Activități de educație pentru copii de 2 ani

Conținutul

Condiții de viață în mediul social, copiii sunt literalmente condamnați la dezvoltare, dar dacă îl lăsați să-și desfășoare cursul, procesul poate fi foarte lung sau chiar poate merge prost. Lumea modernă cere copilului să dezvolte rapid și să asimileze o cantitate imensă de informații și abilități, deci este pur și simplu necesar să-l direcționăm.

Mulți părinți părăsesc această sarcină tutorelui în grădinițe și grădinițe, cu toate acestea, ei înșiși ar putea lua parte la această sarcină. Este clar că copilul se va dezvolta mai repede dacă îl faceți atât la grădiniță, cât și la domiciliu, și nu numai în grădiniță, astfel încât părinții ar trebui să acorde mai multă atenție modului de dezvoltare a copilului lor.

Sarcini de dezvoltare la această vârstă

Este posibil să se determine obiectivele de dezvoltare, pornind de la abilitățile și abilitățile existente. La vârsta de doi ani, copilul este deja radical diferit de nou-născut, dar, în același timp, fiecare copil este diferit, astfel încât este imposibil să se garanteze atingerea unui anumit nivel. În acest caz, puteți selecta unele comune unde eforturile pedagogice ar trebui îndreptate atât către profesorii de grădiniță, cât și către părinți:

 • Vorbire. Un copil de doi ani probabil este deja capabil să vorbească câteva cuvinte individuale, dar cineva este limitat de acest lucru, în timp ce alții sunt chiar capabili să transmită câteva gânduri simple, cum ar fi dorința de a mânca. În orice caz, nivelul actual este complet insuficient pentru integrarea pe deplin în societate sau cel puțin pentru a merge la prima clasă, prin urmare este foarte important să-i înveți pe copil să vorbească - cel puțin pentru a-l înțelege pe el însuși.
 • Abilități motorii generale și fine. La vârsta de doi ani, copiii pot merge deja și pot alerga independent, deși dețin obiecte suficient de luminoase în mâinile lor și totuși nu au aproape nicio dexteritate. Mișcările lor par a fi incerte, sunt capabile să scadă constant lucrurile de pe mâini, iar orice sarcină care necesită precizie și precizie va fi imposibilă pentru ei. Îmbunătățirea abilităților motorii este necesară pentru un confort sporit al copilului și pentru siguranța acestuia.
 • Avertizare. Conștiința unui karapuz vechi de doi ani este absent - de obicei, el nu este interesat de faptul că el nu atrage atenția de la sine. Cu toate acestea, capacitatea de concentrare este foarte utilă atât pentru studii, cât și pentru multe tipuri de lucru în viitorul îndepărtat.
 • Gândire abstractă și fantezie. Imaginați-vă pentru o clipă că sunteți complet lipsiți de imaginație - adică nu vă puteți imagina vreodată un subiect binecunoscut dacă nu îl vedeți în acest moment. Ar avea o astfel de persoană multe? Dar pentru copiii în vârstă de doi ani, această caracteristică este în multe privințe relevantă - mai exact, pur și simplu nu au un număr mare de subiecte familiare, ei încep să exploreze lumea.

În viitor, buna dezvoltare a acestor calități va permite atingerea unui nivel ridicat de ingeniozitate și abilitatea de a inventa ceva complet nou.

 • Creative. Succesele copilului în domeniul creativ îi permit să se afirme, să își sporească stima de sine și chiar să-și găsească noi prieteni.Nu trebuie să devină un maestru remarcabil, deoarece creativitatea nu poate fi doar o profesie sau sensul vieții, ci și o distracție plăcută. Chiar dacă considerați personal că creativitatea este o pierdere de timp și efort, rețineți că aceasta se dezvoltă la fel memoria și abilitățile motorii.
 • Dezvoltarea socială. Timiditatea excesivă în lumea modernă este un dezavantaj, dar încrederea în sine necorespunzătoare nu va fi nici un plus. Copilul trebuie să poată să se comporte în societate, să înțeleagă regulile general acceptate și să nu le încalce, să fie politicos și să nu ofenseze alte persoane. Deja în doi sau trei ani va da rezultatul sub forma primilor prieteni de la grădiniță, bine, iar la maturitate, capacitatea de a atrage străini pe sine poate deveni cu adevărat neprețuită.

Materiale auxiliare

Este evident că numai părinții ingenios pot să vină cu un întreg set de exerciții pentru dezvoltarea unui copil de doi ani, deci trebuie să te bazezi pe o serie de materiale de sprijin, care, din fericire, există într-o varietate enormă:

 • În primul rând, cărțile pot ajuta la dezvoltarea unui copil. În mare parte, astfel de publicații sunt concepute pentru părinți, deoarece copiii de doi ani nu pot citi a priori; acestea pot fi descrise în detaliu în programele populare de dezvoltare, de exemplu, metodele Montessori, pe care educatorii profesioniști și centrele educaționale din întreaga lume o folosesc de mai bine de un secol.

În cazul în care cartea conține și imagini, poate fi în continuare un interes imediat pentru copil - unii experți susțin că este posibil la acea vârstă să înceapă învățarea copilului să conteze prin afișarea de imagini cu o denumire digitală a numărului de obiecte pe care le au.

 • O alternativă la cărțile din epoca noastră tehnologică poate fi programe care pot fi găsite acum pe Internet sau achiziționate pe disc. Ele pot arăta mai clar sarcinile și exercițiile care ar ajuta copilul să obțină un succes mai bun în dezvoltarea lor. Într-un fel, desene animate obișnuite cu un basm pot îndeplini o astfel de funcție, deși rolul pedagogic, desigur, diferă în fiecare caz.
 • Materialele auxiliare pot fi emise sub forma unui set întreg de instrumente diferite, care dezvăluie pe deplin un anumit program. În special, de la vârsta de doi ani, utilizarea de dezvoltarea de jocuri la bord, care pot include carduri și chips-uri, precum și cărți care descriu efectul pedagogic al tastării și o componentă multimedia sub forma unui disc.

Un computer, apropo, poate deveni un instrument auxiliar excelent nu numai din cauza capacității de a juca videoclipuri, ci și ca o modalitate de a rula jocuri de dezvoltare electronică.

 • Exerciții creative de asemenea, capabil să aducă beneficii extraordinare. Versiunea clasică și familiară este poezia învățată în grădinițe. Ei dezvoltă perfect memoria copiilor și, cel mai important, îl fac pe copil să pronunțe repetat cuvintele învățate, îmbunătățind pronunția; același efect este dat de cântecele copiilor. Toate acestea pot fi cumpărate sub forma unei cărți de colectare sau o puteți găsi individual pe Internet.
 • Culoare și meșteșuguri contribuie, în primul rând, la îmbunătățirea abilităților motorii fine ale copilului - datorită lor, el va învăța mult mai bine să-și folosească degetele și să facă orice lucru bun. În plus, punerea în aplicare a unor astfel de sarcini este foarte propice pentru dezvoltarea imaginației, care poate face un inginer remarcabil sau un scriitor dintr-un copil.
 • dans de asemenea, dezvolta abilități motorii excelente, dar acum este destul de mare. Ele îi permit copilului să câștige încredere în mișcările lor și, în mod ideal, chiar să le facă grațioase și frumoase. În zilele noastre, producătorii produc produse speciale rogojini de danscare stimulează copilul să se miște nu haotic, ci într-o direcție strict definită.

Psihologii psihologi sunt conștienți de faptul că copilul nu este încă conștient de utilitatea realizării obiectivelor stabilite, prin urmare, el va rezista încercărilor de dezvoltare din partea acestuia, dacă nu este interesat. Acest lucru se poate face doar dând procesului o formă jucăușă, astfel că toate soluțiile prezentate arată ca jocuri, dar cu siguranță au un subtext de dezvoltare profundă.

Trebuie remarcat că nici unul dintre mijloacele menționate mai sus nu este perceput de copii ca o rutină.

Clase de dezvoltare

Eforturile intenționate de a dezvolta copilul vor da un rezultat mult mai semnificativ decât situațiile spontane care necesită o anumită dezvoltare a copilului. Copiii par a fi mult mai dezvoltați în acei părinți care sunt conștienți de propria lor responsabilitate pentru dezvoltarea copilului și au abordat temeinic studiul metodelor pedagogice relevante. Există sute de modalități de a îmbunătăți abilitățile de bază ale unui copil de doi ani., considerăm pe scurt doar cele mai populare, care ar trebui să fie în arsenalul tuturor părinților tineri.

vorbire

Este esențial ca dezvoltarea cuvântului de vorbire să facă copilul să vorbească în mod regulat. Practica arată că copiii crescuți la domiciliu nu folosesc foarte activ vorbire, limitate la nevoi minime - cere mâncare, întorc un desen animat și așa mai departe. Unele sunt în general limitate doar la plâns, și nu este vorba despre extinderea vocabularului complet.

De obicei, activitatea de conversație a copilului este stimulată cu ajutorul rimelor de învățare și a cântecelor. Acest lucru este interesant pentru copil mulțumită fabulosității complotului, precum și datorită aprobării nedisgușionate a adulților care admiră fiecare nouă lucrare învățată; recompensa destul de specifică pentru succes poate servi și dulciuri.

În consecință, copilul va vorbi cel puțin într-un mod mai inteligent, cel mult - va învăța câteva cuvinte noi și va folosi mai activ vorbirea pentru comunicare. În general, nu puteți inventa nimic, ci doar comunica mai mult cu copilul, punându-i diferite întrebări. Chiar dacă răspunsul este monosillabic, acesta contribuie în continuare la realizarea rezultatului dorit.

Atenție

Dezvoltarea atenției este promovată de jocuri simple care nu necesită deloc achiziții suplimentare și sunt disponibile absolut în orice situație. Cel mai simplu exemplu: du-te cu copilul la fereastră și cere-i să găsească și să arate mașina verde. Sau lăsați-l să găsească niște detalii prezentate în imagine. Puteți dezvolta simultan și gândirea asociativă cerând copilului să nu găsească un obiect specific, ci orice obiecte care au o calitate comună - aceeași culoare, formă sau orice altă caracteristică.

Un joc de acest tip poate fi cumpărat - cel mai probabil, vor fi cărți de diferite culori, forme și modele, iar sarcina micului jucător va fi să caute cărți cu anumite calități.

Abilități motorii generale și fine

Pentru dezvoltarea abilităților motorii generale și fine sunt foarte potrivite diverse sarcini creative. În special, modelarea argilei și a desenului, precum și meșteșugurile și puzzle-urile sunt de mare folos pentru dezvoltarea degetelor. La această vârstă, copilul este aproape orb sau atrage atenție valoroasă, totuși, înțelesul nu este în crearea unei capodopere, ci în obținerea încrederii mișcărilor, așa că va beneficia chiar frământarea banală a unei bucăți de plastilină.

Conectarea punctelor cu linii pentru a obține o imagine reală va fi, de asemenea, o soluție bună de producție.

Puteți chiar să-i învățați copilului ceva util, de exemplu, spălați-vă mâinile sub robinet. Pentru dezvoltarea abilităților motorii mari, toate exercițiile fizice active sunt bine adaptate - atât dansuri cât și jocuri în aer liber.

Gândire abstractă

Conceptul de gândire abstractă poate părea prea complicat pentru copiii de vârsta de doi ani, însă în acest stadiu înseamnă un simplu studiu al proprietăților obiectelor.Copilul este încă slab orientat în ceea ce privește distincția între obiectele moi și cele grele, cantitatea, culoarea și așa mai departe.

Pentru a îmbunătăți înțelegerea tuturor acestor lucruri, o mare bizibord - bord cu eșantioane atașate de diverse mecanisme și materiale. În acest caz, copilul trebuie să pronunțe numele anumitor caracteristici și apoi să-i ceară să indice numai obiecte moi sau numai tari sau mari, sau rece sau din lemn.

Este foarte important ca copilul să fie învățat să distingă obiectele în formă și alimente - și în gust și miros. În plus, bebelușul este gata să facă distincția între același și altul.

Dezvoltare creativă

Dezvoltarea creativă nu va da rezultate creative, dar va contribui la îmbunătățirea altor abilități utile. Creativitatea, fie că este muzică sau desenată, dezvoltă o memorie bună, deoarece copilul trebuie să țină cont de ceea ce încearcă să reproducă. De asemenea, în general, stimulează procesele gândirii și imaginația. Dacă creativitatea implică participarea activă a mâinilor (de exemplu, desen sau modelare), atunci contribuie și la dezvoltarea abilităților motorii fine.

Dezvoltarea socială

Dezvoltarea socială a copilului este să-l înveți să se comporte în societate. La vârsta de două ani se stabilesc sarcini minime - pentru a oferi copilului o idee de salut, de rămas bun, de recunoștință și de politețe în general. Unii psihologi recomandă deja în acest stadiu să-i dea copilului să joace astfel de jocuri, unde sunt câștigători și perdanți - astfel încât el să învețe să joace cu demnitate.

În general, abilitățile de comunicare în societate sunt cel mai bine dezvoltate într-un cerc larg de comunicare, Prin urmare, aici părinții sunt mai predispuși să dea o direcție generală, în timp ce detaliile sunt mult mai bine spuse în grădiniță, unde copiii au, de asemenea, o ocazie excelentă de a consolida ceea ce au învățat în practică.

fantezie

Dezvoltarea în timp util a fanteziei va contribui în mare măsură la accelerarea generală a gândirii și a orizontului extins. Cel mai bun lucru, vor face diferite jocuri de rol. - în cazul în care copilul se presupune că este în locul altcuiva. Pentru a fi sincer, pentru cei doi ani este cel mai probabil încă prea dificil, dar puteți încerca să-l invitați pe copil să-și imagineze el însuși în locul unui erou de basm, dacă este un băiat, o prințesă sau un doctor, dacă este o fată.

Pentru o mai mare naturalitate, puteți cumpăra în atributele jucăriilor magazinului copilul al cărui rol îl are copilul. Datorită acestui fapt, puteți obține un rezultat complet neașteptat: de exemplu, copiii se tem foarte mult de medici, dar în același timp își doresc să se joace cu truse medicale pentru copii și, în funcție de rezultatele acestor jocuri, teama doctorilor se retrage!

Extindeți gama de concepte și familiarizați-vă cu noul

Lumea unui copil de doi ani este limitată preponderent la apartamentul sau, în cel mai bun caz, este completată de un loc de joacă și de un parc din apropiere. Acest lucru nu îi permite să învețe toate conceptele necesare în viață, chiar dacă ele par elementare adulților.

Ține minte asta Nu există aproape nimic despre care să știți complet independent, nu din cuvintele altor oameni, nu din cărți și emisiuni TV, adică aproape toate informațiile despre lumea pe care ați primit-o de la cineva, așa că acum este timpul să-l împărtășim copilului.

Afișați-le și explicați-le copilului literalmente totul în jur. Spuneți, în ce scopuri fiecare cameră și fiecare mobilier din casă servește. Du-te la magazin cu copilul tău și arată-i unde provin toate mâncărurile delicioase pe care le mănâncă în fiecare zi. Faceți o plimbare cu copilul dvs. într-o mașină sau în mijloacele de transport în comun, faceți o plimbare cu el undeva departe de casă și arătați ceea ce nu a mai văzut până acum. Duceți-l pe cel mic la grădina zoologică sau arătați acvariul.

Spuneți-ne ce este o familie, cum este formată. Încercați să explicați ceea ce fac mama și tata, și nu neapărat în sensul profesiilor - puteți chiar doar prin exemplul de gătit, spălat vase, curățarea apartamentului.Spuneți-ne ce profesii există și de ce sunt necesare. Învățați copilului numele diferitelor părți ale corpului.

Încercați să faceți copilul implicat în acest subiect, încercați să efectuați o conversație interesantă, în caz contrar copilul va uita totul.

Nu vorbiți în abstracții, găsiți ocazia de a arăta copiilor despre ceea ce vorbiți - nu pe ecranul albastru, altfel o vor percepe mai târziu, fie în performanța reală, fie cel puțin într-o jucărie.

Nu trebuie să vă așteptați ca micul ascultător să ajungă imediat la inima problemei, probabil că va trebui să-i repetați în repetate rânduri ceea ce ați spus înainte, dar în orice caz el va memora câteva cuvinte noi, va lărgi orizonturile sale și în cele din urmă va folosi toate aceste cunoștințe pentru a construi o conversație destul de semnificativă.

Plan de probă pentru săptămână

Părinții, în mod special zeloși pentru dezvoltarea copilului lor, tind să facă un plan de exerciții pentru săptămână, ceea ce este în mare măsură corect. Acest lucru vă va ajuta să nu supraîncărcați bebelușul, să-l dezvoltați în mod egal, fără prejudecăți în direcția unei singure calități și, de asemenea, să vă asigurați că veți asigura pe deplin dezvoltarea copilului. Acest lucru ar trebui să ia în considerare caracterul și temperamentul copilului, precum și punctele sale forte și slăbiciuni.

În nici un caz, planul realizat odată de dvs. sau de altcineva nu trebuie luat ca o constantă - urmați procesul cu atenție și evaluați rezultatelepentru a regla rapid programul.

Direcționați dezvoltarea copilului, nu-l conduceți în cadre prea strânse - uneori un mic va dori să joace nu ceea ce oferiți, ci altceva și ar trebui să aibă și o astfel de oportunitate.

La întocmirea unui plan, asigurați-vă că sarcina în zile diferite este aproximativ aceeași în volum. Selectați cu atenție o varietate de sarcini - de exemplu, cunoașterea lumii din jurul dvs. poate și ar trebui să fie în fiecare zi, dar gândiți-vă cel puțin 5-7 moduri diferite de a face acest lucru și nu porniți cercul din nou până când nu îl finalizați.

Sfaturi

Există câteva sfaturi simple, nerespectarea cărora poate șterge complet efectul pozitiv așteptat al ocupării forței de muncă. Asigurați-vă că respectați aceste reguli:

 • Cunoașterea este întotdeauna absorbită mai bine. dacă studentul este interesat de acest lucru, dar nu sunt împinși în el prin forță. Un copil de doi ani este interesat să învețe doar ca un joc, așa că găsește o modalitate de a-l interesa. Dacă copilul nu manifestă deloc interes pentru joc, la moment sau în principiu, nici măcar nu te gândi să-l forțezi - o vei face mai rău.
 • De fapt, la această vârstă, foarte puțin timp este dedicat cursurilor, deoarece concentrarea atenției la un copil se realizează pentru nu mai mult de câteva minute, după care sarcina trebuie schimbată. cu toate acestea nu personalizați copilul și nu efectuați sarcina pentru el - trebuie să se învețe pe sine însuși.
 • Faptul că un astfel de copil mic nu are o sarcină care vă pare elementară este normal și îl certa pentru că, precum și pentru că nu vrea să facă, strict interzis altfel, el dezvoltă aversiune față de această ocupație.

Succesul este o altă chestiune: ar trebui cu siguranță să fie lăudat, deoarece va fi un bun stimulent pentru realizări ulterioare.

Activități educative interesante pentru copii de la 2 ani, vedeți următorul videoclip.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate