Cărți de învățământ pentru copii

Conținutul

Cărțile sunt în mod tradițional considerate a fi o comoară a cunoștințelor umane și nici o tehnologie, inclusiv televiziunea și computerele, nu le-ar putea elimina definitiv. Până acum, indicatorul minții unei persoane este adesea măsurat prin numărul de cărți pe care le-a citit. Cartea poate conține o mulțime de informații utile nu numai pentru adulți, ci și pentru copii. Doriți să distrageți copilul de la diverse activități inutile - cumpărați-i o carte în curs de dezvoltare!

Ce cerințe trebuie să se întâlnească o carte în curs de dezvoltare?

Cărțile de dezvoltare diferă semnificativ între ele în funcție de vârsta, designul și funcția de dezvoltare a copilului. Amintiți-vă că și cartea cea mai inteligentă și utilă nu va cauza interesul copilului, dacă nu are imagini strălucitoare.

Utilizarea cărților în curs de dezvoltare este permisă de la vârsta de un an, iar unele copii, potrivit autorilor, sunt relevante chiar și după vârsta de șase luni. Fie că este vorba despre o carte pentru un copil de 1-2 ani, atunci textul și sensul profund aici sunt cel puțin - 90% din pagină ar trebui să fie imagini și, din nou, nu este complicată, ci cea mai simplă. Într-un sens, nu este chiar o carte, ci un album ilustrativ al diferitelor discipline - de exemplu, diverse obiecte, animale pot fi descrise și semnate acolo.

Pentru copiii preșcolari, orice cărți care conțin, pe lângă desenele luminoase, anumite sarcini simple ale unui tip de antrenament care au fost transformate într-un joc interesant vor deveni relevante.

În sfârșit, pentru copiii de vârstă școlară primară și cei mai în vârstă, cărțile de dezvoltare ar trebui să primească deja informații anumite text în cantități semnificative, deși este încă prea devreme pentru a refuza strângerea. Un exemplu excelent al unei cărți în curs de dezvoltare pentru această vârstă sunt enciclopediile cu imagini detaliate.

tipuri

Există diferite tipuri de cărți educaționale.

Pentru gândirea spațială

Acestea sunt cărți pentru cele mai mici, furnizate în principal cu ilustrații. Acestea sunt concepute pentru copiii care își petrec cea mai mare parte a timpului acasă și încă nu sunt capabili să surprindă și să memoreze o imagine dinamică. Să dăm un exemplu simplu: un copil la vârsta de 1-2 ani într-o grădină zoologică este mai probabil să fie înspăimântat decât să fie impresionat, nu veți mai fi interesați de emisiuni de televiziune despre natura sălbatică, dar puteți viziona imagini cu elefanți, urși, chanterelle și iepuri de câmp.

Sarcina unei astfel de publicații este să cunoască vizual copilul cu anumite obiecte sau fenomene ale lumii și nimic mai mult.

În plus față de obiecte, se pot vedea și conceptele de culoare și formă, mari și mici, de sus și de jos etc. Cartea "Culori, foto-carte solar" poate fi un bun exemplu al unei astfel de publicații.

Pentru dezvoltarea logicii

Astfel de cărți conțin, în mod tradițional, anumite sarcini pentru dezvoltarea minții, rebuse. Majoritatea informațiilor trebuie prezentate sub formă de informații vizuale. Odată cu vârsta, astfel de produse trebuie să fie actualizate pentru a aduce logica copilului la noi niveluri. Dezvoltarea progresivă a logicii este bine gândită în cartea Cartea cea mare a iepurelui.

Pentru a îmbunătăți abilitățile de vorbire și vocabular

Pentru ca un copil să învețe să vorbească cât mai curând posibil, are nevoie de practică, iar apoi apare întrebarea - ce subiect ar începe să discute.

Psihologii cred că cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu ajutorul unei cărți de film în curs de dezvoltare despre același copil care trăiește viața unui copil obișnuit. Acest subiect este aproape și ușor de înțeles pentru copil, îl interesează și va fi o platformă ideală pentru a le spune adulților ceva nou pentru ei - despre personajul principal.

Pentru a extinde vocabularul, autorii unor astfel de cărți adesea adaugă la conceptele ilustrate de poveste pe care copilul le va întâlni cu siguranță în viața de zi cu zi din viața de zi cu zi, dar până acum nu le-a folosit - de exemplu, numele diferitelor fructe, animale, acțiuni. Lucrările lui Serghei Savușkin, în special "Ajutorul mamei" și "Însuși iepurașul", pot servi drept model.

Cu sarcini și teste

Astfel de cărți educaționale sunt concepute pentru copii cu anumite elemente de bază ale gândirii și logicii proprii, deoarece necesită un "feedback" pronunțat. Incapacitatea de citire este încă permisă aici, dar pentru copiii sub vârsta de 4 ani, este puțin probabil ca astfel de publicații să funcționeze.

Cea mai populară lucrare "de carte" pentru copii este cusutul de colorat / pictură dedicat aceluiași subiect ca poveștile și poveștile interesante atașate. Ca o altă sarcină alternativă, pot exista operații matematice simple sau teste care "determină" cine este copilul de la personajele sale preferate.

Numai la prima vedere aceste sarcini par simplu de divertisment a pune copilului chiar și cele mai simple întrebări cu cererea obligatorie de răspuns, dar într-un mod jucăuș, îl poate face să gândească și, prin urmare, dă un rezultat. Pentru copiii de 1-2 ani, cartea "Literatură" este perfectă.

Pentru dezvoltarea creativă

Sarcina cărților pentru dezvoltarea creativă este direcția treptată a copilului pe calea lui creatoare de la cea mai simplă la cea mai complexă, cu o explicație detaliată ilustrată pentru fiecare etapă. În primul rând, se pare că este o provocare - cât de departe pot merge, în al doilea rând, aceasta oferă cu adevărat apariția de noi competențe și dezvăluirea de talente. Ei bine, dezvălui beneficiile talentelor copiilor "trageți cu degetele" și "trageți cu palmele".

Educație etică și internă

Acest soi este conceput pentru diferite categorii de vârstă. În varianta cea mai mică, o astfel de publicație într-o formă vie ar trebui să predea regulile elementare de comportament și politețe - salut, rămas-bun, exprimând o cerere sau recunoștință, adresându-se bătrânilor și așa mai departe.

La o vârstă mai înaintată, cartea poate adăuga trăsături de comportament în anumite situații tipice - sub forma unei povesti, ar putea exista exemple despre cine trebuie să dea drumul la transportul public, cum să se comporte în situații de nedreptate evidentă.

Creatorii unor broșuri din seria "Școala celor șapte pitici" au exemplificat această problemă.

învățare

O modalitate bună de a vă interesa copilul în diferite cunoștințe este ilustrată de enciclopedii. Utilizarea lor este posibilă în diferite categorii de vârstă, însă acestea sunt utilizate cel mai frecvent la copiii de vârstă școlară mijlocie, care nu mai sunt doar curioși, ci și abilități bune de citire și învățare.

Un factor interesant este aceleași imagini, dar acum trebuie să vă concentrați asupra preciziei fotografice a imaginii.

Textul nu ar trebui să fie prea mult și nu ar trebui să conțină concepte prea complexe pentru copil. Subiectele sunt diverse - geografie, biologie, fizică, pot fi completate cu secțiuni privind cercetarea spațială și fenomenele paranormale. La un moment dat, seria de enciclopedii "Eu știu lumea" a fost larg răspândită, care este încă considerată foarte relevantă astăzi.

Cărți originale

Există mai multe tipuri de cărți educaționale, distinse de numărul total care nu se încadrează într-una dintre categoriile menționate. Faptul este că ei dezvoltă un copil în mai multe zone deodată și diferă de ceilalți prin aspectul lor caracteristic.. Listați cele mai frecvente opțiuni.

Wimmelbukh, sau cărți, "peeps"

Al doilea este o traducere simplă a primului. Particularitatea unor astfel de cărți - în imagini vii cu detalii înalte, fără text sau deloc, care permite libertatea de a interpreta ceea ce văd - acest lucru poate fi interpretat diferit de fiecare dată. Lipsa unui complot specific face copilul să se conecteze la logică și fantezie, iar luminozitatea imaginii stimulează interesul suplimentar și dorința de a discuta, adică ajută la formarea abilităților de vorbire.

Cărți educative magnetice

De fapt, aceasta nu este atât de mult o carte ca un joc de bord. Kitul include un set de magneți cu o imagine specifică care trebuie plasată pe un câmp special în ordinea corectă. O astfel de publicație pregătește cel mai bine memoria, deoarece, oferindu-vă anumite informații, vă permite să scoateți și să reintroduceți în mod repetat magneți, să schimbați locurile pentru a verifica gradul de asimilare a cunoștințelor dobândite.

Ca un exemplu al unei astfel de cărți, este adesea citat un atlas magnetic cu steaguri, dar aceasta este o sarcină pentru copiii de vârstă școlară mijlocie și există analogii pentru copiii mai mici, în special legați de lumea animală.

Cu autocolante

Acest tip de cărți în curs de dezvoltare este complet analog celui anterior, dar, datorită simplificării mai mari a realizării autocolantelor în comparație cu magneții, permite o variație mult mai mare în materie.

Ce cărți și manuale ar trebui să aleg?

Alegerea modernă a cărților educaționale pentru copii de toate vârstele poate face părinții să se gândească serios la ce publicații să le acorde prioritate. Cel mai bine este să navighezi pe două criterii - în primul rând, în funcție de vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului pentru care este destinată cumpărarea, în al doilea rând, conform simpatiei personale a părinților sau chiar a viitorului proprietar însuși, dacă el este în mod clar capabil să aleagă singur. În același timp, mulți părinți ar dori să opteze pentru ceva care este foarte solicitat în rândul familiilor rusești, dar acestea nu sunt întotdeauna ghidate de subiect.

Proiectul a șapte gnomi, uimitoare în scară, oferă să acopere literalmente toate aspectele dezvoltării unui copil de la naștere la școală. Cu toate acestea, aceasta nu este o carte în curs de dezvoltare, ci o întreagă bibliotecă. Conceptul publicației este structurat astfel încât, pentru fiecare an de viață a bebelușului, să fie pregătite 12 manuale, unite de caracterul comun al personajului principal - gnome, care în acest stadiu va învăța copilul. Totul începe cu cel mai elementar - distincția culorilor și vine la testele de pregătire pentru școală, și chiar o scurtă înțelegere în poveste - despre modul în care trăiau strămoșii noștri. Cu alte cuvinte, prin achiziționarea acestei cărți de dezvoltare, niciunul nu poate fi luat în considerare. Pentru cei care încă se îndoiesc, există veste grozavă - pe Internet, în acces liber, puteți găsi versiunea electronică a publicației.

O alternativă bună, dar numai până la vârsta de cinci ani, poate fi "Cartea Mare despre Hare sau povestiri și conversații utile în imagini". Povestirile despre Zaiku sunt cea mai nouă dezvoltare a educatorilor locali, unde pe cele șase sute de pagini există imagini frumoase, sarcini și o mulțime de informații utile. Spre deosebire de ediția precedentă, acest program nu iese în zadar în forma unei cărți, chiar dacă este o carte groasă - autorii recomandă să lucrezi la ea într-un mod cuprinzător și deliberat, nu este bine să scoți anumite subiecte din contextul său. Un plus important al cărții constă în faptul că conține recomandări metodologice pentru părinți și întrebări care pot fi adresate copilului în scopul verificării și fixării ulterioare a trecutului.

Cum să o faceți singuri?

Dacă mama nu are grijă să facă ea însăși o lucrare creativă, atunci dezvoltarea unei cărți pentru un copil se poate face cu succes cu mâinile ei. Poate că va avea o semnificație pedagogică mai puțină, dar în ceea ce privește un cadou luminos și frumos se va potrivi cu siguranță și, cu o abordare echilibrată și gândită, poate chiar să concureze cu unele eșantioane de piață.

O carte educațională auto-făcută se face de obicei numai pentru cei mai tineri copii - pentru alți copii, sunt necesare ilustrații prea complexe care sunt aproape de fotografii. De regulă, o astfel de carte este moale, fundația este țesătură și pentru a crea produsul final, veți avea nevoie de aptitudini minime în aplicații, tăiere și coasere, precum și o idee clară. În ceea ce privește volumul - fiți ghidați de maxim 3 inversări și acoperire.

Paginile sunt făcute strict din țesături naturale - mătase, pâslă sau bumbac, deoarece sunt complet sigure pentru copil. Dimensiunea recomandată a paginii este de aproximativ 20 de centimetri pe fiecare dintre laturi, deoarece există suficient spațiu pentru transmiterea informațiilor vizuale, iar copilul va putea să acopere toate acestea fără a distrage atenția. Capacul poate fi realizat din același material ca și pagina, după care a fost pliat în jumătate.

Aplicații și figuri de caractere pot fi găsite în magazine specializate, dar în majoritatea cazurilor acestea sunt mai ușor de făcut. Pentru a face acest lucru, utilizați aceeași țesătură sau carton, precum și elemente decorative - margele și margele, panglici și șireturi, fire și multe altele. Aplicațiile pot fi atașate paginilor în moduri diferite, în funcție de faptul dacă acestea trebuie eliminate sau nu - pot fi cusute și atașate cu butoane, butoane sau stickie. Nu ezitați să decorați paginile, pe lângă aplicații, și cu elemente pur decorative.

Cum să faceți o carte de dezvoltare cu propriile mâini, vedeți mai multe în videoclipul de mai jos.

Determinarea specificului designului, bazat pe vârsta copilului. Copiii sub vârsta de un an vor dori totul luminos, mai ales dacă aplicația va oferi oportunități suplimentare, cum ar fi tragerea unei pisici de mustață, rușine sau zgomot, și așa mai departe. Pentru a face acest lucru, trebuie să faceți o aplicație volumetrică și să o umpleți, de exemplu, cu învelitori de bomboane. Pentru copiii cu vârste mai mari de un an, ar fi frumos să vină cu un concept în care același personaj principal ar fi în diferite situații de predare.

În ceea ce privește subiectul, puteți începe cu cel mai simplu lucru - studiul culorilor și al formelor.

Principalul lucru este prezența unor exemple luminoase ilustrative, în timp ce sarcina suplimentară a mamei va explica copilului cum se numește fiecare culoare sau formă. În carte, puteți coase cu buzunare fermoarele sau buzunarele - copilul va fi interesat și, în același timp, va obține abilități practice utile.

Cu ajutorul aplicațiilor compozite amovibile și detașabile, se poate lua în considerare conceptul unei părți și al unui întreg, iar ideea inițială de matematică este dată cu ajutorul numerelor de lângă numărul corespunzător de anumite obiecte - aceleași margele.

Înarmat cu idei fantezie sau împrumutate, puteți obține un rezultat cu adevărat frumos și util.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate