Cum să predați un număr de copii?

Conținutul

Pentru a învăța un număr de copii, nu trebuie să-l protejezi de ei și să-l lași să fie interesat din cauza vârstei sale, răspunzând mereu la întrebările lui.

Noțiuni de bază: cum să predați un număr de copii?

Fiecare copil este o individualitate, deci este imposibil de a măsura toți copiii cu o singură măsură. Este întotdeauna mai corect să evaluăm acțiunile și acțiunile oricărei persoane. Nu puteți compara copiii cu ceilalți, trebuie să îl comparați cu el: cum a fost ieri și cum a devenit astăzi.

Cât de vechi ar trebui să cunoască un copil cifrele?

Răspunsul la această întrebare este experiența personală și programul autorului unic pentru dezvoltarea copilului, Masaru Ibuka, un om de afaceri japonez renumit, fondator și inginer șef al Sony Corporation. Titlul publicației sale se pronunță foarte categoric: "După trei ani este prea târziu".

Toți psihologii și educatorii sunt de acord cu el: timp de până la trei ani, creierul copilului este atât de plastic, liber, pliabil, curios și eficient, încât nefolosirea capabilităților sale în această perioadă este pur și simplu o crimă.

Un fapt interesant: până la șapte ani, copilul are timp să stăpânească un astfel de volum de informații, comparabil doar cu dimensiunile cunoștințelor dobândite de o persoană pentru tot restul vieții.

Dacă miezurile nu au probleme cu sistemul semnelor și este interesant ca părinții să știe cum și cum trăiește copilul lor, chiar și numărul și chiar copiii pot învăța fără probleme în trei și chiar doi ani.

Învățăm cel mai mic

Totul este simplu cu copiii: luminoase, amuzante, mobile le atrage mereu:

 • Prin urmare, folosim jucării moi, figuri, poezii despre ele și contul, iar copilul se va interesa involuntar de personaje care nu sunt familiarizate cu el.
 • Tapetul din grădinița cu numere (un tren cu mașini numerotate, case de animale pe o stradă forestieră) funcționează bine în această privință.
 • Copiii iubesc să sculpte, ceea ce înseamnă că ne jucăm cu lut și aluat și facem semne digitale. Din aluat, puteți chiar să coaceți cookie-urile.

Studiul numerelor pentru un mic "Einstein" - o activitate foarte interesantă. Copiii pot fi ușor promovați la lecții de dezvoltare la orice vârstă, dacă acest proces nu încalcă psihicul copilului. Copiii sunt cei mai interesați de simboluri, iar dacă adulții se limitează cel mai bine la indiferență, atunci o cunoaștere numeroasă pentru un copil va fi amânată până la vârsta de cinci sau șase ani. Adulții ar trebui să-și amintească asta pentru a preda copilului tot ce aveți nevoie la timp: lingura de rulare pentru cină.

Educație la 4 ani

Un copil la vârsta de 4 ani este deja un preșcolar mai mic, deci există mult mai multe cerințe pentru dezvoltarea sa mentală decât înainte.

A sosit timpul pentru o muncă activă în ceea ce privește abilitățile motorii fine ale mâinii. Cel mai simplu mod de a face acest lucru în procesul de activitate preferată a tuturor copiilor este desenul.

Copilul va învăța să distingă numerele și să le coreleze cu un număr specific (specific), precum și să le deseneze independent.

Desenul vă va permite să pregătiți în mod optim puștiul pentru scrisoarea datorită:

 • dezvoltarea musculaturii mici a mâinii;
 • formarea activă a imaginilor vizuale și motorii ale fiecăreia dintre figuri.

Etape de desen:

 1. de câteva ori miezul atrage o figură mare;
 2. atrage imagini mai mici.

Copiii trebuie să poată desena materiale de diferite culori - atunci exercițiile vor aduce bucurie.

Dezvoltarea coordonării vizuale-motor este facilitată de sarcini precum "piste":

 • Cu creioane colorate, un copil trece o pistă de curse desenată pe hârtie, încurcată și înfășurată. Nu trebuie să plecăm de la drum la rândul său.
 • Decupați drumuri complexe din carton sau hârtie groasă și organizați competiții de Formula 1, care rulează mașini de jucărie mici pe pistă.

Acest joc va facilita, de asemenea, copilului să învețe scrisoarea.

Este recomandabil să selectați sarcini care sunt construite astfel încât să asigure dezvoltarea atenției și începutul gândirii logice, și, de asemenea, să-l provoace la soluții nestandardizate:

 • Ne uităm la număr cu o crumbă și încercăm să găsim în jurul obiectelor, cel puțin cumva asociate cu figura înfățișată (formă).
 • Sculptăm o figură din aluat de sare, din plasticină, o punem folosind macaroane, chibrituri, scriem pe asfalt, pe nisip, pe zăpadă.
 • Am citit-o pe S. Ya. Marshak "Să ne cunoaștem", încercând să învățăm pe cea pe care ne-o plăcea.

Adulții trebuie să acorde atenție următoarelor aspecte în activitatea copiilor:

 • dacă copilul este așezat corect (având grijă de postură și de ochii lui);
 • care deține o perie, creion, creion de ceară, stilou;
 • un copil ar trebui să aibă întotdeauna suficiente materiale pentru munca lui preferată: albume, creioane, creioane, cărți de colorat, șabloane;
 • Toate clasele ar trebui să se desfășoare doar sub formă de joc și numai dacă copilul dorește.

Clase la vârsta de 5-6 ani

După etapa de familiarizare a copilului cu procesul de educație a oricărui număr, puteți începe să comunicați îndeaproape cu copilul cu numerele.

El va cunoaște, de asemenea, versiunea tipărită pe care o vede într-un ziar, într-o revistă, în carte și scrisă de mână în carnetul copiilor mai mari din familie.

Este posibil ca un copil la vârsta de 5-6 ani să fie educat mai atent și mai intenționat, deoarece aceasta este vârsta preșcolară medie. și necesită o atitudine mai atentă a adulților față de cunoștințele și deprinderile zilnicilor:

 • Dacă bebelușul nu are probleme cu sistemul de semnare, el își amintește calm și învață repede să recunoască și să recunoască imaginea grafică a tuturor celor zece cifre și, dacă există, este dificil să memorați niște numere și să fii confuz.
 • La copiii cu terapie logopedică există o percepție oglindă a numerelor, iar acest lucru se întâmplă mai des cu numerele: 1, 3, 4, 5, 6, 7.

Unele caractere numerice necesită o atenție deosebită:

 • 3 - este similar cu litera "Z" pentru prescolari care au înțeles deja alfabetul rusesc.
 • 4 - imaginea imprimată este percepută în două moduri datorită variabilității imprimării, iar cea scrisă este similară cu litera "H".
 • 6 și 9 - este greu pentru băieți să nu le confunde, deoarece imaginile grafice ale acestor figuri diferă doar prin rotația în jurul axei lor cu 180 °.

Numerele și numerele de învățare corect

Înainte de a explica copilului ceva despre numere și numere, adulții trebuie înțelegeți în mod clar diferența dintre aceste două concepte:

 • Este important să nu confundăm: o cifră este un semn folosit pentru a desemna un număr, un număr este valoarea la care este făcut un cont.
 • Puteți să trasați o paralelă cu sunetele și literele: sunetele sunt ceea ce auzim și pronunțăm, iar literele sunt simboluri (pictograme) pentru a indica sunetele literei.
 • Astfel, literele constituie alfabetul și, prin urmare, numerele - acesta este, de asemenea, un fel de "alfabet", cu ajutorul simbolurilor din care puteți scrie orice număr.

Numerele (înregistrarea lor) constau din numere în același mod ca și cuvintele dintr-o înregistrare constând din litere.

Alfabetul rus are doar 33 de litere și puteți face din ei un număr infinit de cuvinte.

Avem doar zece figuri: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, dar este posibil să le facem numere infinit de multe. De fiecare dată când adăugăm numărul 1, obținem următorul număr.

Fiecare cifră din versiunea solo (singură) indică un număr dintr-o singură cifră în înregistrare. În înregistrarea numerelor de două cifre - două pictograme (numere), iar în înregistrarea numerelor de trei cifre - trei caractere (numere) și așa mai departe.

Numerele în care folosim mai mult de o singură cifră sunt numite multi-valoare.

Pentru a evita confuzia, copiii trebuie să explice:

 • Dintre numerele de la 1 la 20 există două grupuri: una și două cifre.
 • Numerele după 10 se formează astfel: am pus unul pe "douăzeci" (zece) și am primit 11, am pus două pe "douăzeci" și am 12 și așa mai departe.
 • Studiem 2,3,7,6,10 ca o demonstrație a diferenței dintre numerele de o singură cifră și două cifre, subliniind faptul că 10 este cel mai mic număr din două cifre și 9 este cel mai mare număr dintr-o singură cifră.
 • Numerele de la 1 la 100 alcătuiesc prima "sute", dar 100 este cel mai mic număr din trei cifre.

Culori pentru a ajuta

Folosirea culorilor și a nuanțelor luminoase are un efect benefic asupra psihicului copilului și servește ca un fel de terapie de culoare:

 • culorile luminoase ridică mereu starea de spirit și vitalitatea;
 • o cutie de 18 sau 24 de creioane colorate va permite copilului sa se simta mai increzator - el va avea multi ajutoare colorate;
 • culorile luminoase au un efect pozitiv asupra psihicului copilului neformat, frica copilului față de noul și necunoscutul dispare.

Cum se poate vedea diversitatea culorii în exemple:

 • Copilul va fi fericit să apară atât numărul mare, cât și desenul pentru el. De exemplu, la curcubeul "șapte", la "trei" - o familie fabuloasă de urși.
 • După ce am studiat noua figură, vom încerca să folosim creioane colorate pentru a colora hainele personajelor din colorarea copiilor, punând o "amprentă digitală" pe ea.

Numărarea materialelor

În funcție de ce analizor (vizual sau auditiv) persoana are, liderul este mai bine dezvoltat, forma și metoda informațiilor prezentate vor depinde.

Este un lucru bine-cunoscut: pentru majoritatea oamenilor (și pentru cei mici, chiar mai mult), analizorul vizual este în mod natural mai bine dezvoltat. Nu e de mirare că spun că este mai bine să vezi 1 timp decât să auzi de 100 de ori.

Copiii sunt o audiență specială, care necesită impresii vii, trucuri neobișnuite, obiecte memorabile. Toate procesele lor mintale sunt adesea involuntare. Este nevoie de adulți pregătirea temeinică pentru cursuri cu copilul.

Cum să vă ajutați copilul?

Să-i explici cuminte unui copil nu este o sarcină ușoară. În acest proces, este important să nu vă scufundați la nivelul copilului, ci să încercați să ridicați crusta cu un pas mai mare decât poziția anterioară, apropiindu-i de ei înșiși.

Metoda de familiarizare

După familiarizarea cu noul număr și exercițiul, ar trebui să încercați să consolidați cunoștințele dobândite: cu copilul să găsească numere familiare pe obiectele din jur - pe paginile cărților preferate, pe numerele casei, pe ușile apartamentelor, dar pe cutiile poștale, pe numere mașini și așa mai departe.

În cazul în care copilul nu înțelege pe deplin materialul studiat, este necesar să efectuați în plus sarcini similare cu el și, după un timp, este necesar să reveniți la subiectul ușor și să îl repetați. Materialul este studiat de la simplu la complex. Nu puteți merge mai departe fără asimilarea materialului anterior, deoarece acesta este baza, temelia studierii subiectelor următoare.

Formulare de joc

Predarea copiilor preșcolari necesită un joc constant:

 • "Găsiți fotografiile potrivite." Studentului i se cere să conecteze cu un creion toate imaginile cu numărul corespunzător de subiecte.
 • "Fiecare figură de imagine." Pentru fiecare imagine, alegeți un număr care corespunde numărului de obiecte de pe ea.
 • "Ridicați cartea." La coperțile cărților populare pentru a ridica o carte cu un număr. De exemplu: "Trei urși", "Floare-șapte flori".
 • "Cifre ale artistului" - desenăm un lanț continuu de "optari" - se dovedește un dans rotund de păpuși, "triple" împrăștiate aleatoriu - păsări flutter, o linie de "unități" - un gard.
 • "Desenați un portret al numerelor". Adulții citesc descrierea numărului în versuri, iar copilul trebuie să-l deseneze.
 • - Figura cu un secret. Conectând punctele cu un număr de cod următor (de exemplu, "șase"), copilul va primi un desen (de exemplu un elefant pentru copii).
 • - Numerele amuzante. Copilul presupune numere în desene neobișnuite, unde sunt ascunse într-un complot amuzant.
 • "Numere de vorbit". Potrivit povestirii, cifrele despre voi înșivă ar trebui să ghiciți despre cine vorbim. De exemplu, ce număr voi spune lumina semaforului. Sau eu - evaluarea favorită a tuturor studenților. Sau toate măcinatele mă tem de mine.

Învățând să conteze rapid

După ce a învățat să contorizeze repede de la 1 la 9, copilul va putea să-și amintească vizual ordinea numerelor din seria numerică, ceea ce îi va ajuta să se controleze, amintindu-și cum arată imaginea grafică a unei cifre.

Consolidarea materialului studiat

Pentru a vă asigura că copilul a învățat numerele și imaginile lor, puteți scrie împreună cu el o "dictare matematică":

 • numarul celei mai mari cifre;
 • ce număr indică "gol" și "nimic";
 • notați numărul care "trăiește" între 4 și 6 în seria de numere;
 • Numărul răspunsului: de trei ori 2.

Scrisoarea numerelor este cel mai bine fixată într-un notebook într-o celulă mare sau într-o "Rețetă" specială.

În stadiul de consolidare, puteți utiliza forme geometrice: trei triunghiuri, trei pătrate și trei ovale, fiecare repetând în trei culori: galben, roșu și albastru.

Pe triunghiuri scriem 1, pe pătrate-2, pe ovale-3. Cerem copilului să grupeze formele prin orice metodă cunoscută de el. Variantele alese sunt determinate de el: prin culoare, prin formă, prin număr scris.

Pentru a afla cum să predați un copil, vedeți următorul videoclip.

Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. La primele simptome ale bolii, consultați un medic.

sarcină

dezvoltare

sănătate