Ce metode și tehnici de mnemonie pot fi folosite la predarea copiilor?

Conținutul

O bună amintire în timpul nostru este unul dintre cei mai importanți factori care vă permit să vă construiți o carieră și să obțineți succes în orice domeniu al vieții. Nu toată lumea este înzestrată cu o memorie bună de la naștere, cu toate acestea, ar trebui să faceți tot posibilul pentru a vă îmbunătăți capacitatea de memorare și ar trebui să începeți din copilărie.

Există chiar și tehnici speciale pentru îmbunătățirea memoriei, așa că vom examina în detaliu ce sunt mnemonicii.

Ce este?

Mnemotehnologia, cunoscută și ca mnemonic, este un set special de metode și tehnici care vă permit să transformați orice informație de care aveți nevoie în memorie în imagini clare care sunt stocate permanent în memorie din cauza unor serii asociative.

Aceleași lecții de școală pentru copii sunt, de obicei, de mică interes, deoarece sunt adesea limitate la prezentarea faptelor uscate; dacă transformați antrenamentul într-o poveste fascinantă cu demonstrații vii sau chiar un joc, rezultatul poate depăși toate așteptările imaginabile.

Dezvoltarea generală a memoriei, furnizată cu ajutorul mnemo, permite obținerea de avantaje diferite. Dacă sunteți informat cu privire la informații importante sub formă de nume, nume sau telefon și nu există nimic care să le scrieți, datorită practicii mnemonicii, este mai probabil să le puteți aminti cel puțin până când ajungeți la un transportator de informații fiabil.

Pentru studenți aceasta este o "mină de aur", deoarece memorarea versurilor sau pregătirea pentru examene poate fi acum mult mai rapidă., iar nevoia de înșelătorie este mult redusă.

O persoană care vorbește cu publicul fără să se uite la o bucată de hârtie întotdeauna stârnește mai mult respect și atenție decât cel care citește pur și simplu din foaie, deoarece pentru vorbitori și profesori aceasta este, de asemenea, o tehnică foarte valoroasă.

Pro și contra pentru copii

Principiile de mastering a mnemonicii pentru începători pot fi găsite pentru orice vârstă, cu toate acestea, se acceptă în general că este mai bine să începeți învățarea la o vârstă preșcolară - atunci copilul poate stăpâni cunoștințele școlare și universitare care vor fi utile mai târziu în viața ulterioară.

Un exemplu viu al mnemonicii este faimosul proverb despre un vânător și un fazan, care le permite copiilor să învețe secvența culorilor curcubeului. În același timp, este în copilărie această tehnică oferă oportunități maxime pentru dezvoltarea diversificată a copilului:

 • orice informație necesară este memorată fără efort suplimentar și stocată pentru o perioadă lungă de timp
 • de-a lungul drumului, exersează memoria trenului, permițându-vă să memorați chiar și ceea ce nu este îmbrăcat în cea mai memorabilă formă;
 • din cauza numărului mare de metafore și a gândirii asociative, vocabularul copilului se extinde, pronunția se îmbunătățește, orizonturile se lărgesc;
 • logica, imaginația, abilitățile creative și inteligența sunt îmbunătățite, în timp, permițându-vă să transformați orice cunoaștere dată în formă mnemotehnică;
 • Majoritatea tehnicilor vă permit să lucrați chiar și acasă și sunt, de asemenea, potrivite pentru copiii cu dizabilități.

Ca orice altă metodă de predare, mnemonica pentru un anumit copil se poate dovedi a fi construită incorect, datorită căreia rezultatul nu va atinge nivelul așteptat.

Erori comune atunci când se construiește un program sunt următoarele:

 • Dacă învățarea a început de la o vârstă foarte fragedă, trebuie amintit că vocabularul și orizonturile bebelușului sunt încă mici, astfel că unele asociații pur și simplu nu sunt disponibile, iar problemele prea complexe vor încetini dezvoltarea;
 • mnemonic este un instrument pentru memorarea lucrurilor destul de complexe, nu ar trebui să o folosiți pentru a fixa orice informație elementară în memorie, deoarece acumularea excesivă de asociații confundă doar;
 • Mnemotehnica este doar una dintre modalitățile de memorare a informațiilor, nu poate fi utilizată absolut în nici o situație, deci nu ar trebui să renunți complet la învățarea mecanică a învățării, deoarece va fi de asemenea utilă în viață.

Educație pe grupe de vârstă

Potrivit majorității specialiștilor care studiază dezvoltarea copilului, Puteți începe primele cursuri de mnemonie cu copii la vârsta de aproximativ trei ani. În acest stadiu, copilul învață să vorbească, de vreme ce vocabularul său nu depășește încă obiectul conceptelor zilnice.

Acum este important să se extindă pur și simplu vocabularul și, pentru aceasta, este necesar ca conceptele studiate pentru el să fie cât mai abstracte posibil.

Prin urmare, după ce au învățat cuvântul "toamnă", un copil de trei ani nu-și poate înțelege semnificația și poate să-l uite de tot timp de un an, dar o imagine simplă (numită mnemo-pătrate) care prezintă o frunză galbenă sau un copac cu o coroană în galben va deveni pentru el o asociere clară nu va permite să faceți o greșeală atunci când stabiliți ora curentă a anului.

La 4-5 ani Creierul unui copil este suficient de dezvoltat pentru a merge la piste - aceleași imagini, care sunt împărțite în trei sau patru imagini consecutive și descriu conceptul din diferite părți. Deci, piesa poate arăta în mod constant un copac îngălbenit, o frunză galbenă și o pană de păsări care zboară. Chiar dacă toate acestea sunt arătate schematic, astfel de indicii permit copilului să ajungă din adâncul memoriei sale ceea ce deja știe, dar ați uitat puțin.

Conceptul încețoșat de toamnă devine din ce în ce mai important, copilul este gata să dea o definiție tipic copilăroasă a acestui sezon al anului, care poate părea naivă și nu este în întregime precisă, însă indică încă o înțelegere clară a ceea ce se întâmplă.

despre de la vârsta de 6 ani pot fi date copiilor pentru învățarea mnemotabilelor. Acestea sunt aceleași piste, numai aici sunt mai multe poze, pot merge în două rânduri și adesea transmit nu numai un singur concept, ci și o poveste întreagă, deși una mică. Sarcina profesorilor în această etapă a dezvoltării este aceea de a efectua predarea povestirii, atunci când un copil retetează complotul unei cărți preferate a copiilor sau învață un verset. Aici, cantitatea de informații memorate este deja destul de semnificativă, deoarece copilul va trebui să conecteze o matrice asociativăpentru a trimite dosarul corect. În același timp, practicarea și modul de vorbire, corectitudinea prezentării.

Pentru a îmbunătăți gândirea asociativă, un rebus poate fi, de asemenea, servit ca o masă mnemo, iar ulterior sarcina poate fi complicată semnificativ sugerând copilului să-și inventeze propria poveste folosind o astfel de masă.

Pe viitor, astfel de pictograme pot servi chiar și ca un manual privind siguranța vieții sau caracteristicile comportamentale în locuri diferite. Un exemplu al dezvoltării mnemonicii și al utilizării sale la maturitate sunt aceleași semne, precum și instrucțiuni asupra unor produse prezentate sub formă de imagini simple.

De fapt, piețele mnemo, căile mimice și mnemotabilele sunt principalele metode de predare a copiilor - este important doar să le construim în ordinea corectă.

Specificul aplicației

Pentru ca mnemonicii să dea rezultate decente, trebuie să urmați niște reguli simple. În general, ele sunt logice și vă puteți gândi la ele însuți, dar doar în cazul în care le sistematizăm pentru a evita omisiunile evidente atunci când studiază acasă.

 • Exercițiile sunt servite cu o secvență de la ușor la greu. Abilități intelectuale și logice prescolar mai degrabă modest, deci nu trebuie să se aștepte ca el să înceapă să înțeleagă cunoștințele în zbor, sărind peste mai multe nivele. Ar trebui întotdeauna să începeți cu mnemokvadratov, chiar dacă copilul le-a depășit în mod clar în vârstă - doar pentru a înțelege că în termeni de dezvoltare el este deja mai mare. Nu trebuie uitat că unele dintre conceptele date de piețele mnemonice pot fi destul de complexe chiar și pentru adulți, deci graba este inadecvată.
 • Mnemonic este foarte util în accelerarea memoriei, dar capabilitățile sale au și o anumită limită. Este greu pentru un preșcolar să-și amintească foarte multe informații imediat prin urmare, se acceptă în general că indemnizația zilnică maximă este de două tabele cu cel mult nouă imagini în fiecare. Chiar dacă copilul manifestă un interes în creșterea volumului, nu merită - informația va fi pur și simplu înghițită, dar nu va rămâne în memorie.

Rețineți că chiar și acest volum este un pic prea mare pentru unii copii, verificați rezultatele reale cu așteptările dvs. și, dacă este necesar, reduceți volumul în favoarea eficienței.

 • Obiectivul mnemotehnicii este acela de a face fascinante, inițial, nu cele mai interesante informații. În cazul preșcolarilor, acest efect este realizat cu ajutorul culorilor strălucitoare - atunci copilul însuși ajunge la cunoaștere, încearcă să înțeleagă sensul și îl "amintește" accidental. Pentru rezultate bune, evitați imaginile negre și albe sau palide.
 • Prin urmare, copiii nu înțeleg semnificația cuvântului "necesar" învățarea ar trebui să fie distractivă pentru ei. În procesul de memorare, interesul memoriei joacă un rol imens și copiii sunt înclinați să se blocheze de tot ceea ce este înfricoșător sau neplăcut la un nivel subconștient. Din acest motiv, asociațiile de mnemonici ar trebui să se concentreze pe calități pozitive sau cel puțin neutre, fără minusuri evidente ale conceptelor studiate.
 • Din motivul de mai sus, un copil de vârstă preșcolară nu poate fi forțat să studiezi aici și acum, dacă nu arată nici un interes în acest lucru - va face lucrurile să se înrăutățească. Urmăriți reacția copiilor: lecția ar trebui să continue atât timp cât este interesată. La această vârstă, ei înșiși determină durata maximă a copilului, iar dacă copilul și-a pierdut clar interesul sau dacă atenția sa a scăzut, acesta este un semnal clar de oprire, chiar dacă ați planificat mai mult.
 • Prescolarii nu stiu cum sa concentreze atentia pentru o lunga perioada de timp pe un anumit subiect, dar interesul lor este ușor de întreținut, dând mereu ceva nou. Din acest motiv, dacă intenționați să oferiți două monemotabile pe zi, asigurați-vă că acestea se află pe teme fundamentale diferite. Dacă vă decideți să vă plictisiți prea mult într-unul din aceste subiecte, veți pierde interesul copiilor și veți fi forțați să opriți lecția, așa cum este descris mai sus.

În următorul videoclip, veți găsi câteva tehnici de tehnologie mnemo pentru predarea copiilor.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate