De ce un copil plânge sau țipă într-un vis?

Conținutul

Majoritatea părinților percep plânsul bebelușului este absolut normal, deoarece aceasta este doar o modalitate de a transmite informații adulților despre orice nevoie a copilului. Deși în majoritatea cazurilor cauza plânsului este la suprafață, există și situații în care ghicitul dorințelor unui copil exprimat în acest fel este problematic. Dacă un copil strigă într-un vis și o face în mod regulat, unii părinți sunt în stare să se panică cu adevărat - dintr-o dată, micul se confruntă cu o problemă gravă și are nevoie de ajutorul medicilor?

Din acest motiv, problema posibilelor motive pentru plânsul unui vis este de mare interes pentru familiile tinere, dar vom încerca să răspundem dacă merită să trăim în această situație.

Specificul copilului dormit

De cele mai multe ori, copiii sub un an bat strigat într-un vis, și dacă o problemă similară se observă la copiii mai mari, ei pot exprima adesea în cuvinte motivul pentru ceea ce se întâmplă. De aceea nu vom lua în considerare copiii de vârstă preșcolară, ci să se concentreze asupra copiilor.

Aici este necesar să se clarifice imediat că, dacă un copil sub un an scutură într-un vis, se mișcă, își bate picioarele, îndoaie sau chiar suspine, atunci nu este nimic ciudat sau rău.

Faptul este că majoritatea odihnei lor, copiii petrec în faza așa-numitului "somn REM", care este de asemenea caracteristic adulților, dar numai în momentul de a adormi și imediat înainte de trezirea treptată.

O astfel de diferență față de norma pentru adulți este cauzată de dezvoltarea rapidă a creierului copilului, ca urmare a faptului că sistemul nervos nu se odihnește niciodată. În această fază de somn, o persoană visează, prin urmare, nu este surprinzător părinții pot observa o reacție vizibilă la ceea ce se întâmplă sub forma:

 • "Alergarea" elevilor cu ochii închiși;
 • Mișcări active ale membrelor;
 • Declanșarea reflexului de aspirație;
 • grimase;
 • Diferite sunete, inclusiv plâns.

Astfel de fenomene se numesc "plâns fiziologic de noapte" și, conform medicilor, acestea nu indică prezența vreunui stimul.

În unele cazuri, un vis poate acționa într-adevăr ca iritant, în care un copil poate ajunge în condiții incomode sau chiar înfricoșătoare - chiar și un copil mult mai în vârstă vorbește într-un vis, strigă și strigă. În general, plânsul este un mod obișnuit de a arunca stres emoțional, astfel încât lacrimile copilului într-un vis, dacă nu se trezește și se calmează repede, nu ar trebui să provoace entuziasm.

Psihologii cred, de asemenea, că, cu ajutorul plângerii fiziologice, copiii verifică instinctiv situația din jurul lor - este mama gata să vină la salvare dacă se întâmplă ceva? De aceea, în timp, după ce ați scuturat copilul care nu a avut timp să se trezească, îl puteți face astfel încât să continue să doarmă.

Experții nu sfătuiesc să calmeze copilul prea activ, pentru că el însuși nu se va trezi, iar boala de mișcare zeloasă îi poate întrerupe ușor somnul; în acest caz, va fi suficient să-l scuturăți ușor sau chiar să cântați în liniște - micul va înțelege subconstient că totul este în ordine și va adormi din nou.

Dacă copilul nu observă nicio reacție, creierul lui semnalează nesiguranța și apoi copilul se trezește și începe să țipă mult mai tare pentru a atrage atenția adulților.

La aproximativ sfârșitul primului an de viață, un astfel de reflex al "scanării" spațiului ar trebui să dispară.

Prea multe emoții

În primele luni de viață, copilul nu are o psihică suficient de dezvoltată, astfel încât ceea ce se întâmplă în jurul său cauzează emoții puternice - de fapt, reacționează doar la disconfort. Cu toate acestea, la vârsta de 3-4 luni, există o schimbare emoțională puternică, care este primul pas serios către creșterea psihologică a personalității.

Acest lucru nu pare să fie evident pentru adulți, însă în acest stadiu copilul începe deja să perceapă în mod activ lumea din jurul său și să încerce să-și amintească sau să o înțeleagă. Emoțiile acumulate în timpul zilei, chiar și cele pozitive, nu permit copilului să adoarmă repede, să-l excită și să-l excită, ceea ce duce la o calitate slabă a somnului, inclusiv la plâns.

În acest stadiu, părinții ar trebui să se îndepărteze de respectarea strictă a calendarului și într-o mai mare măsură se concentreze pe nevoile actuale ale copiilor. Deci, în cazul în care copilul a dormit slab la timpul precedent, următoarea perioadă de veghe ar trebui redusă. Dacă acest lucru nu se face, din cauza lipsei de somn, copilul acumulează din nou stresul, iar acest lucru va duce la o lipsă suplimentară de somn, rezultând un cerc vicios.

Din motive emoționale nu interfera cu somnul copilului și nu l-au provocat lacrimi într-un vis, urmați câteva reguli simple:

 • Este inacceptabil să luați din partea copilului timpul alocat pentru a dormi până la adormire. Pentru a vă asigura că adoarme la timp, începeți să o puneți în avans. Nu așteptați momentul în care copilul începe să prezinte în mod clar semne de oboseală - acesta este un indicator al oboselii excesive.
 • Luminile emotive, chiar și cele pozitive, nu sunt recomandate copiilor sub vârsta de un an. Mai ales această declarație este relevantă în după-amiaza, altfel puteți pierde prea mult timp pentru a lulling.
 • TV pentru copii mici este foarte dăunător tocmai din cauza numărului mare de emoții. Chiar și desene animate calm oferă o mulțime de informații diferite, sunt încurajate de un număr mare de culori strălucitoare și, în general, ele nu par atât de simple și accesibile pentru un copil ca ele sunt pentru un adult, astfel încât acestea pot provoca somn sărman și plâns noaptea.

În ceea ce privește coșmarurile, existența lor la vârsta de mai puțin de un an nu a fost dovedită. Copiii mai în vârstă pot plânge din cauza lor, dar acesta este, de obicei, un fenomen unic și nu un fenomen repetitiv. Dacă copilul se plânge de visele înfricoșătoare în mod regulat cu un complot recurent, este logic să contactați un psiholog.

Microclimatul necorespunzător

Din moment ce bebelușii, așa cum am spus, dorm mult mai sensibil decât adulții, nu este surprinzător faptul că, în general, sunt mult mai exigenți în ceea ce privește condițiile de interior. Situația este agravată și de faptul că un copil sub vârsta de unu are un efect redus asupra situației - el, la urma urmei, nu se poate acoperi singur atunci când este rece sau se deschide atunci când este fierbinte. Copilul nu se poate trezi, dar simte disconfort și plânge într-un vis, ceea ce va înrăutăți calitatea odihnei și poate duce la trezire completă.

Pentru a evita astfel de situații, părinții ar trebui să acorde o atenție deosebită creării condițiilor cu adevărat confortabile în grădiniță și sprijinului lor continuu. Confortul ideal în înțelegerea copilului arată astfel:

 • Temperatura este de aproximativ 18-22 grade. Totul depinde atât de calitățile individuale ale copilului, cât și de numărul și grosimea scutecelui în care a fost înfășurat. Argumentul "o pereche de oase nu durează" aici nu funcționează deloc! Dacă bebelușul nu se simte confortabil să adoarmă, el va plânge în somn în mod regulat.
 • Umiditate - în intervalul de 40-60%. Aerul prea uscat face ca membranele mucoase ale tractului respirator superior să se usuce și să se evapore prea mult lichid din corpul bebelușului, dar dorim ca el să doarmă bine, mai ales că nu poate bea pe cont propriu și va plânge.În latitudinile noastre, aerul este de obicei suprasolicitat, iar această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul unui umidificator. Aerul prea umed pentru țara noastră nu este tipic.
 • Nu există praf. Intrând în nasul bebelușului, praful înfundă tractul respirator și interferează cu îmbogățirea normală a corpului cu oxigen, deși creierul copilului, care se dezvoltă activ chiar și într-un vis, are nevoie de el. Deoarece procesul de ouat are loc treptat, praful este una dintre cele mai frecvente cauze ale plângerii într-un vis fără trezire. Pentru a elimina praful, ventilați camera și efectuați curățarea umedă obișnuită, precum și reduceți numărul cărților, covoarelor, mobilierului tapițat și jucăriilor din grădiniță.
 • Aer curat. Organismul în creștere are nevoie de oxigen critic, astfel încât aerisirea este aproape o condiție prealabilă înainte de culcare. Dacă acest lucru este inacceptabil din cauza alergiilor climatice sau a polenului, acordați atenție sistemelor sofisticate de aer condiționat moderne care pot rezolva această problemă.

Cum de a rezolva problema foamei și setei?

Copiii vor să mănânce mult mai des decât adulții, astfel încât dorința de a mânca în mijlocul nopții până la plâns este destul de normală pentru ei, dar o persoană de orice vârstă poate să bea noaptea. Cu toate acestea, copilul, după astfel de treziri, va trebui să fie adormit din nou de fiecare dată, ceea ce nu permite nici mamei, nici să doarmă, prin urmare trebuie inventat modalități de a reduce numărul de astfel de creșteri.

În primele luni de viață, evitarea complet a alimentației nocturne nu va funcționa - nu trebuie să vă treziți oricum, dar puteți reduce numărul de alarme nocturne dacă hrăniți bebelușul mai intens în timpul zilei. Dacă un adult nu este recomandat să mănânce înainte de culcare, atunci o astfel de procedură nu este posibilă numai pentru copil, ci și utilă, deoarece va asigura un somn stabil.

Am menționat deja modul în care odihna de calitate scăzută poate provoca plâns noaptea constantă, prin urmare ar trebui să fie mâncat seara, deoarece un copil de această vârstă încă nu mănâncă nimic greu de digerat.

În același timp, experții recomandă intensificarea alimentației copilului nu la fel de mult în cantitate (fie că este greutatea reală a alimentelor la un moment dat sau numărul de mese pe zi), ca și calitatea. Cu acei copii care sunt hrăniți cu alimente pentru copii, situația este clară - trebuie doar să acordați atenție mai multor alimente bogate în calorii.

În ceea ce privește copiii care se hrănesc cu laptele matern, există un punct foarte important pe care nu-l cunoaște toată lumea: adevărul este că atunci când atașați copilul la sân, așa-numitul lapte din față. Are o valoare nutritivă relativ scăzută, dar din punct de vedere al volumului, bebelușul nu are nevoie de prea mult - simte că burta este plină și refuză să bea mai departe, numai substanțele nutritive obținute din laptele din față nu sunt suficiente pentru o vreme. Drept urmare, bebelușul, care părea răsuflat, dorește foarte repede să mănânce și, prin urmare, strigă într-un vis.

Dacă bebelușul consumă în mod clar puțin lapte la un moment dat, acesta trebuie decantat mai întâi, astfel încât acesta să primească numai produsul cu cea mai mare cantitate de calorii.

Bebelușii de apă în timpul alimentării pe timp de noapte ar trebui să li se ofere doar în căldură, dar dacă bebelușul este hrănit în mod artificial, apa trebuie să însoțească în mod necesar fiecare sesiune de hrănire.

dantură

Foarte des, cauza plânsului de noapte este un fenomen caracteristic tuturor copiilor, fără excepție - dentare. Deci, bebelușii au un timp foarte greu, deoarece mâncărimea și gura dureroasă simt în mod constant.

Bineînțeles, chiar și într-o astfel de situație, copilul trebuie să doarmă, astfel încât este posibil să-l adormiți, dar în momentele în care durerea se intensifică, el poate striga, începe să plângă brusc și să se trezească. Problema este deosebit de acută dacă copilul are în prezent mai multe tăieturi dinte.

Desigur, ar putea exista mai multe motive pentru plânsul pe timp de noapte, dar dacă un copil încearcă în mod constant să înfulece hainele, jucăriile și orice alte obiecte disponibile, puteți fi siguri că dentarea este una dintre ele.

Pentru o lungă perioadă de timp, această problemă a fost considerată practic imposibil de rezolvat, însă medicina modernă este capabilă să ofere o soluție sub forma unui gel anestezic special. Nu uitați că acest medicament, la fel ca toate celelalte medicamente, în cazul copiilor de vârstă mică, poate fi utilizat numai după consultarea unui medic.

Specialiștii din silicon special îi vor ajuta pe copil să-și scarpine maxilarul, ceea ce reduce într-o oarecare măsură disconfortul din ceea ce se întâmplă și ajută la protejarea altor obiecte de încercarea de a le înghiți, mai ales că poate fi chiar periculoasă pentru copil.

Vremea este vina?

Nu este un secret că schimbările abrupte de vreme pot afecta negativ bunăstarea unor oameni. Dacă mai devreme a fost presupus că o astfel de sensibilitate este caracteristică în special persoanelor în vârstă, astăzi mulți experți cred că chiar și unii copii sunt capabili să răspundă la mințile climatului.

Chiar și grupurile de risc se disting: dificultățile în timpul nașterii și secțiunea cezariană, precum și bolile în care fătul sau presiunea intracraniană crescută sporesc probabil faptul că copilul va manifesta un "cadou" sinoptic, care, la rândul său, îi va afecta odihna și poate provoca o noapte plâns.

Pe exemplul adulților, sa observat că următoarele fenomene sunt deosebit de resimțite:

 • Activitate anormală a soarelui;
 • Vânt puternic;
 • Sare în presiune atmosferică;
 • Modificarea vremii de la soare la ploaie;
 • Precipitații de orice fel.

În același timp, medicii nu pot da un răspuns exact la întrebarea de ce unii copii reacționează la schimbările meteorologice, în timp ce alții nu. Mai mult decât atât, este puțin probabil să facă un astfel de diagnostic ca "meteosensibilitate", prin urmare nu vor recomanda un tratament specific.

Dacă vă vedeți un anumit tip de comportament al copilului dvs. legat de schimbările meteorologice și totuși doriți să obțineți ajutor medical, cel mai bine este să contactați un neurolog, deoarece el este cel care rezolvă orice problemă de hipersensibilitate.

Cum de a îmbunătăți somnul bebelușului și de a dormi? Dr. Komarovsky va răspunde în acest videoclip.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate