Copilul doarme neliniștit noaptea: sfatul psihologilor

Conținutul

Somnul neliniștit al unui copil este un motiv frecvent pentru îngrijirea părinților. Rar se toarna toata noaptea, adoarme un timp, dar somnul nu este puternic, deranjant, orice ruj poate sa-l intrerupa. Ce se întâmplă cu copilul? Părinții experimentați cu experiență, de regulă, sunt bine pregătiți pentru nevoile copiilor lor, dar chiar și uneori au întrebări legate de somnul neliniștit al copilului.

motive

Pot exista mai multe motive. Atât fizic cât și psihologic.

 • Copilul doarme neliniștit noaptea dacă începe să se îmbolnăvească. Boala nu sa manifestat încă pe plan fizic, iar copilul este aparent complet sănătoasă. Dar se simte deja rău și începe să-și facă griji în avans. Dacă bebelușul are deja vârsta de 5 luni sau mai mult, atunci motivul pentru somnul deranjant poate fi tăierea dinților. În orice caz, este logic să îi arătăm copilului pediatru, pentru a nu pierde debutul bolii.
 • Somnul rău poate fi cauzat de creșterea presiunii intracraniene. Numai un medic poate detecta această problemă și poate prescrie un tratament. Somnul neliniștit la un copil mic poate fi rezultatul unor boli grave - encefalopatie, rahitism sau tumori cerebrale. Otita, dysbacterioza și diferite boli infecțioase nu dau un somn normal. Prin urmare, căutarea cauzei unui somn anxios ar trebui să înceapă cu o vizită la medic pentru a elimina boala.
 • La nou-născuții de până la 3-5 luni, crampele intestinale sunt o cauză frecventă a somnului neliniștit la un copil. Microflora intestinală a copilului nu este încă suficient formată și, în plus, corpul său se adaptează doar la viața independentă. Aceste procese sunt însoțite de o producție îmbunătățită de gaze. Copilul are o burtica pufoasa, mai ales puternic - seara si noaptea. Aproape drăgălaș, bebelușul se trezește, strigă scârțâind, se întoarce violet, apasă picioarele spre burtă. Îndepărtați disconfortul prin folosirea diferitelor picături și a siropurilor pe bază de simethiconă, a apei de mărar, a unui tub de vapori.
 • Copilul nu poate dormi bine dacă este rece sau fierbinte. Mulți părinți tineri, după ce au ascultat sfatul "bun", au tendința de a nu strica copilul, așa că încă o dată încearcă să nu o ia în brațe, iar multe mame și tați iau o atitudine negativă de a împărtăși somnul în același pat cu copilul. Și în zadar. Deoarece miezul se poate îngrijora pentru că se simte "tăiat" de la mamă. Și are nevoie de un contact fizic cu ea. În plus, noaptea, temperatura corpului scade ușor, iar copilul are nevoie de mâinile mamei să-l încălzească. Cealaltă extremă - bebelușul este fierbinte sau înfundat. Mamele se tem să prindă un copil, așa că închid strâns fereastra în cameră, dărâmă copilul.

Camera în care bebelușul doarme trebuie să fie difuzat. Temperatura din acesta ar trebui să fie în mod ideal de aproximativ 19-20 de grade, cu o umiditate de 50-70%. Acestea sunt cele mai confortabile condiții pentru un om mic.

 • Un alt motiv pentru somnul neliniștit este foamea. Poate că bebelușul nu este hrănit cu alimentația anterioară și, în această situație, nu trebuie să renunțe la hrănirea din noapte. Un copil poate avea nevoie de o masă de noapte timp de până la 6 luni. După această vârstă, potrivit medicilor copiilor, copilul nu are nevoie fiziologică să mănânce în mijlocul nopții.

Copiii care alăptează pot fi înfometați dacă laptele mamei lor nu este nutritiv. Verificați dieta.De asemenea, contactați-vă medicul pediatru cu o cerere de a efectua o hrană de control cu ​​cântărirea copilului înainte și după masă pentru a determina cât de mult mănâncă copilul. Dacă nu are suficient lapte, medicul poate permite o "amăgire".

 • "Artificiale" adesea când hrănește, înghite o mulțime de aer, acest lucru creează un sentiment fals de sațietate. Foamea revine din nou când copilul se relaxează și încearcă să doarmă. De aceea, bebelușii care mănâncă amestecuri adaptate ar trebui să dea o bucată de aer după masă. Regurgitare mică în acest caz - o variantă a normei. Sfârcul de pe sticlă ar trebui să aibă o bootă, să fie confortabil. Unele crumbs preferă latex, altele - sfarcurile siliconice. Alegeți copilului opțiunea pe care o percepe cel mai bine.

Cauza somnului nelimitat poate fi în încălcarea regimului zilnic. De exemplu, bebelușul a dormit bine în timpul zilei sau chiar a fost amestecat zi și noapte. Este necesar să se aducă modul copilului în funcție de nevoile sale de vârstă.

Medicul de renume copar Komarovsky recomandă respectarea următoarelor norme:

 • Un copil cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 luni are nevoie de 17-20 de ore de somn pe zi.
 • Cerințe privind somnul pentru copiii în vârstă de 6 luni - 14 ore pe zi.
 • În 1 an copilul trebuie să doarmă cel puțin 13 ore pe zi.
 • La 2 ani, nevoia zilnică de somn este de 12,5 ore.
 • La 4 ani, bebelușul trebuie să doarmă cel puțin 11 ore pe zi.
 • În 6 ani, nevoia de somn este de 9 ore.
 • La vârsta de 12 ani, un adolescent are nevoie de 8,5 ore de somn pe zi.

Sfaturi de la un pediatru popular pentru a îmbunătăți calitatea somnului copiilor în următorul videoclip.

Lipsa de vitamine duce, de asemenea, la tulburări de somn la copii. Și, de asemenea, copiii sunt foarte meteosensitivi - reacționează la căderi în presiunea atmosferică, la precipitații și, adesea, "anticipează".

Psihologii spun că somnul neliniștit al bebelușului se datorează caracteristicilor de vârstă. Faptul este că structura somnului la copii la 2 luni și la 2 ani este diferită. De la naștere până la vârsta de 1 an, somnul superficial predomină în faza profundă, motiv pentru care bebelușii se trezesc adesea. Numai unii reuși să adoarmă singuri pe cont propriu, în timp ce alții au nevoie de ajutorul părinților.

Se întâmplă ca un copil liniștit să înceapă să se trezească și să se răsucească neliniștit și să se întoarcă în 7-9 luni de viață. La această vârstă, copilul are primele probleme psihologice care interferează în mod normal cu somnul - teama de a fi departe de mama. Dacă părinții dorm în aceeași cameră cu bebelușul, atunci copilul nu va simți sentimente de neputință și alte treziri asemănătoare percepute în timpul nopții vor dispărea treptat.

În 2-3 ani, somnul poate deveni deranjant și neliniștit din cauza dezvoltării imaginației copilului. El știe deja să fanteze, în această epocă apar coșmarurile, teama de întuneric. O lumină de noapte confortabilă la patul bebelușului, o jucărie moale favorită pe care o poate lua în pat, va ajuta să facă față acestei situații.

O altă vârstă "critică" este de 6-7 ani. În acest moment, somnul copilului poate fi deranjat datorită experiențelor asociate cu începutul școlii.

La orice vârstă, copiii sunt foarte sensibili la climatul psihologic care predomină în casa ta. Dacă există adesea certuri, nervi, îngrijorați, aceasta va afecta cu siguranță calitatea somnului copilului și nu cu cea mai bună mână.

Creați o atmosferă liniștită, liniștită, familiară pentru copilul dumneavoastră.

Somnul neliniștit poate fi un "ecou" al caracteristicilor înnăscute ale caracterului copilului, temperamentul său. Se știe că copiii colerici dorm mai rău decât copiii flegmatici, iar copiii sanguini au un timp mai greu să se trezească dimineața. Fiecare copil are nevoie de o călătorie individuală, ținând cont de toate caracteristicile sale personale și de factorii comuni care afectează calitatea somnului.

Efectele deficientei de somn asupra copiilor

Dacă ignorați problema unui somn agitat în timpul nopții, bebelușul va începe în curând să sufere din cauza lipsei de somn. Lipsa de somn va afecta toate funcțiile corpului său. Mai întâi de toate, există tulburări în sistemul nervos. Apoi, hormonii vor "eșua".Faptul este ca hormonul de crestere GH (somatotropina) este mai bine produs la copii in timpul somnului. Dacă un copil nu primește suficient somn, are un deficit de hormon de creștere și, ca rezultat, devine mai lent și se dezvoltă nu numai fizic, ci și intelectual.

Un alt hormon de noapte "cortizol" ajută organismul să facă față stresului. Dacă copilul nu dorm mult, nivelul cortizolului este redus în el, ceea ce înseamnă că psihicul copilului devine vulnerabil.

Lipsa cronică de somn reduce abilitățile mentale și intelectuale ale copilului, atât de puțină învățare îi este dată copiilor mici, ei au pronunțat probleme de memorie.

Asigurați-vă că ajustați somnul bebelușului pentru a evita problemele legate de dezvoltarea viitoare a copilului

Cum să ajustați un vis al copilului?

Dacă somnul neliniștit al copilului dvs. nu este o excepție, ci mai degrabă este deja o regulă, trebuie să contactați medicul pediatru. El va sfătui o modalitate de îmbunătățire a somnului copilului, ținând cont de caracteristicile de vârstă.

Dacă cauza este o boală, tratamentul va beneficia și copilul va începe să doarmă în mod normal.

În cazul în care copilul este sănătos, atunci "aliniați" somnul său poate fi pe cont propriu.

 • Bine ajuta la baie înainte de a merge la culcare, un masaj delicat calmant. În apa în care bebelușul se îmbăiește, puteți adăuga câteva picături de valerian sau de mămăligă.
 • Seara, este mai bine să evitați activitatea sporită, să încercați să organizați toate jocurile zgomotoase și să dezvoltați activități cu copilul dvs. în timpul zilei. Un copil agitat este, prin definiție, incapabil să doarmă.
 • Nu uitați că plimbările sunt importante pentru copil. Copiii care merg puțin, mai des decât alții, suferă de tulburări de somn. Dacă vremea și sezonul permit, faceți plimbări mici de seară.
 • Lenjeria de pat din patutul bebelușului ar trebui să fie doar din țesăturile naturale, salteaua ar trebui să fie uniformă și moderată moale (cea mai bună opțiune este o saltea ortopedică), iar scutecul trebuie verificat, de înaltă calitate și de încredere. Copiii sub 2 ani nu au nevoie de o pernă.

Ritualurile speciale ajută la stabilirea unui somn de noapte. Fiecare mama poate veni cu ei în funcție de nevoile copilului ei. În familia mea, aceasta este o citire obligatorie a unui basm după baie înainte de culcare. Faceți-vă ritualul necesar. Orice s-ar întâmpla, ar trebui urmat strict. Acest lucru va permite copilului să înțeleagă rapid ce vrea părinții săi și va aștepta evenimentele într-o anumită ordine. Acest lucru reduce nivelurile de stres, face culcare mai moale si mai lin.

 • Astăzi este mai bine să nu experimentați cu lămpi aromatice, deoarece bebelușii sunt foarte sensibili la mirosuri, iar un cap de copil poate deveni rănit.
 • Medicii recomanda adesea copiii agitate glicina. Acest aminoacid, protejează împotriva suprapunerii nervoase, saturează sângele cu oxigen. Ea are un efect cumulativ, adică trebuie să o luați în mod sistematic. Glicina nu dăunează și, prin urmare, este prescrisă sugarilor și copiilor mai mari.
 • Nu "împingeți" copilul. Expresii precum "A dormi rapid, am spus!" Nu ar trebui să fie în vocabularul tău. În caz contrar, copilul va începe în curând să perceapă odihna de noapte ca serviciu.
 • De obicei, tulburările de somn la copii nu sunt cauzate de nici un motiv, ci de o combinație de factori. Instalați-le, reparați-le și ajutați-vă bebelușul cu insomnie. Principalul lucru în această sarcină dificilă este răbdarea și iubirea părintească. Ei sunt principalul "doctor".

Important pentru copil și modelul de somn al părinților înșiși. Experții au observat mult timp că în familiile unde mama și tata dorm puțin, nu dorm suficient, lucrează noaptea, copiii suferă și de tulburări de somn. Normalizarea somnului unui copil nu este la fel de dificilă cum pare. Suficient pentru a asculta copilul. Crede-mă, e gata să coopereze cu tine, pentru că el însuși are nevoie de odihnă bună. Și să dormi copilul tău tare și calm!

Din următorul videoclip veți afla 10 reguli de somn copilarie sănătoasă de la dr. Komarovsky.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate