La ce vârstă copilul începe să se târască și ce exerciții contribuie la acest lucru?

Conținutul

Copilul sa târât - și acesta este un eveniment important în viața sa. Această abilitate este prima abilitate care vă permite să vă deplasați independent în spațiu.

Stadiul de accesare a crawlerilor este necesar pentru ca corpul copilului să dezvolte sistemul musculoscheletic, pregătindu-l pentru o sarcină verticală, care va înlocui accesarea cu crawlere. În acest material, vă vom spune când și cum încep să se târască bebelușii și despre ce exerciții eficiente îi vor ajuta pe părinți să-l încurajeze pe copil să se târască.

Norme și termeni

Nou-născutul nu are abilități musculo-scheletice, cu excepția reflexelor necondiționate, care includ apucarea, îndreptarea corpului "în linie" atunci când rulează de-a lungul coloanei vertebrale, aruncând stilouri în lateral și împingând picioarele departe de plan în poziție verticală. La doar câteva săptămâni după naștere, copilul începe să facă primele mișcări mai puțin sau mai puțin conștiente.

În primul rând, el învață să-și țină capul, să ridice partea superioară a corpului pe mâini în poziție în sus. Apoi stăpânește loviturile. Apoi vine dorința de a sta și de a se târî - uneori în același timp, câteodată în schimb, și în orice ordine.

De fapt, copilul în dezvoltarea lui în primul an repetă într-un mod accelerat întregul curs de schimbări evolutive pe care omenirea a suferit-o. Diferența constă în faptul că a durat zeci de mii de ani pentru ca omenirea să se îmbarce pe cele două membre inferioare, iar natura a luat doar primele 12 luni de viață pentru o persoană individuală - copilul tău.

În medie, normele pediatrice indică faptul că un copil începe să se târască la 5-9 luni. Gama de vârstă este atât de mare, deoarece toți copiii sunt foarte diferiți. Și târârea la cinci luni și stăpânirea noii metode de mutare a corpului în spațiu la opt luni este complet și incontestabil normală.

Chiar dacă bebelușul refuză complet să se crawleze (există astfel de tots), acest lucru nu este considerat o abatere în programul de creștere și maturare a copilului și nu ar trebui să provoace o alarmă mare în mama și tatăl.

Pentru a se târî, copilul trebuie să întărească mai întâi mușchii abdomenului, pieptului, gâtului. Un copil care nu a învățat să-și păstreze capul cu încredere nu va putea să se târască din cauza imaturității grupurilor musculare responsabile de procesul de târâtor, ridicând torsul pe brațe și întorcându-se pe partea sa, pe spate și pe burtă. Numai atunci când mușchii și ligamentele sunt gata pentru dezvoltarea unei noi etape, bebelușul va accepta cu plăcere gimnastică, exerciții și alte activități parentale care au ca scop stimularea crawling-ului.

În ceea ce privește normele, trebuie remarcat faptul că acestea sunt mai degrabă medii și atît de generale încât nu se aplică cu greu la copiii individuali. Nu vă faceți griji dacă copilul este înaintea lor sau în spatele lor. Fiecare copil se dezvoltă în funcție de programul său individual.

Ce afectează calendarul?

Un copil poate să nu demonstreze nici o dorință de a accesa cu crawlere după șase luni și poate exista o mulțime de motive pentru acest lucru. Asigurați-vă că luați în considerare circumstanțele individuale. Și pot fi după cum urmează:

  • copilul sa născut prematur;
  • copilul a stabilit și a diagnosticat tulburări neurologice;
  • copilul duce un stil de viață inactiv;
  • copilul are un tip de temperament congenital melancolic sau flegmatic (oameni activi și uneori chiar neliniștiți sanguini și colerici încep să se miște mai repede și mai bine, totul este interesant, în timp ce flegmatica este mai interesată de o bună nutriție și un somn prelungit sănătos);
  • copilul are probleme cu excesul de greutate: băieții și fetele a căror greutate corporală depășește valorile admise admise, în general, cu dificultate și mult mai târziu decât colegii lor, învață noi abilități motorii;
  • copilul trebuie să aibă un "habitat" adecvat: dacă este în mod constant limitat la exteriorul patului sau la grătar, pur și simplu nu va exista niciun stimulent pentru accesarea cu crawlere;
  • copilul are probleme de vedere: copiii cu deficiențe de vedere nu pot să coreleze distanțele dintre obiecte și să vadă obiective îndepărtate și, prin urmare, nu se stimulează accesarea cu crawlere.

Etape de dezvoltare a competențelor

Abilitatea de a sta sau de a merge, aproape toți copiii arată la fel. Și numai crawling-ul este un "spațiu" minunat pentru exprimarea unui stil individual: toți copiii, dacă observați cu atenție, se târau în diferite moduri, așa cum le place. Abilitatea se dezvoltă în etape, iar la fiecare etapă acest stil individual va fi clar urmărit.

Abilitatea este formată din propriile legi, indiferent de stilul de a călca copilul. Luați în considerare etapele de bază ale dobândirii unei calități.

Pe stomac

Crawling pe burta copii, de obicei, începe primul. Această metodă nu necesită un copil de mare efort fizic, implică mușchii abdomenului și spatelui.

Este mai ușor să înveți cum să înveți o cale nouă, deoarece în această poziție copilul se simte în siguranță. Nimic nu amenință echilibrul și poziția sa în spațiu. De asemenea, puteți să vă relaxați și să vă culcați în poziția obișnuită - pe burtă, dacă vă obosiți să vă deplasați înainte.

Datele de la începutul acestei etape sunt cele mai vechi. În medie, copiii învață să se miște pe burtă în 5-6 luni. În stadiul inițial, copilul are nevoie de mușchi puternici ai brațelor, deoarece, după o lovitură de stat pe burtă, trebuie să învețe să se împingă din avion cu mâinile.

În acest stadiu, bebelușii se răsfrâng rar prin țintă. Cel mai adesea, toțenii își amuză părinții cu încercările lor de a se deplasa într-un loc în lateral sau înapoi. Acest lucru este considerat a fi complet normal, nu ar trebui să se facă ajustări la o astfel de fluaj.

Pe abdomenul care implică picioarele

Aproximativ o lună de la stăpânirea mișcării pe burtă, copilul începe să înțeleagă că pentru a atinge obiectivul din fața ta, trebuie să te miști în direcția ei, pentru că mișcarea înapoi sau lateral nu aduce jucăria prețuită o iota. Apoi majoritatea copiilor încep să folosească picioarele - resping. Se dovedește mișcarea înainte a corpului înainte, dar deocamdată miezul este pe stomac.

Pe măsură ce vă îmbunătățiți capacitatea de a împinge picioarele în același timp sau, alternativ, se formează o plimbare complet funcțională în stomac, copilul începe să-și dea seama că picioarele îndoite îl ridică deasupra avionului și el învață să stea pe toate cele patru. Perioada de bază (foarte condiționată) pentru începerea etapei este de 6-8 luni.

Pe toate patru

De îndată ce copilul învață să transporte greutatea corpului pe picioare și brațe, acesta va începe să stea pe toate patrulea și va influența. În același timp, va cădea, este dureros să-i bați bărbia și bărbia și de aceea deja în această etapă părinții ar trebui să aibă grijă să existe un spațiu de acces în casă - cu o acoperire moale, care va atenua obstacolele.

Este imposibil să forțezi un copil să se târască pe toate patrulea. Instinctul de auto-conservare îi spune în mod clar copilului că, în absența unui sentiment de echilibru, nu este nevoie să se deplaseze nicăieri. Prin urmare, miezul va fi la fel de mult pe toate patru, deoarece are nevoie pentru a consolida mușchii de la extremități, deoarece acestea sunt acum povara principală. În medie, perioada începe de la 7-9 luni. Durata sa este pur individuală.

Pe toate patru cu o permutare

Aceasta este etapa finală în care copilul, care a învățat să-și evalueze greutatea și echilibrul pe patru puncte de sprijin, începe să rearanjeze membrele, distribuind în același timp greutatea celorlalte trei sau două membre. La început, copiii își rearanjează brațele, strângând picioarele în spatele lor, apoi stăpânesc rearanjarea sincronizată a brațelor și picioarelor.

Din acest moment, copilul se aseamănă cu celebrul "electrometru", care, aici și în camera următoare, reușește să fie prezent aproape simultan. Această perioadă va necesita o îngrijire deosebită din partea părinților privind siguranța copilului. El ajunge deja la cutiile anterioare interzise, ​​rafturile, bucătăria, aragazul și coșul de gunoi. Fii atent.

Sexul de sex și crawlingul

Adesea în forumurile de pe Internet puteți găsi afirmații ale mamei că fetele încep să se târască înainte de băieți. Nu este corect să dai vina pe bebelușii de sex masculin pentru lene și inactivitate. sistemul lor muscular și motivația nu se dezvoltă mai încet decât fetele.

Viteza dezvoltării abilităților motorii, în conformitate cu medicina oficială, nu depinde de sexul copilului. Opinia mamelor nu este altceva decât observarea lor personală a unui grup limitat de copii - a copilului, vecinului și copilului unei prietene. În cadrul statisticilor globale, nu există un avantaj clar în dezvoltarea fizică a fetelor. Copiii de ambele sexe au un potențial egal, cu condiția ca sănătatea, greutatea și condițiile sociale în care trăiesc să fie, de asemenea, aproximativ egale.

Dacă copilul nu dorește să se târască

Există copii care sunt foarte supărați de părinții lor că nu doresc absolut deloc să se târască. Acestea pot fi mutate în mod alternativ - de exemplu, sărind dintr-o poziție pe toate patru, sau rotindu-se de la o parte în alta până când "ating" scopul. În primul rând, părinții pot avea gânduri despre posibile patologii de dezvoltare.

Nu intră în panică. Urmăriți-vă copilul mai atent. Dacă în mișcările sale îi folosește în mod egal membrele pe partea dreaptă și pe partea stângă, dacă în timpul mișcării, chiar și fără a se târî, copilul coordonează în mod egal mișcările mâinilor drepte și stângi și ambelor picioare în mod egal, atunci nu este nimic de îngrijorat.

Dacă nu există convulsii, pareze, "umflarea" membrelor individuale sau imobilitatea lor completă, nu este nevoie să vă faceți griji. Va fi suficient să creați condițiile potrivite pentru a ajuta copilul să devină interesat de accesarea cu crawlere, astfel încât să poată stăpâni această abilitate pe cont propriu.

Trebuie să-i învăț pe un copil să se târască? Dacă lipsa competenței adecvate împiedică părinții să trăiască o viață liniștită, atunci puteți folosi un set de exerciții speciale în timpul gimnasticii zilnice. Principalul lucru nu este să exercite presiune asupra copilului, nu să-l forțeze să facă nimic prin forță. Încercările de a preda accesarea cu crawlere nu ar trebui să devină o obsesie, în cele din urmă există copii care ocolește stadiul târâtor - stau jos și apoi stau pe două picioare.

Cealaltă extremă este încercarea constantă de a accesa cu crawlere. Unii părinți se plâng că bebelușul este complet imposibil să-și schimbe hainele, pentru că nici măcar nu se poate așeza pentru un minut și încearcă să se târască. Uneori copilul prezintă un comportament ciudat - se trezește noaptea și imediat începe să se târască în jurul patului până când atinge gardul. Acest lucru se datorează supraexcitarea sistemului nervos. Un astfel de bebeluș poate fi ajutat de un relaxant de masaj de relaxare înainte de a merge la culcare, înotând într-o baie rece.

Gimnastica și exercițiile pentru un copil ușor excitabil ar trebui să fie dozate în funcție de timpul și gradul de exercițiu fizic, iar clasele ar trebui să fie ținute doar în prima jumătate a zilei, astfel încât bebelușul să aibă timp să se calmeze și să se relaxeze înainte de a se culca.

Exerciții de gimnastică și exerciții de accesare cu crawlere

Gimnastica este utilă pentru toți copiii.Îmbunătățește circulația sângelui, stimulează dezvoltarea sistemului osos și muscular, ligamentele, are un efect pozitiv asupra dezvoltării discursului și asupra stării sistemului nervos. În cazul în care copilul nu se târăște, deși, în opinia mamei, este deja timpul să facă acest lucru, puteți stimula dobândirea de calificare, adăugând exerciții speciale la exercițiile zilnice.

Trebuie remarcat faptul că Aceste exerciții sunt active, adică copilul este, de asemenea, implicat în implementarea lor. În plus, fără o motivație adecvată, copilul nu se va târî, indiferent cât de greu încercați - trebuie să vă asigurați că aveți obiecte interesante și luminoase și jucării la dispoziția dumneavoastră, ceea ce va deveni chiar stimulentul care va forța copilul să se miște în conformitate cu noile reguli.

Vom da câteva exerciții utile și simple care vizează întărirea musculaturii brațelor, picioarelor, abdomenului și a spatelui, precum și promovarea dezvoltării aparatului vestibular, care trebuie să înceapă cu crawlere.

"Hunter"

Pentru această activitate, veți avea nevoie de un covor de dezvoltare pentru copii cu un arc pentru jucării. Dacă nu, faceți-vă singur din bucăți de țesătură luminată. Pentru arc, utilizați o sârmă groasă căptușită cu cauciuc și cârpă din spumă. Exercitarea este destinată celor mai mici - de la 5 luni. Puneți copilul pe covoraș pe burtă, iar la cravată arc o mică jucărie, astfel încât să fie clar vizibilă pentru copil, dar este inaccesibilă.

Țineți copilul cu palma din piept, în timp ce cu o mână va încerca să obțină o jucărie. Suportul zilnic ar trebui să devină tot mai puțin. Punctul important este ca jucăria să fie închisă astfel încât, după ce se întindea, copilul să poată să o primească. Exercitarea stimulează dezvoltarea brațelor și gâtului, permite copilului să simtă transferul de greutate pe un membru, ceea ce este important pentru accesarea cu crawlere.

"Călătorul pe minge"

Pentru acest exercițiu veți avea nevoie de o minge de gimnastică. Puneți copilul pe primul loc pe spate, rotiți-l înainte și înapoi și la stânga și la dreapta. Apoi, întoarceți copilul pe stomac și repetați legătura. Înainte de minge, puneți o jucărie sau un obiect interesant pentru copil, țineți bebelușul pe burtă lângă picioare și picioare. El va ajunge pentru jucărie, trecând peste suprafața mingii.

Sarcina ta este să ții picioarele astfel încât bebelușul să nu cadă cu capul în jos. Exercitarea este terminată atunci când copilul a scos o jucărie. Apoi mutați-o și repetați exercițiul din nou.

„Roabă“

Acesta este un exercițiu popular și foarte familiar, care provoacă o adevărată încântare a copiilor. Sarcina mamei este aceea de a ține copilul la picioare, sarcina copilului este să-și ridice brațele pe podea. Deplasarea în față se va asemăna cu o roată, de aici și numele în sine. Principalul lucru nu este acela de a face mișcări ascuțite, în caz contrar copilul poate pierde echilibrul și-și lovește capul pe podea. Exercițiul este potrivit pentru copiii cu vârste mai mari de 7-8 luni.

"Frog călător"

Acest exercițiu este o versiune îmbunătățită a celebrului exercițiu "Frog". Puneți bebelușul pe burtă. Răspândirea picioarelor, îndoită la genunchi, se va asemăna cu mișcarea unei broaște de sărituri. Finalizați exercițiul creând un suport pentru copil de pe palmele voastre. Împingându-se de la ei, o miros de inerție va fi capabil să se târască primul centimetru spre o jucărie interesantă, pe care mama o pune înainte. Exercițiul este potrivit pentru cel mai mic - de la 5,5 luni.

"Dans pe toate patru"

Dacă copilul a ajuns deja pe toate patrulea și nu poate decide să-și miște mâinile pentru a se târî, ajuta-l prin completarea gimnasticii zilnice cu un exercițiu distractiv și mobil. Porniți muzica ritmică, ridicați-vă cu bebelușul pe toate cele patru și răsuciți puțin în această poziție, de preferință în același ritm cu fâșiile. Apoi, fă-ți sfidător un "pas" cu mâna înainte. Nu astăzi, așa că, după câteva lecții, copilul va decide cu siguranță să repete această mișcare după tine.

Putem spune multe despre exemplul personal. Dar va fi suficient să ne amintim că un copil sub un an este un exemplu personal - cel mai bun profesor. Se va arata ridicol si ridicol, dar mama si tata, este posibil, va trebui sa petreaca cateva zile miscandu-se pe toate patru in jurul apartamentului. Crede-mă, după ce a văzut, copilul va începe cu nerăbdare să repete mișcări de neînțeles, dar foarte amuzante după bătrâni.

Sfaturi utile

Mama, care este hotărâtă să învețe copilul să se târască, Ar trebui să țineți cont de câteva sfaturi utile, testate pe mii de reprezentanți mici de generații complet diferite.

  • "Aceasta este a mea!" Fiecare copil este un proprietar înfiorător. Chiar dacă copilul dvs. este gata să vă dea ultima zgomot, copilul este în continuare proprietar și lacom. Acest lucru este comun tuturor copiilor. Folosește-l. Invită-ți prietenii cu un copil care călătorește sau mers pe jos, lansează oaspetele în grădiniță și acordă dreptul de a juca cu orice jucărie pe care o vede. La început, fiul sau fiica ta va observa modul în care un băiat sau o fată străin își ia lucrurile și apoi va încerca cu siguranță să ajungă la invadator și să o ia înapoi. Poate că nu prima vizită a oaspeților și nu cea de-a doua. Dar el se va târî să-și ridice jucăriile. Acesta este un fapt.
  • "Munca de cal." Acest joc va ajuta copilul să înceapă cu crawlere mai repede. Îndepărtați frunza, ridicați copilul în zona pieptului și facilitați deplasarea acestuia pe cele patru puncte de susținere, ținându-l la loc. Acest joc nu trebuie oferit copiilor cu defecte cardiace congenitale și deformări ale toracelui.
  • Haine confortabile. Copilul nu trebuie să intervină. Revizuiți garderoba lui, eliminați fără milă toate lucrurile care, chiar teoretic, pot împiedica mișcarea cusăturilor, încheieturilor. Uneori, această măsură singură este suficientă pentru ca copilul, simțind libertatea, să înceapă să se miște mai bine.

Opinia dr. Komarovsky

Pediatrul celebru, Evgheni Komarovski, numește o tentativă importantă și necesară. Un bebelus poate avea probleme serioase cu starea de sănătate a sistemului coloanei vertebrale și a sistemului musculo-scheletic, dacă, în loc să încurajeze accesarea cu crawlere, părinții îl pun într-un walker sau jumper. Încărcarea verticală a coloanei vertebrale și a mușchilor nu trebuie să fie prematură.

Dacă copilul este frică crawlKomarovsky sfătuiește să privească lumea prin ochii lui. Pentru a face acest lucru, mama trebuie să stea pe podea și să privească totul de jos în sus. Unghiile profunde și obiectele periculoase vor deveni imediat evidente, înfricoșându-le copilului bucăți mari de mobilier și interior. De asemenea, un astfel de experiment va ajuta mama, ce pericole reale trebuie eliminate (îndepărtarea, închiderea, sigilarea cu bandă adezivă și unghii) astfel încât copilul, când se târăște, să nu fie rănit.

Dacă copilul a început deja să se târască și și-a ales stilul de a face acest lucru (de exemplu, o crudă se învârte înapoi), Komarovsky sfătuiește părinții să nu încerce să corecteze acest stil, forțând copilul să schimbe traiectoria mișcării sau stabilirea extremităților.

Dorința părinților de a-și vedea copilul sa dezvoltat, cel puțin "ca toți ceilalți" este de înțeles. Dar Yevgeny O. nu recomandă compararea dezvoltării copilului cu dezvoltarea altora. Încercările prea devreme ale părinților de a învăța un copil să se târască pot avea consecințe negative destul de grave: tulburări de postură și mers, leziuni ale articulațiilor. Totul ar trebui să fie în timp util, ci pentru că Komarovski sfătuiește să înceapă orele de curs nu mai devreme de 7 luni, dacă copilul nu încearcă nici măcar să facă mișcări cu crawlere.

Crawling prea devreme, deși este un motiv de mândrie de părinți tineri, nu beneficiază copilul. De obicei, copiii care au început să se crawleze devreme, mai târziu încep să stăpânească mersul pe jos - este destul de convenabil și confortabil pentru ei pe patru membre, în mod constant și în siguranță. Părinții trebuie să înceapă să se îngrijoreze de o nouă problemă - lipsa deprinderilor de plimbare.

Trebuie să mergeți la medic împreună cu copilul dacă, după 9 luni, bebelușul continuă să se întindă, fără a încerca să se târască, să se așeze.Anterior, Evgheni Komarovski nu recomandă să sune alarma și să-i tragă un copil de către neurologi. Neurologii sunt mai susceptibili să găsească una dintre bolile care nu există, iar părinții vor petrece o mulțime de nervi și bani încercând să "vindece" copilul, care se dezvoltă deja complet normal.

Pentru a afla cum să înveți un copil să se târască, vedeți următorul videoclip.

Calculați programul de vaccinare
Introduceți data nașterii copilului
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate