Activități educative pentru copii

Conținutul

Activitățile de educație pentru copii sunt nu numai utile, ci și foarte interesante pentru ei. De regulă, ele sunt ținute sub forma unui joc, în care băieții se alătură cu mare plăcere. Pentru părinți, nu este vorba numai de petrecerea timpului petrecut împreună cu copilul, ci și de ai ajuta să dezvolte și să învețe lucruri noi.

Importanța dezvoltării activităților

Practic toți părinții știu cât de important este să-ți dezvolți copilul de la o vârstă fragedă. La urma urmei, dezvoltarea sa este un început reușit în viața ulterioară.

În această problemă dificilă, nu trebuie să sperați doar pentru o grădiniță, adulții ar trebui să fie angajați cu o prăjitură acasă.

Mamele și tații încearcă să facă totul pentru a se asigura că copilul lor crește ca persoană inteligentă, reușită și orientată spre scop, care știe cum să-și atingă obiectivele. Și fac foarte corect, deoarece cea mai mare capacitate de a absorbi un creier nou este în perioada de la naștere la 6 ani. La această vârstă, copilul va putea să-și amintească cea mai mare cantitate de informații noi pentru el.

casă

Beneficiile muncii cu un copil la domiciliu sunt multe:

 • Programul poate fi ajustat pentru copilul dvs., concentrându-se asupra timpului în care este capabil să se angajeze. Puteți lua cu ușurință în considerare temperamentul, interesul, modul de viață al copilului dumneavoastră.
 • Fiind angajați cu copilul la domiciliu, puteți folosi câteva rime, cântece sau alte ritualuri personale care îi vor acorda copilului emoții în clasă.
 • De regulă, la domiciliu, tot ce trebuie să faceți este întotdeauna la îndemână, deoarece nu au nevoie doar de hârtie și creioane. Puteți folosi jucăriile și mobilierul, puteți beneficia de materiale din resturi. Bebelusul va va putea spune cum sa folositi ceea ce este cel mai interesant pentru el.
 • Clasele cu o casă mică - aceasta este o opțiune bugetară. Nu trebuie să cheltuiți foarte mulți bani pentru a vizita centre de dezvoltare.
 • Timpul petrecut împreună cu copilul dvs. este de neprețuit. Toate succesele, noile cunoștințe și abilități - aceasta va fi rezultatul muncii tale grele.

Toate aceste beneficii de a face acasă sunt, fără îndoială, foarte importante. Cu toate acestea, activitățile educaționale cu copii sunt de asemenea ținute în grădiniță.

În grădină

Scopul cursurilor în grădină este oportunitatea ca profesorii să-și transfere cunoștințele, abilitățile și abilitățile copiilor. Și trebuie să îndeplinească trei sarcini: educaționale, educative și de dezvoltare.

Toate clasele sunt construite conform programului DOW, care este determinat de management și are o structură specifică. Acest lucru este diferit de clasa de acasă, unde vă petreceți timpul în formă liberă și luați în considerare dorința copilului de a studia la un moment dat.

Un punct important în organizarea cursurilor în grădină este acela își desfășoară activitatea profesională.

Profesorul ia în considerare toate caracteristicile psihologice și de vârstă ale unui copil de o anumită vârstă și îi va putea furniza informații în forma în care copilul îl poate accepta.

Clasele sunt construite luând în considerare ceea ce un copil de o anumită vârstă ar trebui să știe și să poată face. Profesorii încearcă să elaboreze pe cât posibil tot materialul necesar pentru a face acest lucru fiecare copil din grup a reușit să-l învețe.

În grădiniță, copiii pot obține astfel de abilități care nu sunt întotdeauna rezolvate de părinți la domiciliu. De exemplu, abilitățile de cercetare independentă. Băieții încearcă să lucreze într-o echipă, care este aproape imposibilă acasă.

Clasele cu un copil de până la un an

Dezvoltarea copilăriei a devenit foarte populară acum. Începe deja în prima luni de viață. Există numeroase metode diferite prin care vă puteți angaja cu copiii de la naștere. Părinții ar trebui să-i cunoască, dar nu este absolut necesar să urmați cu strictețe doar unul. Puteți alege de la ei doar ceea ce vă place și se potrivește copilului dumneavoastră.

Copiii sub vârsta de un an sunt orientați, de obicei, spre sentimente, dar este destul de posibil să-i practică și să-i învețe ceva. Clasele la această vârstă contribuie la dezvoltarea psihomotorie. Îți asistă copilul în dezvoltarea fizică și intelectuală.

Pentru a beneficia de lecții, nu ar trebui să le supraîncărcați cu copilul. Nu conduceți cursuri pe termen lung și nu solicitați continuarea în cazul în care miezul refuză.

Dorința voastră fanatică de a oferi copiilor cunoștințe profunde poate fi periculoasă pentru ei. Nu uita de asta. Luați în considerare exemplele de lecții cu copilul. până la un an.

Învățarea literelor și numerelor

Va trebui să coaseți dintr-un material textil și luminos (pânză de catifea potrivită, catifea, pânză de terasă) numere mari și litere, dimensiunea cărora este aproximativ de la palma unui adult. Acestea ar trebui să fie sub formă de perne cu diverse materiale de umplutură: cereale (grâu, orez, fasole), vată de bumbac, hârtie, rumeguș, bile de spumă.

Oferiți-i copilului o scrisoare sau un număr, pronunțându-și în mod clar numele în mod clar. Copilul se va familiariza cu scorul, iar alfabetul, abilitățile motorii fine ale mâinilor și percepția diferitelor culori (când se vor simți aceste scrisori) se vor dezvolta.

Puteți începe să vă angajați în primele luni de viață. La început, puteți pune materialul educațional în mâini care se manipulează de mai multe ori pe parcursul zilei. Când bebelușul crește, îl puteți așeza pe covor, răspândindu-l în apropiere. Acest lucru va servi ca un stimulent pentru dezvoltarea fizică a firimiturilor. Pentru ca el să poată obține scrisoarea pe care o iubește, va fi necesar să o atingă - sau chiar să se târască la el.

Jucat cu semolina

Nu trebuie să pregătiți nimic pentru această activitate. Trebuie doar să puneți o pâine pe podea, să puneți o tavă în fața lui sau să răspândiți o pânză de ulei. Acum umpleți cu grijă grâul și lăsați-l pe copil să înceapă să atragă cu degetele. El poate să-l deseneze, să-l bifeze, să-l varsă din creion pe tavă - și chiar să-l guste.

Tehnica cărților Glenn Doman

Clasele cu cărți nu trebuie să înceapă chiar de la naștere, merită să așteptați 9 sau 10 luni. Esența metodei este că copilul este prezentat cărți cu diferite imagini specifice (mai bine decât un grup - de exemplu, animale de companie, animale sălbatice, vase, mobilier etc.), litere, numere, pronunțând în mod clar numele fiecăruia.

Demonstrarea unei cărți ar trebui să dureze câteva secunde. Când îi arăți copilului toate cărțile, îi cere să joace jocuri în aer liber, acordând atenție dezvoltării fizice. Puteți face de mai multe ori în timpul zilei.

Desen de Maria Gmoshinskaya

Pentru a începe cursurile pe această metodă, este nevoie de capacitatea copilului de a sta bine. Pentru a crea o capodoperă, puteți folosi degetele, palmele și chiar și picioarele fâșiilor. Veți avea nevoie de o hârtie de desen mare sau o rolă de tapet vechi, precum și de vopsele luminoase și sigure (este mai bine să cumpărați cele care nu trebuie diluate cu apă), recipientele pentru ele și umecta. Va trebui să se răspândească astfel încât să nu pată podeaua.

Puneți bebelușul pe cârpa de ulei pe podea, puneți o hârtie de desen în fața lui și puneți recipientele cu vopsele. Trebuie să-i arăți o dată ce să facă. Dați-i un exemplu, scufundând degetul în vopsea și desenând ceva.Următorul strat va acționa independent.

Nu încerca să-i înveți pe copilul tău să tragă, nu-l cere să se repete după tine. Dați-i ocazia să reproducă ceea ce dorește.

Lasă-l să folosească acele părți ale corpului pe care le dorește, alege culorile care îi plac cel mai mult. Un astfel de desen contribuie la dezvoltarea creativă, senzorială și psiho-emoțională a stomacului și a abilităților motorii fine.

Exercițiul fizic

Ele au un efect pozitiv asupra dezvoltării fizice a copilului, îmbunătățesc funcționarea aparatului vestibular și promovează dezvoltarea orientării în spațiu. Clasele pot fi organizate de la trei luni.

Pentru a începe, încercați să lăsați o lumină pe minge, lăsând copilul pe stomac. Puteți efectua aceeași oscilație, punându-i miezul pe spate. În exercițiul următor, va trebui să puneți copilul pe minge și să vă presați ușor mâna pe fund sau burtă - în funcție de modul în care se află pe ea. Mingea ar trebui să înceapă să apară.

Exercitarea "Stuffers" trebuie efectuată ținând mingea între picioare. Pune copilul pe minge și, ținându-l în spate, îl învață să-l sară. Astfel de clase sunt, de obicei, foarte distractive și ca niște copii. Puteți face multe alte exerciții.

Exerciții cu diferite bile

Pentru dezvoltarea bilelor de ascultare cu clopote diferite înăuntru. Bilele cu vârfuri stimulează dezvoltarea abilităților motorii fine ale mâinii, precum și cu ajutorul acestora, puteți face un masaj ușor cu picioarele copilului. Bilele de pânză vor ajuta la formarea unei abilități aprinse.

Jocuri cu sticle

Pentru a efectua un astfel de joc, umpleți o sticlă cu apă cu jumătate, iar cea de-a doua cu unele cereale. Puteți folosi orez, mazare sau hrișcă. Acum închideți capacele strâns și le dați copilului. Lasă-l să-i scuture, să-i întoarcă, să facă orice. Astfel de jocuri contribuie la dezvoltarea auzului, viziunii, îngrijirii.

Utilizați haine, jucării muzicale, piramide, cuburi, zuruitoare în jocuri cu un copil până în anul. Toate acestea au un impact pozitiv asupra dezvoltării copilului dumneavoastră.

Activități educative pentru copii

Din momentul în care copilul devine 1, puteți începe deja să complicați sarcinile pentru el. Activitățile de dezvoltare ar trebui să vizeze dezvoltarea discursului, auzului, viziunii și de memorie copilul, capacitatea lui de a gândi logic, a fi foarte atent, de a se familiariza cu lumea exterioară, de a dezvolta abilități motorii fine. Puteți promova dezvoltarea fizică și intelectuală a zgârieturilor.

De la 1 la 2 ani

Putem distinge următoarele opțiuni.

Desen cu ajutorul degetelor

Acest mod de desen este potrivit pentru copiii încă foarte mici. Asistă la dezvoltarea abilitățile motorii fine, sensibilitatea senzorială, gândirea artistică, inspiră o dragoste pentru artele vizuale. Copilul de un an atrage linii scurte pe o foaie, bucle, pune puncte. Puteți începe deja să desenați imagini reale cu copilul dumneavoastră. De exemplu, desenând puncte albe pe o foaie de carton albastru, veți primi o ninsoare de seară.

În același mod, puteți desena picături de ploaie care cad dintr-un nor pe pământ, flori pe un câmp verde, stele în cer. Treptat, desenele copilului vor deveni mai dificile, vor apărea case, soare, plante, animale, portrete de familie. Regula importantă: utilizați numai vopsea pentru pictura cu deget, deoarece nu dăunează copilului, chiar dacă decide să-i guste.

Nisip cinetic și plin de viață

În prezent, astfel de jocuri devin tot mai populare. Nisipul kinetic și plin de viață este foarte asemănător în percepția tactilă, dar culoarea și compoziția lor sunt diferite. Ambele tipuri de nisip sunt sigure și netoxice.

Kinetic se numește nisip, care constă din 98% nisip natural și 2% din silicon sunt componentele sale de legătură. Acest nisip este rezistent la umezeală, poate fi spălat și depozitat aproape oriunde.

Nisipul viu diferă de compoziția și proprietățile cinetice.Se compune din rocă de coajă, uleiuri esențiale și o cantitate mică de componente obligatorii. Trebuie să fie protejat de umiditate și de lumina directă a soarelui. Când este eliberat în apă se dizolvă. Asigurați-vă că ați păstrat-o într-un recipient fără a închide capacul. Este necesar să îi oferim ocazia de a "respira".

Copiii se bucură să cocheteze cu nisipul, fac prăjituri și prăjituri pentru jucăriile lor, construiesc fortărețe și figuri diferite. Ca o cutie de nisip, utilizați un recipient convenabil pentru copil. Ar trebui să fie destul de larg și să aibă laturi destul de înalte, astfel încât să nu trebuiască să-l scoateți din podea în cantități mari.

Tunelurile

Pentru activitățile de dezvoltare pot fi folosite și deșeurile. Acest joc va necesita role din carton de hârtie igienică, bile care vor trece liber în aceste tuburi și o foaie de carton gros.

Strângeți tuburile împreună și faceți un tunel lung din ele - cu ture și zigzaguri. Faceți un stand stabil din două foi de carton gros, tunelul dvs. va trebui să fie atașat la ea. Acum cereți-i copilului să coboare mingea în tunel de sus. Lăsați-l să observe cum va apărea mingea de jos. Acest joc poate dura o mie de ani vechi pentru o lungă perioadă de timp.

Jocuri de îmbrăcăminte

Astfel de clase sunt excelente dezvolta abilitățile motorii fine de mâini. Vă puteți gândi la o varietate de jocuri cu ei. În primul rând trebuie să explicați și să arătați copilului cum să dețină, modalități de atașament la ceva. După aceasta, puteți începe jocul.

Puteți să oferiți copilului dvs. o varietate de blancuri din carton și să-l întrebați să termine imaginea cu ajutorul cleștilor. De exemplu, poate fi o siluetă a unui arici, la care copilul atacă ace. În același mod puteți face un pom de Crăciun, soarele și multe alte meserii interesante.

Puteți face un masaj ușor pentru degetele copilului, acoperind cârligele pe degete. Aveți grijă ca îmbrăcămintea să nu rănească copii.

Puteți oferi pentru a oferi clothespin orice animal care vrea cu adevărat să mănânce. Când se deschide clothespinul, animalul își va deschide gura. Hrăniți câinele, tigrul sau peștele. Utilizați fasole uscată, paste făinoase, butoane sau orice alte obiecte mici ca mâncare. Asigurați-vă cu atenție că bebelușul nu le atrage în gură.

Deseneaza timbre

La vârsta de unu până la doi ani, este deja posibil să-i arăți copilului cum să creeze o capodoperă cu ajutorul ștampilelor. Pentru fabricarea lor, puteți folosi o varietate de produse, legume și fructe.

Puteți folosi cartofii în aceste scopuri, tăiați-le în jumătate, morcovi, bobine de fir, capacele din borcane - imaginația vă va ajuta în alegerea celui de care aveți nevoie. Vopseaua trebuie diluată cu apă - până la consistența smântânii. Arătați-i copilului cum să înmoaie o ștampilă în vopsea și pune o ștampilă pe o foaie de hârtie. Copiii pentru o lungă perioadă de timp să se implice într-o astfel de activitate interesantă.

aplicații

La vârsta de un an, puteți începe să faceți cele mai simple aplicații împreună cu copilul. Arătați-i copilului cum să taie bucățele mici dintr-un șervețel și să-i aplicați pe o foaie de carton îmbrăcată cu lipici. Pe carton puteți trage orice obiect sau animal în prealabil. Șervețelele de pe ea.

Pictura în nisip și jocuri

Pentru acest joc, amestecați nisipul și orice cereale, puteți lua orez sau hrișcă. Puneți un pânză de ulei pe podea și puneți-l pe el. Așezați o tavă cu un amestec în fața ei și arătați cum să trageți de ea.

În viitor, miezurile trebuie să aibă libertate completă de acțiune. El poate desena, se toarna, se toarna in matrite, stropeste apa. Aceste jocuri sunt bine dezvoltate sensibilitatea senzorială și ajuta la dezvoltarea abilităților motorii fine.

Bizibord

O jucărie pe care copiii o iubesc. Ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine.

Cântece și jocuri prin metoda lui Zheleznov

Cu ajutorul acestor jocuri muzicale, puteți dezvolta o ureche muzicală pentru copilul dumneavoastră, un sentiment de ritm.Aceste cântece oferă o bună asistență în dezvoltarea emoțională și intelectuală a copilului, contribuind la dezvoltarea discursului. Ele ajută la dezvoltarea încrederii în sine și contribuie la formarea abilităților de a răspunde instantaneu la situația și la cuvintele pe care un adult le rostește.

Alegerea a 3-4 de melodii în fiecare zi pentru a practica, veți putea să vă bucurați și să vă înveseliți copilul, dezvoltându-l cu succes.

2 până la 3 ani

La vârsta de 2-3 ani, este necesar să acordăm o atenție deosebită nu numai dezvoltării inteligenței copilului, ci și dezvoltării sale fizice. Clasele cu bebelușul se pot desfășura nu numai acasă, ci și pe jos. Nu uitați că toate informațiile pe care doriți să le prezentați trebuie prezentate sub formă de joc.

Nu poți forța copilul să facă dacă nu vrea. Gândiți-vă mai bine cum să desfășurați o activitate de dezvoltare într-un mod jucăuș care va fi de interes pentru el.

Pentru a vă diversifica activitățile cu copii mici, puteți începe deja să încercați să desfășurați clase cuprinzătoare, ceea ce implică o schimbare a activităților.

Dezvoltați abilitățile motorii fine și sensibilitatea senzorială

Foarte util pentru acest joc cu diverse obiecte. Poate fi butoane, margele, butoane, fermoare, mici pietricele, cochilii, materiale naturale. Copilul le poate atinge, să învețe să coardă pe fir, să zacă și să dezarhiveze, să se plieze într-un borcan mic. Copilul însuși va fi capabil să găsească multe variante diferite ale jocului cu toate aceste comori. Acest lucru îl va ajuta:

 • Linere și sortare.
 • Jocuri cu paste și cereale. Îl sortim, îl vărsăm din recipient în recipient, îl folosim pentru obiecte de artizanat, împrăștiem bucățile împrăștiate cu ajutorul unei linguri.
 • Nisip cu nisip cinetic sau viu.
 • Jocuri cu diverși constructori, puzzle-uri, mozaicuri.
 • Învățăm cum să gătim mâncăruri simple cu mama noastră - salate, sandvișuri, produse de patiserie.
 • Jocuri de iarbă și teatru.

Dezvoltarea imaginației prin creativitate

Îți poți oferi copilului:

 • Desen - deget, acuarele, guașă, creioane colorate, creioane de ceară, stilouri și stilouri. Folosiți metode non-standard: bloturi, fire, ștampile, picături de vopsea și așa mai departe.
 • Artizanat din lut sau aluat.
 • Obiecte de artizanat realizate din materiale naturale sau resturi (cereale, paste, conuri, herbariu, cutii de carton, ziare, ouă și multe altele).
 • Aplicații din figuri deja tăiate, bucăți de hârtie colorată. Aplicații vrac de cereale, paste și bumbac.
 • Puteți deja să începeți să învățați filmele să tăiați cu foarfece în linie dreaptă, de-a lungul liniilor cu o curbă netedă, lăsați copilul să creeze forme complexe. Trebuie făcută sub supravegherea strictă a unui adult. Asigurați-vă că copilul învață să respecte siguranța atunci când lucrează cu foarfece.
 • Utilizați șabloane de desen. Sculele utile pot fi folosite și ca acestea - de exemplu, puteți desena un cerc cu ajutorul unui pahar.

Dezvoltarea fizică, agilitatea

Sugerați următoarele exerciții:

 • Plimbare cu obstacole în formă de traseu curbat, bușteni, urcuș și coborâre dintr-un deal, diverse hummocks.
 • Rularea - cu obstacole, pe ruta convenită. Salki, cozi, prinde-te.
 • Diferite jocuri cu mingea, aruncare, aruncare la o țintă, rulare.
 • Sărituri în diferite jocuri (peste obstacole).
 • Urcând barele de pe perete, scările, pe platformele stradale, pe canapea, pe tuneluri.
 • Dansuri de dans în jurul valorii de dansuri.
 • Ascundeți și căutați, ascundeți și căutați.
 • Distracție plăcută într-o formă jucăușă, poetică.
 • Bicicleta, bicicleta, scuterul.

Dezvoltarea vorbirii, învățarea citirii, numărarea

Aceasta include următoarele clase:

 • Studiem literele și numerele, căutăm în mediul înconjurător, pe jos.
 • Noi considerăm obiecte, scări în timpul coborârii și ascensiunii, pași. Învățați să raportați numărul și numărul.
 • Învățarea poeziilor copiilor.
 • Sugerăm copilului să asculte povestea în care există erori.Sarcina lui - cu ajutorul întrebărilor de conducere cu privire la necesitatea de a îndrepta spre el și de a continua povestea.
 • Ghicitori. Căutați elemente care corespund descrierii date.
 • Examinarea ilustrațiilor, citirea poveștilor și poeziilor, ascultând basmele audio, vizionarea filmelor.

Jocuri de roluri

Acestea includ:

 • Jocul "Fiicele-mame" în care copilul învață să aibă grijă de cineva. Obiectele jocului pot fi păpuși, jucării moi și băieți - chiar și mașini.
 • Jocuri legate de anumite profesii. Poate fi "Magazin", "Doctor", "Pompier", "Coafor", "Policeman" și alții.
 • Jocuri cu diferite tipuri de transport: "Autobuz", "Cursa", transport de mărfuri, "Automobile speciale", "Garaj" și așa mai departe.

Dezvoltarea memoriei, logicii, atenției

Acestea sunt jocuri menite să memoreze culori de bază, forme, volume:

 • Jocuri didactice cu cărți: găsi un element suplimentar, diferențele, ce lipsește, ce sa schimbat, cine are o casă, găsește o pereche, găsește un articol similar, cine mănâncă ce.
 • Continuăm secvențe simple din cuburi, margele.
 • Distribuim cuburi în culoare, un formular.
 • Începem să-i învățăm pe copil să joace domino, loto.
 • Puzzle-uri și imagini tăiate.
 • Căutați în casă obiecte de o anumită formă sau culoare.

Cunoașterea lumii înconjurătoare

Mamele ar trebui să includă următoarele clase în arsenalul lor:

 • Familia mea: legăturile de familie, căutarea și recunoașterea în fotografie, povesti despre fiecare membru al familiei, diferite tipuri de comunicare - contact direct, telefon, apeluri video.
 • Animalele și tinerii lor, unde trăiesc, ce mănâncă, sunete pronunțate, aspect. Utilizarea diverselor surse de informații - ilustrații, prezentări, filme, basme.
 • Ne cunoaștem calendarul, anotimpurile și semnele lor, vorbim despre diferite fenomene meteorologice, îi cerem copilului să spună despre vremea din stradă.

Începem să introducem conceptele de "an", "lună" și "săptămână", "zile ale săptămânii". Vorbește despre sărbătorile care vin.

 • Avem grijă de plante - interior și exterior (cabană, grădină).
 • Faceți un alimentator de pasăre împreună cu copilul și le hrăniți în mod regulat. Sunați păsările sălbatice care sosesc să se hrănească, precum și pe cele pe care le întâlniți în timpul mersului.
 • Spuneți-i copilului despre lumină și umbră, arătați-i adevăratul "teatru de umbre".
 • Introduceți miezurile cu concepte diferite, învățați cum să măsurați înălțimea, greutatea, lățimea, lungimea.
 • Joacă teatrul. Puneți-vă împreună cu copilul o marionetă, o masă sau un deget, apoi arătați-i celor dragi.
 • Spuneți copilului dvs. despre diferite orașe, țări, spațiu, planete.
 • Joacă în opus: comestibil și necomestibil, greu și ușor, lung și scurt, rece și cald - și așa mai departe.
 • Învățați copilul să ajute adulții: cu el se spală podeaua, vasele, se curăță, se șterge praful. Să aibă pentru el echipamentul necesar: o cârpă, o mătură, un burete, o găleată mică de apă.
 • Faceți un laborator amuzant la domiciliu prin afișarea experimentelor și experimentelor copilului dumneavoastră simple. Observați cum se dizolvă zahărul și sarea în apă, vopsea, spuneți că nu toate substanțele se pot dizolva. Efectuați experimente cu diferite stări de apă: solide, lichide, gazoase. Faceți gheață cu bebelușul, întoarceți-l înapoi în apă și apoi aburi.
 • Vorbiți despre lucruri diferite la domiciliu și pe stradă, explicați-le pentru ce sunt.

Amintiți-vă că copilul cunoaște doar lumea. Pentru el, acum fiecare fenomen care pare a fi un adult adânc pentru un adult este o descoperire reală.

3 până la 4 ani

Inteligența copiilor de 3-4 ani este nelimitată. Ei sunt interesați de tot ceea ce le înconjoară. Ei caută să învețe cum și ce se întâmplă, să studieze proprietățile diferitelor obiecte, să le compare cu alții, să găsească comun și diferit între ele. Cea mai importantă sarcină pentru părinți în această perioadă este de a sprijini copilul în eforturile sale. Este necesar să nu pierdem ocazia de a forma o atitudine pozitivă față de învățare, de a încuraja activitatea cognitivă a zgârieturilor.

La această vârstă, băieții sunt deja complet independenți, au învățat multe și au dobândit un magazin suficient de cunoștințe. Acum ei dezvoltă în mod activ gândirea logică, dezvoltând capacitatea de a stabili relații de cauzalitate. La această vârstă, fundația este pusă pentru formarea personalității copilului.Prin urmare, dezvoltarea totala este atat de necesara.

Un ajutor bun pentru părinți poate fi cartea sub ediția lui L. A. Paramonova "Activități educaționale cu copii de 3-4 ani". În ea puteți găsi o mulțime de rezumate gata făcute pentru dezvoltarea cu succes a copilului dumneavoastră în diferite direcții.

Fiind logodiți cu copii de această vârstă, trebuie să fiți atenți la dezvoltarea discursului, abilitățile motorii fine, gândirea logică, abilitățile creative, familiaritatea cu conceptele matematice elementare, lumea exterioară, dezvoltarea muzicală. Acordați atenție următoarelor aspecte.

Dezvoltați discursul

Lista de clase este următoarea:

 • Îi familiarizăm pe copii cu cuvinte curajoase: salut, mulțumesc, vă rog, și așa mai departe. Exemplul personal al unui adult joacă un rol foarte important în acest sens.
 • Cu ajutorul imaginilor complotului faceți mici povestiri.
 • Învățați copilul să descrie imaginile.
 • Elemente de grup în funcție de anumite caracteristici și scop. Diferite jocuri didactice ajută foarte bine în acest sens.
 • Orientare în spațiu - pe, sub, pentru, aproape, deasupra, sub și așa mai departe.
 • Studiați cu mirosul diferitele caracteristici ale obiectelor, proprietățile și semnele lor - cu ajutorul ilustrațiilor și în realitate.
 • Întreabă-l pe copil să redea povestile pe care le-ai citit; Lasă-l să încerce să scrie un basm scurt pe cont propriu.
 • Urmăriți utilizarea corectă a cuvintelor, verbelor, pronumelor copilului.
 • Face gimnastica de articulare.

Dezvoltați abilități motorii fine

Diversificarea activităților de agrement enumerate mai jos:

 • Gimnastica pentru degete.
 • Sculptarea și desenarea.
 • Aplicație.
 • Învață să taie cu foarfece.
 • Cheotoare.
 • Constructorilor.
 • Exploatarea, desenarea modelelor pe puncte, trecerea labirinturilor, ținând urme.

Gândirea logică

În dezvoltarea acestei abilități vă va ajuta:

 • Puzzle-uri și imagini tăiate.
 • Căutați diferențe în imagini.
 • Găsirea unor elemente suplimentare.
 • Gruparea articolelor în grupuri (feluri de mâncare, mobilier, încălțăminte etc.).
 • Compararea principalelor caracteristici - culoare, formă, dimensiune.
 • Comparația a două obiecte între ele - căutarea unor asemănări și diferențe.

creativitate

Acordați atenție:

 • Desenați punctele.
 • Pe baza modelului propus.
 • Colorat.
 • Eclozare.
 • Desen cu tehnici neconvenționale.
 • Șablon de desen.

Elemente reprezentative matematice

Mamei i se recomandă să stăpânească următoarele cu un copil:

 • Scorați până la 5 în ordine și în ordine inversă.
 • Corelarea numărului de obiecte cu numărul.
 • Contul selectiv al anumitor elemente (de exemplu, găsiți soarele printre elementele din imagine și numărați-le).
 • Familiarizarea cu conceptele "mare", "mijloc", "mic", "partea de sus", "partea de jos", "dreapta", "stânga".
 • Memorarea unor forme geometrice simple (cerc, pătrat, triunghi), capacitatea de a le arăta, găsirea obiectelor care sunt asemănătoare cu ele.

Cunoașterea lumii înconjurătoare

Aceasta include:

 • Cunoașterea anotimpurilor (iarna, primăvara, vara, toamna), schimbarea lor alternativă și principalele caracteristici.
 • Cunoștințe despre orele din zi (dimineața, după-amiaza, seara, noapte).
 • Familiarizarea cu diferite tipuri de transport (apă, aer, feroviar, rutier, mașini speciale, asistenți auto, transport pentru uz public și personal și așa mai departe).
 • Faceți cunoștință cu profesiile.
 • Cunoașterea animalelor de companie - a celor care trăiesc în sat și în pădure. Învățați copilul să le descrie, să strige, așa cum se spune, să distingă părți ale corpului unui om și ale unui animal (nu picioare, ci picioare, nu față, ci bot și altele asemenea).
 • Învățați să distingeți între copaci și frunzele lor, întâlniți-vă cu flori diferite, plante de apartament.
 • Copilul trebuie să învețe să facă distincția între legume și fructe, cum diferă acestea (legume - cresc în grădină, fructe - în grădină, în copaci).
 • Copilul ar trebui să poată numi animalele și tinerii lor.
 • Învățăm cuvinte curajoase.

Dați copiilor un exemplu personal și pozitiv cu privire la modul de utilizare a acestora.

Dezvoltarea muzicală

Astfel de activități sunt necesare pentru ca copilul dumneavoastră să se dezvolte pe deplin și cuprinzător. Cu ajutorul lor, copiii învață să audă ritmul, să se orienteze în spațiu, să-și dezvolte auzul și atenția.

Copiii încearcă să folosească expresii și mișcări ale feței pentru a exprima caracterul unei lucrări muzicale, dezvoltarea aparatelor plastice, aparatului musculoscheletal, îmbunătățirea coordonării mișcărilor. Cu ajutorul dansului, copiii își creează propria imagine unică, având în vedere natura muzicii sonore.

În clasele muzicale cu vârsta de trei ani, ar trebui să includeți cu siguranță pași precum:

 • exerciții de dezvoltare a discursului;
 • învățarea mișcărilor simple de dans;
 • cântece de învățare și poezii;
 • articulații, degete și exerciții de respirație;
 • lucrări muzicale și dansuri, în care se trasează clar un model ritmic;
 • cunoasterea diverselor instrumente muzicale si recunoasterea sunetului lor;
 • joc în aer liber.

De la 5 la 6 ani

La vârsta de cinci ani este deja important să începeți orele de pregătire a unui copil pentru școală. La urma urmei, în această perioadă s-au pus bazele pentru formarea cu succes a unui viitor elev de clasă întâi. Cu ajutorul activităților de dezvoltare, veți putea să vă pregătiți calitativ copilul pentru această etapă dificilă, fără să vă bazați doar pe grădiniță. Cel mai important lucru este să vă organizați lecțiile în așa fel încât să se desfășoare într-un mod de calitate și interesant pentru copii.

La această vârstă, clasele se desfășoară încă într-un mod jucăuș, dar ar trebui să includă deja elemente de formare - cu reguli stabilite, cerințe specifice și o evaluare a rezultatului. Un preșcolar ar trebui să învețe deja să asculte instrucțiunile unui adult și să-i urmeze în mod clar.

În programul de cursuri cu un preșcolar senior, este necesar să se includă sarcini de dezvoltare:

 • abilități motorii fine;
 • vorbire;
 • interes cognitiv;
 • procese mentale de bază;
 • creativitate;
 • inteligență;
 • fizic.

Este necesar să includeți în activitatea dvs. un ciclu de activități de dezvoltare cu copii de vârstă preșcolară pe o plimbare. O astfel de distracție comună contribuie la dezvoltarea armonioasă a personalității, nu mai puțin decât lecțiile simple de acasă.

Să dedice fiecare ciclu de astfel de ocupații unui anumit subiect (studierea casei, regulamentul traficului, infrastructura zonei de reședință, profesia, regulile de comportament în locurile publice, observațiile obiectelor de viață etc.). Această formă de obținere a noilor cunoștințe despre un anumit subiect este cea mai convenabilă. Este posibil să combinați un anumit subiect de curs într-o plimbare cu sarcini pe aceeași temă la domiciliu - pentru a consolida cunoștințele dobândite.

Începeți gătitul pentru școalăprin dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și abilităților care îi vor fi utile atunci când intră în clasa întâi. Aceste activități includ predarea lecturii și pregătirea mâinilor pentru scrierea, numărarea, familiaritatea cu literele și numerele numerice.

Dezvoltați abilitatea de a raporta numărul și numărul, sunetul și litera, capacitatea de a le scrie. Învățați un preșcolar să navigheze pe o foaie de hârtie, să tragă, să traseze în jurul punctelor, să decoreze cu grijă, să taie, să contureze pe un șablon. Includeți în modelare și desen, care pot diversifica tehnicile neconvenționale.

Creați diferite meserii interesante și aplicații. Promovează respectul pentru natură și animale, face ghicitori și puzzle-uri pentru copii.

Pentru copiii de vârstă școlară primară

În epoca școlară primară, există o dezvoltare intensă a inteligenței. În această perioadă de vârstă, se dezvoltă funcțiile mentale de bază. Aceasta, de exemplu, atenție, gândire logică, memorie, percepție, imaginație. Și-au dat conștiința. Acest factor important ar trebui luat în considerare la pregătirea cursurilor de dezvoltare a elevilor.

Este necesar să îi ajutăm pe copil să-și stăpânească subiecte educaționale de bază, pregătindu-le pentru a forma o atitudine pozitivă față de procesul de învățare. Acordați atenție extinderii orizonturilor copilului, dezvoltați vorbirea.

La vârsta școlii primare, activitatea principală se schimbă de la joc la școală, dar trebuie să plătiți o atenție sporită jucării într-un mod jucaus. Acesta este modul în care băieții asimilează cele mai multe informații.

Copiii de vârstă școlară primară se vor bucura dacă folosiți un calculator pentru a practica. Acum puteți întâlni o mulțime de jocuri educaționale diverse online. Cel mai important lucru - nu uita de limita de timp petrecută la jocurile pe calculator.

Responsabil de abordarea alegerea jucăriilor pentru elevi de școală primară. Încercați să evitați achizițiile de monștri înfricoșători, mutanți, roboți. În schimb, va fi foarte util să achiziționați o varietate de designeri, puzzle-uri, mozaicuri, truse pentru creativitatea copiilor.

O bună alegere va fi jocuri de masă, care pot fi jucate de întreaga familie: dame, șah. Ele contribuie la dezvoltarea intelectului copilului, logica, învață să raționeze și să tragă concluzii, anticipând rezultatul activităților lor. Aceste jocuri ajută la dezvoltarea memoriei, a învăța să rezumăm și să realizăm calcule. Cu ajutorul lor, copiii vor spori eficiența, dezvolta perseverența, perseverența, auto-disciplina, vor forma abilitatea de a efectua acțiuni în minte, precum și voința de a câștiga.

Cursuri de dezvoltare pentru un psiholog cu copii

Un psiholog poate fi de mare ajutor părinților în creșterea și dezvoltarea copiilor lor. Există clase care sunt ținute într-un grup. De regulă, părinții aleg munca individuală a unui psiholog cu un copil.

Dezvoltarea copilului începe cu un diagnostic cuprinzător și o conversație detaliată cu mama. Cu ajutorul acestui profesor primește informații despre nivelul de dezvoltare al copilului la un moment dat, își construiește activitatea ținând cont de caracteristicile unui anumit copil, întocmește un program individual.

Psihologul ajută la dezvoltarea proceselor mentale cognitive de bază la copii. Aceasta, de exemplu, memoria, gândirea, atenția, percepția și imaginația. Este un nivel ridicat de dezvoltare care contribuie la învățarea reușită a unui copil. În clasele lor, psihologii acordă atenție dezvoltării emoționale a copiilor, care este foarte relevantă acum.

Psihologii îi învață pe copil să-și gestioneze emoțiile și să facă față cu ele, să corecteze manifestările agresiunii și furiei. Ele ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor, fără care interacțiunea lor cu adulții și colegii este imposibilă.

Experții pot ajuta părinții să găsească calea cea bună spre o situație dificilă, să sugereze cum să răspundă în mod corespunzător acțiunilor unui copil într-o anumită situație.

În activitatea lor, psihologii pot folosi o varietate de metode și tehnici de lucru. Uneori sunt foarte neașteptate pentru părinți. Luați în considerare unele dintre ele:

 • Metoda foarte des practicată juca terapieunde copilul pierde situații de viață reale cu jucării sau adulți.
 • Poveste de dragoste - metoda de lucru, care vă permite să exprimați în cuvinte aceleași situații și momente ca și în joc. Diferă de cea anterioară prin faptul că există un erou de basm sau un consilier asistent înțelept care îi spune copilului o cale de ieșire din situația dificilă actuală.
 • Arta terapie - acestea sunt desene. Cel mai adesea, li se oferă copiii să deseneze un animal inexistent și să vorbească despre el. Părinții nu ar trebui să încerce să interpreteze astfel de desene pe cont propriu, deoarece doar un psiholog va fi capabil să determine exact unde copilul fantează și unde există probleme reale.

Toate aceste metode de lucru pot fi folosite cu copii mici.Pentru copiii de vârstă școlară sunt folosite alte tehnici, care se adresează cel mai adesea caracterizării și identificării problemelor în relațiile interpersonale ale copilului cu prietenii, colegii, părinții, profesorii și alte persoane. La această vârstă, alegerea metodelor și tehnicilor de lucru este foarte largă.

Sfaturi pentru părinți

Trebuie luate în considerare următoarele recomandări utile:

 • Amintiți-vă că copilul se dezvoltă în joc. Încercați să conduceți toate clasele numai într-o formă de joc. Construiți-vă activitățile, luând în considerare interesele copilului.
 • Este necesar să fii angajat în mod regulat, zilnic.
 • Încercați în orice moment de interacțiunea cu copilul pentru a-i oferi noi cunoștințe. Dacă ați început să pregătiți mâncarea - cereți copilului să vă ajute, în același timp, spuneți despre legume și fructe, despre modul în care acestea diferă unul de celălalt.
 • Pe o plimbare puteți vedea plante și animale, observați transportul, aflați regulile drumului și așa mai departe. Dacă ați început să vă aranjați hainele în dulap, întrebați-le pe fâșii, pentru a vă ajuta să le sortați.

În timpul călătoriei la clinica pentru copii, îi puteți spune copilului despre doctorii care lucrează acolo. Arătați-vă imaginația și dezvoltați copilul oricând și oriunde.

 • Uita-te la copil. La primele manifestări de oboseală ar trebui să se oprească exercitarea.
 • Incearca sa creezi conditiile necesare pentru dezvoltarea de cruste. Nimic nu ar trebui să distragă copilul.
 • Începeți să practicați numai într-o stare bună.
 • Nu grăbiți copilul.
 • Nu compara niciodată copilul cu nimeni, nu-l certa, nu țipa. Încercați să lăudați cât de des posibil, dar numai atunci când ceva sa dovedit foarte bine pentru el. Exprimați-vă aprobarea dacă este mai bună astăzi decât a fost ieri.
 • Iubiți-vă copilul - indiferent de ce. Acceptați-o pentru ceea ce este, cu toate succesele și eșecurile sale. Nu încercați să realizați prin aceasta vise din copilărie.

 • Dați-i posibilitatea de a deveni o persoană independentă și de a lua decizii însuși. Învață să fii responsabil pentru alegerile și acțiunile tale.

În următorul videoclip veți găsi o selecție de activități educaționale pentru copii, conform metodei Montessori.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate