Caracteristicile tehnologiei de memorie în predarea prescolarilor

Conținutul

Pentru copiii de vârstă preșcolară, una dintre cele mai importante priorități este dezvoltarea limbajului cognitiv. Succesul educației sale ulterioare va depinde în mod direct de nivelul pe care copilul îl va stăpâni în fața școlii. În prezent, în preșcolar există mnemonici activi pentru preșcolari.

Articolul va descrie esența acestui sistem, metodele și tehnicile acestuia.

Ce este?

Această tehnologie de dezvoltare și-a luat numele de la zeița antică grecească Mnemosyne, care a fost considerată patrona memoriei și a inteligenței. În funcție de complexitate, exercițiile sunt concepute pentru copii de 3-4 ani, vârstă preșcolară, primară și secundară.. În prezent, există modificări ale acestui sistem de formare care poate fi folosit pentru adulți.

Mnemotehnologia a fost utilizată cu succes pentru dezvoltarea proceselor de vorbire, memorie și cognitivă în grădinițe. În terapia logopedică, mnemonicii sunt folosiți pentru a accelera dezvoltarea discursului coerent în copii, precum și pentru a-și alinia defectele.

Profesorii, profesorii și educatorii, folosind metode de mnemonie, contribuie la rezolvarea multor sarcini în predarea și dezvoltarea prescolarilor și studenților:

 • îmbunătățirea abilităților de autocontrol, creșterea perseverenței și gradului de concentrare a copilului în sarcină;
 • dezvoltarea eficientă a proceselor de memorare, precum și atenția, gândirea logică și abilitățile de vorbire;
 • realizarea vorbirii, corectarea diferitelor sale defecte;
 • abilități de formare pentru a rezuma informații;
 • dezvoltarea gândirii creative la copii;
 • învățare abilități de răspuns oral.

Învățând lecțiile acestei tehnici în sala de clasă, preșcolarii învață să memoreze poezii și povestiri scurte, precum și să compună propoziții simple și mici texte pe cont propriu. Copiii sunt cufundați cu entuziasm în procesul creativ, călătoreau prin basme, se familiarizează cu personaje luminoase în ilustrații.

Această tehnologie permite copilului să fie interesat, astfel încât lecția este ușor și interesantă pentru el.

În grădinițe, copiii învață mnemonici, vizitează un cerc sau cursuri în grupul pregătitor. nu de puține ori Proiectul programului educațional preșcolar cuprinde clase conform metodei în toate grupele de vârstă ale grădiniței.

Principii și metode ale mnemoniei

Învățarea are loc în mod consecvent, ceea ce permite dezvoltarea armonioasă a capacităților creative, cognitive și intelectuale ale copilului. În sala de clasă sunt folosite imagini fascinante, care sunt foarte importante pentru copil și preșcolar. La această vârstă, copiii au o gândire vizual-figurativă, astfel încât ei să-și amintească cel mai bine ceea ce îi atrage vizual.

Adesea, părinții sunt confuzi de ce copilul lor își amintește de un inimă un fragment comercial sau de desene animate, dar nu-și mai amintește un scurt verset dintr-o carte citită cu voce tare de el. Faptul este că imaginea de pe televizor a activat atenția involuntară a copilului. Datorită acestui fapt, el a fost capabil să se concentreze inconștient asupra materialului care a fost trimis de pe ecran folosind imagini strălucitoare.

Același efect pentru o mai bună memorare și păstrarea atenției în timpul orelor de curs poate fi realizat cu ajutorul unor imagini fascinante colorate. Nu e de mirare că sunt însoțite de aproape toată literatura pentru copii. Sunt imagini vizuale care stau la baza tehnicilor și exercițiilor care sunt folosite în diferite etape ale tehnicii.

 • La nivelul inițial, exercițiile sunt stăpânite folosind așa-numitul mnemokvadratov. Astfel de sarcini sunt cele mai relevante pentru copiii de vârstă școlară primară. O imagine a unui obiect, animal, profesie sau fenomen natural este arătată copilului. Sarcina este de a numi verbal imaginea de pe card. După ce copilul a început să navigheze cu încredere în imaginile vizuale și să formuleze ceea ce a văzut în imagini fără erori, profesorul continuă spre a doua etapă.
 • Următorul pas al mnemonicii sunt piesele cu imagini. Tabelele de diferite lungimi demonstrează o succesiune de cuvinte pentru a face propoziții simple. Pentru început, sunt suficiente 4-5 imagini. După definirea numelui obiectelor sau a fenomenelor descrise pe ele, copilul formulează el însuși fraza, conectând logic conceptele. În timp ce stăpâniți numărul de desene din pista crește treptat.
 • Stadiul cel mai avansat și mai dificil este lucrul cu mnemotabile.. Acestea sunt deja blocuri întregi de imagini. În același timp, un desen separat este o frază completă. Adică, pe tot parcursul mesei, copilul trebuie să facă o scurtă poveste din mai multe propoziții.

La începutul dezvoltării acestei etape a metodologiei, copiilor preșcolari le sunt oferite mese gata făcute cu imagini. În cazul unei redactări reușite a povestirii din imagini, sarcina devine mai complicată. Profesorul sugerează că ei înșiși ar trebui să scrie o scurtă istorie, prezentând succesiv etapele dezvoltării sale în sectoarele mesei.

În plus față de funcțiile cognitive, utilizarea tehnicii dezvoltă eficient imaginația, creativitatea, abilitățile de atragere și abilitățile motorii fine.

Regulile cursului

 • Chiar dacă un copil are înalți indicatori de dezvoltare intelectuală, ar trebui să începeți de la primul nivel, adică cu mnemokvadratov, când vă familiarizați cu metodologia. În plus, de fapt, încrezându-se în masteratul lucrării cu sarcinile, profesorul poate merge la piste, apoi la mnemotabile.
 • Fotografiile pe materiale educaționale trebuie să fie colorate și luminoase. Sarcina tehnicii este de a capta atenția și interesul copilului pentru dezvoltarea eficientă a exercițiilor.
 • Sarcini ar trebui să fie efectuate într-un mod jucaus. Dacă copilul nu este în mod clar configurat să se angajeze, nu îl forțați. Sarcinile mnemonicii sunt concepute pentru gândirea creativă și interesul plin de viață al copilului. În caz contrar, nu va exista practic niciun efect din execuție.
 • Educatorii, educatorii și vorbitorii trebuie să înregistreze materialul acoperit și rezultatele fiecărei lecții la un grup sau un copil individual.
 • Când lucrați cu materialele cele mai complexe, mnemo-tables, nu încărcați copilul excesiv. Pentru o clasă, 1-2 exerciții sunt suficiente.
 • Este foarte nedorit să se repete pătratele, căile sau mesele mimice. Acest lucru va reduce în mod semnificativ interesul copiilor în clase.
 • Când lucrezi cu mnemotabile, cei mai de succes studenți pot avea sarcina de a scrie o mică rimă. Pentru aceasta este necesar să se facă blocuri de imagini de la rimătoare cuvinte și fraze.

Se recomandă să se desfășoare cursuri de mnemotehnică în mod individual sau în mini-grupuri de 2-3 persoane.

Exerciții pentru prescolari

 • Scrierea de propoziții. Copilului i se oferă o pistă de 3-5 imagini. În primul rând, copilul este rugat să numească ceea ce este prezentat pe fiecare dintre ele.

Dacă copilul a identificat incorect obiectul sau fenomenul, ajutați-l cu întrebări de conducere.

după Deoarece copilul a determinat ceea ce este arătat în fiecare imagine, el este invitat să vină cu o mini-poveste cu aceste elemente dintr-o singură frază.. De exemplu, imagini de păsări, cuiburi, lemn. Răspunsul va fi: "Păsările fac cuiburi în copaci". Versiunea completă sunt imagini abstracte ale fenomenelor sau conceptelor.

 • Pentru a facilita copilul să memoreze o poezie, puteți să-i compuneți pe cei care vorbești cu el. Citirea textului către copil, rugați-l să deseneze ceea ce reprezintă.. Calitatea imaginii nu contează prea mult în acest caz, poate fi schematică. Principalul lucru este că copilul însuși își amintește ce cuvinte sau fraze marcate cu simbolurile prezentate.
 • Următoarea sarcină este potrivită pentru dezvoltarea logicii și a funcției de generalizare. Copilului i se oferă imagini separate din diferite zone: animale, oameni, alimente, plante etc. Copilului i se dă sarcina de a selecta imagini pe o anumită bază. De exemplu, alegeți numai flori sau numai comestibile. Cu cât zona de selecție este mai îngustă și mai specifică, cu atât mai complexă va fi nivelul de extragere a caracteristicilor.
 • Efectuarea de fraze și povești din cărțile individuale oferite copilului într-o formă mixtă. Pentru început, puteți încerca să asamblați o serie de acțiuni care sunt clare și bine cunoscute copilului. De exemplu, spălarea mâinilor. Copilul ar trebui să aranjeze imagini tematice de la început până la sfârșit în ordinea corectă.
 • asemănător copilul este oferit să redea un basm folosind scene și imagini dintr-o lucrare cunoscută. În primele etape, este mai bine să luăm povestiri foarte scurte. Sarcina elevului este de a plasa imaginile în funcție de evenimentele care apar în basmul dat. Asigurați-vă că cereți copilului să redevine ceea ce a stabilit folosind cartele colorate.
 • Citește o mică propoziție copilului și cere copilului să-l portreteze folosind mai multe fotografii. după cum consideră el potrivit. Apoi amestecați-i imaginile și are sarcina de a restabili secvența și apoi repetați fraza citită la el la începutul exercițiului. Pe măsură ce crește complexitatea, puteți citi 3-4 propoziții și apoi povestiri mici.

Următorul videoclip viu demonstrează un exemplu de clasă cu copii care utilizează această metodă.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate