Cum de a dezvolta o memorie la un copil?

Conținutul

"Într-o ureche a zburat, în cealaltă a ieșit afară" - adesea oamenii vorbesc despre copiii care nu-și amintesc bine de noi informații. Și acești copii - o sumă imensă. În mod natural, părinții se întreabă cum să îmbunătățească memoria copilului, deoarece îi va ajuta foarte mult nu numai la grădiniță, ci și mai târziu, în timpul școlii. Metodele și tehnicile simple care vor ajuta nu numai să faciliteze procesul de memorare, ci și să aibă un efect pozitiv asupra dezvoltării intelectuale a copilului vor veni în ajutorul mamelor și tatilor.

Cum este procesul de memorare?

Memoria, ca abilitate, este dată tuturor ființelor vii care sunt înzestrate cu o activitate nervoasă mai mare. Dar, dincolo de capacitatea de memorare a imaginilor, informațiilor, învăța omul avansat. Cercetătorii care au studiat procesele de memorie recunosc că în această întrebare există încă multe "pete albe", dar au reușit încă să reproducă mecanismul de memorie cu o precizie mai mare sau mai mică:

 • depozitarea;
 • Salvarea;
 • Reproducere după recunoaștere;
 • Uitând.

Un copil poate memora informațiile în două moduri - arbitrar și involuntar. În primul caz, este vorba de memorarea poeziei, care, de exemplu, va trebui să fie citită la matinee la grădiniță. În memorarea arbitrară, motivația joacă un rol imens. Dacă copilul o are, atunci memorarea va fi mai rapidă și mai ușoară.

Memorarea involuntară este imprevizibilă. Copilul își amintește tot ce vede, aude și intră în contact. Cu toate acestea, o informație rămâne în memorie pentru o lungă perioadă de timp, cealaltă dispare repede, de regulă, ca inutilă, dacă o persoană nu accesează acest fragment de memorie, nu o folosește. Un copil își poate aminti o persoană văzută într-un autobuz pentru o perioadă lungă de timp numai pentru că sa dovedit a fi similar cu caracterul unui desen animat preferat. Și explicațiile dvs. despre cum funcționează instalațiile sanitare, care au urmat întrebarea "de ce", va uita destul de repede dacă întrebarea a fost întrebată "în trecere" și informațiile pentru copil nu au fost necesare.

Atunci când memorarea informațiilor este fixată de "celulele de memorie" speciale, mecanismele - engramele creierului, care sunt de asemenea numite "traseu de memorie".

După memorare, apare un al doilea proces - conservarea. Poate fi dinamic și static. În primul caz, vorbim de memorie pe termen scurt (auzită, amintită, uitată). Conservarea statică este o garanție pe termen lung a memoriei (asculată - amintită - salvată - înapoi la memoria salvată - refăcută - amintită). Acest mecanism este important pentru procesul de învățare, deoarece copilul, amintit inițial ceva important, poate reveni din nou la această informație, care este stocată cu grijă de către engrame și, sub influența informațiilor noi primite, "corectează" datele, le schimbă, completează și extinde . Acesta va fi mecanismul de învățare a materialului care este important pentru învățarea reușită a ceva.

A treia etapă importantă în activitatea memoriei este recunoașterea și reproducerea fragmentelor salvate anterior. UțEste mult mai ușor de pus pe ceea ce este deja în memorie. Copilului i s-au arătat ilustrații ale rimei pe care a învățat-o în grădiniță - copilul începe să-și amintească poemul însuși. Dar dacă mama îi cere să-i spună poeziilor că a studiat mai mult de șase luni în urmă, nu va fi atât de ușor să reproduci informația celui mic.Un alt truc de memorie va veni în ajutorul lui - asociații, însoțesc atât memorarea, cât și conservarea. Dacă copilul își poate reproduce propriile asociații, este foarte probabil să-și amintească textul poeziei.

Uitarea este procesul de eliberare a informațiilor inutile care sunt stocate și nefolosite. Acest proces de distrugere a legăturilor neuronale este foarte important pentru psihicul copilului, care poate fi prea supraîncărcat dacă copilul nu uită ceva. Oamenii de știință cred că cortexul cerebral este, de asemenea, implicat în procesul de "ștergere" a informațiilor, "inclusiv" inhibarea.

Toate aceste procese apar la nivel fiziologic, biochimic, nervos, implică diferite părți ale cortexului cerebral.

Tipuri de memorie

Memoria este împărțită în mai multe tipuri. În funcție de gradul de intensitate al proceselor mentale, poate fi emoțional, motor, figurativ (vizual), verbal-logic. Prin tipul de memorare - arbitrar și mecanic (involuntar), prin durata de stocare a informațiilor - pe termen scurt, pe termen lung, operațional.

Prima memorie care începe să se dezvolte la un nou-născut este motorul. Memorarea motorului oferă copilului posibilitatea de a învăța să stea, să meargă, să dețină o jucărie, o lingură. Memoria emoțională la începutul vieții este reflexă în natură - mama este aproape, copilul este calm, mama este departe - copilul este singur. Doar cu 6 luni memoria emoțiilor devine mai conștientă și copilul se poate sparge deja în lacrimi dacă îi este arătată o jucărie cu care și-a lovit foarte dureros fața cu o zi înainte. La această vârstă, miezul cunoaște membrii familiei sale foarte bine și memoria emoțională face posibilă această recunoaștere - își vede mama și zâmbește, nu va zâmbi în afară.

Memoria figurativă se formează la copii mai aproape de 1 an. Nu este doar memorarea planului gust, tactil, vizual, ci și crearea asocierilor asociate cu acesta. Prin această amintire, copilul își formează ideile despre lume. Memoria logică-logică va permite copilului să-și formuleze și să-și reproducă gândurile. Acest lucru va fi posibil atunci când copilul învață să vorbească cel puțin 10-20 de cuvinte.

Memoria pe termen scurt pentru fiecare copil are propriul său volum, pentru că este o abilitate foarte individuală dată de natură și durabilă aproape neschimbată. Vă permite să percepeți noi informații, sortați imediat și lăsați-o doar necesară. În plus, cazul pentru memorie pe termen lung. La copii, memorarea pe termen lung se dezvoltă la vârsta de aproximativ un an, pentru cineva - puțin mai târziu. RAM este necesar pentru a stoca informații temporare, așa cum se întâmplă atunci când adăugăm două numere în minte (rezultatul intermediar după adăugarea a zeci, de exemplu, lăsăm "în minte").

Toate tipurile de memorie interacționează foarte strâns una cu alta, fără una, funcțiile celorlalte sunt imposibile sau foarte dificile.

Caracteristici la copii

La copii, toate tipurile de memorie se dezvoltă treptat, iar această secvență este de o importanță capitală. Un nou-născut la nivelul memoriei motorului își amintește perfect cum să facă mișcări de suge. La 5-6 luni, memoria emoțională este "pornită", iar anul - figurativ. Din anul începe să se formeze o memorie pe termen lung, iar copilul își poate aminti deja unde a mers împreună cu mama sa ieri. Gradul ridicat de dezvoltare a memoriei pe termen lung va ajunge la 2-2,5 ani. Copilul își va construi cunoștințele despre lume, primind în mod involuntar informații în timpul jocului.

La vârsta de 5-6 ani, copiii au de obicei deja o memorie arbitrară suficient de dezvoltată și pot memora ceva special, cum ar fi poezie sau fabule, dacă au motivație.

Există foarte interesante caracteristici ale memoriei copiilor:

 • Memoria vizuală este mai bine dezvoltată la fete decât la băieți.
 • Memoria motorului se dezvoltă mai repede la băieți.
 • Memoria pe termen lung se formează în fete și, mai ales, este emoțională.
 • Băieții sunt mai ușor să memoreze numerele.

Cât de în vârstă este să se dezvolte?

Puteți dezvolta memoria unui copil de la naștere. La început vor fi mișcări și apoi - emoții și cuvinte. Memoria involuntară a crumbului (la urma urmei, el nu încearcă să memoreze ceva, el o face singur) este mai bine antrenat sub forma unui joc, așa crește probabilitatea ca cea mai mare cantitate de informații să fie analizată printr-o memorie pe termen scurt.

În plus, este important să rețineți că repetarea este mama învățării, fără repetiție, copilul va uita repede ceea ce l-ați învățat.

Modalități de "antrenament"

Îmbunătățirea memoriei nu este un termen adecvat atunci când vine vorba de un copil. Memoria slabă la copiii sănătoși nu se întâmplă aproape niciodată, poate că nu este suficient dezvoltată, iar părinții trebuie să lucreze la acest lucru.

În dieta copilului trebuie să intre cu siguranță vitaminele, care includ aminoacizi. Foarte util ulei de pește, care conține acizi grași nesaturați (Omega 3 și Omega 6), dacă nu există alergii, puteți da nuci. Un copil trebuie să meargă foarte mult în aerul curat, deoarece creierul său are nevoie de oxigen suficient.

Există câteva modalități simple de a dezvolta o memorie a copilului, care va fi utilă și părinților săi, deoarece memoria lor va fi de asemenea pregătită:

 • Ce ai făcut? Asigurați-o regulă pentru a spune copilului cum a fost ziua ta, descrie toate detaliile și apoi cere-i copilului să facă același lucru.
 • Cartea este cel mai bun prieten. Citește cărți la el în fiecare zi, chiar dacă din cauza constrângerilor de timp, va fi de 1-2 pagini, dar lectura ar trebui să devină o tradiție zilnică.
 • Jocul va ajuta. În fiecare zi joci cu copilul în cuvinte. Acest lucru se poate face acasă, pe drumul spre grădiniță. Dă-i 10 cuvinte și cere-i să-i numească pe cei pe care îi poate vedea în apropiere (străzi, lanternă, autobuz, oameni, magazin, câine, băltoacă). Memoria vizuală este bine pregătită cu imagini. Puneți câteva imagini, discutați-le, descrieți-le și apoi scoateți 2-3 fotografii și cereți copilului să spună ce lipsește sau cine lipsește. Atenția de a instrui vă va ajuta la sarcinile cu aceleași imagini, în care trebuie să găsiți diferențe, le puteți găsi pentru orice vârstă pe Internet.
 • Construiți asociații. Pentru a-și aminti mai bine copilul, ajută-l să găsească o asociație care să fie înțeleasă pentru el prin cuvânt sau fenomen. El va începe rapid să opereze această abilitate.
 • Muzică și limbi străine. Foarte bine antrenează amintirea lecțiilor pe instrumente muzicale, cântând, precum și învățând o limbă străină.
 • Gadget-uri - lupta. Internetul, dezvoltarea tehnologiei informatice afectează deja în mod negativ memoria oamenilor, se deteriorează rapid, deoarece nu este nevoie să memoreze informații dacă acestea pot fi întotdeauna găsite într-un motor de căutare. Nu este vorba de abandonarea utilizării obiectelor gadget, dar părinții care doresc să-și antreneze memoria copilului trebuie să-i ofere cât mai puțin posibil comunicarea cu tabletă și calculator, și cât mai mult posibil de a comunica cu el personal.

Jocuri și exerciții eficiente

La orice vârstă, puteți utiliza o varietate de jocuri și tehnici de dezvoltare a memoriei. Ei pot chiar să vină cu ei, bazându-se pe zona de interes a copilului în creștere. Iată câteva dintre jocurile care ar putea deveni baza pentru dvs., individual:

 • Pentru copiii de până la 3 ani. La această vârstă, jocurile destinate dezvoltării memoriei motorului sunt foarte utile. Colectați cuburi colorate împreună cu copilul și numiți culorile, piramidele. Copiii de la 2 ani pot avea încredere să caute diferențe în două obiecte sau imagini care sunt similare la prima vedere. După 2 ani, este important să începeți să reluați povestile și poeziile citite, adresați copilului cât mai multe întrebări posibil, aceasta nu numai că va dezvolta memoria, ci și vorbirea copilului. La vârsta de 1,5 ani, puteți începe să jucați mini-ascunde și căutați. Pentru a face acest lucru, arătați-i trei jucării, lăsați două și scoateți unul. Trebuie să numească ce jucărie lipsește.
 • Pentru copii 3-4 ani. La această vârstă, o atenție deosebită ar trebui acordată dezvoltării memoriei logice figurative și verbale. Cereți frecvent să descrieți o imagine în cuvinte, să caracterizați un basm sau un personaj de desene animate, să spuneți ce face, ce se va întâmpla cu el mai târziu. Este util să-i înveți pe copil să viseze. Arata-i poze ale animalelor, apoi scoate-le si cere-le sa-si imagineze ca se plimba in gradina zoologica. Apelați animalele pe care copilul le-a văzut în imagini înainte, dar "uitați" pentru a numi una sau două. Lasă copilul să răspundă la întrebarea cine lipsește în grădina zoologică. În fiecare zi numărul cărților cu animale ar trebui să crească.

La această vârstă, copilul trebuie, de asemenea, să dezvolte o conexiune între diferite tipuri de memorie. Cere-i să introducă o lămâie. Lăsați copilul să vă spună ce culoare are, ce are gustul. Apoi cereți să descrieți un măr, o portocală, o pară etc.

 • Pentru prescolari. La această vârstă este important să practicăm jocuri care instruiesc memoria pe termen scurt. Rândurile logice sunt excelente pentru acest lucru. Arătați copilului o imagine a mai multor articole la rând, apoi amestecați imaginile și solicitați-le să returneze imaginile în poziția lor inițială. Foarte bine, dacă preșcolarul dvs. învață să colecteze rapid imagini în părți. Luați o imagine simplă și o tăiați în mai multe părți, lăsați-o pe copil să încerce să asambleze aceste "puzzle-uri" cât mai curând posibil.
 • Pentru studenții mai tineri. Pentru ca un copil să reușească, un copil ar trebui să fie suficient de dezvoltat pentru a-și memora memoria, deoarece cantitatea de informații care îi revine în fiecare zi la școală este mare. Nu este necesar să cerem grădiniței de ieri să memoreze totul cu inima, așa că memoria lui pe termen scurt va fi instruită, dar nu pe termen lung. Clasele se desfășoară cel mai bine într-un mod jucăuș, acesta rămâne cel mai acceptabil pentru copil. La această vârstă, este deja posibil să atribuiți un copil pentru a rezolva puzzle-uri și puzzle-uri de cuvinte încrucișate, precum și pentru a forma cuvinte în lanțuri logice, cum ar fi ciuperci de pădure-ciuperci-pick-ciuperci-coș cu ciuperci.
 • Pentru copiii de peste 12 ani. La această vârstă, copilul are cea mai mare capacitate de a învăța. El percepe încă informații noi destul de ușor, dar el deja știe cum să construiască conexiuni logice, să creeze imagini, să le fixeze în memorie. Acest lucru ar trebui să fie folosit pentru a da impuls noii dezvoltări a unui adolescent. Ar fi bine ca seara să vorbească în detaliu despre modul în care și-a petrecut ziua la școală, cu descrierea obligatorie a clasei sale (ce culoare sunt perdelele, ce este pictat pe ele, ce flori cresc pe ferestre.) În descrierea persoanelor cu care copilul sa întâlnit, a cerut cat mai multe detalii despre aspectul si hainele, despre caracteristicile faciale, despre modul in care, potrivit unui adolescent, este bun sau nu (dezvolta memorie emotiono-asociativa).

Memoria unui adolescent va fi mai bună dacă citește foarte mult, învață limbi străine și joacă sport. Iar abilitățile logice vor crește într-un timp relativ scurt, dacă copilul se va juca cu tata sau cu mama șahDame.

Care sunt cele mai bune moduri de a alege să memoreze poezia?

Școala modernă utilizează abordări care vizează dezvoltarea memoriei pe termen scurt - învățat - răspuns - uitat. Bine sau rău, nu trebuie să decidem. Sarcina părinților este de a compensa decalajele care există în acest sistem școlar și de a ajuta copilul să învețe să memoreze și să stocheze informații despre ceea ce a învățat cât mai mult timp posibil. Modalități pe care le-am cunoscut de mult timp vor veni la salvare, deoarece majoritatea dintre noi ni-au spus despre bunici:

 • Studiem noaptea. Dacă este nevoie să învățați rapid o poezie, este bine să o luați atunci când toate celelalte lecții au fost deja învățate, sau mai degrabă, 2-3 ore înainte de culcare. Oamenii de știință au aflat și înțelepții străbuni deja știau că procesele de memorare în cortexul cerebral au loc înainte de culcare și dimineața, în cel mult 2-3 ore de la trezire, sunt cele mai active. Prin urmare, versetul este de a preda în seara, apoi repeta-l la micul dejun.
 • În ultimul moment învățăm în părți. Dacă un copil citește cu atenție poemul doar de câteva ori în prealabil, imaginându-vă cât mai mult sub formă de imagini interne despre tot ceea ce vorbește și cu câteva ore înainte de lecția sau examenul pe care trebuie să le memorați, recitiți și încercați să vă amintiți, probabilitatea de a vă aminti întregul text maximă. În ultimul moment, se întoarce o motivație puternică și, prin urmare, procesul de memorare voluntară are loc de multe ori mai rapid.
 • Aflați după ureche. Adulții au observat de mult că un copil memorează versurile mult mai repede decât textele poveștilor sau poeziilor. Întoarceți poezia într-o pistă, citiți-o cu o expresie pe recorder și apoi să ascultăm copilul de câteva ori pe zi - dimineața pe drum spre școală și seara înainte de culcare. De obicei, memorarea are loc involuntar, dar mai degrabă în mod constant, timp de 2-3 zile. Dacă părinții arată maximul abilităților lor creative, atunci ei vor putea să-și schimbe poeziile în muzica preferată a copilului. Deci, "Borodino" poate fi o melodie pe motivul loviturii de rap populare, și "Sail" - o melodie frumoasă lirică.
 • Învățarea pe hârtie. Puteți să dictați copilului o poezie care să fie înregistrată pe ureche pe o foaie de hârtie. Apoi rupeți lucrarea în mai multe părți, mai bine înțeles, și cereți copilului să-și amintească primele cuvinte ale fiecărei părți, acest lucru îl va ajuta în timp să-și amintească ce începe următoarea "piesă" a lucrării. Această metodă, în ciuda celor mai lungi pregătiri, este considerată una dintre cele mai rapide și eficiente modalități de a memora nu numai poezia, ci și proza.

Sfaturi pentru părinți

Clasele nu se fac cel mai bine in fiecare zi, deoarece acest lucru ar putea duce copilul. Psihologii consideră frecvența optimă - de 2 ori pe săptămână timp de 20-30 de minute (în funcție de vârsta copilului).

Nu este nevoie să-i cer scuze copilului, dacă uită ceva, nu-mi amintesc. Această situație sugerează că unele etape ale procesului de memorare au fost încălcate, ar trebui să vă întoarceți la început și să încercați din nou.

Fiecare copil este dominat de un singur (maximum două) tipuri de memorie. Un copil își amintește mai ușor imaginile, altul are dificultăți în a-și aminti imaginile, dar are o memorie tactilă și gustată bine dezvoltată, precum și o amintire pentru mirosuri.. Găsiți această abilitate și conduceți procesul de memorare sau de "antrenament" de memorie prin capacitatea sa de bază - cuvintele din poezie pot avea "miros", culoare. Dacă îi ajută copilul să-și memoreze mai repede, de ce nu!

Dacă un copil de vârstă școlară primară are probleme să-și amintească, profesorii se plâng că el este absent-minded și nu se poate concentra, revizuiască regimul zilei copilului.. Fiți persistenți, cereți-i să curețe lucrurile în locurile rezervate pentru ei și, de asemenea, urmați cu strictețe calendarul zilei.

Pentru a vă asigura că un copil atinge un nivel bun de memorie pe termen lung cât mai curând posibil, întrebați-l despre ceea ce a învățat mai întâi, o dată pe săptămână și apoi o dată pe lună.

Clasele tale ar trebui să fie distractive atât pentru adulți, cât și pentru copii. Nimic nu trebuie făcut "sub gură". Dacă copilul nu dorește să studieze de data aceasta, nu insistă. Când copilul dă răspunsul corect, asigurați-vă că îl încurajați, zâmbiți, bucurați-vă cu sinceritate în succesul său.

Cum să dezvolți memoria unui copil, consultați videoclipul de mai jos.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate