Cum să dezvolți o memorie la un copil de 7-8 ani

Conținutul

De îndată ce copilul merge la școală, părinții se confruntă inevitabil cu situațiile în care copilul devine distras, detașat. Și chiar dacă din seară, întreaga familie a fost învățată poezii stabilite de profesor, dimineața abia își amintește câteva linii. În plină creștere, familia se confruntă cu întrebarea cum să îmbunătățească memoria copilului și cum să distingă problemele de memorie de alte probleme, mai ales psihologice, și lenea banală.

În acest articol vom explica cum să verificăm memoria unui copil și cum să-l ajutăm să-l îmbunătățească.

Elemente de vârstă

O nouă și neobișnuită responsabilitate revine fiului tău sau fiicei tale odată cu începutul școlii: înainte, totul era simplu și clar, acum solicită cu copilul atât la școală, cât și la domiciliu. Din aceasta, majoritatea copiilor se încadrează în aceeași perioadă, ceea ce se numește o criză de 7 ani. Ei se tem că nu vor îndeplini așteptările celor mai dragi oameni - părinții lor, și deja încep să se teamă de ridicole de la colegii lor. Sistemul nervos suferă de tensiune nervoasă constantă: copiii devin uitați și absenți. Memorarea temporară a memoriei la această vârstă este o variantă a ratei de dezvoltare.

Dar există băieți care studiază ușor și ușor.

Cu toate acestea, ei au, de asemenea, "lacune" în memoria lor, dar sunt mult mai probabil legate de lenea la un grad sau altul. Pentru a înțelege de ce un copil zboară într-o ureche și zboară din cealaltă, trebuie să îl urmăriți cu atenție, să-l mai vorbiți mai des, să cereți mai puțin și să refuzați orice manifestare a categoricității.

Realizăm teste

Puteți verifica capacitatea dvs. de memorare, stocare și redare a informațiilor. Pentru aceasta, există câteva teste simple pentru memorie:

  • Testează Luria. Această metodă de cercetare va arăta cât de bine este dezvoltată memoria unui copil, este cel mai important element al procesului de învățare. Realizați testarea într-o atmosferă relaxată, de preferință într-o cameră liniștită, astfel încât copilul să nu distragă atenția. Cereți copilului să se așeze înapoi și să încerce să-și amintească cuvintele. Apelați fără grabă inutilă (cu o pauză de 2-3 secunde) zece cuvinte pe care copilul le cunoaște bine, dar acestea nu ar trebui să fie conectate logic unul la celălalt. Exemplu: pisică, școală, lingură, leagăn, pădure, gem, mașină, mare, lapte, elefant.

Cereți copilului să reproducă cuvintele pe care le-a amintit și să noteze pe hârtie câte cuvinte și pe care le-a amintit imediat.

Apoi, repetați seria de cuvinte și faceți oa doua încercare, va da ocazia să înțelegeți ce cuvinte copilul "fixat" în cap în al doilea loc. Mulțumiți-i și amânați testul pentru mai târziu. După o oră și jumătate, cereți copilului să-și amintească cuvintele pe care le-ați sunat, astfel încât să devină clar starea capacității de a reproduce informații noi (memorarea amânată).

Dacă copilul își amintea 3-4 cuvinte la prima abordare, aceasta indică o capacitate normală de memorare. În a doua încercare, un copil cu o memorie normală ar trebui să reproducă cel puțin 6-7 cuvinte. O oră mai târziu, copilul trebuie să-și amintească cel puțin 6 cuvinte. Cu abilități mari de memorare, copilul după a doua încercare poate numi de la 8-10 cuvinte și cu indicatori slabi - de la 0 la 2.

  • Test Smirnitskoy. Acest test va evalua starea memoriei vizuale, care este importantă pentru studiu. Puneți 10 imagini în fața copilului cu o varietate de obiecte (minge, căpșuni, balon etc.), dați-i două minute să priviți îndeaproape întregul rând și apoi rugați-l să se întoarcă și să elimine 1-2 sau chiar trei cărți.Cereți copilului să răspundă la ceea ce lipsește. Dacă reușește la prima încercare, atunci totul este în ordine, dar dacă chiar și la a cincea încercare copilul găsește dificil să spună cărțile care lipsesc, acesta este un semn destul de alarmant.
  • Testați pentru verificarea memoriei pe termen lung. Pentru studiu, puteți folosi aceleași cărți cu imagini de obiecte familiare copilului. Puneți-i într-un rând și apoi le arătați unul câte unul și apelați la ceea ce este prezentat acolo. Apoi, cardurile sunt eliminate și copilul este rugat să enumere toate cele 10 cuvinte care au fost rostite. Apoi, reveniți la acest lucru într-o oră și jumătate și cereți să vă aduceți aminte ce a fost descris pe carduri și ce cuvinte ați sunat. Rezultatul este evaluat după cum urmează: în mod normal, copilul își amintește până la 7 cuvinte atunci când vede și ascultă mai întâi. După o oră și jumătate, ar trebui să-și amintească cel puțin 5-6 dintre ei.

Cum de a îmbunătăți memoria?

Dacă rezultatele testului vă satisfac puțin, este timpul să vă îmbunătățiți memoria și atenția copilului. Pentru a face acest lucru, există câteva tehnici de "acasă" simple, care vor ajuta copilul într-o lună și jumătate să memoreze materialul cu ușurință și rapid și să se reproducă în timp cu o mare precizie.

Faceți o regulă în fiecare zi pentru a întreba cum este cazul său.

Lăsați-l să vorbească despre ziua sa școlară în detaliile cele mai detaliate, până la culoarea elasticului pe părul vecinului ei de pe birou. Citiți cu el, de multe ori adresați-vă întrebări clarificatoare cu privire la conținutul cărților. Înregistrați copilul în secțiunea sportivă, asigurați-vă că a mers destul și a suflat aer curat.

Exerciții și jocuri eficiente

  • "Călătorie în Africa". Puteți juca acest joc util seara, chiar și la o cină de familie sau pe drum spre școală. Începeți și spuneți: "M-am dus în Africa și am văzut un elefant acolo!" Sarcina copilului este de a repeta numele animalului tău și de a adăuga unul nou ("Am mers în Africa și am văzut un elefant și o maimuță acolo!".) Sunteți sau un al treilea membru al familiei ar trebui să enumărați animalele deja numite și să adăugați unul de la voi ("Am mers în Africa și am văzut un elefant acolo, maimuță și struț "). Ei bine, dacă lungimea lanțului înainte de prima eroare este de 20-25 de cuvinte.
  • - Detectivul Sherlock Holmes. Puteți juca acest joc în timp ce mersul pe jos, pe drum undeva și chiar în bucătăria proprie. Denumiți obiectul care se află în câmpul vizual păstrat (cutie pentru cereale). Copilul apucă "bastonul" și cheamă al doilea obiect pătrat din bucătărie (rama foto). Apoi este rândul tău, și apoi - din nou cuvântul pentru copil. De îndată ce luați toate obiectele pătrate din cameră împreună, cereți copilului să-și închidă ochii și să ascundă unul dintre ei. Sarcina copilului este de a găsi pierderea.
  • "Diferență mare". Oferiți copilului două imagini identice care sunt exprimate doar ușor (acestea se găsesc pe Internet și tipărite). Întreabă-l pentru timpul alocat (de exemplu, 5 minute, pentru a găsi toate diferențele. Exercițiul este în mod constant complicat, copilului i se oferă o imagine mai complexă și timpul pentru a găsi diferențe este dat din ce în ce mai puțin.
  • Cum arata? Scopul acestui exercițiu este de a învăța un copil să-și memoreze cu asociații. Dați-i un cuvânt necunoscut, de exemplu, "electoratul". Întrebați-i să se gândească ce poate însemna, permiteți-i fiului sau fiicei să-și numească toate asociațiile, și numai atunci, spuneți-ne ce sunt, de fapt, oamenii care merg la urne. Cu cat mai multe asociatii cu care vine copilul, cu atat mai probabil ca in 2-3 zile el va spune sensul corect al cuvantului compus.

Sfaturi

Nu forțați copilul să se angajeze exerciții de dezvoltare prin forță - aceasta va determina respingerea persistentă din Chad. Este mai bine dacă copilul o tratează ca un joc.

Asigurați-vă că durata orelor nu depășește 15-20 de minute.

Elevii mai tineri devin repede obosiți, iar acest lucru trebuie luat în considerare.

Adăugați alimente care conțin Omega-3 și Omega-6 la dieta puilor, sa dovedit că aceste substanțe îmbunătățesc memoria. Aceste produse includ nuci, pește de mare, ciocolată, ulei de măsline, legume proaspete.

Veți afla mai multe despre cum să dezvoltați memoria unui copil de 7-8 ani în următorul videoclip.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate