Cum de a învăța un copil să conteze?

Conținutul

Citirea, scrierea, numărarea sunt abilitățile de bază necesare pentru a stăpâni cunoștințele copilului, astfel încât acestea trebuie să fie elaborate de la o vârstă fragedă și să nu aștepte ca copilul să meargă la școală. După ce ați învățat o rumă să citiți, să scrieți și să numărați, vă veți facilita foarte mult viața într-o instituție de învățământ. Una dintre cele mai dificile sarcini poate fi învățarea contului, dar nu vă fie teamă și renunțați la eșec: principalul lucru este răbdarea și munca.

Caracteristicile formării

Atenția unui copil mic este dificil să se concentreze pe ceva grav. Începeți antrenamentul ar trebui să fie sub forma unui joc care să intereseze firimiturile. Nu este necesar să stai cu copilul la masă, ca în cazul unui birou școlar. Puteți învăța în diferite moduri: mișcarea, așezarea pe podea, chiar săriți pe loc.

Cu copii de vârstă preșcolară, puteți începe mai serioase, necesitând cursuri de concentrare. Timpul petrecut pe factură poate, de asemenea, să crească. De exemplu, este recomandabil să se angajeze cu copiii timp de 10 minute de aproximativ trei ori pe zi. Cu copii preșcolari - 20 (în cel mult 30 de minute).

Predarea unui copil la număr va fi mai ușoară dacă vă bazați pe câteva reguli simple:

 • Creați o atmosferă favorabilă. Cu strigătele, nu veți realiza nimic, doar descurajați copilul să învețe să învețe. În acest caz, răbdarea și pacea sunt factori importanți.
 • Conectați-vă la învățarea obiectelor din jur, arătați copilului că abilitatea de a conta este vitală. Puteți număra plăcile de pe masă, păsările care zboară prin parc, copiii de pe terenul de joacă, fructele, mașinile, jucăriile, scările pe scări și multe altele.
 • Nu cereți mai mult de la un copil mic decât poate. Toți copiii sunt individuali în dezvoltarea lor, fiecare nouă abilitate vine în timpul său.

Dacă copilul nu funcționează, nu fi supărat. Așteptați, reveniți la sarcină după un timp (de exemplu, într-o săptămână, în lună).

 • Când învățați, încercați să urmați trei pași. În primul rând, lăsați copilul să se obișnuiască cu numele, termenii, procesul în sine. Apoi asigurați-vă că înțelege esența subiectului. Simpla memorare este irațională, este necesar ca copilul să învețe să înțeleagă, să fie conștient de esența fiecărui fenomen. Atunci când informațiile sunt înțelese de copil, el poate să-l redetească și să-l explice, apoi puteți continua memorarea.
 • Nu uitați că atunci când vă familiarizați cu matematica merită să acordați atenție nu doar contului. Puteți, de asemenea, să învățați miezul să recunoască formele geometrice, să vă orientați în spațiu, astfel încât să poată arăta unde sunt "partea de sus", "partea de jos", "dreapta" și "stânga". Cu aproximativ trei ani, copilul ar trebui să poată determina ce obiect este mai scurt, mai lung, superior, inferior, în ce direcție merge.

Luând în considerare vârsta

Copiii învață ceva nou mai ușor decât adulții. Nevoia de a obține noi cunoștințe apare la copii până la vârsta de doi ani. Informațiile proaspete sunt oferite copiilor fără efort, astfel încât acestea să învețe rapid un fel de acțiune. Dar, atunci când antrenați contul, vârsta copilului trebuie luată în considerare:

 • Începutul de a preda poate fi luat în considerare în 2 ani. În această perioadă, copiii au capacitatea de a stăpâni scorul de la 0 la 3. Până la vârsta de 2,5-3 puteți trata scorul la 10. Toate acestea trebuie făcute cu ajutoare vizuale, obiecte, mijloace improvizate (de exemplu, folosind zaruri, bastoane).
 • În 3-4 ani copilul este capabil să învețe să numere până la 20. În acest stadiu, vizibilitatea este încă necesară: merită să folosiți cărți cu numere, obiecte care trebuie să fie numărate.
 • Dacă un copil are o mentalitate matematică, în 4-5 ani el poate învăța să numere la 100.Principalul lucru este să explicăm principiul formării numerelor de la numere. Nu dispera, dacă la această vârstă copilul dvs. nu are un cont cu zeci. Puteți relua pregătirea în 6 ani.
 • La vârsta de 5-6 ani trebuie să treceți de la vizualizare la aritmetică mentală. În această perioadă, copilul trebuie să învețe să numere fără ajutorul bastoanelor, degetelor, cardurilor. Trebuie să antrenați numărătoarea inversă și să apelați și numerele într-o ordine haotică.

Adăugarea și scăderea

Capacitatea de a adăuga și de a scăpa este produsă de obicei de cinci ani. În primul rând, ar trebui să se facă cu ajutorul diferitelor elemente, apoi să se pregătească pentru a rezolva cele mai simple exemple din minte. La instruirea pentru cont, este treptat necesar să se introducă exemple simple de adăugare și scădere. Este încă devreme să rezolvăm exemple cu o coloană, dar este foarte posibil să predăm numere neechivoce.

A face matematica cu un copil este necesar pentru ca el să nu piardă interesul. Prin urmare, nu exemple plictisitoare cum ar fi "3 + 5 =? "Nu pot fi. Învățăm, înșelăm, în mod clar. Este posibil în forma comică.

Trebuie să începeți cu un simplu. De exemplu, adăugați o unitate la fiecare cifră cunoscută și scade-o. Merită să folosiți obiectele interesante pentru copil sau importante pentru el. Un exemplu este mai bine de prezentat sub forma unei întrebări: "Aveți două cookie-uri. Unul pe care îl veți împărtăși cu mama. Cât de mult veți avea? "Și tot în același spirit.

Pentru a continua scăderea, asigurați-vă că copilul este bine adăugat. Utilizați exemplele de adăugare și scădere, nu numai în sala de clasă, ci și în plimbare, în magazin, la prânz, la curățarea camerei. Lăsați copilul să pronunțe postul de lucru după tine. Utilizați ajutoare speciale și materiale didactice cu exerciții simple. Fiți atenți la prezența ilustrațiilor vii. Nu uitați - trebuie să-l atrageți pe copil.

Pentru a adăuga și scădea cu ușurință, copilul trebuie să studieze compoziția numărului. Trebuie să afle că 5 constă din numerele 2 și 3, 1 și 4, 10 - de la numerele 1 și 9, 2 și 8 și așa mai departe. Înainte de a afla cum să contezi în mintea corectă, un copil ar trebui să rezolve probleme cu materialele vizuale sau pe degete bine. Este mai bine să începeți cursurile de învățare de la vârsta de 4 ani, nu mai devreme. Din această vârstă, timpul alocat adăugării și scăderii afectează evoluția generală.

Este important să învățați noțiunile de "mai mult", "mai puțin". Navigând prin cărțile de antrenament, puteți întreba ce animale pe pagină mai mult, ce culoare mai puțin. De asemenea, trebuie să învățați termenul "în mod egal". Este necesar să se explice copilului că suma nu se schimbă de la schimbarea locurilor componentelor.

Nu putem să pierdem ocazia de a cere copilului să conteze în mintea ta. Acest lucru se poate face oricând, oriunde, cu totul: poți conta la domiciliu, bănci, flori, scaune.

Impactul asupra dezvoltării

La vârsta de 5-6 ani, cei mai mulți preșcolari știu deja cum să numere decent până la 20 sau chiar până la 100. Învățarea de a conta în mod specific și matematica contribuie, în general, la dezvoltarea intelectuală a copilului în ansamblu. Un scor mental stimulează creierul, îl tensionează. Memorizarea numerelor, compoziția lor dezvolta memoria.

Rezolvând sarcini simple, unde trebuie să calculați, să adăugați sau să scăpați obiecte, copilul își conectează imaginația, atrăgând diverse imagini în cap. Vorbind cu exactitate despre condițiile problemei, copilul pregătește discursul. Prin urmare, este important ca adulții să pronunțe corect textul, deoarece miezul îl va repeta.

Cunoașterea numerelor va oferi copilului posibilitatea de a participa într-o oarecare măsură la viața adulților: el va fi capabil să ajute la stabilirea mesei, știind cât de multe tacâmuri aveți nevoie, îndepliniți sarcini mici de la părinți, ceea ce îl va obișnui cu responsabilitatea și multe altele. Aceasta este o pregătire bună pentru școală. Deja în clasa întâi, copilul va putea să numere câte copii sunt prezenți la lecție, să-i numească data, el va ști ce înseamnă "a pregăti două creioane pentru lucru".

Tehnici rapide

Formarea ar trebui să se facă treptat. Mai întâi trebuie să înveți numerele de la 0 la 10. Dar acest lucru este, de asemenea, dificil pentru copil. Prin urmare, distrugeți topul zece, de exemplu, în două cifre și învățați în etape.Pentru instruire, puteți folosi o varietate de materiale didactice, puteți conecta materiale interesante (jocuri, basme, note de numărare), distrați lecțiile, evitând învățarea plictisitoare.

La domiciliu puteți diversifica cu ușurință procesul de învățare:

 • să înveți să contezi pe degete;
 • alegeți sarcini sub formă de jocuri;
 • conectați contoarele;
 • afișează fotografii, întrebând câte elemente sunt afișate;
 • vizualizați programele educaționale cu copilul;
 • predați poezia și basmele cu numere și numere ordinale cu copilul;
 • ia în considerare în mod constant tot ceea ce vine.

Sunt sugerate următoarele metode și reguli de predare a prescolarilor. Puteți alege cea mai potrivită metodă pentru copilul dvs. Este mai bine să combinați mai multe.

Metodologie Serghei Polyakov

Conform acestei metode, este necesar să se înceapă învățarea unui copil atunci când acesta este interesat. De îndată ce părinții observă că copilul este interesat de numere, învățarea ar trebui să înceapă. Nu mai târziu. Serghei Polyakov nu recomandă utilizarea metodei de instruire a contului, la care trebuie adăugat. Acest lucru încetinește procesul de învățare, împiedică dezvoltarea copilului.

El nu recomandă începerea antrenamentului cu un cont pe bastoane, degete și un conducător. De asemenea, nu contribuie la dezvoltarea intelectuală. Potrivit lui Polyakov, lecțiile se bazează pe formarea contabilă orală. În primul rând, copilul afișează tot ceea ce se întâmplă peste ochi (jucării, cărți, scări), apoi încearcă să-și dea seama, inclusiv plierea și scăderea.

În prima etapă, copilul lucrează cu numere în termen de 10. Pentru a rezolva exemple simple în minte, copilul trebuie să-și amintească compoziția numerelor. În a doua etapă, copilul rezolvă exemple deja cu cifre duble. În același timp, el nu extrage soluții gata făcute din memorie, așa cum se întâmplă în prima etapă, ci vine să înțeleagă și să memoreze metodele de adunare și scădere.

Când învață, copilul trebuie să învețe conceptele "mai mult", "mai puțin", "egal". Lecțiile despre metoda Polyakov sunt însoțite de diverse jocuri. De exemplu, în prima etapă se folosesc cuburi și jocuri cu ele "Puneți cifrele în cuburi", "Gnomi în casă", "Împărțiți în jumătate". Puteți folosi alții.

Tehnica Peterson

Tehnica lui Lyudmila Georgievna Peterson îi învață pe copii să gândească logic. Metoda nu se limitează la învățarea contului, ci include multe sarcini interesante de joc care dezvoltă ingeniozitate. Această tehnică este populară în școlile preșcolare și primare. Sistemul de învățare este un ciclu, care se numește "principiul plăcilor de puf".

Metodele tradiționale de predare aderă la un concept liniar: în prima clasă, studiem adunarea și scăderea, în al doilea - tabela de înmulțire, împărțirea și multiplicarea, în fracțiile a treia - și așa mai departe. Se pare că în cazul în care copilul a fost bolnav de mult timp în clasa a doua și a ratat punctele principale ale subiectului, va fi dificil de recuperat. Urmând această tehnică în fiecare an același lucru este studiat, dar cu o profunzime diferită. De mai mulți ani la rând, temele au fost repetate, fiecare dintre ele aparând din nou într-un aspect nou.

Acest sistem implică un număr mare de jocuri. Copii, de exemplu, ca și fasciculul numeric. Înainte de a fi friabile este sarcina: aflați cât de mult va fi 3 + 2. Copilul se ridică până la marcaj 3, are doi pași înainte (trebuie adăugat) și se oprește la marcaj 5. Dacă trebuie să scăpați, copilul are 2 pași înapoi. Deci, copilul isi aminteste treptat compozitia numerelor unice.

La domiciliu, puteți dezvolta logica copilului, jucând. Plasați un rând de cuburi: 2 roșu-2 albastru, 2 roșu-2 albastru. Spuneți copilului să continue seria astfel încât secvența să nu fie perturbată. Dacă o crumbă ia în locul unui cub roșu, de exemplu galben, sugerăm că seria se schimbă în felul acesta, dar trebuie păstrată.

Un alt joc interesant. Desenați un pătrat albastru mare pe o foaie de hârtie. Îi dai copilului o sarcină - să desenezi o figură diferită de a ta doar pe o singură bază. Copilul tău desenează un mic pătrat albastru.Apoi, desenați un cerc albastru. El este un cerc galben. Și așa mai departe până la infinit, până când te plictisești.

Este potrivit să se utilizeze sarcini cu definirea unui număr mai mare și mai mic de obiecte. În două pătrate situate unul față de celălalt, trebuie să desenați, de exemplu, inimile - 6 și 5. Copilul trebuie să determine unde este mai mult. Desigur, el se grăbește imediat să numere inimile. Dar îl poți arăta altfel.

Arătați că inimile sunt combinate în perechi: conectați o inimă de la pătratul din stânga cu o linie la o inimă din partea dreaptă. În pătratul unde a rămas inima fără o pereche, mai sunt mai multe. Aici puteți introduce semnele "mai mult" și "mai puțin". Se întâmplă că nu este suficient timp să studiezi cu copilul și să-i atragă sarcini.

În conformitate cu această metodă, multe notebook-uri tipărite sunt produse cu sarcini interesante pe care le puteți lua un copil.

Zaitsev Training

Nikolai Aleksandrovich Zaitsev a dezvoltat mai multe jocuri și seturi de materiale vizuale care facilitează învățarea matematicii. De exemplu, jocul "Hundred Score". Acesta include un set de cărți cu numere în fața a 100. Acest joc va ajuta la dezvoltarea copilului.

Fiecare carte prezintă un număr. În plus față de numere, sunt reprezentate cifrele geometrice în numărul de zeci și unități de număr. De exemplu, numărul este de 75. Sub cele șapte este reprezentat un șir de șapte dreptunghiuri, fiecare cu zece bastoane (7 duzini) și sub cinci - cu cinci bastoane (5 unități).

Treptat, copilul trebuie introdus pe fiecare carte, le puteți aranja pe perete în grădiniță. Pe aceleași cărți puteți învăța să adăugați și să scăpați. Metodologia Zaitsev include, de asemenea, jocuri precum "Sunt aproape de sute" (studiind numerele de până la o mie), "Platon Solids" (abilități geometrice), "Thousand Plus" etc.

Școala Soroban

Aritmetica mintală Soroban - școala de conturi orale în minte. Acestea sunt instituții oficiale localizate în mai multe orașe din Rusia care îi învață pe copii în cadrul acestui program. Școala Soroban construiește clase astfel încât să fie implicate atât emisferele creierului. În același timp, aceștia formează abilități diferite:

 • vorbire;
 • imaginație;
 • gândire figurativă;
 • gândire analitică;
 • memorie;
 • creativitate;
 • atenție;
 • intuiție.

Pregătirea are loc pe conturi. Accentul este pus pe văzând și reținând imaginea în mișcare. Apoi copilul însuși creează imagini în mișcare, creează asociații. Această tehnică creează condiții pentru perceperea rapidă a informațiilor, învață să sintetizeze și să analizeze informațiile, contribuie la un calcul mental rapid.

În cadrul acestui program, copiii între 5 și 11 ani pot studia.

Tehnica școlii Soroban este construită pe trei principii de bază:

 • regularitate;
 • proces fascinant de învățare;
 • motivație puternică.

Până de curând, metoda școlii Soroban a funcționat bine numai cu copiii talentați. Cu băieții de la nivelul mediu de cursuri de dezvoltare nu au funcționat, părea prea dificil.

În ultimii ani, școala a dezvoltat un program adecvat nu numai pentru "geeks", ci și pentru copiii cu abilități medii, ceea ce le permite să învețe ceva mai mult, să dezvolte abilități medii la rezultate mari.

Prin orice metodă aleasă, se poate și ar trebui să se învețe numărarea. În primul rând, pentru asta ar trebui să folosiți materiale vizuale (aceleași cuburi, cărți, jucării). Apoi, este important să obișnuiți cu numărarea cu voce tare, dar fără elementele improvizate. Nu uitați de scorul ordinal.

Educația poate fi realizată prin a spune un basm. De exemplu, "Teremok" ("Primul mouse a venit, al doilea - broasca ...", etc.). Apoi, trebuie să puneți întrebări copilului (care a fost primul, al doilea, al treilea). Îl poți cere să reetezi povestea folosind numere ordine.

Acum este obișnuit în școli să se construiască lecții combinate cu comunicare interdisciplinară. De exemplu, într-o lecție din matematică, puteți folosi materiale din istorie, literatură, geografie și alte discipline academice. Atunci când pregătiți un cont la domiciliu, puteți utiliza și alte discipline.

Într-un manual de biologie, să spunem, un frate sau o soră mai mare, ar fi frumos să numărăm organele din corpul uman, pe harta lumii - numărul de continente (legătura cu geografia). Poți să cânți cântece cu numere (conexiune la muzică), să citești silabe în cuvinte (conexiune la limba rusă).

După o serie de teme cu copilul, aranjați-i un test mic, sub forma unui test. Și, în funcție de modul în care se descurcă, acordă un premiu mic. Întotdeauna trebuie să existe o componentă stimulantă în formare. Nu uitați de contul din viața de zi cu zi.

Ce metodă este mai bună?

Cea mai eficientă metodă este cea care se potrivește copilului, luând în considerare caracteristicile sale individuale. Este posibil să fi citit sau auzit despre o metodă superproductivă, dar nu dă fruct copilului tău. Nu vă torturați pe voi înșivă și pe copil: încercați ceva diferit, mai puțin complicat. În procesul de învățare, trebuie să vă înfruntați - nu toți copiii se dezvoltă repede, nu toți sunt înzestrați, sarcinile pentru fiecare trebuie să fie alese în funcție de punctele lor forte.

În orice metodă, folosiți jocul pentru a menține interesul copilului și conexiunea cu viața de zi cu zi.

Cu copiii de vârstă preșcolară trebuie să se angajeze pentru a se pregăti pentru școală. Și acestea nu sunt numai numere, scorul este 1, 2, 3, 4, plus și scădere. Prescolarii trebuie să dezvolte o gândire logică și analitică. Ei trebuie să învețe să gândească, să caute o soluție la problemă singură, să facă presupuneri și nu să extragă doar un răspuns memorat și pregătit din memorie. Deși în multe situații și fără ea oriunde.

La începutul primei clase, copilul trebuie să cunoască scorul la cel puțin 20 (de preferință până la 100), pentru a putea lucra în minte cu cifre unice și duble. Trebuie să știe unde sunt "dreapta", "stânga", "partea de sus", "partea de jos", ceea ce înseamnă "mai mult", "mai puțin", "egal".

Nici un cont pe degete nu ar trebui să fie. Este important ca acțiunile să se desfășoare numai în minte. Prin urmare, alegeți metoda potrivită. Oricare dintre cele de mai sus va funcționa.

În ciuda importanței obținerii unui rezultat, nu merge la sala de clasă la plâns, nu certa și nu pedepsi copilul, dacă orice sarcină depășește puterea sa. Dorința de a lucra în acest caz, nu vă veți întoarce și totul se va prăbuși.

Copilul ar trebui să se bucure de lecții. Ei bine, dacă vor face bucurie în timp ce așteaptă înainte de a începe, și nu de groaza viitoarelor torturi.

Pentru mai multe informații despre modul de a preda un copil, trebuie să vedeți următorul videoclip.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate