Tehnica lui Glenn Doman

Conținutul

În lumea de astăzi, mulți părinți cred că cu cât mai devreme încep să dezvolte activități cu un copil, cu atât mai bine. Gândindu-se cum să o facă mai bine, ei caută o tehnică potrivită. Una dintre cele mai renumite este tehnica Glen Doman. Să analizăm în detaliu care sunt trăsăturile acestei tehnici și cum funcționează.

Din viața lui Glenn Doman

În 1919, Glen Doman sa născut într-unul dintre cele mai vechi orașe din SUA - Philadelphia. După ce a absolvit Universitatea din Pennsylvania în 1940, și-a început cariera ca fizio-fizioterapeut la spital. Aici începe să lucreze la studiul evoluției creierului copiilor. Cu toate acestea, începutul războiului o întrerupe. În 1941, Doman merge la armată ca voluntar, absolvind cursuri de formare în cadrul ofițerilor de infanterie. Serviciul său se termină cu titlul de comandant al unei companii de infanterie cu premiul pentru servicii remarcabile de către cruce.

Revenind la medicamente după război, Glen Doman, împreună cu colegii săi, începe să ajute la recuperarea copiilor cu diverse leziuni cerebrale și deteriorarea gravă a sistemului nervos. În 1955, a înființat Institutul non-profit pentru dezvoltarea potențialului uman. Baza teoretică și practică a Institutului a fost metoda Doman.

De mai bine de 20 de ani, continuând să lucreze în mod constant, efectuând numeroase studii, experimente, experimente, concluzii, concluzii, Doman și colegii săi, au căutat modalități și posibilități de a vindeca acești copii (cu paralizie completă sau parțială , un decalaj puternic de dezvoltare, incapabil să perceapă lumea și să comunice). Ei consideră că este important să tratăm cauza rădăcinii - creierul, și nu consecințele leziunilor, adică corpul.

În 1960, Doman publică un articol în Jurnalul Asociației Medicale Americane despre munca metodologică și tratamentul copiilor cu leziuni cerebrale și rezultatele reabilitării lor. Apoi, foarte mulți oameni au învățat despre el. Opera sa a făcut o "revoluție științifică moale".

Din această perioadă, împreună cu asociații săi, Doman și-a continuat activitatea în mod activ, dezvoltând și îmbunătățind noi programe și tehnici de recuperare a copiilor. Pentru succesul în munca sa a fost distins cu multe premii.

În cartea "Dezvoltarea armonioasă a copilului" puteți găsi o descriere mai completă a metodei sale.

Când pot începe cursurile

Ca urmare a observațiilor sale, Doman a ajuns la concluzia că copiii în întreaga lor viață nu învață la fel de mult cum pot învăța informațiile în primii 6 ani de viață. Aproape de la naștere, copilul este gata să cunoască lumea, este interesat de tot ce este în mediul său. La această vârstă, nu trebuie să-i mai motivezi copilul. Clasele ar trebui să aibă loc sub forma unui joc de divertisment.

În opinia lui puteți începe să predați copiii de la 3 lunideoarece la această vârstă crumbul reacționează la obiecte.. Procesul educațional începe cu demonstrarea cărților pentru o perioadă scurtă de timp (literalmente câteva secunde pe card). Este necesar ca pe carduri să fie reprezentate obiecte reale: legume, fructe, animale, mobilier, transport, figuri geometrice etc.

Educația prin metoda lui G. Doman poate fi începută de la 3 luni

Tehnica lui Doman

Timp de mulți ani, Doman a efectuat diverse studii, concentrându-se pe lucrul cu copiii care au rămas în urma dezvoltării. Cu toate acestea, analizând modul în care frații și surorile lor, care erau absolut sănătoși, s-au alăturat clasei cu mare interes și au obținut un mare succes, a creat o metodologie care a fost dezvoltată ținând cont de interesele și nevoile lor.

Principalele dispoziții pe care se bazează metodologia:

 • Creierul uman crește și se dezvoltă, fiind mereu în permanență la locul de muncă.
 • Pentru a obține un mare succes în dezvoltarea intelectului copilului, este necesar ca creierul său să lucreze activ de la naștere la 3 ani.
 • Dezvoltarea fizică joacă un rol important în maturarea creierului și a inteligenței motorii.
 • Până când copilul are vârsta de 5 ani, creierul său este pregătit să primească noi cunoștințe, nu este nevoie să îl motiveze suplimentar pe copil.

Principii de învățare pentru Doman

 • Este necesar să se înceapă procesul de învățare cât mai curând posibil, deoarece cu cât copilul este mai mic, cu atât mai ușor va fi pentru el să învețe.
 • Nu uitați să lăudați copilul și să vă bucurați cu sinceritate de succesul său.
 • Un copil este, de asemenea, un individ, căruia trebuie să-i arate respectul și încrederea.
 • Formarea ar trebui să se desfășoare cu plăcere.
 • Instruirea ar trebui să aibă loc într-un cadru adecvat.
 • Ocupația ar trebui să se încheie înainte ca copilul să se plictisească sau să se plictisească.
 • Trebuie furnizate foarte des informații noi pentru formare.
 • Regularitatea, coerența și organizarea cursurilor sunt foarte importante.
 • Nu este nevoie să verificați cum copilul a învățat informațiile.
 • Este nevoie de pregătire atentă pentru cursuri, trebuie să faceți totul în avans.
 • Opriți imediat lecția, dacă deodată copilul sau vă simțiți plictisit.
Procesul de învățare ar trebui să aibă loc întotdeauna sub forma unui joc, cu răbdare și fără coerciție.

Dezvoltarea fizică

Este dezvoltarea fizică pe care Glen Doman o acordă o mare atenție în sistemul său. El este sigur că este în mod direct interconectat cu dezvoltarea inteligenței copilului. De aceea, trebuie să acordați atenție dezvoltării fizice bune de la naștere.

Nevoile copilului în înot, mersul pe jos, târârea, apucarea îi sunt date de natură. Este necesar, din momentul apariției copilului în lume, să-și aprobe dezvoltarea, să-i dea copilului libertatea de mișcare totală. Ajutând copilul să fie activ de la naștere, părinții îl ajută să se dezvolte intelectual mult mai repede decât colegii săi.

Pentru activitatea fizică a copilului trebuie să creați condiții adecvate.

O pistă specială de accesare cu crawlere vă poate ajuta. Este necesar ca miezul să fie așezat între părțile laterale, aproape atingându-i antebrațele și coapsele. Pista este situată pe o pantă mică. Cel mai bine, suprafețele sale sunt netede, nu sunt necesare pături sau saltele. Pentru a purta bebelușul, târându-i acolo, ai nevoie de un minim.

În timpul zilei, copilul ar trebui să petreacă cel puțin 3-4 ore în el. Pe o astfel de pistă, copilul va putea accesa cu crawlere o distanță destul de mare, iar cu 4 luni, dacă va fi organizat corespunzător, va începe deja să se crawleze în mod activ. Datorită acestui fapt, se va desfășura dezvoltarea intelectuală activă a copilului, creierul său și posibilitățile de percepție a noului copil.

Cu ajutorul pistei, are loc stimularea reflexelor înnăscute, simulând spațiul intrauterin, când membrul își amintește primul său reflex, cu care sa născut.

Învățați copilul să depășească obstacolele cu o varietate de role și scări. Răsuciți-o și răsuciți-o cât mai des posibil, aceasta va contribui la dezvoltarea unui sentiment de echilibru. Ajutați-i și încurajați copilul în încercările sale de a merge, de a alerga, de a înota.

Pentru nou-născuți, Glen Doman și-a creat propriul program de echilibru - gimnastica dinamică pe care o puteți folosi cu succes la domiciliu.

Esența metodei lui Doman

Împreună cu dezvoltarea fizică activă în același timp, puteți începe exerciții intelectuale.În acest scop, sunt folosite cărți cu imagini reale mari și o semnătură pe ele. Cu ajutorul lor, bebelușul este mai ușor să învețe informații noi, primește sarcina corectă pentru dezvoltarea creierului.

Puteți cumpăra seturi de cărți gata făcute, le puteți găsi pe Internet și le puteți imprima pe o imprimantă color sau să le faceți singuri. Toate cărțile ar trebui să aibă un fundal alb, pe fiecare - o singură fotografie. Titlul este scris din partea de jos cu litere mari de culoare roșie. Cât de des posibil, oferiți copilului dumneavoastră informații noi și interesante. Dacă acest lucru nu se face, atunci copilul nu va fi foarte repede interesat de aceste activități.

La începutul cursurilor veți avea nevoie de 5 cărți dintr-o linie tematică. Fiecare carte este afișată copilului timp de 5-10 secunde, numele sub el este citit în mod clar și tare. După aproximativ trei lecții, puteți începe să înlocuiți cardurile într-unul din seturi. Afișați copilul setat o singură dată pe lecție. Trebuie să vă angajați în cel puțin 3 ori pe zi. Veți avea cel puțin 15 cărți pe zi.

Ce ați fi învățat copilul, nu vă așteptați la rezultate imediate. Veți vedea rezultate atunci când copilul este gata să le arate acestora. Asigurați-vă că: miezul aude totul și își amintește, fiind angajat cu el, nu petreceți timp în zadar.

Cum să predați citirea pe sistemul Doman

Privind la cuvintele scrise, copilul nu este conștient de semnificația lor. Daca el, impreuna cu afisarea cuvantului de a vorbi, atunci memoria mecanica va functiona, creierul bebelusului va intelege informatiile primite, legand-o impreuna. În acest fel, bebelușul începe să înțeleagă legile citirii, așa cum a făcut-o și cu dezvoltarea discursului oral.

Glen Doman este sigur că deja este posibil ca o crustă de jumătate de ani să înceapă să învețe să citească în acest fel.

Pentru a lucra va fi nevoie de un card cu seturi de cuvinte. Dimensiunea lor ar trebui să fie de 10 * 50 cm, textul este roșu strălucitor, fontul trebuie să aibă grosimea de 1,5 cm și fiecare literă să fie de 7,5 cm înălțime. Nu introduceți copilul la cuvinte dificile chiar la începutul antrenamentului. Încercați să găsiți cuvintele pe care copilul le cunoaște bine (mama, tata, bunicul, puteți folosi numele de feluri de mâncare preferate, haine, animale de companie).

Încercați să respectați următoarea schemă de formare:

 • Setul de cuvinte este un grup de 5 cuvinte unite de o temă.
 • Trebuie să faceți de trei ori pe zi.
 • Prima zi. Arătați copilului un set de cuvinte. Vorbiți cuvinte cu o voce clară și uniformă. Pentru fiecare cuvânt trebuie să petreceți cel mult 15 secunde. Rezultă 3 lecții cu un singur set de cuvinte.
 • Ziua a doua. La setul de cuvinte deja afișate, adăugați altul. Vom primi 6 lecții pe zi (3 cu setul de cuvinte studiate mai devreme, 3 cu unul nou) și două seturi de cuvinte.
 • A treia zi. Trei seturi de cuvinte și nouă lecții.
 • A patra zi. Patru seturi de cuvinte și 12 lecții.
 • Cincea zi. Cinci seturi de cuvinte și 15 lecții în timpul zilei.
 • A șasea zi. Adăugați un alt set de cuvinte, dar în același timp excludeți un cuvânt din cele cinci seturi anterioare.

Aderă la această schemă, veți înlocui în mod constant seturi de cuvinte, adăugând câte unul nou de fiecare dată. Mai întâi demonstrați cuvintele, apoi frazele și apoi încercați să demonstrați întreaga propoziție.

Cum să învăț să conteze

Adulții care au auzit cuvântul "doi" își imaginează o figură, iar copiii gândesc cu fapte. Ei vor prezenta două puncte, două bomboane, două mere, dar nici măcar nu vor ghici să asocieze cuvântul "doi" cu imaginea unei cifre. Doman sa bazat pe această trăsătură specifică copilului atunci când a creat metodologia. Permițând copilului să interacționeze cu fapte concrete, mai degrabă decât cu concepte abstracte, îi veți da o șansă mare de a învăța contul fără a număra, a determina câte lucruri sunt descrise, de a învăța despre operațiile matematice de bază.

Pentru a vă pregăti contul, veți avea nevoie de 100 de cărți de 27 * 27 cm. Punctele roșii de pe carduri sunt împrăștiate de la 1 la 100. Diametrul lor nu trebuie să depășească 2 cm.În sala de clasă, copilul va stăpâni inițial conceptul de "cantitate", apoi conceptul de "ecuație". După aceasta, puteți începe să învățați să rezolvați problemele. Numai atunci, de Doman, este posibil să cunoaștem copilul cu o reprezentare grafică a numerelor, conceptul de "figură". Ultimul lucru pe care trebuie să-l faceți este să rezolvați ecuațiile digitale.

Principiul învățării matematicii este similar cu învățarea citirii. Numai la începutul cursurilor trebuie acordată o atenție suficientă unui set de cărți de la 1 la 5 și de la 5 la 10.

Familiarizați-vă cu acțiunile de bază, de asemenea, cu ajutorul punctelor. De exemplu, atunci când precizați scăderea 2 din 3, pronunțând o acțiune (trei minus doi este egală cu una), demonstrați cărțile corespunzătoare cu trei puncte, un semn minus, două puncte, un semn egal, un punct.

Chiar timp de jumătate de minut poți învăța multe

În comparație cu creierul uman, Glen Doman pune pe calculatorul cel mai avansat, care se rezumă pe baza faptelor. El crede că este absolut inutil să explicăm ceva copilului pentru o lungă perioadă de timp și să așteptăm gânduri inteligente și decizii corecte cu privire la acțiunile comise de el ulterior. Copilului trebuie să i se pună la dispoziție informații precise, accesibile și clare. Pentru a explica acest lucru, el dă următorul exemplu.

Privind la câine, copilul este interesat de tine în legătură cu ea. Ce puteți face:

 • respinge-l cuvintele: "Lasă-mă în pace, nu am timp";
 • spuneți filmele: "Aceasta este țesătură";
 • răspuns scurt: "Acesta este un câine";
 • spune: "Acesta este un câine St. Bernard";
 • arată poze cu câini;
 • să arătați poze cu diferite rase de câini și să spuneți: "Uite, există animale de pretutindeni numite câini, dar pot fi diferite. Există un pudel, un ciobănesc german, Doberman, chow-chow, dachshund "etc.

Din ultimul răspuns, copilul va fi capabil să facă o mică descoperire pentru el însuși, înțelegând că toți câinii au caracteristici comune - acesta este numărul de labe, prezența cozii, lână, dar în același timp pot varia în funcție de culoare, dimensiune, lungimea părului, coada, forma urechilor și etc. În acest fel, în doar jumătate de minut, copilul va putea să facă o mare muncă intelectuală și să accelereze activitatea creierului.

Încercați să oferiți copilului răspunsuri mai detaliate, ușor de înțeles și bazate pe fapte.

Obținerea cunoștințelor enciclopedice

Dacă urmați Doman, atunci trebuie să înțelegeți că scopul vieții umane este de a obține cunoștințe multilaterale despre lume. Explicațiile și explicațiile pentru copii nu vor aduce nici un beneficiu, creierul lor este capabil să perceapă numai faptele.

Pentru ca învățarea prin carduri să ofere copilului o cunoaștere cu adevărat enciclopedică, este necesar ca:

 • toate detaliile de pe carduri au fost clar vizibile;
 • pe fiecare carte era un singur element;
 • toate elementele descrise aveau un nume;
 • acest obiect a fost anterior necunoscut copilului;
 • cărțile au fost destul de mari (28 * 28 cm);
 • cărțile erau curate.

Este necesar să se ocupe cu cardurile în medie timp de 30 de secunde.

Puncte negative

Se pare că totul în metoda Doman este clar, accesibil, clar și logic. Cu toate acestea, ca și în orice altă metodă, are aspectele sale negative.

 • Nu este suficient ca un copil să cunoască faptele, trebuie să le poată aplica în viață, să le folosească. În caz contrar, toate informațiile pe care le primește vor fi doar gunoi în capul lui.
 • O sarcină mare asupra creierului unui copil poate duce la consecințe negative. sub formă de tulburări mintale, modificări ale dispoziției, lipsa apetitului, probleme în comunicare, anxietate crescută, vulnerabilitate, sensibilitate.
 • Este necesar ca formarea să fie adecvată vârstei copilului. Dacă un copil vede un câine, își va asocia imaginea cu cuvântul "câine" și, conform lui Doman, acest cuvânt îi va face o asociere cu cardul. De exemplu, văzând într-adevăr o girafă sau un elefant, o crudă nu le poate recunoaște.
 • Pasivitatea copilului, lipsa momentelor creative și creative în procesul de învățare. Copilul nu învață să găsească informații în mod independent, curiozitatea este îngrozită.
 • Copilul nu are aproape nici timp să discute cu prietenii, să se joace. Nu se acordă atenție dezvoltării estetice, emoționale și morale. Părinții petrec mult timp în pregătirea pentru cursuri: fac cărți, le sortează, le selectează pe cele potrivite etc.
 • Nu toate simțurile sunt implicate. Nici o dezvoltare tactilă, nici un miros de miros sau gust.
 • Memorarea mecanică a cuvintelor atunci când învățați să citiți. Dacă copilul din text va întâlni cuvinte necunoscute, el nu va putea să o citească și să înțeleagă sensul cititului.
 • Conform metodei, este necesar să însoțească textul lizibil afișând imagini. În viitor, va fi dificil pentru un copil să învețe să citească texte fără ilustrații, cu greu va înțelege ce citi. Toate acestea pot duce la lipsa dorinței de a se angaja în faptul că este neinteresant sau prost la locul de muncă.
 • Lipsa activităților de jocuri active în care este mai ușor pentru un copil să învețe noi informații.

concluzie

Tehnica lui Glenn Doman poate ajuta foarte mult părinții în dezvoltarea copiilor lor și poate chiar să crească geniile și geekii. totuși Trebuie să țineți cont de capacitățile de vârstă ale copilului dumneavoastră, să se apropie corect de clasă, să monitorizeze sănătatea copilului, să ia în considerare abilitățile sale individuale. Nu puteți forța copilul să se angajeze. Cel mai bine este să realizați exerciții cuprinzătoare într-un mod jucăuș și să nu uitați să lăudați și să încurajați fiecare, chiar și o mică realizare.

Urmăriți videoclipurile următoare pentru caracteristicile metodei Glenn Doman.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate