Când copilul începe să își păstreze capul pe cont propriu?

Conținutul

Un nou-născut arată slab și lipsit de apărare. Aproape că nu controlează mișcarea brațelor și a picioarelor, bulgări de ochi. Toți mușchii frimișilor sunt în stres. Pentru lunile petrecute în pântecele mamei sale, copilul a obișnuit să se confrunte cu strâmtorare și, prin urmare, este foarte dificil pentru el să se adapteze la noua lume spațioasă în care a venit la ziua lui. Fiecare abilitate nouă pe care copilul o "dobândește" îi oferă noi oportunități de a înțelege lumea.

Una dintre primele abilități este capacitatea de a vă menține capul. În acest articol, vă vom spune despre momentul în care bebelușii încep să își păstreze capul pe cont propriu și dacă părinții pot influența viteza de a stăpâni această abilitate.

Despre pricepere și termeni

Trecerea dezvoltării fizice a copilului prin natură este furnizată în anumite etape. Nu se poate veni înaintea celui precedent. Pe măsură ce tonusul muscular congenital scade, sistemul nervos se îmbunătățește, țesutul muscular, oasele cresc, dezvoltarea mentală, copilul are șansa de a învăța o nouă abilitate.

Prima abilitate este abilitatea de a ridica și de a ține capul pe verticală. Este clar că, imediat, copilul nu va învăța să-și păstreze capul prea mult timp, deoarece necesită o anumită pregătire a mușchilor gâtului; dar primele încercări de a ridica capul în poziție predominantă pe burtă pot fi făcute de copil mai devreme de una și jumătate până la două luni. Încercările de a fi destul de timide, părinții pot să acorde atenție faptului că copilul nu ține capul mai mult de câteva secunde, pe lângă faptul că îl poate păstra un pic strâmb. Pe măsură ce mușchii gâtului și vertebrele cervicale sunt întăriți, creșterea capului va fi din ce în ce mai încrezătoare, iar retenția va fi lungă.

De obicei, cu 2-3 luni, copiii știu deja cum să ridice capul și să-l țineți pe verticală timp de până la câteva minute. Dacă copilul a început să-și țină capul, atunci își dă seama rapid ce avantaje îi oferă - revizuirea se extinde. Pentru a răsuci capul în poziție verticală, întorcându-l spre dreapta sau spre stânga, bebelușii încep puțin mai târziu - mai aproape de 3,5-4 luni. În cele din urmă, copiii încep să-și ridice capul din poziția în sus. Ei vor învăța acest lucru doar cu 5 luni.

Trebuie să înțelegeți că ținând capul pentru copil este o sarcină extrem de complicată. La urma urmei, capul nou-născuților este destul de mare și greu, iar abilitatea implică menținerea greutății capului cu ajutorul vertebrelor și a mușchilor gâtului. Acesta este motivul pentru care mulți factori influențează viteza apariției unei abilități. Primul care dezvoltă mușchii gâtului din spate, lateral - în ultimul rând.

De ce copilul nu-și păstrează capul la timp?

Dacă copilul se dezvoltă conform programului, părinții sunt incredibil de mândri de el. Dar dacă a venit timpul și copilul nu a început să țină capul, atunci mamele sunt de obicei foarte îngrijorate și se torturează cu presupuneri. De fapt, normele călăuzite de părinți sunt mai degrabă condiționate. Copilul nu este deloc obligat să se dezvolte în modul în care prescrie, deoarece poate avea motive întemeiate pentru caracteristicile individuale ale dezvoltării fizice.

Principalul motiv este vârsta gestațională. Dacă copilul sa născut prematur, atunci durează mai mult timp pentru a întări mușchii gâtului. Este posibil ca bebelușii prematur să înceapă să stăpânească această abilitate mai aproape de 3 luni. Acest lucru nu este un motiv pentru entuziasm și experiență.Trebuie doar să creați condiții optime pentru copil, astfel încât să se poată dezvolta și dezvolta.

Cel de-al doilea factor important este starea de sănătate a friabilelor. Mai târziu, copiii care au suferit hipoxie intrauterină, au prezentat o stare de hipoxie acută în timpul nașterilor dificile ale mamei, care au suferit traume la naștere și au avut boli congenitale, încep să își țină capul mai târziu decât colegii lor. În cazul în care copilul în primele luni de viață a fost bolnav de răceli sau boli virale, el se va dezvolta, de asemenea, mai lent decât colegii sănătoși și puternici.

Abilitatea de a ridica capul și de ao ține în poziție verticală este afectată și greutatea copilului. Dacă arahul sa născut mare și a înregistrat mai mult decât norma în prima lună, ceea ce medicul pediatru îi va informa cu siguranță pe părinți la primul examen medical la o lună, atunci șansele de a avea abilități motorizate anterior sunt scăzute. Cel mai probabil, copilul va incepe sa-si tina capul nu mai devreme de 3 luni. Dar bebelușii cu greutate mică se dezvoltă și cu o anumită întârziere - pentru ca mușchii să poată menține sarcina, trebuie să câștige mai întâi greutatea corporală normală.

Temperamentul copilului este un factor important care influențează dorința sa de a învăța să-și păstreze capul în poziție verticală. O crudă leneșă, melancolică este puțin probabil să se străduiască mai devreme să stăpânească o nouă poziție a corpului, ceea ce nu se poate spune despre oamenii ciberici și sângeroși curioși și veseli.

Atingerea finală este condițiile de viață ale copiilor. Dacă o mamă face tot posibilul pentru a-și întări sănătatea, mușchii și imunitatea, atunci nu există nici un motiv să nu ridici capul. Copiii a căror dezvoltare fizică primește mai puțină atenție mai târziu învață prima abilitate motorie.

De ce un copil își ține capul neuniform?

După cum am menționat deja, motivul poate fi acela de maturitate insuficientă a mușchilor gâtului. Dar, cu medicul pediatru, această problemă trebuie discutată fără întârziere, cel puțin pentru că motivul poate fi în cazul celor strâmb.

În acest caz, copilul își va întoarce întotdeauna capul într-o anumită direcție și răsturnarea capului în direcția înfrângerii va fi extrem de dificilă sau imposibilă. Poziția neobișnuită, dacă copilul își ține capul strâns, cu o părtinire pe o parte, ar trebui să fie un motiv de consultare nu doar cu un pediatru, ci și cu un ortopedist pentru copii.

Krivosheya la sugari se îndreaptă. Părinții sunt recomandați pentru masaj terapeutic, gimnastică din programul de terapie pentru exerciții fizice. Dar un ortopedist și pediatru ar trebui să numească și să arate exercițiile și tehnicile procedurilor medicale. În mod independent, va fi dificil pentru părinți să ia în considerare gradul de abatere și să planifice în mod adecvat impactul fizic.

Opinia dr. Komarovsky

Abilitatea de a ține capul este un semn important de diagnostic, motiv pentru care medicul pediatru de la recepție clarifică în mod necesar dacă cel mic tinde capul. Renumitul pediatru Evgeny Komarovski sfătuiește să nu se panică, în cazul în care copilul este oarecum întârziat în dezvoltarea fizică, dar, de asemenea, să nu treacă cu vederea posibilele patologii. Dacă, după 3 luni, copilul nu încearcă nici măcar să ridice capul, situându-se pe stomac, Yevgeny Komarovsky sfătuiește să consulte întotdeauna un doctor.

Potrivit medicului, problemele legate de ținutul capului apar, de obicei, mult mai puțin decât problemele cu alte abilități motorii mai complexe, cum ar fi ședința, cursele, târârea, în picioare, mersul pe jos. Părinții nu ar trebui să încerce să țină capul copilului cu propriile mâini, încercând să-l ajute.

Cei mici nu tolerează un astfel de tratament nerușinat cu capul lor, ei încep imediat să reziste cu disperare. Acest lucru este bine cunoscut tuturor mamelor care, la începutul alăptării, au încercat să predea capul copilului spre sân. Reacția va fi opusă. În plus, acțiunile inept de putere ale adulților pot dăuna un copil, îl pot răni.

Komarovsky consideră dezvoltarea naturală cea mai optimă atunci când copilul începe să-și ridice capul însuși, fără coerciție, chiar și cu o anumită întârziere.Atunci când mușchii și vertebrele sunt gata, copilul va începe cu siguranță să-și țină capul, și o va face cu totul încrezător. Dacă părinții vor să-i ajute pe micuți, Komarovsky recomandă acordarea unei atenții speciale gimnastică, masaj și înot, plimbări în aer proaspăt.

Prea multă abilitate întârziată va împiedica studiul altor mișcări, fără capacitatea de a ține capul, copilul nu poate învăța să se rostogolească în lateral, nu se poate așeza. Prin urmare, este important să răspundem în timp util.

Gimnastică și masaj

Nu este nevoie de o încărcare specială de efort și de un tonic de masaj. Pentru a întări mușchii gâtului, veți avea nevoie de acțiuni simple pe care mama le face deja zilnic. Cel mai eficient exercițiu se pune pe stomac. O astfel de postură pentru copil este foarte utilă din mai multe motive: gaziciul intestinal se îndepărtează mai repede, colica infantilă este ușurată, peretele abdominal anterior și spatele sunt întărite. Ținând capul devine o continuă naturală a faptului că este într-o astfel de poziție, pentru că după o lună copilul începe să fie interesat de sunetele din jur, el va încerca să-și întoarcă capul. Din poziția înclinată, este posibil să faceți acest lucru numai prin ridicarea capului.

Dacă așeza copilul pe burtă, mama ar trebui să ia în considerare greutatea, gradul de prematuritate, dacă copilul sa născut înainte de termenul stabilit de moașe, temperamentul și starea de spirit. Dacă copilul nu este bine sau dacă are o stare proastă, gimnastica și masajul nu sunt bune pentru el. Pe burta bebelușului puteți să vă întindeți după vindecarea rănii ombilicale, adică de la circa 2,5 - 3 săptămâni de viață.

Pentru ca copilul să învețe rapid să țină capul, mama trebuie să-și poată atrage atenția asupra ei. Prin urmare, este important să comunici cu copilul în timp ce se culcă pe burtă, să cânte ceva, să spună poezii, să folosească jucăriile muzicale sau să facă sunete de jucării (tweetere, zuruveți).

Utile vor fi trage-up-uri pe mâner, pe care mama poate include în lista de exerciții pentru exercițiul de dimineață. Un adult îi dă bebelușul un deget pe degete și începe să ridice treptat copilul deasupra suprafeței mesei de masaj. Dar - pentru o scurtă distanță, nu verticală! În această poziție, mușchii din spatele gâtului sunt perfect instruiți, ceea ce va ajuta, în cele din urmă, să stăpânească o nouă calificare.

Este posibil să instruiți mușchii gâtului într-o poziție verticală pe brațele mamei. În acest caz, mama ar trebui să sprijine copilul cu o mână sub fese, iar al doilea - în gât și cap. Este necesar ca copilul să fie transmis corect, astfel încât să nu se deterioreze vertebrele imature.

Orice metodă de masaj clasic general în combinație cu astfel de poziții are un efect benefic asupra întăririi mușchilor gâtului. Utile și de înot într-un cerc ortopedic special, care este purtat pe gât și se fixează. Un copil poate înota într-un astfel de cerc de la 1 lună, dacă i se dă permisiunea unui neurolog.

Despre copiii "devreme"

Complexul de inferioritate al unei mame nou-făcute poate provoca recenzii de la alte mamici, care sunt foarte mândri de dezvoltarea timpurie a copiilor lor. Dacă o femeie pretinde că copilul ei a început să-și țină capul cu încredere într-o lună, atunci nu există niciun motiv să nu crezi. Dar, de asemenea, un motiv pentru bucurie - vai! - și eu. Cel mai adesea, stabilirea timpurie a calificării indică prezența hipertonicității mușchilor gâtului și poate indica, de asemenea, o presiune intracraniană crescută. Ridicarea precoce a capului este, de asemenea, un motiv de consultare cu un medic, și nu deloc un semn al "geniului" copilului. Un copil sănătos în 1 lună nu ar trebui să-și țină singur capul.

Primele încercări ale copilului de a ridica capul, cu toate acestea, pot apărea într-o lună. Dar în această chestiune este foarte important cât de mult poate să-și păstreze miezul. Un copil sănătos dobândește abilitățile treptat, se îmbunătățește în fiecare zi, se descurcă mai bine și mai bine. În cazul în care păsărică brusc și brusc a început să țină capul, acesta este un semn alarmant de o încălcare a tonusului muscular.

În următorul videoclip, dr. Komarovsky va examina două întrebări principale pe care le preocupă majoritatea părinților: dacă copilul lor îndeplinește standardele și dacă se încadrează în termenul stabilit de dezvoltare.

Calculați programul de vaccinare
Introduceți data nașterii copilului
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate