Când începe un copil să stea și ce exerciții contribuie la acest lucru?

Conținutul

Mama și alte rude percep abilitățile fiecărui nou copil cu încântare. Mândria este copleșitoare, vreau să împărtășesc imediat cu toată lumea vestea surprinzător de importantă - copilul stă pe papă. Dar aceleași emoții puternice, doar cu un semn negativ, sunt experimentate de femei când copiii lor refuză să stea la timp pentru asta. În acest articol vom afla când un copil ar trebui să învețe să stea și cum să-l ajute să învețe această abilitate fără să dăuneze.

Termeni și norme

Abilitatea de a sta este destul de dificilă și necesită respectarea unui număr de condiții specifice. În primul rând, muschii din spate ar trebui să fie pregătiți pentru acest lucru și, în al doilea rând, articulațiile coloanei vertebrale și șold ale nou-născutului trebuie să fie suficient de mature.

În conformitate cu practica pediatrică stabilită, se crede că copilul mediu ar trebui să se așeze cu sprijin la 6 luni, iar deja la 7 luni copilul începe să stea fără sprijin, el însuși. Pentru a sta într-o poziție predispusă fără asistență, copilul, conform standardelor adoptate de medici, trebuie să aibă vârsta de 8 luni.

Cu toate acestea, aceste norme sunt, prin urmare, numite medie, deoarece ele nu iau în considerare caracteristicile individuale ale copilului individual. Prin urmare, din punct de vedere al practicii, este mai înțelept să presupunem că bebelușul începe să stea între șase luni și 8-9 luni. Cât de bine pregătește mușchii spatelui, abdomenului și brațelor și, în cele din urmă, depinde de perioada dobândirii unei noi abilități. După ce a învățat să stea, copilul va primi o expansiune semnificativă a capacităților sale în cunoașterea lumii. În plus, această poziție este considerată a fi o tranziție la capacitatea de a sta, și apoi treceți la ambele.

Copiii mai activi pot încerca să se așeze în fața unei jumătăți de an, iar cei mai puțin activi ar putea fi încet până la sfârșit. Acest lucru nu este, de asemenea, neobișnuit sau patologic. Deși depinde mult de modul în care medicul pediatru care respectă un copil aparține normelor medii. Un specialist care nu este prea supărător poate să afirme cu usurință decalajul copilului în spatele normelor fizice de dezvoltare, ceea ce va deranja foarte mult părinții.

Buni specialiști în domeniul sănătății copiilor subliniază individualitatea calendarului ședinței. Abilitatea se dezvoltă în conformitate cu un anumit plan, iar părinții atenți vor observa cu siguranță semne ale unei stăpâniri rapide a copilului de o nouă abilitate dacă cunosc caracteristicile etapelor de formare.

Etape de dezvoltare a competențelor

Pentru a vă pregăti pentru viitoarea ședință, copiii încep în avans. Pe măsură ce toate grupurile musculare și în special țesutul muscular din spate se întăresc, bebelușul începe să se rotească, să se rotească, să încerce să ia o poziție verticală pe fund, sprijinită de mânere. Într-un copil dezvoltat fizic, primele astfel de tentative pot fi observate încă de la 4,5 luni. Copilul, desigur, cade, dar el încearcă din nou să se ridice pe braț și să se așeze.

Prima etapă se numește stadiul de ședință pe termen scurt. Copilul, chiar dacă reușește să se așeze, nu-și poate menține greutatea corporală într-o astfel de poziție de multă vreme și se prăbușește înapoi pe partea ei. În acest stadiu, nu sunt excluse leziunile la nivelul feței și ale capului, deoarece dacă copilul cade, acesta poate lovi cu ușurință capul împotriva pereților laterali ai pătuțului.

Deja în etapa pregătitoare Este important să vă asigurați că bebelușul dumneavoastră se află în siguranță. - pune pe patru laturi perne mici moi.Incercarea de a sta jos trebuie sa apara in prezenta ta, pentru ca probabilitatea de accidentare sau asfixiere mecanica va continua in prezenta pernelor.

Stadiul pe termen scurt este de obicei stăpânit în câteva luni. Apoi, copilul începe să se așeze și să-și mențină pe scurt greutatea, deși cu echilibrul este încă destul de problematic. Se începe a doua etapă a achiziției de calificare - un loc cu suport.

Puteți ajuta copilul să mențină echilibrul ținându-l, puteți să vă planificați treptat copilul cu propriul stilou. Deci, oarecum kosoboko, copiii stau de obicei pentru o perioadă scurtă de timp - acest lucru este incomod și nepractic, pentru că ambele mâini sunt necesare pentru el să joace și cunoașterea tactilă a lumii din jur.

Este incapacitatea de a avea pe deplin două mâini care stimulează copilul să se mute într-o nouă etapă. În termen de o lună, bebelușii pot sta fără suport, în timp ce întreaga povară se sprijină pe coloana vertebrală. Până la 8 luni, mulți copii își petrec deja o mulțime de ședințe, făcând o jucărie interesantă. În acest stadiu puteți începe să vă deplasați, dacă miezul nu a făcut nici o încercare independentă de a se mișca pe stomac sau pe cele patru membre.

În stadiul final (aproximativ 9-10 luni), copilul poate sta pe cont propriu dintr-o poziție predispusă. Pentru unii, este ușor, alții, în mod evident, suferă, suflă și încearcă să o facă rapid, dar nu funcționează. Felul în care copilul stă nu contează prea mult. Unii o fac cu sprijinul pe mâini, alții - printr-o poziție intermediară pe toate cele patru, alții caută, să-și apuce, să se tragă pe mâini și să se așeze. Principalul lucru este rezultatul.

De ce copilul nu ședea?

Cu o astfel de întrebare, părinții se adresează adesea pediatrilor. Dar pentru a răspunde este cu siguranță destul de dificil, deoarece motivele pot fi destul de multe. Deci, dacă copilul sa născut înainte de perioada obstetrică, dezvoltarea sistemului osos și a sistemului muscular necesită mai mult timp: bebelușii prematuri încep să se așeze mai târziu din cauza lipsei de pregătire pentru a învăța o nouă abilitate.

Un copil supraponderal, deși îi place pe rudele cu obrajii și picioarele umflate, se va așeza mult mai târziu decât copiii cu greutate normală. Dacă bebelușul are probleme cu articulațiile șoldului, care au fost identificate chiar și atunci când copilul a fost nou-născut, nu trebuie să vă așezați.

Copiii mai mici învață noi abilități care nu au condițiile adecvate - bebelușul este înfășurat strâns după șase luni, nu fac prea mult de făcut, nu fac gimnastică, nu face masaj, nu le lasă pentru mult timp cu mâinile și jucăriile deschise.

La fel de important este și temperamentul copilului. Există calm și măsurători flegmatice și melancolice, care pur și simplu nu văd un stimulent pentru a lua o poziție diferită, preferă să mănânce strâns și să doarmă puțin mai mult. Și sunt colective și sanguine mișcătoare și curioase care sunt greu de păstrat de tot ce este nou și, prin urmare, deja interesant interesant.

Dacă lipsa de pricepere este singura plângere a părinților, nu este nimic de îngrijorat, doar timpul pentru ca acest copil să nu vină încă. Cu toate acestea, dacă lipsa de îndemânare este însoțită de alte simptome - regurgitare frecventă abundentă, piele palidă, lipsa reacțiilor emoționale la copil față de mamă și tată, lipsa capacității de a se răsturna și de a păstra capul cu încredere, atunci ar trebui să vă adresați unui medic.

Un istoric al patologiilor precum ischemia, hemoragia cerebrală după naștere, hipoxia cerebrală în absența încercărilor de a se așeza după 7-8 luni este de asemenea un motiv bun pentru a vizita un neurolog.

Băieți și fete - trăsături și abilități

În forumurile de pe Internet, mamele tinere discută în mod activ abilitățile și nuanțele dezvoltării fizice a copiilor de sexe diferite. Din anumite motive, se crede că fetele se dezvoltă mai repede. Acest lucru nu este adevărat. Momentul încercărilor de a sta jos nu depinde în niciun fel de sexul unui copil.

O altă concepție greșită spune că băieții se pot așeza mai devreme, dar chiar încercările independente ale fetelor de a sta până la jumătate de an ar trebui să fie oprite cu hotărâre. Acest lucru se explică prin faptul că sistemul reproductiv al fetei este proiectat astfel încât verticalizarea timpurie să perturbe amplasarea anatomică a uterului în pelvis.

De fapt, copiii de ambele sexe nu sunt recomandați să stea în curând, acest lucru se aplică și băieților. Și nu pentru că se poate întâmpla ceva ireversibil și teribil la sistemul reproducător, ci pentru că se poate întâmpla ireversibil sau nerecuperabil articulațiilor coloanei vertebrale și șoldului. În ceea ce privește fetele, verticalizarea forțată timpuriu poate duce la leziuni osoase pelviene, care, în viitor, pot duce într-adevăr la probleme cu reproducerea.

De multe ori se pune întrebarea dacă să se oprească încercările fetelor să se așeze înainte de șase luni. Dacă bebelușul este bine dezvoltat, după cum o demonstrează încercările sale independente și spontane de a sta jos, atunci nu ar trebui să interveniți asupra fiicei sale. Exact aceleași tactici ar trebui urmate cu băieții mici. Dar dacă copilul însuși nu demonstrează încă dorința de a sta, atunci va fi o mare greșeală să-i așeză copilul, să-și așeze perne și otomani.

Crezând că astfel ajuta copilul, părinții dăunează copilului. Încărcarea excesivă a coloanei vertebrale înaintea timpului stabilit de către natura în sine pentru un anumit copil poate duce la leziuni vertebrale, la întărirea articulațiilor afectate, care, în viitor, nu numai că pot strica postura și mersul copilului, ci pot provoca și dizabilități.

Exerciții și gimnastică

Gimnastica nu ar trebui să se încarce numai "să se așeze". Acesta este un efect complex asupra corpului copilului, contribuind nu la dezvoltarea abilității actuale, ci la dezvoltarea mușchilor frimițelor. Cu mușchii dezvoltați, atât această abilitate cât și alte abilități vor fi ușor înțelese de copil. Înainte de gimnastică, asigurați-vă că petreceți un masaj tonic ușor. Acest lucru va face exercițiile complexe mai eficiente. Faceți întotdeauna exercițiile sub forma unui joc distractiv, în caz contrar, copilul se va plictisi repede de manipularea mamei cu corpul său și va începe să protesteze împotriva acestui timp liber.

După cum știm deja, pentru ședere trebuie să fi dezvoltat mușchii spatelui, brațelor, abdomenului. De aceea, este necesar să includeți exerciții active și pasive pentru a stimula aceste grupuri musculare speciale în exercițiile zilnice. Iată câteva exerciții interesante și utile.

"Fish"

Acest exercițiu se efectuează în apă, de exemplu, într-o baie mare în timpul scăldatului de seară. Pentru el, veți avea nevoie de un cerc gonflabil ortopedic special pe gâtul bebelușului. Fixează în mod fiabil vertebrele cervicale și nu permite mirosurile să meargă în partea de jos.

Purtați un cerc, puneți copilul în apă pe burtă și în spatele piciorului rotiți înainte și înapoi în apă. Apoi lăsați-l în această poziție, așteptați puțin - copilul trebuie să se întoarcă. Se transformă în apă sunt mult mai ușor și mai ușor.

După ce vă înotați pe spate, luați copilul cu un mâner și stimulați lovitura de cap înapoi pe stomac. Cu cât se întoarce mai mult în timpul unei sesiuni de înot, cu atât mai bine. Exercitarea poate fi efectuată de la o vârstă foarte fragedă - de la 1 lună.

"Swing"

Poziția de plecare - situată pe spate. Suprafața trebuie să fie dură. Acest exercițiu nu se efectuează pe un pat moale, care nu poate oferi suport anatomic corect pentru coloanei vertebrale.

Împingeți degetele index pentru copil și lăsați-l să-i înțeleagă. Scoateți încet miezul într-o poziție în jumătate de șezut. Nu este nevoie să plantați un copil, este suficient să ridicați corpul superior cu 45 de grade. Apoi, coborâți încet copilul înapoi.

Secretul acestui exercițiu este că trebuie să faceți totul încet. În timp ce faceți acest lucru, mușchii din brațe și din spate se strâng cât mai mult posibil. Exercitiul este recomandat de la 4-5 luni.

"Pilot"

Cu mâna dreaptă, închideți copilul pe burtă în jurul corpului și puneți palma sub colivie, iar cu partea stângă susțineți-o sub picioare.

Ridicați copilul deasupra suprafeței massei de masaj - în timp ce copilul înclină reflexiv spatele, fesele și ridică capul, întinzând brațele spre laturi. Țineți-l timp de aproximativ 30-40 de secunde în această poziție și lăsați-l ușor pe burtă la suprafață. Exercitarea recomandată de la 4 luni.

"Caterpillar"

Acest exercițiu se face într-o poezie situată pe stomac. Înainte de a bebelușului trebuie să puneți o jucărie, dar ca să nu poată să o ia. Împingeți cu ușurință mâinile pe picioarele copilului, stimulați repulsia inerțială și înălțați-vă înainte. Acesta va arata ca mișcările caracteristice ale corpului omolog în timpul mișcării. Efectuați până când bebelușul nu "coboară" spre țintă și nu îl apucă pe jucărie.

"Pe minge"

Îmbunătățirea efectivă a mușchilor exercițiilor de spate și abdomen de fitball. Puneți copilul înapoi, susținând picioarele de pe minge și loviți-l cu ușurință înainte și înapoi, pe partea dreaptă și pe partea stângă, apoi într-un cerc.

Rotiți bebelușul pe stomac și faceți totul din nou. Acest lucru nu va întări doar mușchii, ci va dezvolta și aparatul vestibular, care va fi cu siguranță util în stadiul de stăpânire a scaunului, în care trebuie să vă puteți echilibra.

Opinia dr. Komarovsky

Renumitul pediatru Evgeny Komarovski susține că un copil sănătos nu are nevoie de ajutorul părinților, el se va așeza singur și îl va face când va fi gata. În plus, nu ar trebui să existe niciun ajutor din partea categoriei "servicii de urs". Acestea, fără îndoială, includ o astfel de realizare a omenirii ca jumperi.

Mulți părinți sunt mândri de ei înșiși, deoarece au cumpărat un astfel de cadou pentru copil. Ele atârnă bebelușul în jumperi și sunt siguri că el se blochează în ele și că trenurile sunt într-un mod de urgență.

De fapt, potrivit lui Komarovsky, în jumperi, copilul este stresat, dar coloana vertebrală a bebelușului are și mai multă stres. Dacă copilul reușește să împingă picioarele de pe podea, situația este în continuare complicată de probabilitatea unei fracturi de compresie și a microtraumelor vertebrale.

Cel mai util exercițiu Komarovsky solicită pe burta. Medicul recomandă instruirea altor mușchii în mod intenționat numai după o observare atentă a modului în care copilul stă (sau încearcă să stea). În cazul în care spatele este rotunjit în același timp, se poate vorbi despre mușchii de spate lungi, în cazul în care cade pe partea sa, trebuie să se acorde atenție muschilor abdominali și grupurilor laterale de mușchi.

Așezați copilul forțat - infracțiunea părintească, spune Evgheni Olegovici. Este interzisă plantarea unui copil care nu poate sta în cărucior cu centurile de siguranță sau în spațiul ospitalier de perne moi.

Când copilul începe să se așeze, ar trebui să eviți posturile patologice. Evgeny Komarovski se referă la ele ca pe un scaun cu picioarele îndoite la genunchi, întoarse înapoi. Dacă te uiți la copilul de sus, postura lui va arăta ca un latin "W". În această poziție, încărcările incredibile cad pe articulațiile și genunchii șoldului, ceea ce poate provoca patologii severe și deformări ale picioarelor. În acest caz, dorința și dorința mamei de a ajuta bebelușul vor fi destul de potrivite - să învețe copilul să stea în mod corespunzător, iar acesta va fi cel mai bun ajutor. Mult mai utile decât încercările mamei de a preda un copil care tocmai a împlinit șase luni pentru a sta pe loc.

Dr. Komarovsky vă va spune despre vârsta la care un copil ar trebui să învețe să stea, să meargă și așa mai departe în videoclipul următor.

Calculați programul de vaccinare
Introduceți data nașterii copilului
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate