de 110-170 ori pe minut, iar rata normală de respirație pe minut este de 30-50 de ori.
 • În a doua sau a treia zi, în loc de meconiu, un scaun gălbui cu miros acru începe să iasă în evidență aproximativ 4-5 ori pe zi (în timpul alăptării).

Despre cum arată copilul în primele zile după naștere, uitați-vă în videoclip:

A doua săptămână

Roșeața pielii, umflarea și îngălbenirea deseori dispar în această săptămână. Miezul începe să crească în greutate, iar hipertonia în membre, care este considerată normă pentru prima lună a copilului, este încă acolo. Copilul nu a învățat încă să-și țină capul, dar mișcările picioarelor și brațelor celor mici în timp ce sunt involuntare și haotice.

Există astfel de nuanțe:

 • Copilul doarme cea mai mare parte a zilei (aproximativ 16-20 de ore).
 • Reglarea termoregulării nu a fost încă ajustată.
 • Mâinile și picioarele sunt acoperite cu piele uscată.
 • Glandurile cresc înapoi, așa că deja au nevoie să coste.
 • Pielea multor bebeluși începe să se desprindă.
 • Urina cont pentru cel puțin 15 pe zi.
 • Intestinul bebelușului este golit de 3-4 ori pe zi, iar scaunul este muschi, galben.
La vârsta de două săptămâni, copilul își petrece cea mai mare parte a timpului în somn.

A treia săptămână

Mișcările membrelor mai mici de 2 săptămâni devin deja mai puțin haotice și craniul celor mai mulți copii în a treia săptămână de viață și-a revenit.

Activitatea copilului este în creștere, iar din cauza abundenței impresiilor, mulți copii devin iritabili față de seară.

Plângerile de frică se schimbă, cumpără-te, de exemplu, atunci când copilul este deranjat de ceva, plânsul va fi tare și pretențios.

Pentru copilul din cea de-a treia săptămână de viață sunt de asemenea trăsături:

 • Sensul mirosului copilului devine mai clar.
 • Copilul începe să simtă echilibrul și poziția corpului său în spațiu.
 • Alaptarea la această vârstă este de cel puțin 10-12.
 • Micutul câine începe să recunoască chipurile și vocile celor dragi.
 • Modul zilei este doar stabilit, miezul încă mai petrece cea mai mare parte a zilei într-un vis.

Îndepărtarea intestinului la această vârstă are loc de la 2 la 8 ori pe zi. Când scaunele pentru alaptare sunt galbene, cu miros de lapte de unt și consistență de muștar. Dacă bebelușul primește un amestec, scaunul este de 1-4 ori pe zi, iar scaunul este mai întunecat și mai greu, cu un miros neplăcut și o nuanță maronie.

Copilul în vârstă de 21 de zile îndeplinește în continuare reflexiv cele mai multe acțiuni și mișcări.

A patra săptămână

Dezvoltarea copilului în această săptămână este într-un ritm ridicat. Micutul se imbunătățește și se adaptează mai bine lumii din jur, se bucură de părinți, privește ceasuri de jucărie și începe să se înveselească. Somnul în ziua copilului din a patra săptămână de viață durează aproximativ 17-19 ore, iar numărul de furaje este de cel puțin 6-7.

Asemenea caracteristici ale dezvoltării sunt notate:

 • Picioarele și brațele copilului sunt încă îndoite și camălele sunt încleștate.
 • Copilul nu a învățat încă să-și coordoneze bine mișcările.
 • Copilul învață activ să-și țină capul.
 • Când este nemulțumit, arahidele strigă cu voce tare și se mișcă brusc, de exemplu, cu picioarele atunci când colica îi deranjează.
 • Ochii celor mai mulți copii sunt de culoare albastră, dar cu vârsta ei pot schimba culoarea.
 • Viziunea nu este încă pe deplin plină, astfel că este dificil să se concentreze ochii.
 • Lacrimile încep să iasă în evidență.
Copilul lunar începe să recunoască cei dragi și să zâmbească pe scară largă

Câte grame câștigă nou-născuți pe săptămână?

Creșterea în greutate a unui nou-născut depinde de diferiți factori (sexul, nutriția mamei, ereditatea, sănătatea și altele), dar există indicatori medii care arată cât de mult copilul are o medie în fiecare săptămână de viață.

Greutatea si cat de mult ar trebui sa adauga un bebelus:

Prima săptămână

Băieții se naște cu o greutate de 2500-4400 g, fete - cu o greutate de 2400-4200 g.

În primele zile, pierderile de până la 10% din greutate sunt normale (în medie, pierd 5-7%), cu care sa născut bebelușul, dar până la sfârșitul primei săptămâni, bebelușul câștigă adesea această greutate și câțiva copii ajung până la 100 g.

A doua săptămână

La inceputul acestei saptamani, greutatea copilului este cam aceeasi cu care sa nascut, insa unii copii in a doua saptamana inca returneaza greutatea pierduta dupa nastere. Majoritatea copiilor încep să câștige în greutate în mod activ și să obțină o medie de 150-250 g (cel puțin 20 g pe zi).

A treia săptămână

În această săptămână, copiii adaugă aproximativ 200-250 g.

A patra săptămână

Până la sfârșitul săptămânii copilul adaugă o medie de 170-200 g, deci greutatea băieților la 4 săptămâni este de 3400-5800 g, iar cea a fetelor - 3200-5500 g.

Amintiți-vă că datele din tabel sunt aproximative și fiecare se dezvoltă în mod individual, astfel încât abaterile mici sunt permise. Dacă diferențele de la acești indicatori sunt semnificative, consultați medicul pediatru.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate